Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 02 августа 2024, вопрос №116917 340₴

Внесення змін про батьківство в Свідотство про народження

Добрий день,
Маю дитину поза шлюбом, графа про батька в свідотсві про народження дитини пуста.
Що потрібно для того щоб внести зміни в Свідотство і вказати мене батьком?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану.

    Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (далі – Закон) та Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за № 55/18793 (далі – Правила).

    Відповідно до частин першої, другої статті 22 Закону внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

    За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

    У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

    Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою:

    - особи, щодо якої складено актовий запис;

    - одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини;

    - опікуна недієздатної особи;

    - спадкоємців померлого;

    - представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

    Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

    Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

    Водночас зазначаємо, що чинним законодавством не передбачено норм, що забороняють подачу заяви про внесення змін до актового запису цивільного стану через представника.

    Відповідно до статті 126 Сімейного кодексу України (далі – Кодекс), якщо заява про визнання батьківства, яка є підставою для внесення змін до актового запису про народження, не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    Місце подання заяви

    Згідно з частинами першою, третьою статті 6 Закону прийом і розгляд заяв про внесення змін до актових записів цивільного стану належить до компетенції відділів державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичних представництв і консульських установ України.

    Крім того, подати заяву можна шляхом звернення до центру надання адміністративних послуг.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України, а також центр надання адміністративних послуг не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про внесення змін.

    В умовах воєнного стану, запровадженого в Україні з 24 лютого 2022 року, заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розташованого на підконтрольній українській владі території.

    Документи, які потрібно подати

    – Заява встановленої форми. Заява повинна бути заповнена розбірливо, у ній мають бути надані вичерпні відповіді на всі запитання. Якщо заявник не володіє державною мовою, заява може бути складена іншою особою в присутності перекладача та підписана заявником, про що на ній робиться відповідний запис.

    – Паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника. У разі подання заяви громадянином України, який постійно проживає за кордоном, пред’являється паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

    У випадку пред’явлення е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон, а також отримання їх електронних копій, або окремих даних, що містяться в зазначених електронних копіях, їх перевірка або формування здійснюється відповідно до Порядку формування та перевірки е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон, їх електронних копій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2021 № 911.

    – Свідоцтво про державну реєстрацію актів цивільного стану, у якому зазначено неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні.

    – Інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

    Дерій Владислав Олегович
    34.1%

    Вітаю Вас!

    Відповідно до ч. 2 статті 125 Сімейного кодексу України походження дитини від батька визначається або за спільною заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

    Тому Вам з матір'ю дитини потрібно звернутись до ДРАЦС та подати:

    1. Заяву про визнання батьківства

    2. Паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків.

    3. Документ, що підтверджує сплату державного мита.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Визнання батьківства — це волевиявлення особи, яка вважає себе батьком дитини і це одне з найактуальніших питань у сімейному праві України. Адже факт походження дитини від даного чоловіка спричиняє необхідність виконання обов'язків батька, визначених законодавством. За загальним правилом, у випадку, коли мати і батько перебувають між собою у зареєстрованому шлюбі, презюмується, що дитина походить від подружжя. У випадку, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, відповідно до ч. 2 статті 125 Сімейного кодексу України походження дитини від батька визначається або за спільною заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

    Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.За загальним правилом, заяву необхідно подати особисто, що надає можливість впевнитись у добровільному волевиявленні осіб.

    Відповідно до ст. 128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено ст. 126 Сімейного кодексу України, батьківство дитини може бути визнане за рішенням суду в порядку позовного провадження в цивільному судочинстві. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

    Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (стаття 130 Сімейного кодексу України).

    Олег Клиент месяц назад

    Якщо я не був у шлюбі з матір’ю дитини, чи може вона мене вписати батьком в свідотвтво? Бо згідно з текстом заяви, я так зрозумів що чоловік та жінка мають бути подружжям(хочаб в минулому

    • Дерій Владислав Олегович

      Не обов'язково бути подружжям в минулому.

    • Карпенко Андрій Володимирович

      БУТИ ПОДРУЖЖЯМ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО.

      САМА МАТИ ВПИСАТИ НЕ МОЖЕ - ПОТРІБНА СПІЛЬНА ЗАЯВА

    Олег Клиент месяц назад

    До суду треба буде подати документи походження дитини. Які документи можуть бути підтверденням батьківства, окрім ДНК тесту?

    • Карпенко Андрій Володимирович
      32.9%

      В якості доказів можна надавати такі документи:

      1. докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб);
      2. довідки органів реєстрації актів цивільного стану (далі — РАЦС) про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану;
      3. пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником;
      4. квитанція про сплату судового збору;
      5. висновок судово-генетичної експертизи походження дитини для встановлення батьківства, що проводиться за ухвалою суду. Зразок клопотання про проведення ДНК експертизи. ;
      6. наявність інших доказів встановлених судовими рішеннями у кримінальних, адміністративних, цивільних , або господарських справах..
    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Олеже, ще раз!

    Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Для проведення державної реєстрації народження дитини батьки якої не перебувають у шлюбі між собою, батьки дитини за спільною заявою звертаються до органів державної реєстрації актів цивільного стану.

    При зверненні до органів державної реєстрації актів цивільного стану слід подати документи, що засвідчують особу батьків дитини (таким документом для громадян, як правило, є паспорт громадянина України). Додатковою умовою є сплата державного мита.

    Для визначення походження дитини від батька – визнання батьківства – за відсутності спільної заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, необхідно звернутися до суду загальної юрисдикції.

    Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 125 Сімейного кодексу України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається, зокрема, за рішенням суду. До суду необхідно надати докази, що підтверджують Ваше батьківство.

    Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності.

    Отже, спочатку Вам потрібно звернутись до РАЦСу із спільною заявою з матір'ю дитини. Якщо РАЦС відмовить у внесені даних до реєстру про Ваше батьківство, то тоді прийдеться звертатись до суду із позовом про визнання батьківства.

    Стаття 128 СКУ. Визнання батьківства за рішенням суду.

    "1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, ОЛЕГ!

    Якщо мати дитини згодна - то Ваша спільна заява до органу реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС / ЗАГС) де дитина була зареєстрована (зазначено на свідоцтві про народження), а у разі народження дитини після 2003 року - у будь-який орган ДРАЦС.

    Якщо мати та батько дитини не перебували у шлюбі, а батько дитини не надав згоди на запис про нього відомостей як батька в Книзі реєстрації народжень та запис про батька дитини зроблено «зі слів матері». Запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

    Відповідно до ст.128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви батька про визнання свого батьківства, право на подання якої встановлено ст. 126 Сімейного кодексу України, батьківство дитини може бути визнане за рішенням суду в порядку позовного провадження в цивільному судочинстві. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України ( актовий запис зроблено зі слів матері).

    ОТЖЕ, Ви можете визнати батьківство як добровільно - за спільною заявою в ДРАЦС, так і у разі відмови ДРАЦС та відсутності бажання судитися з ними - через суд, де відповідачем буде - мати дитини, а позивачем - Ви. Якщо згоди на визнання батьківства немає, суд без ДНК - експертизи не визнає батьківство.

    Оскільки це зараз причина для ухилення від мобілізації, то судді ломають через коліно права батьків та дітей, аби тільки вислужитись перед режимом. Тому в порушення норм процесуального права - вимагають лише експертизу ДНК і ніщо інше.

    Тому, бажано вирішити питання без суду, якщо що. Або пройти експертизу завчасно.

    Зразок заяви про визнання батьківства в ЗАГСі - додаю до відповіді. Скоріш за все працівник ДРАЦС сам роздрукує заяву, щоб Ви ненароком не використали старий варіант і дасть заповнити прям в приміщенні ДРАЦС, але краще мати при собі вже заповнений і переписати, ніж наробити помилок бачивши бланк перший раз.

    Хай щастить!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA