Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 05 августа 2024, вопрос №117066 350₴

Чи навчання звільняє від мобілізації при попередньо отриманій повістці

Я підписав і отримав повістку у ТЦК, в якій сказано, що мені належить з'явитися за адресою ТЦК в конкретний день і час для відправки у складі команди #А1234 за призовом під час мобілізації. Але я в цей час перебував на стаціонарному лікуванні і відіслав в ТЦК листа і повідомив телефоном. Я зараз поступаю на денну форму навчання на вищий освітній ступінь. Чи буду я мав право на відстрочку, поступивши? І чи ця повістка анулюється при цьому?

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас, Олег!

    Як давно Ви отримали повістку?

    З 18 травня діє Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Тобто, якщо Ви отримали повістку на відправку після 18 травня, то після стаціонарного лікування Ви повинні були явитися до ТЦК.

    Згідно пункту 4 частини 1 статті ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або день прибуття до Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідних підрозділів розвідувальних органів України - для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації.

    Тобто з дати, яка вказана в повістці на відправку - Ви вважаєтесь військовослужбовцем.

    На даний час Вам головне вступити на навчання та отримати довідку з ЄДБО, де вказано, що Ви не порушуєте послідовності здобуття освіти.

    Потім можете спробувати оформити відстрочку, але якщо Ви вже перебуваєте у статусі військовослужбовця, то Вам відмовлять у наданні відстрочки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    10%

    Вітаю!

    ДО МОМЕНТУ МОБІЛІЗАЦІЇ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВАМ НЕОБХІДНО ПОДАТИ ЗАЯВУ ДО ТЦКПС.

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ НЕОБХІДНО БУДЕ НАДАТИ В ТЦКСП ДОВІДКУ ЄДЕБО.

    У системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти (далі – ЄДЕБО) - автоматизована система, функціями якої є збір, верифікація, оброблення, зберігання та захист інформації про систему освіти.

    Власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її прВІДСТРОЧКИ ограмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України,а технічним адміністратором - державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

    Обробка і захист інформації здійснюються в ЄДЕБО відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації, що перебуває у власності держави.

    Головним призначенням ЄДЕБО є забезпечення фізичних та юридичних осіб інформацією в галузі освіти.

    Лист МОН № 1/9758 від 03.06.24 року "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти" :

    https://ru.osvita.ua/legislation/other/92239/

    Цим Листом визначено алгоритм формування Довідки, котра необхідна для отримання відстрочки від мобілізації.

    ххх

    Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX

    "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку ".

    8. У Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., N 16, ст. 255 із наступними змінами):

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ЦИМ ПУНКТОМ (НАВЧАННЯ ):

    "довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти..."

    Богун Сергій Павлович
    25.1%

    Доброго дня.

    Якщо Ви матимете право на відстрочку - Ви будете звільнені від призову під час мобілізації.

    Однак Ви зобов'язані з'явитися до ТЦКСП протягом 7 днів з моменту виписки з ЗОЗ.

    "У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів."

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Після закінчення лікування Ви повинні були з'явитись до ТЦК, як того передбачає законодавство. Скільки часу пройшло з того моменту? І скільки часу Вам знадобиться ще для того, аби вступити, бути зарахованим та мати можливість отримати довідку з ЄДЕБО?

    Неявка по мобілізаційному розпорядженню без поважної причини може призвести до подання ТЦК заяви до поліції про Ваше ухилення від мобілізації за статтею 336 ККУ. Ви повинні надати більше інформації з приводу питань, наведених вище.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Отже, оскільки Ви ще не зараховані до особового складу частини є шанс поборотися за отримання відстроки та анулювання мобілізаційного розпорядження.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, Ваше питання вимагає розгляду кількох важливих аспектів щодо прав і обов’язків, пов'язаних з мобілізацією та відстрочкою. Ось детальний аналіз вашої ситуації та можливі кроки:

    1. Повістка та повідомлення про лікування

    Ви зробили правильно, повідомивши ТЦК про ваше перебування на стаціонарному лікуванні і надавши підтверджуючі документи. Це важливий крок, щоб уникнути можливих юридичних проблем, пов’язаних з неявкою за повісткою.

    2. Відстрочка за навчанням

    Згідно з чинним законодавством України, право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають особи, які здобувають освіту за денною формою навчання у закладах вищої освіти. Це зазначено в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Кроки для отримання відстрочки:
    1. Підтвердження навчання: Після того як ви вступите на денну форму навчання, ви повинні отримати довідку з навчального закладу, яка підтверджує ваше зарахування та форму навчання.
    2. Звернення до ТЦК: Після отримання довідки, зверніться до ТЦК з письмовою заявою про надання відстрочки на підставі вашого навчання. Додайте до заяви копію довідки з навчального закладу та інші необхідні документи.
    3. Очікування рішення: ТЦК розгляне вашу заяву і має видати рішення про надання відстрочки.
    3. Статус повістки

    Після отримання відстрочки ваша попередня повістка, яка вимагала вашої явки для відправки у складі команди, фактично анулюється на період дії відстрочки.

    Рекомендації:
    • Отримайте документальне підтвердження відстрочки: Після отримання відстрочки з ТЦК, збережіть копії всіх документів, які підтверджують ваше право на відстрочку.
    • Підтримуйте зв'язок з ТЦК: Переконайтеся, що ваша відстрочка зареєстрована і всі документи в порядку.
    Підсумок
    1. Ви маєте право на відстрочку від мобілізації, якщо будете навчатися на денній формі у закладі вищої освіти.
    2. Після вступу отримайте довідку з навчального закладу і подайте її разом із заявою до ТЦК для оформлення відстрочки.
    3. Після надання відстрочки ваша попередня повістка буде фактично анульована на період дії відстрочки.

    Важливо діяти швидко і зберігати всі документальні підтвердження, щоб забезпечити захист своїх прав і уникнути можливих проблем з військовими органами.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6.6%

    Вітаю Вас.

    Ви пройшли ВЛК? Я так розумію, Ви отримали вже повістку на відправку?

    Загалом особливого значення це не має, адже Ви маєте право реалізувати відстрочку до моменту, поки Вас було зараховано до особового складу військової частини.

    Тому якщо є можливості вступити до закладу освіти - обов'язково робіть це. Але майте на увазі, що навчатися на певному рівні освіти Ви маєте вперше!!!

    Повний алгоритм для оформлення відстрочки у Вашій ситуації:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку від мобілізації.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    33.1%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пане ОЛЕГ!

    Команди А1234 так само як і військової частини А1234 не існує. Це скоріш за все умовна назва збірного пункту ТЦК. Хоча виглядає як фейкова назва. Але це не суть питання.

    Якщо Ви набули права на відстрочку ДО дати в повістці по якій мали прибути - то ТЦК як правило оформляють відстрочку, якщо надійшла заява про це.

    Якщо ж після - то проблематично. ТЦК цілком може заявити, що нічого чути не хочуть і "їдь служи". Тому можливо доведеться оформлювати відстрочку шляхом звернення до суду і цей час переховуватися від викрадення "бійцями рот охорони" ТЦК, які ходять в групах оповіщення по містам.

    Ви тільки вступили на навчання? Зауважте, що Ви є студентом лише з 1 вересня 2024 року, якщо інше не вказано у наказі про зарахування (зауважте, має значення не дата наказу, а дата з якої в наказі вказано - зарахувати на навчання з ___ 2024 року) і у разі явки до ТЦК з заявою про відстрочку до цієї дати, ТЦК може посилатися, що у Вас ще немає права на відстрочку, бо Ви ще НЕ НАВЧАЄТЕСЬ і не маєте статусу здобувача освіти. Скрутять і відправлять в учбовий центр.

    ВІдповідно до пункту 1 частини другої статті 61 Закону України "Про вищу освіту", Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    ОТЖЕ, ключове значення має ДАТА ЗАРАХУВАННЯ до закладу згідно з наказом ректора / директора навчального закладу.

    Також розгляньте можливість направлення Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення точно такого самого пакету документів і заяви до ТЦК, підпис на якій посвідчено нотаріально та довідки з ЄДЕБО (вона видається без печатки закладу освіти, а тому можна копіювати її нескінчену кількість разів - головне, щоб QR-код не розмивався, до речі залиште примірник та відсканований оригінал собі про всяк випадок).

    В ТЦК звісно зрозуміють, що Ви ухиляєтесь від мобілізації - спочатку перебуванням на лікарняному, потім навчанням. Тому будуть діяти жорстко. Але формально Ви праві і маєте право на відстрочку до дати зарахування у військо.

    Знову-таки переконаний, що без суду змусити ТЦК вчинити по закону не вийде. Але окремі ТЦК зараз починають працювати більш лояльно до громадян і виконувати закон.

    Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Для отримання відстрочки Вам треба отримати в закладі освіти довідку з QR-кодом, яка формується за допомогою функціоналу ЄДЕБО (Єдиної державної електронної бази з питань освіти).

    Доєднавши цю довідку до Заяви про відстрочку за встановленою формою - слід звернутися до ТЦК і зареєструвати її. Хоч встановлено, що відстрочка надається 7 днів, як правило це триває біля місяця. В окремих ТЦК - швидше.

    Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560.

    ВІдповідно до абзацу 1 пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Згідно з пунктом 62 Порядку, Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Оскільки у Вас є право на відстрочку - мобілізувати Вас не мають право, як і направляти на медичний огляд.

    Форму Заяви на відстрочку додаю до відповіді. Можете вдрукувати в неї свої персональні дані і подавати в ТЦК.

    Хай щастить у позитивному вирішенні Вашого питання!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Олег Клиент месяц назад

      Дякую дуже вам, що розглянули моє питання.Я ще маю два питання. Дайте, будь ласка, відповідь на них.1. ВУЗ куди я поступаю планує подавати дані студентів в ТЦК самостійно. Як краще діяти, чекати поки він це зробить чи самому подати заяву на відстрочку?2. Я ще хочу зареєструвати шлюб у жовтні. До цього часу планую вже мати відстрочку. Чи є небезпека для мене коли ДРАЦС після реєстрації надішле мої дані в ТЦК? І чи є небезпека зараз коли я через Дію подаю заяву і вказую свою дані щодо відношення до служби?Дякую.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA