Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 05 августа 2024, вопрос №117093 800₴

Відстрочка від мобілізації

Я маю дитину з інвалідністю (4 роки). Ми вже відправили всі документи на відстрочку через місцевого адвоката: свідоцтво про народження, приписне, форму про інвалідність, завірені нотаріусом. Також наш статус у системі "Резерв+" - "не на обліку".

Документи відправили до ТЦК поштою (ТЦК отримали 08.07), а також зробили адвокатський запит (24.07), але досі не отримали відповіді. Думаю, чи варто писати листа на Міністерство оборони, щоб вони спустили запит на ТЦК. Чи викликає це якийсь рух з боку ТЦК?

Також не зрозуміло, коли потрібно буде йти до ТЦК, проходити ВЛК і отримувати ВОД. Чи можливо отримати ВОД без проходження ВЛК, якщо є відстрочка?

Документи відправили на адресу ТЦК, вказану в приписному, але зараз по цій адресі всі повинні звертатися до іншого ТЦК. В який ТЦК краще звертатися: за адресою з приписного чи за новою адресою?

Ответы юристов (28)

    Турчин Ярослав
    14.3%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДР!

    Як правило - дійсно звернення до Міністерства оборони запускало процес хоча б формальної відписки з боку РТЦК та СП. Але можна спробувати пройти по усій ланці. Спочатку написати на обласне ТЦК та СП чи на відповідне командування сухопутних військ, до якого входить Ваш регіон.

    Чи перебуваєте Ви на військовому обліку та чи є докази цього у Вас, тобто чи є на руках військово-обліковий документ з відміткою про перебування на обліку?

    Бережіть військовий квиток як зіницю ока. Бажано зробити засвідчені копії цього документу, щоб у разі чого його не знищили.

    Спробуйте у нотаріуса зробити посвідчену копію. Якщо відмовлять, то хоча б хай адвокат засвідчить копії своєю печаткою.

    Військово-обліковий документ віддається ТЦК ВИКЛЮЧНО ПІД РОЗПИСКУ. Без цього - це фактично викрадення і привласнення чужого документу.

    Вимога щодо розписки - прямо передбачена постановою Кабінету Міністрів України № 559 від 16.05.2024 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/559-2024-%D0%B...

    Це передбачено пунктом 24 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено

    Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3.

    Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

    Якщо будуть відмовлятися видати розписку - поясніть, що наразі на вулицях відбувається перевірка документів. Тому Вам треба чимось пояснити відсутність у Вас на руках військово-облікового документа. Саме таким поясненням і є розписка. Бо слова до справи не приєднаєш і патрулю не покажеш.

    Дуже шкода, що відповідальність не передбачена для працівників ТЦК, які гублять військово-обліково документи останнім часом дуже часто. Навіть при централізованій передачі таких документів кадровими підрозділами ДСНС та Нацполіції. Можливо гублять умисно, бо немає на них ніякої управи і відповідальності за втрачені документи.

    Старий документ мають залишити. Він є чинним, якщо не потребує заміни у зв"язку з критичними змінами даних, які немає куди записати у радянський військовий квиток. Зараз пів армії воюють з радянськими військовими квитками, включаючи скоріш за все і Главкома ЗСУ. Вони чинні.

    Могли банально не внести інформацію про Вас до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов"язаних та резервістів.

    Якщо Ви на обліку не перебуваєте в ТЦК до якого подали документи на відстрочку, то 100 %, що дадуть відписку, що без постановки на облік та ОСОБИСТОГО прибуття і проходження ВЛК - ніхто ніякі заяви на відстрочку розглядати не буде.

    Якщо перебуваєте на обліку, то може бути відписка, що треба особисто з"явитися. Бо незважаючи на рішення судів, бачення ТЦК таке.

    Одеський окружний адміністративний суд, Рішення від 05 квітня 2024 року

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/118268600

    П’ятий апеляційний адміністративний суд (м. Одеса), Постанова від 04 червня 2024 р

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/119500498

    Таким чином, військовозобов`язані повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних та надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    В той же час, обов`язок «особисто повідомити» та «особисто прибути» не є тотожнім у спірних правовідносинах. При цьому, відповідачем не ставиться під сумнів, що заява позивача була направлена ним особисто.

    З огляду на наведене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про необґрунтованість доводів відповідача щодо неналежного звернення позивача із заявою про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    Тобто, дійсно, немає вимоги особисто прибувати для оформлення відстрочки, якщо перебуваєте на обліку.

    Але, скоріш за все - ТЦК продовжить гнути свою лінію і вимагати особистої явки для вчинення тиску та тортур відносно військовозобов"язаного з метою схиляння до мобілізації добровільної.

    Внаслідок цього, питання у більшості випадків вирішується в судах. При цьому судовий розгляд не є підставою для зупинення мобілізації, тому треба уважно ставитись до власної фізичної безпеки, адже можуть прямо під час судового розгляду викрасти і відправити у військо.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Олександр Клиент месяц назад

      Чи перебуваєте Ви на військовому обліку та чи є докази цього у Вас, тобто чи є на руках військово-обліковий документ з відміткою про перебування на обліку? - На облік крайній раз ставав в 2014 році, з документів тільки приписне.

      • Турчин Ярослав
        Турчин Ярослав месяц назад

        Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

        Общаться в чате

        Без направлення на ВЛК та оформлення нового ВОДу по досягненню 25 / 27 років - скоріш за все нічого у Вас не вийде. Саме така позиція ТЦК у більшості випадків.

        Мали б дати хоч формальну відписку. Але вони себе формальностями наразі не напружують.

        Якщо не будуть і далі відповідати - єдиний шлях суд. Але суд не убезпечує від мобілізації.

        Порядок ПОВТОРНОГО взяття на облік, якщо перебували вже на обліку призовників в цьому ж ТЦК / військкоматі - нормально не регламентований. Що дозволяє ТЦК вигадувати свої алгоритми дій в таких випадках.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.3%

    Доброго дня, Олександре!

    Документи відправили до ТЦК поштою (ТЦК отримали 08.07), а також зробили адвокатський запит (24.07), але досі не отримали відповіді. Думаю, чи варто писати листа на Міністерство оборони, щоб вони спустили запит на ТЦК. Чи викликає це якийсь рух з боку ТЦК?

    Потрібно зрозуміти з якої підстави Ваш статус "не на обліку". Ви були зняті з обліку в ТЦК чи взагалі не перебували на останньому? Чи маєте Ви військово-обліковий документ? Якщо так, то який саме?

    Якщо Ви дійсно не перебуваєте на обліку у тому ТЦК до якого направили заяву на відстрочку, то відповіді можете і не дочекатись, оскільки для розгляду заяви Ви спочатку повинні стати на облік.

    Можете направити відповідні скарги до обласного ТЦК, ОК та МОУ. Проте, якщо Ви не стоїте на обліку в ТЦК, вищезгадані органи не змусять військкомат надати Вам відстрочку, на жаль.

    Також не зрозуміло, коли потрібно буде йти до ТЦК, проходити ВЛК і отримувати ВОД. Чи можливо отримати ВОД без проходження ВЛК, якщо є відстрочка?

    Якщо Ви дійсно не перебуваєте на обліку в ТЦК Вам не погодять відстрочку.

    Документи відправили на адресу ТЦК, вказану в приписному, але зараз по цій адресі всі повинні звертатися до іншого ТЦК. В який ТЦК краще звертатися: за адресою з приписного чи за новою адресою?

    Тепер зрозуміло на якій підстаі Ви можете не перебувати на обліку, оскільки Ваш ВОД - це приписне свідоцтво. Я так розумію, що Вас зняли з обліку призовників, а на облік військовозобов'язаних не поставили.

    Тому Вас чекають всі описані Вами вище процедури і Ви не зможете уникнути проходження ВЛК. Проте, оскільки в Вас є підстава для відстрочки, Вас не мають права мобілізувати ні за яких обставин. Той факт, що перед явкою до ТЦК Ви направили пакет документів поштою дає Вам доказ того, що Ви попередили ТЦК про своє право на відстрочку.

    Що означає "потрібно звертатись до іншого ТЦК"? ТЦК переїхав чи це інший ТЦК? Відповідно до Правил військового обліку Ви повинні перебувати на останньому за адресою реєстрації. Ви зареєстровані за тією ж адресою, що і раніше?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клиент месяц назад

      Потрібно зрозуміти з якої підстави Ваш статус "не на обліку". Ви були зняті з обліку в ТЦК чи взагалі не перебували на останньому? Чи маєте Ви військово-обліковий документ? Якщо так, то який саме? - маю тільки приписне, і ще мій військомат переїджав, точніше наші справи в іншу локацію. А взагалі після 27 років я не оновляв повторно документи, крайній раз був в 2014 році. Що означає "потрібно звертатись до іншого ТЦК"? ТЦК переїхав чи це інший ТЦК? Відповідно до Правил військового обліку Ви повинні перебувати на останньому за адресою реєстрації. Ви зареєстровані за тією ж адресою, що і раніше? - спочатку по моїій адресі всі ходили в один ТЦК, тепер в інший, в приписному ще стара адреса. Реєстрація та що і раніше, але сусідів і інших людей з села тепер відправляють в інший ТЦК.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, Олександре!

        Дивна ситуація з ТЦК. Я так розумію, що ТЦК, як Ви і говорити "переїхав" й тому, можливо Вам потрібно було направляти заяву саме по новій адресі, оскільки Ваша справа перебуває вже в останньому.

        Хоча, якщо Вас не поставили на облік військовозобов'язанихбез Вашої присутності, як відбувається в деяких ТЦК, то навряд чи Ви отримаєте відповідь, а тим паче, довідку про надану відстрочку.

        Я би радиі Вам відправити ще пакет документів до ТЦК за "новою адресою", оскільки, можливо, Вам прийдеться ставати на облік у останньому, а документи щодо відстрочки знаходяться в іншому ТЦК.

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.3%

    Вітаю!

    ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ТА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК - ТО ДВА ПАРАЛЕЛЬНИХ ПРОЦЕСИ.

    ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ БЕЗ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕМОЖЛИВО.

    СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК БЕЗ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК НЕМОЖЛИВО.

    ПОДАВАЙТЕ ДО ТЦКСП ТА РЕЄСТРУЙТЕ ЗРАЗУ ДВІ ЗАЯВИ:

    1. НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК.

    2. НА НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ДУБЛЮЙТЕ ЗАЯВИ ПОШТОВИМИ ВІДПРАІЛЕННЯМИ.Ї ("УКРПОШТА").

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП, ЯКИЙ ЗАРАЗ ДІЙСНИЙ.

    ЗАЯВА ПРО ВЗЯТТЯ НА ОБЛІК ВІДПРАВЛЕНА ПОШТОЮ, НЕ ПРИЗВЕДЕ ДО ВЗЯТТЯ ВАС НА ОБЛІК, ТОМУ ЩО ЦЕ НЕМОЖЛИВО ЗРОБИТИ БЕЗ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК.

    ВЛК НЕОБХІДНО ПРОЙТИ ОБОВ'ЯЗКОВО.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас, Олександре!

    Я маю дитину з інвалідністю (4 роки). Ми вже відправили всі документи на відстрочку через місцевого адвоката: свідоцтво про народження, приписне, форму про інвалідність, завірені нотаріусом. Також наш статус у системі "Резерв+" - "не на обліку".

    Що означає, через місцевого адвоката? Він підписував заяву про відстрочки чи конкретно Ви?

    Загалом у даній ситуації вбачаю одну суттєву проблему, яка може впливати на успіх вирішення Вашого питання. За Вашими словами, Ви відправили приписне свідоцтво, хоча по віку скоріше вже Ви старші 25 років. Відповідно - Ви не маєте актуального паперового ВОД, що надає ТЦК законне (з їх точки зору) право ігнорувати Ваші документи.

    Водночас 16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Вона передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Документи відправили до ТЦК поштою (ТЦК отримали 08.07), а також зробили адвокатський запит (24.07), але досі не отримали відповіді. Думаю, чи варто писати листа на Міністерство оборони, щоб вони спустили запит на ТЦК. Чи викликає це якийсь рух з боку ТЦК?

    Для початку - я б волів проаналізувати ті документи, які Ви відправили. Чи направляли ВИ медичний висновок про дитину з інвалідністю або ІПР? Як правило, у схожих ситуаціях знаходяться проблеми з документами, що відправляють військовозобов'язані особи.

    Також не зрозуміло, коли потрібно буде йти до ТЦК, проходити ВЛК і отримувати ВОД. Чи можливо отримати ВОД без проходження ВЛК, якщо є відстрочка?

    Ні, отримати паперовий ВОД неможливо без ВЛК. Ось це і є головна Ваша проблема, про яку я зазначив вище. Загалом Вам вже давно потрібно було йти до ТЦК, адже у такій ситуації вирішити питання через переписку не вийде, на жаль.

    Повний алгоритм для оформлення відстрочки у Вашій ситуації:

    1. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, свідоцтва про народження дитини, медичний висновок або ІПР та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    3. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    4. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    5. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    6. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку від мобілізації.

    Документи відправили на адресу ТЦК, вказану в приписному, але зараз по цій адресі всі повинні звертатися до іншого ТЦК. В який ТЦК краще звертатися: за адресою з приписного чи за новою адресою?

    Ви повинні звертатися до ТЦК, де перебуваєте на обліку. Це однозначна позиція. Загалом вирішити питання без походу до ТЦК ніяк не вийде, дивно, що Ваш адвокат цього не прояснив Вам. Щодо судової практики з приводу документів, направлених поштою, то вона різниться. Дійсно, є кейси, коли такі документи суд визначає належними. Але не бачу сенсу входити в процедуру судового оскарження. Просто зробіть, як я вище раджу, і повірте, у Вас все вийде.

    З повагою!

    • Олександр Клиент месяц назад
      Що означає, через місцевого адвоката? Він підписував заяву про відстрочки чи конкретно Ви?

      - просто допоміг сформувати пакет документів і заяву, і зробив відправку поштою. Заяву підписував я. Для початку - я б волів проаналізувати ті документи, які Ви відправили. Чи направляли ВИ медичний висновок про дитину з інвалідністю або ІПР? - свідоцтво про на народження дитини, приписне, і форма про інвалідність дитини, все завірене нотаріусом. З приводу ТЦК спочатку по моїій адресі всі ходили в один ТЦК, тепер в інший, в приписному ще стара адреса. Реєстрація та що і раніше, але сусідів і інших людей з села тепер відправляють в інший ТЦК.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Зрозуміло. Яка саме форма про інвалідність дитини? Індивідуальна програма реабілітації чи медичний висновок?

        • Олександр Клиент месяц назад

          медичний висновок

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Зрозуміло. За таких умов заява скоріше за все залишена без розгляду у зв'язку із подачею документів поштовим зв'язком. Всі мої поради, які я зазначив у основній відповіді, залишаються.

            З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    14.3%

    Вітаю Вас!

    Документи відправили до ТЦК поштою (ТЦК отримали 08.07), а також зробили адвокатський запит (24.07), але досі не отримали відповіді. Думаю, чи варто писати листа на Міністерство оборони, щоб вони спустили запит на ТЦК. Чи викликає це якийсь рух з боку ТЦК?

    У Вашій ситуації вбачається явна бездіяльність працівників ТЦК, проте скарга до Міноборони буде менш ефективною чим звернення до суду з позовом до ТЦК.

    Також не зрозуміло, коли потрібно буде йти до ТЦК, проходити ВЛК і отримувати ВОД. Чи можливо отримати ВОД без проходження ВЛК, якщо є відстрочка?

    Відстрочку оформляє ТЦК в якому Ви стоїте на військовому обліку. Тому Вас спочатку повинні взяти на військовий облік, а потім оформити відстрочку.

    Так як Ви з самого початку на адресу ТЦК до якого плануєте ставати на облік - відправили поштою цінним листом з описом вкладеного копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку Вас не повинні направляти на ВЛК, але якщо Ви не стоїте на військовому обліку та у Вас немає чинного ВОД, то Вас можуть спочатку зобов'язати пройти ВЛК. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    Загалом Ваша послідовність дій виглядає наступним чином:

    1. Відправте рекомендованим листом з описом вкладеного заяву про відстрочку, копії документів , що підтверджують право на відстрочку (на кожній копії пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали). Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    2. При особистому візиті до ТЦК готуєте 2 заяви про відстрочку та такі ж самі документи, що відправили поштою. Якщо бажаєте – можете зробити нотаріальні копії.

    3. Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    4. Якщо заяву не реєструють – не хвилюйтесь, адже Ви маєте доказ подачі документів про відстрочку поштою. Можете подати скаргу на ТЦК або просто пройти ВЛК

    5. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, якщо Вас направлять на ВЛК та визнають придатним, то при неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    6. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    Документи відправили на адресу ТЦК, вказану в приписному, але зараз по цій адресі всі повинні звертатися до іншого ТЦК. В який ТЦК краще звертатися: за адресою з приписного чи за новою адресою?

    Чи оновлювали Ви дані через Резверв+ або ЦНАП?

    Якщо згідно реєстру Ви не стоїте на військовому обліку, то Вам спочатку потрібно звернутися до ТЦК за зареєстрованим місцем проживання та стати на військовий облік.

    Якщо згідно Рестру військовозобов'язаних Ви стоїте на військовому обліку, то оформлювати відстрочку повинні саме в тому ТЦК, де числитесь на обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олександр Клиент месяц назад

      Чи оновлювали Ви дані через Резверв+ або ЦНАП? - в резерв+ З приводу ТЦК спочатку по моїій адресі всі ходили в один ТЦК, тепер в інший, в приписному ще стара адреса. Реєстрація та що і раніше, але сусідів і інших людей з села тепер відправляють в інший ТЦК. Адвокат говорив що документи потрібно відсилати по адресу з прописного... Куди краще все таки направити документи?

      • Дерій Владислав Олегович

        Ви можете відправити звичайні копії документів про відстрочку на двом ТЦК

        Проте, ставати на військовий облік та оформлювати відстрочку потрібно за зареєстрованим місцем проживання, адже згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Середницький Євгеній Вікторович
    14.3%

    Добрий день!

    Дякую за ваші питання, і я радий, що ви звернулися за допомогою. Дозвольте відповісти на ваші запити і надати деякі рекомендації:

    1. Письмо на Міністерство оборони

    Це справді може бути корисним кроком. Під час написання листа до Міністерства оборони важливо вказати наступну інформацію:

    • Деталі вашої ситуації (наприклад, дата подачі документів, їхній зміст).
    • Дата відправлення адвокатського запиту.
    • Зазначте, що досі не отримали жодної відповіді.

    Лист має бути чітким і конкретним. Надішліть його рекомендованою поштою, щоб мати підтвердження відправлення.

    2. Коли потрібно йти до ТЦК і проходити ВЛК

    Якщо у вас є відстрочка через дитину з інвалідністю, то проходження ВЛК (військово-лікарської комісії) може бути необов'язковим для отримання військового облікового документа. Однак це залежить від правил і практики конкретного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Рекомендую вам звернутися до вашого ТЦК для уточнення цього питання.

    3. В який ТЦК звертатися

    Якщо документи були надіслані до певного ТЦК, але зараз відбулося перенаправлення до іншого, то краще звернутися до нового ТЦК. При зверненні надайте їм такі документи:

    • Копії всіх раніше надісланих документів.
    • Підтвердження відправлення документів.
    • Поясніть ситуацію та зазначте, що ви вже надіслали документи на іншу адресу.
    4. Загальні рекомендації
    • Копії документів: Завжди зберігайте копії всіх надісланих документів та підтвердження відправлення.
    • Додатковий запит: Рекомендую зробити запит до ТЦК щодо статусу вашої справи, якщо відповідь затримується.
    • Документуйте всі кроки: Зберігайте записи про всі свої кроки і відповіді, які отримуєте.

    Сподіваюся, ця інформація буде корисною і допоможе вам у вирішенні вашого питання.

    • Олександр Клиент месяц назад

      Якщо у вас є відстрочка через дитину з інвалідністю, то проходження ВЛК (військово-лікарської комісії) може бути необов'язковим для отримання військового облікового документа. - є успішні кейси отримання відстрочки з приписним?

    Олександр Клиент месяц назад

    Доброго дня

    а ще хотів запитати, в мене документи відправлені були в Хмільник ТЦК, в мене є пакет документів з собою, і ще формую один пакет документи на Літин ТЦК. (Так як зараз другий мій актуальний ТЦК)

    Чи можливо мені зараз до оформлення відстрочки поїхати в Львів з Хмельницького чи ризиково?

    Дякую

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Олександре!

      На мою думку, може бути ризиковано. Отримаєте повістку у Львові й прийдеться з'являтись до ТЦК за місцем перебування.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Вітаю Вас.

      Ви маєте право на вільне пересування по Україні, але чи доцільно це робити. Звісно, з собою треба мати повний пакет документів, але це не гарантує того, що Вам не вручать повістку до ТЦК. Тому ризик є.

    • Дерій Владислав Олегович

      Вітаю Вас!

      Можете поїхати, але беріть побільше копій документів про відстрочку, щоб у разі вручення повістки або доставлення до якогось РТЦК - Ви відразу подали заяву про оформлення відстрочки і Вас не направляли на ВЛК.

      Згідно частини 1 статті 39 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації, незалежно від місця їх перебування на військовому обліку.

      Тобто, якщо людина не оформила відстрочку - її можуть направити на ВЛК та призвати з будь-якого ТЦК, тому, щоб цього не сталося відразу подавайте документи про відстрочку.

      З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Олександр Клиент месяц назад

    Доброго днябув сьогодні в ТЦК, подорозі до ТЦК три блокпости в одну сторону. Маю на руках повістку і ВЛК документи, цого достатньо щоб не затримали на блокпості? також виписали штраф 17000 грн, за приписне яке не було оновлено, сенсу оскаржувати немає ? Дали штраф, дали направлення на ВЛК, проходжу ВЛК, маю подати заяву на ВОД, і потім вже заяву на відстрочку. Це правильний порядок дій? Також найшли документи в компютері за 2014 рік, прикладаю в файлах, був обмежено придатний

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Вітаю Вас, Олександре!

      Загалом зараз відбувається все те, що я описував у своїй відповіді. В принципі, все по плану, якщо попередньо Ви направили документи до ТЦК поштовим зв'язком. Ваших документів достатньо, аби не затримували.

      Щодо штрафу, на мою точку зору, є сенс оскаржувати, але таким чином Ви точно віддаляєте процес оформлення відстрочки.

      З повагою!

    • Дерій Владислав Олегович
      Маю на руках повістку і ВЛК документи, цого достатньо щоб не затримали на блокпості?

      Так, достатньо, але на всякий випадок візьміть з собою копії документів про відстрочку.

      також виписали штраф 17000 грн, за приписне яке не було оновлено, сенсу оскаржувати немає ?

      Вам вручили постанову про адміністративну відповідальність чи лише протокол?

      Сенс оскаржувати є, адже вже достатньо судової практики, коли суд ставав на сторону військовозобов'язаного.

      Ваша стратегія захисту може бути побудована на наступній інформації.

      1. Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення.

      Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

      Отже, можна спиратись на те, що строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив, тому Вам не повинні були виписувати штраф.

      2. Якщо Вас визнали обмежено придатним - Вам повинні були оформити тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, адже згідно пункту 29 Порядку Громадяни, визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, а також ті, що були раніше засуджені до позбавлення волі, обмеження волі за скоєння злочину невеликої та середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних на підставі рішення комісії з питань приписки. Оформлення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного цим громадянам здійснюється на підставі витягу з книги протоколів засідань комісії з питань приписки за формою згідно з додатком 11.

      Тому тут явна бездіяльність ТЦК.

      3. Згідно статті 8 Кодексу про адміністративні правопорушення Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

      Закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

      Провадження в справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення.

      Отже, якщо Ви і порушили правила військового обліку, то максимально що Вам загрожує це штраф на момент вчинення такого правопорушення. Тобто якщо змінити приписне на військовий квиток Ви повинні були ще до 19.04.2024 року то штраф повинен бути до від 1700 до 5100 грн. в залежності від дати, але аж ніяк не 17 тис грн.

      Крім того, можливо є помилки в протоколі або постанові ТЦК. На оскарження дається 10 днів з моменту вручення постанови, тому Ви маєте час звернутися до адвоката та розробити стретгію захисту.

      Дали штраф, дали направлення на ВЛК, проходжу ВЛК, маю подати заяву на ВОД, і потім вже заяву на відстрочку. Це правильний порядок дій?

      Правильний. Вас не зможуть мобілізувати, адже у Вас є докази подачі документів про відстрочку поштою.

      З повагою, юрист Дерій В.О.! Успіхів!

    Карпенко Андрій Володимирович

    ШТРАФ В 17000 ГРН. МОЖНА ОСКАРЖУВАТИ, ТОМУ ЩО ПОРУШЕННЯ ВАМИ СКОЄНЕ ДО НАБУТТЯ ЗМІН В ЗАКОНОДАВСТВІ.

    ВАЖЛИВО:щоб не сталося ситуації, коли особа має право на відстрочку, і хоче нею скористатися, але її мобілізують через рішення ВЛК про придатність, проходження ВЛК необхідно починати після того, як письмово надали в ТЦК документи про наявність відстрочки або ТЦК прийняв заяву та документи на відстрочку.

    • Олександр Клиент месяц назад

      документи надіслав поштою, без ВОД не хочуть приймати документи на відстрочку, штраф думаю не оскаржувати, щоб не затягнути процес, або якщо це можливо оскаржувати після вже оплати...

      • Карпенко Андрій Володимирович

        НІ, ПІСЛЯ СПЛАТИ ШТРАФУ, ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ОСКАРЖИТИ ПОСТАНОВУ ПРО ПРИТЯГНЕННЯ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Корнійчук Євген Іванович
    14.5%

    Доброго дня, надаю відповідь на ваше запитання:

    Я маю дитину з інвалідністю (4 роки). Ми вже відправили всі документи на відстрочку через місцевого адвоката: свідоцтво про народження, приписне, форму про інвалідність, завірені нотаріусом. Також наш статус у системі "Резерв+" - "не на обліку".Документи відправили до ТЦК поштою (ТЦК отримали 08.07), а також зробили адвокатський запит (24.07), але досі не отримали відповіді. Думаю, чи варто писати листа на Міністерство оборони, щоб вони спустили запит на ТЦК. Чи викликає це якийсь рух з боку ТЦК?Також не зрозуміло, коли потрібно буде йти до ТЦК, проходити ВЛК і отримувати ВОД. Чи можливо отримати ВОД без проходження ВЛК, якщо є відстрочка?Документи відправили на адресу ТЦК, вказану в приписному, але зараз по цій адресі всі повинні звертатися до іншого ТЦК. В який ТЦК краще звертатися: за адресою з приписного чи за новою адресою?

    Для отримання відстрочки ви повинні особисто з'явитись до ТЦК і подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    для підтвердження інвалідності дитини - медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ, або індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;для підтвердження родинних стосунків з батьками (для рідних батьків) - свідоцтво про народження дитини із зазначенням батьківства військовозобов’язаного;для підтвердження повноважень опікуна, піклувальника - рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або рішення суду про встановлення опіки, піклування та свідоцтво про народження дитини; для усиновителів - рішення суду про усиновлення та свідоцтво про народження дитини із зазначенням батьківства військовозобов’язаного;

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    На рахунок штрафу вони не мають право його накладати, так як вйишов строк притягнення до відповідальності.

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    ст. 38 Адмін кодексу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n195


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA