Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 06 августа 2024, вопрос №117140 340₴

Не коректний статус в Резерв+

Суть питання:
Нема актуальної інформації в Резерв + Доброго дня . Я був включений з військового обліку за рішенням ВЛК в 2022році. В 2024 з цими документами без проблем виїхав за кордон. Зараз зайшовши в резерв+, не на обліку , інформація не повна , зверніться в тцк. Як можна виправити дану ситуацію , щоб тцк актуалізувало мій статус відповідно до рішення ВЛК. Зараз знаходжусь за кордоном , бажано, щоб хтось діяв від мого імені. Як можна змусити їх внести правдиву інформацію . Допоможіть якщо можете з написанням заяв і подачею відповідних запитів. Подальшу співпрацю обговоримо особисто, якщо щось можливо з цим зробити

Ответы юристов (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Іване!

    Постановою КМУ №559 передбачено, що для виправлень у реєстрі громадянин повинен звернутись із відповідною заявою до ТЦК у письмовій або електроній формі (через електроний кабінет).

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви".

    Отже, варіантів є декілька:

    1. Ви надсилаєте відповідну заяву на електрону адресу ТЦК з усіма підверджуючими документами (довідка ВЛК, військово-обліковий документ, скрін з Резерв+).

    2. Ви надсилаєте такий самий пакет документів Укрпоштою рекомендованим листом за допомогою родичів, які знаходяться в Україні.

    3. Ви укладаєте угоду з адвокатом, який буде вирішувати дане питання з ТЦК замість Вас.

    В залежності від відповіді ТЦК потрібно буде рухатись далі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Иван Клиент месяц назад

      яка форма заяви?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В принципі, довільна. Надаю Вам зразок.

        • Иван Клиент месяц назад

          дуже дякую спробуємо

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Іване! Вдачі Вам! Спробуйте спочатку самостійно, якщо вже не вийде, то тоді прийдеться вирішувати питання у інший спосіб.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас, Іване!

    Нема актуальної інформації в Резерв + Доброго дня . Я був включений з військового обліку за рішенням ВЛК в 2022році. В 2024 з цими документами без проблем виїхав за кордон. Зараз зайшовши в резерв+, не на обліку , інформація не повна , зверніться в тцк. Як можна виправити дану ситуацію , щоб тцк актуалізувало мій статус відповідно до рішення ВЛК. Зараз знаходжусь за кордоном , бажано, щоб хтось діяв від мого імені. Як можна змусити їх внести правдиву інформацію . Допоможіть якщо можете з написанням заяв і подачею відповідних запитів. Подальшу співпрацю обговоримо особисто, якщо щось можливо з цим зробити

    Так, ситуація максимально абсурдна через недбалість дій працівників ТЦК та СП. Повний безлад відбувається в державі. Через халатність на недбалість посадових осіб, Ви до сих пір не виключені з військового обліку по якійсь там базі.

    З юридичної точки зору, Ви не перебуваєте на військовому обліку, відповідно не повинні уточнювати свої військово-облікові дані.

    18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    И вообще как то с ними взаимодействовать?

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Я б порадив Вам спробувати подати на адресу ТЦК та СП листа щодо внесення інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку до реєстру "Оберіг". І поки нікуди не ходити і нічого не оновлювати. Подайте заяву та чекайте відповіді від ТЦК та СП. У заяві вкажіть свій статус "невійськовозобов'язаний"!!!

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!

    • Иван Клиент месяц назад

      ви можете направити адвокатський запит , щоб вони підтвердили достовірність статусу?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Можемо, але у даній ситуації достовірність статусу підтверджують Ваші документи. Тому треба їх проаналізувати. Далі - направити заяву до ТЦК та СП від Вашого імені. Лише потім, за відсутності реагування, направляти запит.

        • Иван Клиент месяц назад

          яка форма заяви?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Довільна форма, законодавством не визначена.

            • Иван Клиент месяц назад

              Дякую, спробую надіслати заяву

    Богун Сергій Павлович
    34.1%

    Доброго дня.

    Згідно з ст. 9 Закону України " Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, в тому числі через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    звертатися в порядку, встановленому адміністратором Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    Згідно п.12 р. 3 Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Наказом МО України від 28 березня 2022 року № 94:

    Отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи маєте Ви військово-обліковий документ з відміткою про виключення та довідку ВЛК?

    Згідно пункту 3 Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Якщо у Вас немає потреби звертатися до консульства України для вчинення консульських послуг - тоді вчиняти будь-які дії Вам не потрібно.

    Для внесення змін в Реєстр військовозобов'язаних Вам потрібно рекомендованим листом з описом вкладненого повідомити РТЦК, який виключив Вас з військового обліку, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії ВОД та довідки ВЛК.

    Також можете спробувати подати адвокатський запит до ТЦК, адже в першу чергу невнесення відомостей до Реєстру - це відповідальність ТЦК.

    Згідно законодавства - Ви є невійськовозобов'язаним.

    На жаль, Ви можете зіштовхнутись з бездіяльністю ТЦК. В такому випадку Ваше питання доведеться вирішувати в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    Виправлення неточної інформації в "Резерв+" та відновлення військового обліку

    Розумію вашу стурбованість щодо неточної інформації у вашому особистому кабінеті "Резерв+".

    Що робити:

    1. Звернення до ТЦК:
      • Письмове звернення: Надішліть рекомендованим листом зі сповіщенням про вручення на адресу вашого ТЦК заяву про внесення змін до ваших персональних даних. У заяві чітко вкажіть:
        • Ваше прізвище, ім'я, по батькові;
        • Номер військового квитка;
        • Дату і номер рішення ВЛК про зняття з військового обліку;
        • Прохання перевірити та виправити інформацію у вашому особовому кабінеті "Резерв+".
      • Додатки до заяви: До заяви додайте копії рішення ВЛК та інших документів, що підтверджують вашу інформацію.
      • Закордонні адресати: Якщо ви не бажаєте повертатися в Україну, вкажіть адресу родича або друга, який зможе отримати відповідь від ТЦК.
    2. Представництво іншою особою:
      • Нотаріальна довіреність: Оформте нотаріальну довіреність на іншу особу, яка зможе діяти від вашого імені. У довіреності чітко пропишіть повноваження цієї особи (отримання інформації, подання заяв тощо).
      • Представник у ТЦК: Довірена особа звертається до ТЦК з оригіналом довіреності та вашими документами.
    3. Контроль виконання:
      • Перевірка в "Резерв+": Періодично перевіряйте інформацію в "Резерв+".
      • Зв'язок з ТЦК: Зателефонуйте або напишіть на електронну пошту до ТЦК, щоб дізнатися про хід розгляду вашого звернення.

    Можливі причини неточностей:

    • Людський фактор: Помилки при введенні даних до бази.
    • Затримки в оновленні інформації: Можливі затримки в оновленні бази даних ТЦК.
    • Технічні збої: Збої в роботі програмного забезпечення.

    Як прискорити процес:

    • Наполегливість: Не соромтеся наполягати на своєму праві.
    • Документальне підтвердження: Майте при собі всі необхідні документи.
    • Залучення юриста: Якщо ви зіткнулися з труднощами, зверніться за консультацією до юриста.

    Важливо:

    • Терміни розгляду звернень: Терміни розгляду звернень можуть відрізнятися залежно від навантаженості ТЦК.
    • Відповідальність ТЦК: ТЦК зобов'язане розглянути ваше звернення та внести необхідні зміни до ваших персональних даних.
    • Захист ваших прав: Якщо ТЦК відмовляється виконати ваше законне вимога, ви маєте право звернутися до суду.

    Зверніть увагу: Ситуація з мобілізацією в Україні динамічна, тому законодавство може змінюватися. Для отримання найбільш актуальної інформації рекомендується звернутися за консультацією до юриста.

    Я можу допомогти вам з написанням заяви, але для цього мені знадобиться додаткова інформація:

    • Повна назва вашого ТЦК
    • Контактні дані ТЦК (адреса, телефон, електронна пошта)
    • Деталі рішення ВЛК (дата, номер, орган, який його прийняв)
    • Інші документи, які можуть підтвердити вашу інформацію
    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Щоб актуалізувати інформацію в системі "Резерв+" та відновити ваш статус відповідно до рішення ВЛК, можна діяти через довірену особу, яка буде представляти ваші інтереси в ТЦК (Територіальний центр комплектування). Ось покроковий план дій:

    1. Оформлення довіреності
    • Вам потрібно оформити довіреність на особу, яка зможе діяти від вашого імені. Довіреність можна оформити в консульстві України за кордоном. У довіреності має бути зазначено, що ця особа має право подавати заяви, запити та отримувати документи від вашого імені в ТЦК.
    2. Підготовка заяви до ТЦК
    • Заява на ім'я начальника ТЦК, де ви стояли на обліку. У заяві вкажіть:
      • Ваші персональні дані (ПІБ, дата народження, адреса реєстрації).
      • Номер та дата рішення ВЛК, на підставі якого вас було знято з обліку.
      • Опис проблеми: неповна або некоректна інформація в системі "Резерв+".
      • Прохання актуалізувати дані відповідно до рішення ВЛК.
    • Заява про внесення змін до "Резерв+". У цій заяві ви можете чітко вказати, які саме дані потрібно актуалізувати.
    3. Подача запиту через довірену особу
    • Довірена особа повинна подати підготовлені документи до ТЦК. При подачі необхідно отримати копію заяви з відміткою про прийняття або відправити документи рекомендованим листом з повідомленням про вручення.
    4. Використання електронних засобів зв'язку
    • Якщо є можливість, спробуйте звернутися до ТЦК електронною поштою або через інші доступні електронні засоби. Це може пришвидшити процес розгляду вашого запиту.
    5. Подання скарги або запиту через адвоката
    • Якщо ТЦК не реагує на ваш запит, можна звернутися до адвоката в Україні, який може скласти та подати офіційну скаргу до військової прокуратури або інші відповідні органи.
    6. Контроль процесу
    • Важливо, щоб довірена особа чи адвокат контролювали процес розгляду вашого запиту. Якщо ТЦК не виконує свої обов'язки, ви маєте право вимагати письмове пояснення та звертатися до вищих інстанцій.
    Зразок заяви

    Начальнику Територіального центру комплектування та соціальної підтримки [назва вашого ТЦК] [Адреса ТЦК] Від: [Ваше ПІБ] [Адреса реєстрації] [Контактні дані] Заява Я, [Ваше ПІБ], [дата народження], повідомляю, що згідно з рішенням військово-лікарської комісії від [дата] № [номер рішення] був знятий з військового обліку. Проте, під час перевірки моїх даних в системі "Резерв+", я виявив(ла), що інформація про мене не є повною/актуальною. У зв'язку з цим, прошу внести відповідні зміни в мої персональні дані та актуалізувати мій статус відповідно до рішення ВЛК. Також повідомляю, що для подання цієї заяви я уповноважив(ла) [ПІБ довіреної особи], діючу(ого) на підставі довіреності від [дата]. Прошу повідомити про виконання даного запиту за адресою: [Адреса довіреної особи або ваша електронна пошта]. Додатки: 1. Копія рішення ВЛК 2. Копія довіреності на [ПІБ довіреної особи] Дата: [Дата подання] Підпис: [Ваш підпис]

    Не відкладайте ці дії, оскільки зволікання може ускладнити ситуацію.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA