Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 08 августа 2024, вопрос №117247 350₴

Виключений з військового обліку

Виключений з військового обліку 37,6,6. На руках є тимчасове посвідчення. Нічого не оновлював. Прийшла повістка, особисто не отримував. Вона ж являється незаконною?

Ответы юристов (19)

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    Чи законна повістка, якщо вас виключено з військового обліку?

    Загалом, вручення повістки особі, яку виключено з військового обліку за статтею 37, пункт 6, підпункт 6, вважається незаконним.

    Ось чому:

    • Виключення з військового обліку: Коли вас виключили з військового обліку за вказаною статтею, це означає, що ви більше не підлягаєте військовому обов'язку.
    • Підстави для виключення: Найчастіше виключають з військового обліку через стан здоров'я, який не дозволяє нести військову службу.
    • Повістка як доказ: Наявність тимчасового посвідчення, яке підтверджує ваше виключення з військового обліку, є доказом того, що ви не підлягаєте призову.

    Що робити, якщо ви отримали повістку:

    1. Збережіть повістку: Обов'язково збережіть повістку як доказ.
    2. Зверніться до ТЦК та СП: Відвідайте територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації. Візьміть з собою всі документи, що підтверджують ваше виключення з військового обліку (тимчасове посвідчення, висновок ВЛК тощо). Поясніть ситуацію і пред'явіть документи.
    3. Напишіть заяву: Напишіть заяву про те, що вас помилково включили до списку призовників, оскільки ви виключені з військового обліку за статтею 37, пункт 6, підпункт 6. До заяви додайте копії всіх необхідних документів.
    4. Зверніться до юриста: Якщо ТЦК та СП відмовляються визнавати вашу правоту, зверніться за консультацією до юриста. Юрист допоможе вам скласти необхідні документи та відстояти свої права у суді.

    Чому важливо діяти:

    • Захист ваших прав: Ви маєте право на захист від незаконних дій.
    • Уникнення проблем: Невиконання законних вимог може призвести до негативних наслідків.

    Важливо пам'ятати:

    • Кожна ситуація індивідуальна: Хоча вказана ситуація є типовою, деталі можуть відрізнятися.
    • Юридична консультація: Для отримання більш детальної інформації та рекомендацій щодо ваших дій, рекомендується звернутися за консультацією до юриста.

    Бажаю вам успішного вирішення цього питання!

    Богун Сергій Павлович
    33.7%

    Доброго дня.

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Як наслідок - Вам жодних дій вчиняти не потрібно оскільки Ви не маєте статусу військовозобов'язаного.

    При цьому не обхідно розуміти коли Ви були виключені з військового обліку.

    Я рекомендую зв'язатися с ТЦКСП з цього питання.

    Роман Клиент месяц назад

    в мене не пункти 1-4), а пункт 6), який вже не дозволяє виключення. Що в такому разі

    • Богун Сергій Павлович

      З чим пов'язане виключення?

      Якщо це

      "направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру."

      Вас могли поновити.

      У Вас єдиний варіант - оскарження поновлення в суді.

      • Роман Клиент месяц назад

        кримінальне провадження

        • Богун Сергій Павлович

          Якщо це

          "направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру."

          Вас могли поновити.

          У Вас єдиний варіант - оскарження поновлення в суді.

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Вітаю Вас!

    Чи маєте Ви в тимчасовому посвідченні відмітку при виключення з військового обліку?

    Вам рекомендованим листом пришла повістка?

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 560

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    Якщо у Вас є відмітка про виключення з військового обліку - Ви є невійськовозобов'язаним

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Роман Клиент месяц назад

      так, звичайно, в тимчасовому посвідченні зазначено виключення. Ні, не рекомендованим. Приїхали два військових та жінка, залишили в почтовій скринці

      • Дерій Владислав Олегович

        Тоді, повістка не вважається належним чином не врученою.

        Згідно пункту 34 постанови КМУ 560 Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

        Згідно пункту 41 постанови КМУ 560 Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

        1) у разі вручення повістки - особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

        2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

        • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
        • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;
        • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

        Отже, повістку повинні були вручити особисто або направити рекомендованим листом з описом вкладеного.

        До того ж, Ви вважаєтесь невійськовозобов'язаним, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

        На даний час Вам дану повістку потрібно ігнорувати, а в разі винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності - штраф потрібно оскаржувати.

        • Роман Клиент месяц назад

          Дякую за відповідь. То ж робити? Я ще прикріпив у вкладеннях, дивним чином написана, вам належить зʼявиться…

          • Дерій Владислав Олегович

            Ваша повістка вважається не врученою, тому з'являтися по ній немає обов'язку.

            Крім того, в повістці багато виправлень, отже навряд чи її можна вважати законною.

            • Роман Клиент месяц назад

              дякую, що пояснили

          • Дерій Владислав Олегович

            Раджу також ознайомитися з підставами для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які визначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

            Якщо Вас незаконно поновили на військовому обліку, то потрібно це оскаржувати у судовому порядку, але в реаліях сьогодення невідомо на чию сторону стане суд.

            Якщо ж Ви додатково матимете право на відстрочку, тоді не підлягатимете мобілізації на час дії відстрочки.

            Частина 4 статті 39 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає, що на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Як саме прийшла повістка?

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання".

    Отже, як бачите повістка вважається законно врученою особисто або, якщо остання надіслана рекомендованим листом.

    Проте, нормами Постанови визначено, що вручається повістка резервісту або військовозобов’язаному. Оскільки Ви були виключені з обліку, то й відповідно не є військовозобов'язаною особою.

    Взалі потрібно розбиратись з даною ситуацією. Наразі існує певна проблема з чоловіками, які були виключені з обліку, як раніше судимі.

    Після 18 травня законодавство вже не містить норми щодо виключення з обліку даної категорії громадян й тому ТЦК вважає, що на підставі цього має право поновлювати чоловіків на обліку, незважаючи на норми статті 58 КУ та аргументуючи це тим, що у даному випадку останні не діють.

    Стаття 58 Конституції України:

    "Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи."

    Стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    Тож, якщо ТЦК спробує притягнути Вас до відповідальності за неявку по повістці, Вам прийдеться оскаржувати постанову у судовому порядку.

    Якщо ж ТЦК збирається поновити Вас на обліку або ж без Вашого відома вже поновив, то це питання Вам прийдеться також вирішувати у суді. Тому будьте готові до можливого розвитку подій у Вашій ситуації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Роман Клиент месяц назад

    Дякую. З чого рекомендуєте почати?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      33.1%

      Оскільки Ви не оновлювали дані та не маєте інформації щодо свого статусу у реєстрі, пропоную почати із запиту до ТЦК щодо надання такої інформації.

      Якщо ТЦК відповість, що Ви є невійськовозобов'язаним та виключені з обліку, то все добре. Якщо ж, відповідь буде зазначати, що Ви перебуваєте на обліку в ТЦК, потрібно буде рухатись далі та вирішувати питання у суді з приводу Вашого незаконого поновлення на останньому.

      Повістку можете ігнорувати по двом причинам:

      1. Повістка вручена у неналежний спосіб.

      2. Ви не є військовозобов'язаним.

      Запит до ТЦК раджу зробити не самостійно (аби не отримати ще одну повістку разом із відповіддю), а за допомогою Вашого адвоката за місцем проживання. Можливо, Вам знадобляться його послуги і в подальшому.

    Роман Клиент месяц назад

    дуже вдячний

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Романе! Вдачі Вам! Сподіваюсь, що все закінчеться повідомленням, що Ви виключені з обліку.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, незаконна, адже Ви виключені з військового обліку, відповідно навіть не були зобов'язані уточнювати свої дані.

    Водночас ситуація складна. З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    Щодо Вашої ситуації, то чоловік наразі невійськовозобов'язаний і не повинен навіть був уточнювати дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Зокрема, постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає:

    "...4. На військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”. Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання, тяжкого злочину, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин..."

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    ...

    4. На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA