Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 08 августа 2024, вопрос №117269 350₴

Чи можу отримати відстрочку на лікування

Доброго дня, чи можу я отримати відстрочку на лікування з хронічним рецидивуючим панкреатитом з порушенням зовнішнтосекреторної функції залози тяжкого ступеня і на який час?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    Тобто рішення приймається ВЛК виходячи з медичного обстеження, медичних документів, що характеризують стан Вашого здоров'я.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75.1%

    Доброго дня, Артеме!

    Якщо Ваш стан здоров'я того потребує, то при проходженні ВЛК Вам можуть надати тимчасову непридатність.

    Відповідно до статті 56 Розкладу Хвороб Наказу МОУ №402:

    "Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів травлення, хірургічного лікування - Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків".

    Отже, якщо Ви маєте хронічну хворобу у стадії загострення ВЛК повинна надати Вам тимчасову непридатність на період лікування.

    На який саме строк Вам нададуть останню сказати складно, оскільки це питання знаходиться виключно у компетенції ВЛК. Все залежить від перебігу хвороби, ступеня тяжкості захворювання та порушення функцій організму. Можливо Вам нададуть тимчасову непридатність на один місяць, а потім ще продовжать цей строк. Можливо, нададуть одразу на два місяці, так само із подальшим переоглядом та продовженням строку тимчасової непридатності. А, можливо, після закінчення строку, Вам проведуть ВЛК та встановлять ступінь придатності до проходження служби. Конкретну відповідь на своє питання, на жаль, Ви отримати не зможете.

    Згадно пункту 3.10 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    "У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби".

    Врахуйте також, що при проходженні ВЛК Ви повинні мати якомога більше медичніх документів (бажано з державної лікарні), які свідчать про Ваш стан здоров'я та перебіг хвороби.

    Пункт 3.4 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Пункт 3.11 глави 3 розділу II:

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Крім того, постанова ВЛК про тимчасову непридатність підлягає контролю обласної ВЛК. Тобто, остання повинна перевірити чи дійсно Ви потребуєте надання Вам тимчасової непридатності.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    "3.8. Постанови ВЛК ТЦК та СП щодо військовозобов’язаних приймаються згідно з главою 20 цього розділу.

    Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • artemkoblikov Клиент месяц назад

      а чи можу я бути списаний з такою хворобою?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Стаття 54 Розкладу Хвороб Наказу МОУ №402:

        До пункту «а» належать:

        цироз печінки (клас «А», «В», «С» за Чайльдом - Пью);

        хронічні гепатити (крім вірусних), що мають тяжкий перебіг, важко лікуються або не піддаються лікуванню, зберігаються стійкі (більше 3 місяців) та значно виражені порушення функцій печінки (значна цитолітична активність з підвищенням показників трансаміназ > 10 разів), жовтяниця, стійке порушення білковосинтетичної функції, коагулопатія, печінкова енцефалопатія);

        хронічні рецидивуючі панкреатити з тяжким перебігом (значною токсемією, розвитком панкреанекрозу, механічною жовтяницею), що потребують хірургічного лікування, зі значним порушенням функції підшлункової залози, занепадом харчування, значною втратою ваги (ІМТ менше 19), інсулінзалежним панкреатогенним цукровим діабетом;

        стан після резекції долі печінки (гемігепатектомії);

        післяхолецистектомічний синдром, що супроводжується рецидивуючим холедохолітіазом, стриктурами зовнішніх та внутрішньопечінкових протоків, рецидивуючим холангітом, жовтяницями, частими загостреннями хронічного панкреатиту з важким перебігом та порушенням функцій;

        наслідки резекції підшлункової залози з накладанням панкреатодигестивних анастомозів, накладання біліодигестивних анастомозів, ускладнення після хірургічного лікування (жовчні, панкреатичні нориці).

        • artemkoblikov Клиент месяц назад

          тобто теоретично можу, так як у мене хронічний рецедивуючий панкреатит з порушенням функції залози тяжкого ступеня. Дякую за відповідь

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Теоретично так, але, як бачите - з тяжким перебігом (значною токсемією, розвитком панкреанекрозу, механічною жовтяницею), що потребують хірургічного лікування.

            Мені важко відповісти, оскільки я не знаю подробиць з приводу Вашого захворювання. Проте, я думаю, що за наявної інформації Ви зможете розібратись самостійно.

            • artemkoblikov Клиент месяц назад

              так, дякую за відповідь

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Артеме! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    У даній ситуації мова йде не про отримання відстрочки, а про проходження медичного огляду ВЛК та отримання висновку про тимчасову непридатність до військової служби.

    Але на мою суб'єктивну точку зору, Ви можете отримати тимчасову непридатність лише у випадку наявності показань для оперативного лікування і виключно після такого лікування. Чи буде по даним захворюванням тимчасове непридатність до оперативного втручання - сказати складно. По-перше, цивільні лікарі не є військовими лікарями та не мають права давати точні прогнози. По-друге, не є такими фахівцями і юристи, у тому числі даної платформи. Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402..

    Діагнози Ви маєте доволі специфічні, а тому на підставі аналізу Положення 402 доволі складно зазначити, під яку конкретно статтю Ви можете підпадати. На мою точку зору, мова йде про статтю 56 Розкладу хвороб - стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів травлення, хірургічного лікування.

    Так чи інакше, але точно визначити пункт, під який Ви повинні підпадати, складно та неможливо. Це рішення належить до виключної компетенції ВЛК. Дати гарантії, що з цим Вас вже зараз визнають тимчасово непридатним, я не можу. Це доволі серйозна відповідальність.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович
    24.9%

    Доброго дня!

    Так, ви можете отримати відстрочку від мобілізації на основі вашого діагнозу, якщо це підтверджено медичними документами і якщо військово-лікарська комісія (ВЛК) визнає ваш стан здоров'я таким, що не дозволяє вам проходити військову службу.

    Основні кроки:
    1. Звернення до медичного закладу: Спочатку вам потрібно звернутися до свого лікаря або спеціалізованого медичного закладу для підтвердження діагнозу. Вам потрібен буде висновок лікаря, що у вас є хронічний рецидивуючий панкреатит з порушенням зовнішньосекреторної функції залози тяжкого ступеня.
    2. Військово-лікарська комісія (ВЛК): З цим висновком вам потрібно буде звернутися до ВЛК. ВЛК на основі вашого медичного стану вирішить, чи є ваш стан підставою для відстрочки від мобілізації, а також визначить її тривалість.
    На який час надається відстрочка?

    Тривалість відстрочки залежить від рішення ВЛК. Зазвичай, відстрочку можуть надавати на термін від 6 до 12 місяців з можливістю продовження, якщо ваш стан здоров'я не покращується або потребує тривалого лікування.

    Важливі моменти:
    • Періодичний контроль: Після завершення терміну відстрочки вам, можливо, потрібно буде пройти повторне обстеження для підтвердження того, що ваш стан здоров'я залишається незмінним або погіршується.
    • Медичні документи: Зберігайте всі медичні документи та висновки лікарів. Вони знадобляться вам для подання до ВЛК і при необхідності в майбутньому.

    Якщо ваш стан підтверджується як тяжкий, є висока ймовірність, що ВЛК надасть вам відстрочку від мобілізації на час, необхідний для лікування або стабілізації стану.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA