Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

12 августа 2024, вопрос №117446 500₴

Чи можна працювати за сумісництвом на повну ставку чи 0,75 ставки?

Доброго дня! Працюю за основним місцем роботи викладачем в коледжі на повну ставку. Пропонують мені ще посаду начальника відділу у бюджетні організації. Чи можу я працювати за сумісництвом на повну ставку начальником відділу? Адже постановою КМУ від 22.11.2022 № 1306 ніби скасовані обмежанння, які були до цього щодо роботи за сумісництвом. Але чи так це насправді? Чи можуть виникнути певні проблеми при оформленні? Чи все таки краще оформлятися за сумісництвом на 0,75 ставки начальником відділу. Але чи правильно буде працювати на цій посаді на 0,75 ставки?

Ответы юристов (5)

    Середницький Євгеній Вікторович
    70%

    Доброго дня! Ваша ситуація пов'язана з особливостями роботи за сумісництвом у державних та бюджетних організаціях. Ось що варто враховувати:

    1. Постанова КМУ № 1306 від 22.11.2022:
    • Ця постанова дійсно внесла певні зміни у правила щодо сумісництва для працівників державних і бюджетних організацій, зокрема скасувавши ряд обмежень, які існували раніше. Зокрема, знято обмеження на кількість годин роботи за сумісництвом.
    2. Можливість роботи за сумісництвом на повну ставку:
    • Теоретично, після внесення змін, ви можете працювати за сумісництвом на повну ставку, якщо ваш основний роботодавець не заперечує проти цього. Однак це питання залишається дещо спірним, оскільки ще існують різні інтерпретації законодавства, і деякі роботодавці можуть бути обережними щодо застосування нових норм.
    3. Практичні аспекти і ризики:
    • Погодження з основним роботодавцем: Необхідно отримати згоду вашого основного роботодавця (коледжу) на роботу за сумісництвом. Це особливо важливо, оскільки ваш графік роботи повинен бути таким, щоб ви могли повноцінно виконувати обов'язки за обома посадами.
    • Оформлення на повну ставку: Хоча законодавчі обмеження на кількість годин роботи за сумісництвом скасовані, можливі проблеми з оформленням на повну ставку можуть виникнути через традиційне ставлення деяких роботодавців або кадрових служб, які можуть ставити питання про можливість ефективного виконання обов'язків на двох повних ставках.
    • 0,75 ставки: Оформлення на 0,75 ставки може бути компромісним рішенням, яке дозволить уникнути можливих юридичних або адміністративних проблем. Важливо переконатися, що така ставка дозволяє вам ефективно виконувати обов'язки начальника відділу.
    4. Рекомендації:
    • Проведіть консультацію: Рекомендується звернутися до юриста або кадрового спеціаліста, щоб оцінити всі ризики та можливості, зокрема в контексті вашої конкретної ситуації та організації.
    • Обговоріть з роботодавцями: Поговоріть як з основним роботодавцем (коледжем), так і з потенційним роботодавцем у бюджетній організації, щоб з'ясувати їхнє ставлення до роботи за сумісництвом на повну ставку.
    • Розгляньте варіант з 0,75 ставки: Це може бути найбільш безпечним варіантом, який дозволить уникнути можливих проблем та одночасно виконувати обов'язки на обох посадах.
    Висновок:

    Законодавчі зміни дійсно дають вам можливість працювати за сумісництвом на повну ставку, однак з практичної точки зору краще все ж узгодити це питання з обома роботодавцями. Якщо є сумніви щодо можливості працювати на двох повних ставках, варіант з 0,75 ставки може бути безпечнішим і більш прийнятним.

    • Володимир Клиент месяц назад

      Дякую за вичерпну відповідь.

      Я узгодив питання з обома роботодавцями і розглянув варіант з 0,75 ставки

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Сумісники ­можуть працювати пов­ну ставку, але у вільний від основної роботи час. Проте,частина друга статті 21 КЗпП передбачає, що законодавство, колективний або трудовий договір ­можуть обмежувати право працівника підприємства будь-якої форми власності на роботу за сумісництвом.

    Тому, якщо у Вашому трудовому або колективному договорі зазначено, що Ви не маєте право на роботу за сумісництвом - то працевлаштуватися до іншої бюджетної організації Ви не можете.

    Згідно статті102-1 КЗпП

    Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи.

    Частина 2 статті 21 КЗпП передбачає працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

    У листопаді 2022 року Кабінет Міністрів скасував обмеження стосовно тривалості роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, підстави припинення трудового договору зі сумісниками, а також обмеження роботи за сумісництвом.

    Їх встановлювали постанова від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», яку скасували Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306, і наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», який скасувало розпорядження № 1047-р цього ж дня.

    Отже, якщо у Вашому трудовому договорі немає застережень щодо роботи за сумісництвом - то Ви можете працевлаштовуватись до бюджетної організації на повну ставку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Володимире!

    Норми закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж Кодекс законів про працю України та інше законодавство про працю. Норми законодавства про працю, які суперечать положенням Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», на період дії воєнного стану не застосовуються.

    Однією з особливостей регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану є правове регулювання роботи за сумісництвом.

    Відповідно до ст. 102-1 КЗпП України сумісництво — виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

    У листопаді 2022 року Кабінет Міністрів скасував обмеження стосовно тривалості роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, підстави припинення трудового договору зі сумісниками, а також обмеження роботи за сумісництвом.

    Останні встановлювали Постанова від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», яку скасували Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306, і наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», який скасувало розпорядження № 1047-р цього ж дня.

    Відповідно до статті 21 КзПП. Трудовий договір.

    Трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Трудовим договором можуть встановлюватися умови щодо виконання робіт, які вимагають професійної та/або часткової професійної кваліфікації, а також умови щодо виконання робіт, які не потребують наявності у особи професійної або часткової професійної кваліфікації.

    Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

    Чи визначені у Вашому договірі із коледжем питання щодо працевлаштування за суміцниством? Чи зможете Ви працювати на обох підприємствах на повну ставку, з урахуванням того, що робота за суміцнистом повинна відбуватись у вільний від основної роботи час?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Згідно з вимогами статті 1021 Кодексу законів про працю України сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи.

    Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1047-р скасовано наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28 червня 1993 року № 43, а також постановою Кабінету Міністрів від 22 листопада 2022 року № 1306 скасовано постанову «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 3 квітня 1993 року № 245.

    Скасування зазначених документів знімає обмеження щодо тривалості робочого часу на роботі за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій.

    Саме цими документами було визначено, що тривалість роботи за сумісництвом не може бути більшою чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день, а загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не могла перевищувати половини місячної норми робочого часу.

    В той же час, окремим категоріям працівників державного сектору економіки необхідно пам’ятати про обмеження, встановлені Законом України «Про запобігання корупції», винятком яких становить викладацька, наукова і творча діяльності, медична практика, інструкторська та суддівська практика зі спорту.

    Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

    Отже, за умови роботи за сумісництвом особа не може працювати без вихідних та з навантаженням більше, ніж передбачено вимогами чинного законодавства.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA