Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 12 августа 2024, вопрос №117452 350₴

Вступити у спадщину

Доброго дня. Моя бабуся померла, її донька (моя мати) першонаслідник, але вона проживає у росії, має громадянство РФ, я як онука маю право вступити у спадщину, у такому випадку?

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, звичайно, Ви маєте право вступити в спадок. Вам потрібно протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини (смерті спадкодавця) звернутися до нотаріуса і подати заяву про прийняття спадщини. Після сплину 6 місяців Вам потрібно буде знову звернутись до нотаріуса, але вже із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину https://legalaid.gov.ua/publikatsiyi/vydacha-svido...

    Якщо Ваша мати не подасть заяву про прийняття спадщини - вважатиметься, що вона не прийняла спадщину.

    Разом з цим, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини. Тобто, якщо мати захоче - вона може спробувати в судовому порядку поновити строки прийняття спадщини ьа оформити спадок на себе.

    Статтями 1261-1265 Цивільного кодексу України передбачено П'ЯТЬ черг спадкування за законом, які у визначеному законодавством порядку закликаються до спадкування почергово.

    Зверніть увагу, в межах однієї і тієї самої черги спадкоємці спадкують майно померлого у рівних частках.

    При цьому, право на спадкування кожною наступною чергою спадкоємців за законом настає при відсутності спадкоємців попередньої черги або при неприйнятті ними спадщини або відмови від її прийняття, а також у разі, коли всі спадкоємці першої черги усунені від права на спадкування.

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК).

    Якщо спадкоємці першої черги не прийняли спадок - то право на спадщину переходить до спадкоємців другої черги.

    У другу чергу спадкують рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. Онуки, незважаючи на те, що хоча і належать до родичів другового ступеня спорідненості, проте не мають права на спадкування у другу чергу.

    У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

    Лише до четвертої черги спадкоємців відносяться особи, які не є родичами, або являються далекими родичами, але проживали із спадкодавцем однією сім’єю на момент його смерті. До таких осіб відносяться і цивільні чоловік, або дружина. При цьому, зазначені особи повинні прожити однією сім’єю зі спадкодавцем не менше 5 років до моменту його смерті. Особа, яка претендує на спадщину, має довести, що проживала зі спадкодавцем однією сім'єю, доказами можуть бути свідчення сусідів, документи, що підтверджують спільне проживання та спільні витрати, спільні фотографії, тощо.

    У п'яту чергу спадкують інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, при цьому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів більш далекого ступеня споріднення. До п’ятої черги спадкування відносяться і онуки спадкодавця, а також племінники, двоюрідні внуки, двоюрідні племінники, двоюрідний дід та баба тощо.

    Строки прийняття спадщини

    Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦКУ, він не заявив про відмову від неї.

    Нове законодавство встановлює особливості щодо обчислення строків при спадкуванні на час дії на території України воєнного стану та протягом двох років з дня його припинення або скасування. За загальним правилом для прийняття спадщини цивільним законодавством встановлено строк у 6 місяців, який обчислюється з дня смерті особи. Якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи, строки, визначені ЦК України щодо спадкування, обчислюються з дня державної реєстрації смерті спадкодавця.

    Наприклад, особа померла 10.08.2023, смерть зареєстровано 15.11.2023. У цьому випадку строк 6 місяців, зокрема, для прийняття або відмови від прийняття спадщини, відліковується, починаючи з 15.11.2023.

    Таким чином, основні зміни у порядку оформлення спадщини забезпечують права громадян в умовах воєнного стану і дають можливість у найкращий спосіб забезпечити захист прав спадкоємців.

    Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    Відповідно до Стаття 1272 Цивільного кодексу України визначає два способи дій спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини реалізувати свої права:

    Згода оформлюється спільною заявою спадкоємців нотаріусу, причому підписи спадкоємців повинні бути засвідчені нотаріально. Не виключається подання (надіслання) заяви про надання згоди кожним зі спадкоємців окремо. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    ВИСНОВОК

    Щоб прийняти спадщину Вам потрібно протягом 6 місяців звернутися до нотаріуса та подати заяву про приняття спадщини.

    Якщо крім Вас ніхто не подасть заяву - то Ви успадкуєте все сама, якщо спадщину прийме хтось із 1-4 черги, то Ви не матимете право на спадок.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Так, Ви маєте право вступити у спадщину.

    Відповідно до ч. 2 ст. 1258 Цивільного кодексу України кожна наступна черга одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків зміни черговості одержання права на спадкування.

    Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦКУ, він не заявив про відмову від неї.

    Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

    Незалежно від того, чи ви є спадкоємцем за законом або за заповітом, для прийняття спадщини у встановлений законодавством термін потрібно подати заяву нотаріусу, в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування. Оформити спадщину можна як у державного, так і приватного нотаріуса, за місцем відкриття спадщини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЯКЩО СПАДКОЄМЕЦЬ ПЕРШОЇ ЧЕРГИ (ВАША МАТИ) НЕ ПРИЙМЕ СПАДЩИНУ НА ПРОТЯЗІ 6 МІСЯЦІВ, ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО СТАТИ СПАДКОЄМИЦЕЮ, ЯКЩО НЕМАЄ ІНШИХ ОСІБ, КОТРІ МАЮТЬ ПРАВО НА СПАДЩИНУ.

    У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (ст. 1262 ЦК).

    Вказані особи залучаються до спадкування за обставин, передбачених ч. 2 ст. 1258 ЦК.

    У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця (ст. 1263 ЦК).

    Третя черга спадкоємців спадкує за відсутності перших двох черг, або якщо всі спадкоємці попередніх черг відмовилися від спадщини, не прийняли спадщину, усунені від права на спадкування.

    У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини (ст. 1264 ЦК).

    Кваліфікуючою ознакою віднесення осіб до четвертої черги спадкоємців є їхнє проживання однією сім'єю зі спадкодавцем. Отже, визначальним тут є поняття сім'ї. Згідно зі ст. 3 СК сім'ю становлять особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Сім'я виникає на основі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

    У п'яту чергу спадкують інші родичі спадкодавця.

    За життя одного з батьків, які мають право на спадщину, онуки належать до п'ятої черги спадкування, незважаючи на другий ступінь спорідненості з дідусем і бабусею.

    ДЛЯ ТОГО ЩОБ ВИ ОТРИМАЛИ СПАДЩИНИ ЗАМІСТЬ МЕТЕРІ, ВОНА ПОВИННА ЗАЯВОЮ ВІДМОВИТИСЬ ВІД СПАДЩИНИ НА ВАШУ КОРИСТЬ.

    Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги. Це означає, що дочка може відмовитися від своєї частки у спадщині на користь своєї дочки (онучки спадкодавця). Для цього необхідно протягом 6 місяців від дня відкриття спадщини (смерті спадкодавця) подати нотаріусу (в якого знаходиться спадкова справа) заяву про відмову від прийняття спадщини, вказавши дані про таку дочку спадкоємця та її чергу у спадкуванні.

    Оксана Клиент месяц назад
    1. Дякую за відповідь, але вона проживає у Росії, наскільки я знаю відмова від спадщини російського зразку, в Україні недійсна? Також у бабусі є ще три онука, тобто наприклад, ця спадщина буде ділитися на всіх, незважаючи, на те , що тільки я подам на спадщину?
    • Айвазян Юрий Климентьевич
      14.3%

      Спадщина буде ділитись на тих, хто подасть відповідну заяву до нотаріуса. Якщо це будете тільки Ви, то тоді будинок перейде у Вашу власність. Якщо ж заяви на вступ у спадщину подадуть четверо онуків, то у такому випадку спадщина поділеться на всіх у рівних частинах.

    • Дерій Владислав Олегович
      71.4%
      Дякую за відповідь, але вона проживає у Росії, наскільки я знаю відмова від спадщини російського зразку, в Україні недійсна?

      Ваша мати може відмовитися від спадщини на Вашу користь , але дану заяву потрібно завірити в консульстві України або в іноземного нотаріуса на території іншої країни (адже в РФ не дозволяється)

      Також у бабусі є ще три онука, тобто наприклад, ця спадщина буде ділитися на всіх, незважаючи, на те , що тільки я подам на спадщину?

      Якщо онуки не подадуть заяву про прийняття спадщини, то весь спадок буде Ваш. Але, якщо онуки в судовому порядку продовжать строки прийняття спадщини, то можливо спадщина буде переділена

    • Карпенко Андрій Володимирович
      14.3%

      1. ВІДМОВУ ВІД СПАДЩИНИ НА ВАШУ КОРИСТЬ ВАША МАМА МОЖЕ ЗРОБИТИ БУДЬ-ДЕ ЗА КОРДОНОМ РФ.

      2. ЩЕ Є 2-4 ЧЕРГИ, А ВЖЕ ПОТІМ ОНУКИ - ВРАХОВУЙТЕ ЦЕ.

      3. ЯКЩО ВСІ НЕ ПРИЙМУТЬ СПАДЩИНУ, ТО СПАДКОЄМИЦЕЮ СТАНЕТЕ ВИ.

      АЛЕ, ЯКЩО Є ЗАРЕЄСТРОВАНІ З ПОМЕРЛОЮ ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ, ІНВАЛІДИ, ПЕНСІОНЕРИ ТА ДІТИ В ПОПЕРЕДНІХ ТА ВАШЕЙ ЧЕРГАХ, ТО ВОНИ АВТОМАТИЧНО ПРИЙМУТЬ СПАДЩИНУ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024