Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 20 августа 2024, вопрос №117927 650₴

Документи для перетину кордону для супроводу батьків-інвалідів

Підкажіть, будь-ласка, чи можна перетнути кордон військовозобов'язаному для супроводу матері-інваліда 2 групи за такими документами (цікавить, в першу чергу, ФАКТИЧНА ПРАКТИКА на кордоні)?

- дійсний військово-обліковий документ в електронній формі (Резерв +, статус "на обліку", дані оновлені вчасно);
- чинне бронювання від підприємства, на якому працює військово-зобов'язаний (є відповідна позначка про бронювання у Резерв+, "витягу" про бронювання немає, оскільки бронювання було через "Дію" і там ще видають витяги);
- довідка МСЕК про інвалідність 2 групи матері;
- витяги про місце проживання (військовозобов'язаного та матері) за однією адресою (зареєстроване місце проживання збігається, що підтверджує спільне проживання відповідно до Постанови КМУ 57 від 27.05.95, п.2-1, абз.4).

При цьому:
- оформленої відстрочки за доглядом інваліда НЕМАЄ (оскільки вже є інша відстрочка на підставі бронювання);
- акт встановлення постійного стороннього догляду НЕ оформлювався.

Ответы юристов (10)

    Дерій Владислав Олегович
    18.5%

    Вітаю Вас!

    Ви маєте право на перетин кордону разом з мамою. Але довідки МСЕК - недостатньо, Вашій мамі потрібно мати належний документ про інвалідність, а саме:

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) належний документ про інвалідність мами;

    3) Ваше свідоцтво про народження;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    5) військово-обліковий документ. Можна надати роздрукований електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Акт про встановлення догляду не потрібен, адже у Вас з мамою спільне проживання. Довідка про відстрочку не потрібна, адже Ви перетинаєте кордон за пунктом 2-1, а пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Також Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Карпенко Андрій Володимирович
    18.5%

    Вітаю!

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТОМУ ЩО У ВАС ВІДСТРОЧКА ПО БРОНЮВАННЮ, А ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ПОТРІБНА ВІДСТРОЧКА ПО ДОГЛЯДУ (П.9 СТ.23) АБО ПО УТРИМАННЮ (П.13 СТ.23).

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-obl...

    "Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560."

    • Андрій Клиент 27 дней назад

      Андрію, дякую за відповідь!

      Хочу уточнити: у цьому роз'ясненні ідеться про "чоловіків, які мають право перетину кордону через відстрочку чи виключення з військового обліку" (тобто, за Постановою КМУ 57 П.2-6). Але ж в описаному мною випадку ідеться не про це, а про чоловіка, який має право перетину кордону через наявність одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю (тобто, за Постановою КМУ 57 П.2-1, абз. 4).

      Чому ви вважаєте, що це роз'яснення стосується описаного мною випадку?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ У ВАС ПОВИННА БУТИ ВІДСТРОЧКА АБО ПО ДОГЛЯДУ, АБО ПО УТРИМАННЮ. ПРИКОРДОННИКИ ПЕРЕВІРЯТЬ ПО "ОБЕРІГУ " ПІДСТАВУ ВАШОЇ ВІДСТРОЧКИ.

        У ВАС В ВОД, ЯКИЙ ВИ НАДАСТЕ ПРИ ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ, СТОЇТЬ ВІДСТРОЧКА В ЗВ'ЯЗУ З БРОНЮВАННЯМ.

        ПРИКОРДОННИКИ ОРІЄНТУЮТЬСЯ НА П.23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ О МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПОСТАНОВУ КМУ 560.

        ЗАКОН МАЄ ВИЩУЮРИДИЧНУ СИЛУ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ПОСТАНОВИ КМУ.

        ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗАБОНЬОВАНИМИ ДОЗВОЛЕН ТІЛЬКИ У ВІДРЯДЖЕННЯ.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, На сьогоднішній день, практика перетину кордону військовозобов'язаними чоловіками є досить складною, і багато залежить від конкретної ситуації та прикордонників на місці. Однак, на основі наданої інформації, спробую пояснити можливі сценарії.

    1. Ваші документи та статуси:
    • Військово-обліковий документ в електронній формі: Якщо у вас є дійсний обліковий документ зі статусом "на обліку", і дані оновлені вчасно, це свідчить про вашу реєстрацію у військовому комісаріаті. Це є важливим документом.
    • Бронювання від підприємства: Бронювання від підприємства може надати вам право на відстрочку від призову. Однак, оскільки відстрочка вже оформлена на підставі бронювання, вона не покриває права на виїзд за межі України, особливо для супроводу інваліда, якщо відстрочка спеціально для цієї мети не оформлена.
    • Довідка МСЕК про інвалідність матері: Це важливий документ, який підтверджує інвалідність матері. Він може бути підставою для надання відстрочки за доглядом, якщо такий догляд необхідний.
    • Витяги про місце проживання: Це підтверджує спільне проживання з матір'ю, що є вимогою для отримання відстрочки за доглядом.
    2. Відсутність відстрочки за доглядом:
    • Відсутність оформленої відстрочки за доглядом за інвалідом є важливим моментом. Прикордонники можуть відмовити у виїзді, оскільки для супроводу інваліда потрібна офіційно оформлена відстрочка або відповідний дозвіл, навіть якщо є інші відстрочки, як-от бронювання.
    3. Відсутність акта про постійний сторонній догляд:
    • Відсутність акта про постійний сторонній догляд також може бути проблемою, оскільки цей акт є додатковим підтвердженням необхідності догляду за інвалідом.
    4. Фактична практика на кордоні:
    • Фактична практика показує, що прикордонники можуть вимагати всі необхідні документи, що підтверджують право на виїзд, включаючи оформлену відстрочку або рішення щодо догляду за інвалідом. Навіть якщо всі інші документи в порядку, відсутність одного з цих документів може стати причиною відмови у виїзді.
    Висновок:
    • На основі вашої ситуації, існує ймовірність того, що прикордонники можуть відмовити у виїзді, якщо не буде оформлена відповідна відстрочка за доглядом або акт про постійний догляд. Рекомендується звернутися до військового комісаріату або юриста для отримання більш детальної консультації та можливої допомоги у підготовці необхідних документів перед спробою перетину кордону.
    • Андрій Клиент 27 дней назад

      Євгене, дякую за розгорнуту відповідь!

      Підкажіть, будь-ласка: у Постанові КМУ 57 П.2-1, абз.4 я побачив окремий пункт про "право перетину кордону через наявність одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю". Він іде окремо від П.2-6, де зазначено, що військовозобов'язані, які не підлягають призову, також мають право на перетин кордону.

      Чи відомо, якою нормою якого акту керується ДПС, коли вимагає наявності відстрочки для виїзду за п.2-1, абз.4 постанови 57? Чи такої норми не існує, і це просто "практика", яка не базується на якихось нормативних актах?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.5%

    Доброго дня, Андрію!

    Маєте право на виїзд за кордон, як супроводжуючий матері з інвалідністю. При тому, пункт 2-1 Правил перетину кордону громадянами України не передбачає оформлення відстрочки в ТЦК на відміну від пункту 2-6 вищезгаданих Правил.

    Оскільки у Вас з матір'ю спільне місце реєстрації, то необхідності у оформленні акту встановлення факту здійснення догляду немає.

    Вам достатньо мати при собі наступні документи:

    закордонній паспорти;

    документ, що підтверджує інвалідність матері:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);

    Ваше свідоцтво про народження;

    витяг з реєстру територіальної громади про спільне місце реєстрації.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".Щодо Вашого військово-облікового документу, то е-ВОД має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    З приводу "фактичної практики", то на це питання Ви не отримаєте однозначної відповіді, оскільки все залежить від пункту перетину, зміни прикордонників, часу доби, транспорту тощо.

    Є випадки безперешкондого виїзду, а є навпаки ситуації, коли не пропускають без оформленної відстрочки саме на цій підставі (інвалідність матері) та паперового ВОД зі штрих-кодом.

    ЯКЩО РАПТОМ У ВАС ВИНИКНУТЬ ПРОБЛЕМИ З ПРИКОРДОННИКАМИ, ОСЬ ВАМ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИМ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ В ТАКИХ ВИПАДКАХ:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.5%

    Вітаю Вас, Андрію!

    - дійсний військово-обліковий документ в електронній формі (Резерв +, статус "на обліку", дані оновлені вчасно);- чинне бронювання від підприємства, на якому працює військово-зобов'язаний (є відповідна позначка про бронювання у Резерв+, "витягу" про бронювання немає, оскільки бронювання було через "Дію" і там ще видають витяги);- довідка МСЕК про інвалідність 2 групи матері;- витяги про місце проживання (військовозобов'язаного та матері) за однією адресою (зареєстроване місце проживання збігається, що підтверджує спільне проживання відповідно до Постанови КМУ 57 від 27.05.95, п.2-1, абз.4).При цьому:- оформленої відстрочки за доглядом інваліда НЕМАЄ (оскільки вже є інша відстрочка на підставі бронювання);- акт встановлення постійного стороннього догляду НЕ оформлювався.

    Загалом - так, але не побачив в переліку документів пенсійне посвідчення по інвалідності матері. Справа в тому, що довідка МСЕК до уваги на кордоні не приймається.

    В іншому - на мою точку зору - документів більш ніж достатньо.

    Ваша підстава для виїзду звучить наступним чином:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Не бачу сенсу зараз оформлювати відстрочку по наявності матері з інвалідністю, якщо Ви маєте таку відстрочку зв'язку із бронюванням По-перше, ТЦК дійсно навряд чи захоче переоформляти всі документи людині, до якої немає жодних питань. По-друге, не бачу в цьому значного практичного значення. Все ж таки якщо аналізувати чинне законодавство, для виїзду разом з матір'ю Вам достатньо мати:

    - закордонні паспорти;

    - свідоцтво про народження;

    -пенсійне посвідчення матері по інвалідності;

    - два витяг з Реєстру територіальної громади;

    - Ваш військово-обліковий документ (належний, з усіма відмітками).

    По суті, згідно з чинним законодавством це все, що Вам потрібно мати. Потім сюди практичними порадами ми додаємо електронний ВОД, що Ви маєте,, довідку і з ПФУ про те, що матері нараховуються пенсійні виплати у зв'язку з інвалідністю.

    Тому шанси на виїзд я розцінюю як доволі високі. Але не затягуйте з цим, адже невідомо, які зміни згодом можуть бути внесені до постанови КМУ від 27.01.1995 № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Загалом шанси на успішний виїзд оцінюю як 80-90 %, але можуть аналізувати Ваш військово-обліковий документ та вимагати оформлену відстрочку.

    За позицією ДПСУ, вони можуть приймати електронні ВОДи, сформовані через Резерв + у тому числі. Тому шанси на виїзд є. Додатково отримати би з ПФУ довідку про нарахування матері пенсії у зв'язку з інвалідністю, інколи її вимагають.

    Оформлювати Акт встановлення факту здійснення догляду - НЕ ПОТРІБНО,

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    15.4%

    Доброго дня.

    Щодо перетину кордону:

    Відповідно до “Правил перетинання державного кордону”, інваліди I, II та III груп, а також особи, що їх супроводжують, мають право на виїзд з України під час дії воєнного стану. Супроводжуючою особою можуть бути один з членів сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік/дружина, діти (рідні та усиновлені), батьки), а також особа, що здійснює постійний догляд. Однак для військовозобов’язаних чоловіків діють певні обмеження.

    Військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років можуть супроводжувати за кордон дружину, батьків та дітей, якщо вони мають I або II групу інвалідності.

    Для того, щоб військовозобов'язаний чоловік міг супроводжувати родича за кордон, він має мати при собі:

    1. Закордонні паспорти (свій, та особи з інвалідністю)

    2. Документ, що підтверджує родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини, витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою тощо)

    3. Документи, що підтверджують інвалідність родича, якому необхідний супровід. Зокрема, це можуть бути:

    – посвідчення інвалідності із зазначенням групи інвалідності;

    – пенсійне посвідчення із зазначенням групи інвалідності;

    – посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України, в яких зазначено групу та причини інвалідності;

    – довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соцдопомогу. Таку довідку можна отримати в УСЗН за місцем проживання людини з інвалідністю;

    – довідка про отримання державних виплат на дитину. Її мають видати структурний підрозділ з питань соціального захисту. При цьому не має значення, хто є одержувачем допомоги;

    – довідка ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду за людиною з інвалідністю;

    – акт встановлення постійного стороннього догляду за особою.

    Щодо ВОД:

    Згідно Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560:

    керівники органів охорони державного кордону (крім авіаційної частини) або його структурних підрозділів з набранням чинності Указом Президента України про оголошення (продовження) мобілізації та/або з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації відповідного голови (начальника) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації):

    організовують проведення представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів перевірок в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України;

    відмовляють у перетині державного кордону (на виїзд з України) на пунктах пропуску через державний кордон України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років:

    у разі відсутності у таких осіб військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі);

    якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться відомості про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію;

    викликають поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки у разі наявності в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію.

    Таким чином, Ви повинні мати дійсний та актуальни ВОД (Е-ВОД) та не перебувати в розшуку.

    Корнійчук Євген Іванович
    10.8%

    Доброго дня, ви має\те право на перетин кордону.

    Консультація з питань перетину кордону

    Отримати консультацію з пить перетину кордону можливо на гарячій лінії Державної прикордонної служби України:

    • 1598 для дзвінків з території України (лінія безкоштовна);
    • +38(044) 527-63-63 для дзвінків із-за кордону (згідно з тарифами відповідного оператора зв’язку).

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024