Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 23 августа 2024, вопрос №118170 350₴

Благодійний фонд придбав автомобіль на ЗСУ за кордоном

Доброго дня! До БФ надійшов лист звернення від військового з прохання придбати авто. Благодійний фонд придбав автомобіль за кодоном і був ввезений по декларації як гуманітарна допомога. Після придбання зареєстрували на фонд. Даний автомобіль був переданий військовому в тимчасове безоплатне користування згідно акту прийомки - передач, так як перереєстровувати авто на себе військовий відмовився . Чи правильно було вирішено що даний автомобіль залишився на балансі фонду але використовується згідно даного акту військовим. Чи можливо було зроблено помилку ?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Все зроблено правильно.

    Авто, яке було ввезене в Україну підлягає взяттю на тимчасовий державний облік транспортних засобів.

    Щоб авто вважалось гуманітарною допомогою та не підлягало розмитненню - ввозити авто потрібно на підставі спеціальної митної ДЕКЛАРАЦІЇ. Отримувачем гуманітарної допомоги є юридична особа, яка внесена в Реєстр отримувачів гумантраної допомоги. Тимчасова реєстрація авто відбувається на підставі митної декларації.

    Так як військовослужбовець є набувачем гуманітарної допомоги, а не отримувачем, відповідно він не зможе поставити авто на облік.

    Після тимчасової реєстрації авто отримувач гуманітарної допомоги (благодійний фонд) по акту прийому-передачі передає авто військовослужбовцю (набувач).

    Благодійний фонд в свою чергу повинен протягом 90 днів подати звіт щодо передачі авто.

    Згідно пункту 13 Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану Задекларована гуманітарна допомога, щодо якої не подано звіт протягом 90 календарних днів з дати внесення інформації про митне оформлення гуманітарної допомоги за декларацією, вважається такою, стосовно якої відсутній облік щодо отримання та цільового використання, та використаною не за цільовим призначенням.

    Контроль за цільовим використанням гуманітарної допомоги здійснюється відповідними спеціально уповноваженими державними органами, визначеними частиною другою статті 11 Закону України “Про гуманітарну допомогу”, та правоохоронними органами.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгенія!

    Так, Ви все зробили правильно. Станом на зараз не передбачається перереєстрація авто військовослужбовцем, оскільки він є набувачем гуманітарної допомоги. Тому, ТЗ й повинен був залишитись у Вас на балансі після постановки на тимчасовий облік та передачі авто актом приймання-передачі військовослужбовцю.

    Проте, Уряд постановою від 6 серпня 2024 року № 895 врегулював питання реєстрації авто, ввезених як гуманітарна допомога.

    З набранням чинності постанови з'явиться можливість:

    • здійснювати державну реєстрацію транспортних засобів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога (наразі можливий лише тимчасовий державний облік з відповідними обмеженнями щодо передачі та користування транспортними засобами);
    • здійснювати виїзд транспортних засобів, що перебувають на тимчасовому державному обліку, за кордон для перевезення гуманітарних вантажів і виконання інших завдань (наразі виїзд таких транспортних засобів за кордон заборонений);
    чіткий механізм зняття з обліку транспортного засобу у зв'язку з передачею отримувачем гуманітарної допомоги набувачу гуманітарної допомоги, зміною набувача гуманітарної допомоги (наразі така передача неможлива);
    • вибракувати (списання) транспортні засоби, які перебувають на тимчасовому обліку, у разі його знищення або не придатності для подальшої експлуатації (на даний момент вибракування гуманітарних транспортних засобів не передбачене);
    • запроваджено чіткий перелік умов та підстав постановки на тимчасовий облік транспортних засобів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога.

    Документи, що підтверджують правомірність придбання таких транспортних засобів:

    • акт приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 2 (для державної реєстрації транспортних засобів, що ввезені на митну територію України як гуманітарна допомога, на підставі декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, набувачем гуманітарної допомоги).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    І.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 5 вересня 2023 р. № 953Київ

    Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/953-2023-%D0%B...

    Транспортні засоби відтепер можна ввозити лише на користь Збройних Сил України. Громадські організації та благодійні фонди втратили можливість спрощеного оформлення машин для власного використання (статутних цілей).

    Визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом відповідно до Порядку транспортні засоби, які ввозяться на митну територію України для потреб закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності для забезпечення медичного обслуговування населення.

    ВИСНОВОК:

    1. БФ МАЄ ПРАВО ВВЕЗТИ ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ ЗА УМОВИ ЙОГО ПОВНОГО РОЗМТТНЕННЯ.

    ПІСЛЯ РОЗМИТНЕНЕЯ АВТО ТРЕБА ЗАРЕЄСТРУВАТИ.

    2. ПІСЛЯ РОЗМИТНЕННЯ ТА РЕЄСТРАЦІЇ ВЛАСНИК (У ВАШОМУ ВИПАДКУ БФ) МАЄ ПРАВО ВІЛЬНО РОЗПОРЯДЖАТИСЯ ВЛАСНІСТЮ (В ТОМУ ЧИСЛІ ПЕРЕДАТИ АВТО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЮ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ, АБО ПРОДАТИ ЙОГО, АБО ПОДАРУВАТИ). ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЮ АВТО ВЖЕ НЕ ТРЕБА РОЗМИТНЮВАТИ.

    ІІ.

    АВТО ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ:

    Щоб авто вважалось гуманітарною допомогою та не підлягало розмитненню - ввозити авто потрібно на підставі спеціальної митної ДЕКЛАРАЦІЇ. Отримувачем гуманітарної допомоги є юридична особа, яка внесена в Реєстр отримувачів гумантраної допомоги.

    Транспортні засоби відтепер можна ввозити лише на користь Збройних Сил України. Громадські організації та благодійні фонди втратили можливість спрощеного оформлення машин для власного використання (статутних цілей). Тепер у графі митної декларації, поруч з одержувачем гуманітарної допомоги, потрібно вказати, що транспортний засіб ввозять для подальшої передачі ЗСУ:

    1. Благодійний фонд передає автомобіль військовослужбовцю актом приймання-передачі.
    2. Військовослужбовець ставить автомобіль на облік.

    Розмитнення на військовослужбовця:

    • Укладається акт приймання-передачі між благодійним фондом і військовослужбовцем.
    • В актівказується:
      • Прізвище, ім’я та по батькові військовослужбовця.
      • Військова частина, до якої він приписаний.
    • Автомобіль передається військовослужбовцю.
    • Для підтвердження передачі фотографується:
      • Військовий квиток військовослужбовця.
      • Процес передачі автомобіля.
      • Звіт про передачу автомобіля зберігається для подальшої перевірки.

    ПОКИ Є ТІЛЬКІ РІШЕННЯ ПРО АВТО ДЛЯ КОНКРЕТНОГО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ, ЯКЕ ВІН ВИКОРИСТОВУЄ В СЛУЖБОВИХ ЦІЛЯХ.

    ЩО БУДЕ З ЦИМИ АВТО ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ - РІШЕННЯ НАРАЗІ НЕМАЄ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про гуманітарну допомогу"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1192-14#Text

    Стаття 15. Прикінцеві та перехідні положення

    3-3. Тимчасово, на період проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за спрощеним порядком, встановленим Кабінетом Міністрів України, визнаються гуманітарною допомогою транспортні засоби, кінцевими набувачами яких є військовослужбовці, для використання під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Євгенія!

    Доброго дня! До БФ надійшов лист звернення від військового з прохання придбати авто. Благодійний фонд придбав автомобіль за кодоном і був ввезений по декларації як гуманітарна допомога. Після придбання зареєстрували на фонд. Даний автомобіль був переданий військовому в тимчасове безоплатне користування згідно акту прийомки - передач, так як перереєстровувати авто на себе військовий відмовився . Чи правильно було вирішено що даний автомобіль залишився на балансі фонду але використовується згідно даного акту військовим. Чи можливо було зроблено помилку ?

    Ви все зробили вірно, не хвилюйтеся.

    Для оформлення авто як гуманітарної допомоги, його отримувачем повинен бути лише благодійний фонд, громадська організація, військова частина тощо.

    Законопроєкт № 9111, який парламент ухвалив 8 листопада 2023 року, був підписаний Президентом Володимиром Зеленським 21 грудня і опублікований того ж дня. Закон набрав чинності 21 січня 2024 року.

    Тимчасово, на період війни Росії проти України, за спрощеним порядком, встановленим Кабінетом Міністрів, визнаються гуманітарною допомогою транспортні засоби, кінцевими набувачами яких є військовослужбовці, для використання під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України.

    Також спрощується процедура ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги, на період дії воєнного стану законодавчо закріплюється встановлення спрощеного порядку визнання гуманітарною допомогою за декларативним принципом без рішення Мінсоцполітики.

    Запроваджується необхідність використання електронної системи обліку гуманітарної допомоги (вона запрацювала в Україні 1 грудня). За цей час у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги зареєструвалися 3053 отримувачів. Загалом у ньому вже понад 4,5 тисячі юридичних осіб, які можуть офіційно ввозити гуманітарну допомогу до України.

    Розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності.

    Якщо автомобіль ввезли на громадську організацію або благодійний фонд, військова частина, для якої його пригнали, має надіслати лист-прохання до організації про передачу транспортного засобу. А водій, який пригнав машину, має отримати від ГО або фонду акт прийняття-передання автомобіля.

    У документі вказуються ідентифікаційний номер (vin-код) транспортного засобу, державний номер, військова частина, яка цей автомобіль приймає, ставиться печатка й підпис представника військової частини.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 24 дня назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Доброго дня!

    Ситуація, яку ви описали, загалом відповідає законодавству, але є кілька важливих аспектів, на які варто звернути увагу, щоб уникнути можливих проблем.

    1. Ввезення як гуманітарна допомога

    Якщо автомобіль був ввезений як гуманітарна допомога і зареєстрований на благодійний фонд, це означає, що він має використовуватися відповідно до цілей, визначених при його ввезенні, тобто для допомоги військовим чи іншим потребуючим. В цьому контексті передача автомобіля у тимчасове безоплатне користування військовому за актом приймання-передачі є правомірною дією.

    2. Баланс фонду та тимчасове користування

    Залишення автомобіля на балансі фонду з одночасною передачею його в тимчасове безоплатне користування військовому є цілком допустимим варіантом, якщо військовий відмовився від перереєстрації. Таким чином, фонд зберігає контроль за використанням автомобіля, що відповідає законодавчим вимогам, а військовий може користуватися ним для виконання своїх обов'язків.

    3. Правильність оформлення документів

    Важливо переконатися, що всі документи правильно оформлені:

    • Акт приймання-передачі повинен чітко вказувати, що автомобіль передається у тимчасове безоплатне користування.
    • Необхідно зазначити, що автомобіль використовується для виконання військових завдань, а також умови повернення автомобіля після завершення його використання.
    • Облік і звітність: Важливо, щоб фонд вів чіткий облік використання автомобіля та звітував про це згідно з вимогами до організацій, що отримують гуманітарну допомогу.
    4. Можливі ризики

    Варто враховувати, що якщо автомобіль залишається на балансі фонду, фонд може нести відповідальність за його технічний стан, страховку та інші зобов’язання. Тому важливо передбачити в договорі умови, що військовий відповідає за належне використання автомобіля та дотримання всіх норм і правил.

    Висновок

    Ваша дія є правомірною та відповідає законодавству. Однак переконайтеся, що всі документи належним чином оформлені, а умови користування автомобілем чітко визначені, щоб уникнути можливих юридичних ризиків.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Все вірно.

    Будь-який гуманітарний вантаж тепер може бути оформлений виключно на благодійну організацію, яка включена до Єдиного реєстру отримувачів гумдопомоги.

    Отримати реєстраційний номер у Реєстрі можна двома способами: з допомогою електронно-цифрового підпису або здійснивши процедуру авторизації Міністерством соціальної політики.

    Згідно Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо ввезення, обліку, розподілу гуманітарної допомоги, особливостей оподаткування відповідних операцій та подання звітності ввезене ГО або фондом авто можна передавати конкретному військовослужбовцю, фізичній особі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024