Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 25 августа 2024, вопрос №118255 350₴

Продаж нерухомості, військовий облік

Доброго дня. Маю намір продати квартиру та купити іншу. В квартирі, що збираюсь продавати, я не прописаний. І в купленій прописуватись не збираюсь. Чи можуть на якомусь етапі купівлі- продажу у мене виникнути проблеми з тцк (я військовозобов'язаний, ходив оновлювати дані в ЦНАП, але мене не знайшли в електронній базі)?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (НАКАЗ 22.02.2012 № 296/5), НЕ містить такої вимоги, як подання нотаріусу документів про військовий облік для вчинення нотаріальної дії.

    В Цивільний кодекс України станом на сьогодні також не вносилося жодних змін з цього питання

    Тому, для оформлення договорів купівлі-продажу нерухомості ніякі відомості з ТЦК брати не потрібно.

    Отже, з продажем або купівлею нерухомості проблем у Вас не буде.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Жодних проблем у Вас не бачу. Наразі військовозобов'язані не повинні пред'являти ВОД при укладанні угоди-купівлі нерухомості в нотаріуса, це не передбачено чинним законодавством. Так само нотаріус немає права вимагати в Вас наявних даних у Єдиному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервистів.

    Перелік документів для оформлення договору купівлі-продажу нерухомості

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер.

    • якщо власників є декілька, при підписанні договору купівлі-продажу у нотаріуса необхідна присутність їх усіх з паспортами та ідентифікаційними кодами, а у випадку відсутності когось із співласників – нотаріально засвідчена довіреність;
    • свідоцтво про зміну прізвища, імені, по-батькові (за необхідності).

    2. Паспорт та ідентифікаційний номер дружини/чоловіка продавця, свідоцтво про шлюб.

    • якщо Ви набули нерухомість перебуваючи у зареєстрованому шлюбі, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на її продаж.

    3. Правовстановлювальні документи.

    • в залежності від способу набуття нерухомості таким документом може бути: свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу (міни, дарування, іпотеки), свідоцтво про право на спадщину (за законом, за заповітом), рішення суду, тощо.

    4. Технічний паспорт на об’єкт (квартиру, будинок).

    5. Звіт про експертну грошову оцінку нерухомості.

    6. Витяг з Державного земельного кадастру (для ділянок).

    7. Довідка про зареєстрованих у житловому приміщенні (квартирі, будинку) осіб.

    • довідка видається в ЖЕКу або ОСББ у випадку відсутності заборгованості перед ними.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 22 дня назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДРЕ!

    На щастя, поки що жоден нормативно-правовий акт в Україні не передбачає пред"явлення нотаріусу військово-облікових документів. Тобто нотаріус не є суб"єктом, який контролює наявність військово-облікових документів та не має права на підставі непред"явлення таких документів - відмовити у вчиненні нотаріальних дій, які передбачені Законом України "Про нотаріат".

    Обмеження існують лише щодо консульських послуг за межами України та послуг ДРАЦС (ЗАГСів) в Україні. Іноді, також незаконно ВОД вимагають у органах Державної міграційної служби України.

    І то, конституційність та законність таких обмежень дуже-дуже сумнівна.

    Єдина проблема, яка може бути у Вас - це відмова нотаріуса оформляти угоду, якщо у Вас відсутнє зареєстроване місце проживання в паспорті. І хоча це не є підставою для відмови формально, але нотаріуси звикли до стандартних процедур, і будь-які нестандартності у них викликають страх за дозвіл на нотаріальну діяльність, тож їм простіше відмовити, ніж розбиратися в деталях і законодавстві.

    Прикро констатувати, але у 2021 році влада вдалася до абсолютно неприпустимого порушення Конституції України та роз"яснень Конституційного Суду України щодо реєстрації місця проживання особи як радянського рудименту, який мав бути викорінений ще в 2000-х роках, але "прописку" просто перейменували на реєстрацію місця проживання, залишивши її диктаторсько-тоталітарну спрямованість.

    Яким чином було порушено Конституцію? Із Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” прибрано норми частини 2 статті 2, а саме Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15

    Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні

    Громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені цим Законом.

    {Частина перша статті 2 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1871-IX від 05.11.2021}

    {Частину другу статті 2 виключено на підставі Закону № 1871-IX від 05.11.2021}

    На жаль, за 3 роки існування цього явно неконституційного Закону № 1871-IX від 05.11.2021 р. до Конституційного Суду України жоден суб"єкт не звернувся і він залишається чинним.

    У статті 22 Конституції України визначено, що права і свободи людини і громадянина, закріплені Конституцією України, не є вичерпними; конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані; при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

    Тобто, таке вилучення з законодавства норми, яка гарантує людині збереження прав за умов відсутності реєстрації місця проживання (у громадян, які виїхали на постійне місце проживання взагалі немає адреси реєстрації в Україні і нічого, якось живуть) явно звужує права людини всередині країни на свободу реалізації свої прав, в тому числі майнових.

    Приватний нотаріат в нас дуже прикро, але виконує будь-які забаганки держави, що дуже часто будучи предметом розгляду навіть Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, коли нотаріат у змові з органами Пенсійного фонду України, фактично перешкоджають правосуддю в Україні, шляхом перенавантаження судів справами в яких оскаржуються відмови у поверненні коштів за придбання першого житла, оскільки незважаючи на роз"яснення Міністерства юстиції України, нотаріуси продовжують займатися невідомо чим у цьому плані.

    Тож про незалежність професії нотаріуса в Україні - говорити не доводиться. Це абсолютно контрольована державою сфера, а не регульована професія.

    Тобто, я не можу гарантувати, що нотаріус не зверне увагу на відсутність реєстрації місця проживання і з цих підстав не відмвоить в угоді.

    Спробуйте якщо так станеться зайти з іншого боку і уповноважити генеральною довіреністю на відчуження цього майна - свою дружину наприклад чи іншого родича, якому Ви довіряєте.

    Звісно може бути, що все пройде й гладко. Практика з цього приводу неоднозначна.

    Інших ризиків у Вашому випадку я не бачу і з практики зустрічати не доводилося.

    Хай щастить у реалізації задуманого!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня. Маю намір продати квартиру та купити іншу. В квартирі, що збираюсь продавати, я не прописаний. І в купленій прописуватись не збираюсь. Чи можуть на якомусь етапі купівлі- продажу у мене виникнути проблеми з тцк (я військовозобов'язаний, ходив оновлювати дані в ЦНАП, але мене не знайшли в електронній базі)?

    На сьогодні послуги, які надають адвокатами, нотаріуса, на щастя, не контролюються з боку влади через пряме застосування норм мобілізаційного законодавства, тому не хвилюйтеся. Дані операції не будуть нести жодних змін до Вашого військово-облікового статусу та не допоможуть ідентифікувати Вас серед мільйонів військовозобов'язаних.

    Втім, не виключно, що у середньостроковій або довгостроковій перспективі ми можемо це побачити. Тому не затягуйте з відповідними операціями.

    Що стосується Вашого військово-облікового статусу, надати предметні поради складно, адже окрім інформації щодо неоновлення Ви нічого не додали про себе.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Обмеження в праві розпорядження можливо лише за наявності відкритого ВП:

    Штраф за порушення правил військового обліку може становити від 17 000 до 25 500 тисяч гривень. Якщо особа не з'явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик, ТЦКСП може відразу винести постанову про накладення штрафу. Підтвердженням отримання повістки буде вважатися поштове відправлення з відповідною відміткою.

    Адміністративне стягнення за статтями 210 та 210-1 КУпАП може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Штраф може накладатися неодноразово, зокрема, за кожну неявку за повісткою.

    Постанова ТЦК є виконавчим документом, і рішення на її підставі підлягають примусовому виконанню. Такі особи вносяться до Єдиного реєстру боржників, що унеможливлює відкриття або закриття банківських рахунків без повідомлення органів виконавчої служби, продажу майна.

    Державні чи приватні виконавці також мають право накладати арешт на майно та кошти боржників. Примусові заходи включають звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно боржника, а також на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. У разі відсутності у боржника достатніх коштів та цінностей для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається на інше майно.

    Таким чином, у випадку, якщо сума боргу перевищує 160 тисяч гривень, стягнення може бути звернено навіть на нерухомість боржника.

    Щодо придбання - жодних обмежень не буде. Проте - при відкритому ВП цього робити не раджу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024