Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 02 сентября 2024, вопрос №118690 350₴

Сопровождение отца инвалида 2 группы за границу

Здравствуйте.

Хотел бы узнать какой список документов нужен для сопровождения отца инвалида 2 группы за границу(ВПО один адрес, адрес регистрации не одинаковый)?

Нужен ли акт ухода при одном адресе ВПО?
Достаточно ли будет довидки ВПО или нужна все же совместная регистрация?

Ответы юристов (12)

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня! Для супроводження батька, який є інвалідом 2 групи, за кордон вам потрібно буде підготувати певні документи. Давайте розглянемо, що потрібно у вашій ситуації:

    1. Документи для перетину кордону з батьком-інвалідом 2 групи:

    Паспорт або інший документ, що засвідчує особу: Ваш та вашого батька.

    Довідка МСЕК (Медико-соціальна експертна комісія): Підтверджує інвалідність 2 групи вашого батька.

    Документ, що підтверджує спорідненість: Ваше свідоцтво про народження або інший документ, що підтверджує, що ви його син.

    Документ, що підтверджує статус внутрішньо переміщеної особи: Довідка ВПО вашого батька.

    Документи, що підтверджують необхідність супроводу: Це може бути медичний висновок про стан здоров'я, де зазначено, що батько потребує супроводу.

    2. Чи потрібний акт догляду за однією адресою ВПО?

    Акт догляду (акт обстеження умов проживання) Цей документ підтверджує факт вашого догляду за батьком. Його наявність потрібна, якщо ви збираєтеся супроводжувати батька за кордон на підставі догляду за ним. Якщо у вас однакові адреси ВПО, це полегшує отримання акта, але він все одно потрібний для підтвердження вашого відходу.

    3. Спільна реєстрація чи довідка ВПО?

    Довідка ВПО: Якщо ви та ваш батько зареєстровані як ВПО за однією адресою, це полегшує оформлення. Однак, якщо адреси не збігаються, вам потрібно буде додатково довести факт догляду за батьком. Спільна реєстрація (в одному місці проживання) не є обов'язковою, але може спростити процес оформлення документів.

    Спільна реєстрація: Якщо у вас із батьком різні адреси реєстрації, то спільна реєстрація на одній адресі могла б стати додатковим доказом, але це не є обов'язковою умовою.

    Рекомендації: Проконсультуйтеся у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) або у міграційній службі для уточнення вимог у вашому конкретному випадку. Підготуйте медичні документи та інші докази, щоб уникнути непорозумінь при перетині кордону.

    • Дмитрий Клиент 14 дней назад

      Документи, що підтверджують необхідність супроводу: Це може бути медичний висновок про стан здоров'я, де зазначено, що батько потребує супроводу.

      Уточните, пожалуйста, где эти документы регламентируются и какого рода документы это должны быть? Не видел информации о такого рода документах.А военно учетное документы?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    • родинні зв’язки,
    • інвалідність,
    • а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),
    • або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),
    • або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    Отже, для перетину кордону Вам потрібні наступні документи:

    Ваш чинний військово-обліковий документ та військово-обліковий документ батька, якщо він є військовозобов'язаним;

    Ваше свідоцтво про народження;

    документ, що підтверджує спільне задеклароване або зареєстроване місце проживання;

    документ, що підтверджує інвалідність батька.

    Оскільки довідку МСЕК на кордоні не приймають, то це може бути один із нижчеперелічених документів:

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійного посвідчення
    • чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
    • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).
    Нужен ли акт ухода при одном адресе ВПО?

    Акт встановлення факту здійснення догляду потрібен, якщо Ви та батько не маєте спільного місця реєстрації.

    Достаточно ли будет довидки ВПО или нужна все же совместная регистрация?

    Постановою визначено, що спільне місце проживання - це зареєстроване місце проживання. Тому, теоретично, при перетині кордону можуть виникнути питання. Аби убезпечити себе, я би радив Вам все ж таки отримати акт встановлення факту здійснення догляду для перетину кордону.

    Також бажано мати інформацію щодо Вашого ВОД (ВОД батька, якщо він є військовозобов'язаним), чи перебуваєте Ви на обліку в ТЦК, чи оформлювали відстрочку, чи оновлювали дані та чи наявна інформація щодо Вас у Єдиному реєстрі?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи маєте Ви з батьком військово-облікові документи та чи перебуваєте на військовому обліку за місцем реєстрації ВПО?

    Згідно законодавства Ви маєте право на перетин кордону разом з батьком без оформленої відстрочки та ВЛК, проте наскільки адекватно поведуть себе прикордонники - невідомо.

    Крім того, без оформленої відстрочки існує ризик отримати повістку на першому ж блокпості.

    При перетині кордону Вашому батьку потрібно мати належний документ про інвалідність, а саме:

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Згідно статті 5ЗУ "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб"

    довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) належний документ про інвалідність батька;

    3) Ваше свідоцтво про народження;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання або Акт встановлення здійснення догляду

    5) військово-облікові документи.

    Можна надати роздрукований електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Акт про встановлення догляду не потрібен, якщо у Вас з батьком спільне проживання. Загалом спільне проживання підтверджується витягом з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою

    Якщо Ви є ВПО, то можете при перетині кордону надати довідку ВПО проте, раджу Вам попередньо звернутися на гарячу лінію ДПСУ +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 1598 (для мобільних телефонів) або подати електронне звернення https://dpsu.gov.ua/ua/elektronne-zvernennya/. Після того, як отримаєте офіційну відповідь - можете з даним листом перетинати кордон.

    Довідка про відстрочку не потрібна, адже Ви перетинаєте кордон за пунктом 2-1, а пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Проте, якщо Ви оновите собі ВОД та оформите відстрочку - проблем з перетином кордону взагалі не буде.

    Під час оформлення відстрочки на ВЛК не мають права направляти.

    Якщо без відстрочки - Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Також Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Дмитрий Клиент 14 дней назад

      ЗдравтсвуйтеОтсрочка оформлена. Получается, что нужно обратится в ТЦК, чтобы вклеили VIN код и вот этот список документов, верно?

      1) закордонні паспорти;2) належний документ про інвалідність батька;3) Ваше свідоцтво про народження;4) документ, що підтверджує спільне проживання або Акт встановлення здійснення догляду5) військово-облікові документи.

      • Дерій Владислав Олегович

        ВІН код не обов'язково мати у ВОД, але бувають випадки коли прикордонники безпідставно відмовляють у перетині кордону через його відсутність.

        Проте, Ви можете оформити електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... та надавати його

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    БЕЗ ОФОРМЛЕНОЇ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-obl...

    "Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

    У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

    Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися."

    • Дмитрий Клиент 14 дней назад

      ЗдравствуйтеОтсрочка оформлена

      • Карпенко Андрій Володимирович

        ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

        САМЕ ГОЛОВНЕ ЩОБ ЦЯ ВІДСТРОЧКА БУЛА ВІДОБРАЖЕНА У ВОД ТА В "ОБЕРІГ".

        АКТ ПРО ДОГЛЯД ВИ НАДАЛИ В ТЦКСП ПРИ ОФОРМЛЕННІ ВІДСТРОЧКИ.

        ПОТРІБЕН ЧИ НІ ОКРЕМИЙ АКТ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, ЯКЩО Є ВІДСТРОЧКА - НЕЗРОЗУМІЛО.

        ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА РОЗ'ЯСНЕННЯМ ДО ДПСУ:

        Надання громадянам відповідей на питання довідкового або консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

        Подача звернення за телефонами: +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із України та із за кордону згідно з тарифами відповідного оператора зв’язку)

        1598 (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв’язку та абонентів операторів мобільного зв’язку на території України)

        Подача звернення на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua

        Громадська приймальня Адміністрації Держприкордонслужби розташована за адресою: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 30.

        Правила внутрішнього трудового розпорядку

        Часи роботи громадської приймальні:

        щодня, крім вихідних, святкових та неробочих днів, з 09.00 до 13.00 та з 14.00 до 17.00;

        у п’ятницю, напередодні святкових і неробочих днів – з 09.00 до 13.00 та з 14.00 до 16.00.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Дмитро!

    Хотел бы узнать какой список документов нужен для сопровождения отца инвалида 2 группы за границу(ВПО один адрес, адрес регистрации не одинаковый)?Нужен ли акт ухода при одном адресе ВПО?Достаточно ли будет довидки ВПО или нужна все же совместная регистрация?

    Довідок ВПО буде достатньо, мати спільне місце реєстрації за таких умов НЕОБОВ'ЯЗКОВО.

    Загалом - Ви маєте право на виїзд за кордон, тим паче якщо оформили відстрочку від мобілізації. Тепер стоїть виключно питання документів.

    Ваша підстава для виїзду звучить наступним чином:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Якщо аналізувати чинне законодавство, для виїзду разом з батьком Вам достатньо мати:

    - закордонні паспорти;

    - свідоцтво про народження;

    -пенсійне посвідчення батька по інвалідності;

    - дві довідки внутрішньо переміщених осіб.

    - Ваш військово-обліковий документ (належний, з усіма відмітками).

    По суті, згідно з чинним законодавством це все, що Вам потрібно мати. Потім сюди практичними порадами ми додаємо електронний ВОД, що Ви маєте,, довідку і з ПФУ про те, що батьку нараховуються пенсійні виплати у зв'язку з інвалідністю.

    Тому шанси на виїзд я розцінюю як доволі високі. Але не затягуйте з цим, адже невідомо, які зміни згодом можуть бути внесені до постанови КМУ від 27.01.1995 № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Загалом шанси на успішний виїзд оцінюю як 80-90 %, але можуть аналізувати Ваш військово-обліковий документ та вимагати оформлену відстрочку.

    За позицією ДПСУ, вони можуть приймати електронні ВОДи, сформовані через Резерв + у тому числі. Тому шанси на виїзд є. Додатково отримати би з ПФУ довідку про нарахування батьку пенсії у зв'язку з інвалідністю, інколи її вимагають.

    Оформлювати Акт встановлення факту здійснення догляду - НЕ ПОТРІБНО,

    Чинне законодавство не містить ЖОДНОЇ прив'язки про виїзд за кордон лише тих, хто оформити за даною підставою відстрочку, тому це буде Вашим додатковим козиром.

    З повагою!

    • Дмитрий Клиент 13 дней назад

      ЗдравствуйтеОформленная отсрочка есть

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дмитро!

        Так, я зрозумів. Тоді візьміть із собою довідку про відстрочки за ФОРМОЮ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024