Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 03 сентября 2024, вопрос №118750 1400₴

Уволиться с роли дирректора с частного предприятия.

Здравствуйте. У моего знакомого сложилась ситуация, что его сделали фиктивным дирректором часткого предприятия. Документы по предприятию у него нет, просто он числится в реестрах как дирректор. Как ему можно уволиться с этой должности? Говорит мне, что его "не отпускают". Что мне ему посоветовать, какой алгоритм действий сделать, чтобы выйти из этой мутной схемы?

Ответы юристов (11)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно зі статтею 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна й участі в управлінні трудового колективу.

    В установчому документі юридичної особи визначають повноваження загальних зборів учасників юридичної особи, у тому числі щодо призначення та звільнення керівника, а також порядок прийняття відповідних рішень.

    Призначення та звільнення керівника (директора) відбувається на підставі прийнятого рішення загальних зборів учасників юридичної особи.

    Однією з підстав припинення трудового договору є розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38, 39 Кодексу законів про працю України).

    Згідно з нормами Кодексу законів про працю України право директора на звільнення за власним бажанням він може реалізувати за умови подання/надіслання за два тижні до дати звільнення відповідної заяви про звільнення за власним бажанням, письмового повідомлення усіх учасників Товариства про його наміри щодо звільнення з посади та скликання загальних зборів учасників Товариства, на яких і повинно бути вирішено питання щодо його звільнення.

    На директора, який ініціює питання про проведення загальних зборів учасників Товариства, покладено обов’язок щодо належного повідомлення всіх учасників Товариства про скликання і проведення загальних зборів учасників у порядку, який передбачено нормами чинного законодавства і Статутом Товариства.

    Тож, за умови дотримання директором вказаного порядку та вчинення ним відповідних дій, учасники товариства зобов’язані розглянути відповідну заяву директора і прийняти рішення щодо його звільнення.

    Що робити Директору, якщо засновник не звільняє?

    ВС у справі № 911/719/21 ВС наголосив, що відповідно до статуту ТОВ та Закону про ТОВ/ТДВ питання щодо звільнення директора вирішується тільки за рішенням загальних зборів, тому директор товариства не має самостійних повноважень щодо вирішення питань про своє звільнення з посади директора.

    Відтак, єдиний можливий шлях у випадку відсутності рішення учасників — це звернення до суду з позовом про визнання трудових відносин припиненими у зв`язку зі звільненням за власним бажанням, із записом до трудової книжки про звільнення на підставі ч. 1 ст. 38 КзпП

    При цьому, суду доведеться надати всі докази дотримання порядку повідомлення про своє звільнення та про скликання загальних зборів.

    Як бути, якщо рішення не було прийнято загальними зборами?

    У випадку відсутності рішення загальних зборів учасників товариства про звільнення Директора, зокрема через неможливість зібрати кворум для проведення загальних зборів, керівнику із метою захисту свої прав надано можливість звернутися до суду із вимогою про визнання трудових відносин припиненими.

    Судова практика визначає, що не вирішення загальними зборами учасників товариства питання про звільнення працівника з посади директора є порушенням його права щодо вільного вибору праці.

    Окрім того, суди вважають, що процедура звільнення директора із займаної посади не може вважатись завершеною внаслідок припинення лише трудових відносин з товариством. Оскільки повноваження директора як посадової особи припиняються з моменту прийняття відповідного рішення засновниками та внесення змін до ЄДР.

    Таким чином, по-перше, трудові відносини директора з товариством мають бути припинені з дотриманням законодавства. По-друге, директора має бути виключено з ЄДР як керівника товариства.

    ВИСНОВОК

    Директор може звільнитись з підстав, визначених контрактом, або за загальними правилами, передбаченими КЗпП, а саме ст. 38 КЗпП (за власним бажанням). Причому, свою заяву він повинен надіслати учасникам ТОВ разом з повідомленням про проведення загальних зборів та порядком денним.

    Верховний Суд у постанові від 24.12.2019 у справі №758/1861/18 дійшов висновку, що відповідно до трудового законодавства України, керівник товариства (директор), як будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням, попередивши власника або уповноважений ним орган попередивши власника письмово за два тижні. Разом з тим особливість звільнення директора полягає в тому, що воно відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства.

    Якщо засновники ігнорують загальні збори - Директор ТОВ може звернутись до суду з позовом про припинення трудових відносин та про виключення запису про нього як про керівника ТОВ з ЄДР.

    Цілком можливо, що згідно статуту загальні збори можна провести онлайн, тому відсутність власника не повинно бути перешкодою у звільненні директора.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Дима Клиент 13 дней назад

      Мій знайомий не в ТОВ, він в ПП.

      • Дерій Владислав Олегович

        Знайомий укладав трудовий договір?

      • Дерій Владислав Олегович

        Директор призначається і відкликається рішенням загальних зборів або іншого уповноваженого органу, зокрема, власником приватного підприємства. Водночас директор є і найманим працівником. Отже, стосовно нього повною мірою працює трудове законодавство.

        На практиці непоодинокі випадки, коли власники підприємства відмовляються звільняти директора.

        Тут виходимо з того, що примусову працю в Україні заборонено (стаття 43 Конституції України, ст. 2 КЗпП)

        Тому якщо знайомий подав заяву про звільнення особисто або відправив її рекомендованим листом з описом вкладеного, а її не розглянули то йому необхідно буде відстоювати свої права в судовому порядку, але потрібно врахувати такі нюанси:

        1. Директорові доведеться довести суду те, що він зробив усе від нього залежне для повідомлення власників або загальних зборів/уповноваженого органу про намір розірвати трудовий договір/контракт (наприклад, письмово повідомити (є докази) учасників про скликання позачергових зборів учасників, надавши їм перелік питань, винесених на порядок денний, у тому числі про звільнення з посади директора , про призначення нового директора, про державну реєстрацію внесених змін, якщо збори не були проведені, оскільки власники проігнорували їх, зафіксувати цей факт документально і видати наказ (розпорядження) про звільнення, провести остаточний розрахунок, видати собі трудову книжку). Інакше суд відмовить у задоволенні позову

        2. Відповідачем за позовом повинне виступати приватне підприємство.

        3. Формулювання позовної вимоги може звучати, наприклад, так: «Прошу визнати звільненим з посади директора за власним бажанням на підставі ст. 38 Кодексу законів про працю України».

        Якщо суд стане на бік директора, то він зобов’яже держреєстратора провести реєстраційні дії на підставі судового рішення за п. 2 ч.1 статті 25 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Нехай подасть власнику ПП заяву про звільнення згідно норм КЗПП.

    Директор пише та подає власнику підприємства заяву про звільнення за угодою сторін на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП. Заява про звільнення директора за згодою сторін розглядається власником, приймається відповідне рішення, видається наказ про звільнення директора.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Директор на підприємстві — досить значна фігура, яка вирішує усі важливі питання діяльності підприємства, виступає від його імені, представляє у відносинах з партнерами і владою, звичайними громадянами.

    Тому, й не дивно, що процедура його призначення та звільнення з посади дещо ускладнена порівняно із рядовими найманими працівниками. Так, директор має бути призначений або звільнений лише на підставі відповідного протоколу власників підприємства (засновників). При цьому, на підставі відповідного протоколу, державний реєстратор повинен провести відповідні зміни в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР).

    Водночас, як свідчить проведений аналіз норм чинного законодавства і судової практики, існує безліч перешкод на шляху реалізації даних норм законодавства. Проаналізуємо дане питання більш детально на прикладі звільнення директора на приватному підприємстві за власним бажанням, при умові, що засновники (власники) приватного підприємства «штучно» не скликають збори та не розглядають заяву про звільнення.

    Передусім, варто вказати, що в Україні існує досить багато приватних підприємств, які здійснюють свою діяльність впродовж багатьох років і ця організаційно-правова форма досить популярна і сьогодні, при створенні нових суб’єктів господарювання. Очевидно, що такою привабливою в очах бізнесменів її робить легкість у створенні та управлінні. Водночас, у питанні їх правового регулювання яскраво відображається невідповідність норм закону реальній ситуації, оскільки такої форми господарського товариства як приватне підприємство не передбачено у Законі України «Про господарські товариства» і не існує жодного окремого законодавчого акту, який би регулював порядок створення та управління приватним підприємством. Тому, потрібно керуватися виключно положеннями Цивільного та Господарського кодексу.

    Що робити директору, якщо він має намір звільнитися?:

    Алгоритм дій:

    1. Передусім, директор, як і будь-яка наймана особа, має право звільнитися за власним бажанням, попередивши про це роботодавця (у нашому випадку власників приватного підприємства за два тижні). Однак, звільнити себе директор самостійно не може, оскільки питання призначення і звільнення вирішується та оформлюється рішенням власників підприємства. Тому, потрібно попередити власників про необхідність призначення позачергових зборів щодо розгляду питання про припинення трудових відносин та звільнення особи з посади директора. Зазвичай, власників можна попередити шляхом направлення рекомендованого листа із повідомленням про вручення. Разом із цим супровідним листом направляється заява про звільнення з дотриманням вимог трудового законодавства та із зазначенням підстав припинення трудових відносин. Хочемо зауважити, що кінцевий результат у прийнятті цього рішення засновниками немає жодного значення, оскільки в Україні заборонена примусова праця і вас ніхто не зможе змусити працювати, якщо ви виявили бажання звільнитися з роботи. Подібну процедуру ми радимо дотримуватися, щоб опісля, при зверненні до суду, Феміда була на вашій стороні.
    2. Після прийняття відповідного рішення, у якому зафіксовано факт звільнення директора та згоду на розірвання договору в обумовлений строк, директор має видати наказ про своє звільнення, одержати трудову книжку з відповідним записом про звільнення, передати справи, печатку, ввірені йому матеріальні цінності новому керівнику, який, як правило, призначається тим самим протоколом, яким звільнено нашого директора. В подальшому, директор звертається до державного реєстратора, з метою фіксації припинення відносин на юридичному рівні: виключити відомості про керівника юридичного особи ЄДР, які вносяться на підставі рішення власників та заповненої форми № 3 реєстраційної заяви, затвердженої наказом Міністерства юстиції від 18.11.2016 року № 3268/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 29 серпня 2018 року № 2824/5).
    3. У разі, якщо на призначену дату збори не проводяться, або ж засновники не розглядають питання про припинення з вами трудових відносин, директор разом із доказами про направлення повідомлення про призначення зборів, заяви про звільнення, наказом про припинення трудових відносин звертається до суду. Саме суд повинен вирішити цю спірну ситуацію

    Як свідчить судова практика, у більшості випадків суд приймає рішення на користь такого директора. Оскільки, як ми уже згадували, примусова праця в Україні заборонена, кожен є вільний у виборі професії та має право на дотримання гарантій з боку держави та роботодавця. Однак, звертаємо вашу увагу, що принциповим моментом для прийняття позитивного для вас рішення є дотримання законної процедури звільнення з вашого боку.

    Приведемо приклад: директор, який очолював одне підприємство, виявив бажання звільнитися, однак один із засновників підприємства помер, інший перебував закордоном. Директор призначив збори, які очевидно не відбулися, написав заяву про звільнення, видав наказ. З цим пакетом документів, директор звернувся до реєстратора, щоб внести відповідні зміни у ЄДР. Очевидно, що реєстратор відмовив, вказуючи на відсутність рішення засновників. Директор оскаржив дії реєстратора в адміністративний суд і програв справу. При цьому, суд вказав, що реєстратор законно відмовив у реєстрації, вказавши на відсутність підстав для внесення змін до реєстру. Інша ситуація склалась би, якщо б директор для початку звернувся до суду загальної юрисдикції, щоб встановити факт припинення трудових відносин (позовний характер, відповідач — Підприємство) і зобов’язав реєстратора внести відповідні зміни до реєстру. Опісля з рішенням суду, ухваленого на його користь, він може звернутися до державного реєстратора і провести відповідні зміни. У цьому випадку, юридичні відносини були б припинені і особа у повному обсязі могла б реалізувати своє право на вільний вибір праці.

    Однак, як ми зазначали вище, позиція судів неоднозначна. Трапляються випадки, коли суди відмовляють у позові, мотивуючи це відсутністю такого способу захисту прав та інтересів як припинення трудових відносин. Звичайно, маючи різну судову практику, дуже хотілося б щоб Верховний Суд узагальнив дане питання та прийняв єдину позицію, на яку б орієнтувалися керівники підприємств у разі так званого «звільнення з перешкодами».

    Іншим спірним питанням залишається те, кого ж вносити як нового керівника, після виключення відомостей про нашого директора з Реєстру, оскільки, як відомо, реєстратор виключає відомості про старого директора і вносить відомості про нового одночасно. Однозначної відповідні на дане питання досі немає, законодавство також мовчить.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Здравствуйте. У моего знакомого сложилась ситуация, что его сделали фиктивным дирректором часткого предприятия. Документы по предприятию у него нет, просто он числится в реестрах как дирректор. Как ему можно уволиться с этой должности? Говорит мне, что его "не отпускают". Что мне ему посоветовать, какой алгоритм действий сделать, чтобы выйти из этой мутной схемы?

    Чому не відпускають? З якої причини?

    1. Так як звільнення директора відноситься до виключної компетенції загальних зборів, директор повинен написати на ім’я загальних зборів компанії заяву на звільнення за власним бажанням і в зв’язку з цим скликати загальні збори. Таке повноваження директору надано Законом.

    Скликати збори директор повинен шляхом розсилки на адресу засновників, які вказані в статутних документах або ЄДР, повідомлення про скликання зборів в зв’язку зі звільненням директора (до повідомлення додати заяву про звільнення). У повідомленні директор повинен буде вказати час, дату та місце проведення зборів і питання, які виносяться на порядок денний.

    Таке повідомлення надсилається не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів.

    2. Директор підприємства очікує 30 днів і в разі неявки засновників на загальні збори, складає Акт про непроведення загальних зборів учасників у зв’язку з їх відсутністю.

    3.На підставі документів, що підтверджують скликання і, відповідно, не проведення загальних зборів товариства, директор повинен звернутися з позовною заявою до суду про встановлення факту припинення трудових правовідносин. Такі позовні заяви, як правило, суди задовольняють без будь-яких труднощів.

    4. Отримавши на руки рішення суду про повне задоволення позовних вимог, Ви, як директор, повинні звернутися до фіскальної службу і в службу статистики з повідомленням про Ваше звільнення з посади директора товариства (з прикріпленням копії рішення суду).

    5. Після звільнення Вас з посади директора за рішенням суду Вам необхідно подати (ЩЕ ОДИН!) позов до реєстраційної служби за місцем реєстрації юридичної особи з вимогою здійснити реєстраційне дію про видалення з ЄДР даних про директора на підставі рішення суду. Отримавши рішення суду, Ви повинні будете звернутися в реєстраційну службу з пакетом документів, в тому числі і рішенням суду, про здійснення реєстраційної дії по видаленню з ЄДР даних директора.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, директор припиняє виконувати повноваження за рішенням загальних зборів учасників товариства. В такому випадку підставою для наказу про звільнення буде протокол зборів. Звільнити директора можна тільки шляхом обрання іншого директора товариства або тимчасово виконуючого його обов'язки.

    Для звільнення директора без згоди власника потрібно дотриматися наступного алгоритму:

    1. Написати заяву про звільнення і направити її поштою цінним листом з описом вкладеного на адресу фірми (чи зареєструвати в журналі вхідної кореспонденції) а також її копії надіслати на зазначені в ЄДР адреси учасників товариства. В заяві обов’язково зазначається дата, щоб можна було відрахувати двотижневий термін на відпрацювання згідно ст..38 КЗпП України або бажану дату звільнення, якщо є поважні причини.
    2. Зібрати збори учасників, згідно вимог статуту з порядком денним, що передбачає питання звільнення директора товариства.
    3. Прийти на збори і скласти акт про те, що збори не відбулися з тих чи інших причин.
    4. Скласти позов про визнання трудових відносин припиненими і подати до суду.
    5. Отримати позитивне рішення про визнання трудових відносин припиненими.
    6. Подати державному реєстратору зазначене рішення для виключення запису про директора з ЄДР.

    Необґрунтована відмова працівнику звільнитися за угодою сторін обмежує права та законні інтереси працівника. Це дає право працівнику на оскарження таких дій (бездіяльності) роботодавця в судових органах.

    Оскільки ці вимоги спрямовані на захист трудових прав працівників, виникають із трудових правовідносин, то вони підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства.

    Відповідно до вимог статті 23 Цивільного процесуального кодексу України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції.

    Згідно з вимогами частини першої статті 28 Цивільного процесуального кодексу України позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред'являтися на вибір позивача за місцем знаходження підприємства (установи організації) або за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Сплата судового збору

    Відповідно до вимог Закону України «Про судовий збір» за позовну заяву немайнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (у 2024 році - 1211.20 грн.).

    Перелік осіб які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи визначається ст. 5 Закону України "Про судовий збір".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Здравствуйте. У моего знакомого сложилась ситуация, что его сделали фиктивным дирректором часткого предприятия. Документы по предприятию у него нет, просто он числится в реестрах как дирректор. Как ему можно уволиться с этой должности? Говорит мне, что его "не отпускают". Что мне ему посоветовать, какой алгоритм действий сделать, чтобы выйти из этой мутной схемы?

    А чому не відпускають? Можливо він їм вигідний, підписуючи певні документи? Він взагалі щось підписує?

    Згідно зі статтею 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна й участі в управлінні трудового колективу.

    Стаття 65. Управління підприємством

    1. Управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.

    2. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

    3. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) безпосередньо або через уповноважені органи чи наглядова рада такого підприємства (у разі її утворення) призначає (обирає) виконавчий орган (одноосібний чи колегіальний) підприємства, який є підзвітним власнику, його уповноваженому органу чи наглядовій раді (у разі її утворення). Керівник підприємства (одноосібний виконавчий орган), головний бухгалтер, голова та члени наглядової ради (у разі її утворення), голова та члени колегіального виконавчого органу підприємства є посадовими особами такого підприємства. Статутом підприємства посадовими особами підприємства можуть бути визнані й інші особи. Посадові особи підприємства мають обов’язки перед підприємством, передбачені законом, зокрема щодо належного, добросовісного та ефективного управління підприємством (фідуціарні обов’язки).

    {Частина третя статті 65 в редакції Законів № 1405-VIII від 02.06.2016, № 3587-IX від 22.02.2024}

    4. У разі найму керівника підприємства з ним укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов'язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін.

    5. Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами.

    6. Керівника підприємства може бути звільнено з посади достроково на підставах, передбачених договором (контрактом) відповідно до закону.

    7. На підприємствах, які використовують найману працю, укладається колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові, соціально-економічні відносини між роботодавцем і працівниками, їх представниками. Питання укладення колективних договорів регулюються законодавством про колективні договори.

    {Абзац перший частини сьомої статті 65 в редакції Закону № 2253-IX від 12.05.2022}

    Соціальні та інші відносини гіг-спеціалістів та підприємств, що є резидентами Дія Сіті, пов’язані з виконанням робіт (наданням послуг) за гіг-контрактами, регулюються гіг-контрактами, укладеними згідно із Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні".

    {Частину сьому статті 65 доповнено абзацом другим згідно із Законом № 1667-IX від 15.07.2021}

    8. Трудовий колектив підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди) або інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством. Повноваження трудового колективу щодо його участі в управлінні підприємством встановлюються статутом або іншими установчими документами відповідно до вимог цього Кодексу, законодавства про окремі види підприємств, закону про трудові колективи.

    9. Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності підприємства, виробляються і приймаються його органами управління за участі трудового колективу і уповноважених ним органів.

    10. Особливості управління підприємствами окремих видів (організаційних форм підприємств) встановлюються цим Кодексом та законами про такі підприємства.

    11. У підприємствах, у яких утворення наглядової ради не є обов’язковим відповідно до застосовного законодавства, за рішенням уповноваженого органу управління може бути створена однорівнева структура управління відповідно до порядку, передбаченого Законом України "Про акціонерні товариства". У разі створення однорівневої структури управління до ради директорів застосовуються усі положення цього Кодексу щодо наглядової ради, а до невиконавчого члена ради директорів - усі положення цього Кодексу щодо члена наглядової ради.

    В установчому документі юридичної особи визначають повноваження загальних зборів учасників юридичної особи, у тому числі щодо призначеня та звільнення керівника, а також порядок прийняття відповідних рішень.

    Призначення та звільнення керівника відбувається на підставі прийнятого рішення загальних зборів учасників юридичної особи.

    Однією з підстав припинення трудового договору є розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38, 39 Кодексу законів про працю України).

    Згідно з нормами Кодексу законів про працю України право директора на звільнення за власним бажанням він може реалізувати за умови подання/надіслання за два тижні до дати звільнення відповідної заяви про звільнення за власним бажанням, письмового повідомлення усіх учасників Товариства про його наміри щодо звільнення з посади та скликання загальних зборів учасників Товариства, на яких і повинно бути вирішено питання щодо його звільнення.

    На директора, який ініціює питання про проведення загальних зборів учасників Товариства, покладено обов’язок щодо належного повідомлення всіх учасників Товариства про скликання і проведення загальних зборів учасників у порядку, який передбачено нормами чинного законодавства і Статутом Товариства.

    Тож, за умови дотримання директором вказаного порядку та вчинення ним відповідних дій, учасники товариства зобов’язані розглянути відповідну заяву директора і прийняти рішення щодо його звільнення.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Звільнити директора, дійсно, може тільки засновник підприємства. Але якщо місцезнаходження засновника не відомо, то це не означає, що директор буде змушений довічно працювати на цьому підприємстві.На думку Мінпраці та соцполітики, у таких випадках директор має право реалізувати своє право звільнитися за власним бажанням, передбачене ст. 38 КЗпП. Для цього директор повинен видати наказ про визнання себе звільненим за власним бажанням.Але спочатку директор повинен зробити кроки, які доведуть, що він діяв за процедурою, установленою ст. 38 КЗпП. Тобто перш ніж видавати наказ про своє звільнення, йому треба повідомити засновника про своє бажання звільнитися.Як це зробити? Потрібно написати заяву з проханням про звільнення за власним бажанням і направити її рекомендованим листом з описом вкладення і повідомленням про вручення за останньою відомою йому адресою засновника. Наприклад, за адресою, зазначеною в установчих документах, або за фактичним місцем проживання засновника.Припустимо, листа не було вручено адресатові, а фактичне місцезнаходження засновника невідоме. Тоді необхідно підтвердити документально факт відсутності (неможливості встановлення місцезнаходження) засновника. Для отримання підтвердного документа директорові слід звернутися до міліції із заявою про розшук засновника. Розшук зниклих осіб належить до повноважень міліції. І вже виходячи з офіційної відповіді, наданої міліцією, стане ясно, за якою адресою направляти засновникові заяву про звільнення.Якщо в міліції директорові повідомлять місцезнаходження засновника, то заяву про звільнення можна буде направити поштою за новою адресою.У заяві слід зазначати бажану дату звільнення, краще з урахуванням часу поштового пробігу листа і можливого небажання або неможливості отримання листа адресатом – засновником на пошті. Це може становити від 36 до 42 днів: від 6 до 12 днів поштового пробігу рекомендованого листа плюс місячний (30 днів) строк зберігання цінного листа на пошті в разі неможливості його вручення адресатові.Потім треба дочекатися отримання повідомлення про вручення листа засновникові або повернення листа, не врученого адресатові. І вже після цього директор «із спокійною совістю» може видати наказ про визнання себе звільненим за власним бажанням і внести на підставі цього наказу запис про звільнення до своєї трудової книжки.

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день!

    Ваш знайомий писав заяву про призначення його директором? Він подавав державному реєстратору/нотаріусу документи (заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в частині зміни керівника/директора ПП; відповідне рішення засновників ПП, оформлене протоколом; + квитанцію про оплату адміністративного збору за проведення реєстраційної дії)?

    Якщо ні - то ваш знайомий може оскаржити відповідну реєстраційну дію до Міністерства юстиції. За результатами розгляду скарги Мін'юст анулює цю р/д і відомості про вашого знайомого як директора ПП будуть видалені з ЄДР. Маю практику в підготовці подібних скарг.

    Так, згідно Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15/conv#n7...):

    Стаття 34. Порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації

    1. Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України, його територіальних органів або до суду.

    2. Міністерство юстиції України розглядає:

    1) скарги на проведені державним реєстратором реєстраційні дії;

    7. У разі задоволення скарги на рішення, дії або бездіяльність у сфері державної реєстрації або підтвердження факту використання ідентифікаторів доступу державного реєстратора до Єдиного державного реєстру іншими особами Міністерство юстиції України, його територіальні органи приймають рішення про:

    1) визнання вчиненою з порушенням цього Закону та анулювання реєстраційної дії...;

    Порядок адміністративного оскарження у сфері державної реєстрації - https://minjust.gov.ua/m/4626

    Якщо ваш знайомий вчиняв вищезазначені дії (тобто, писав заяву і подавав документи державному реєстратору), то для того, щоб звільнитися з посади директора ПП та виключити відповідні відомості з ЄДР йому потрібно:

    1) направити засновникам ПП поштою рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення заяву про звільнення з посади директора за власним бажанням згідно статті 38 КЗпП.

    У листі наголошувати на тому, щоб після звільнення його було негайно виключено з ЄДР як директора ПП. У протилежному випадку ваш знайомий буде подавати скарги в Держпраці, податкову та прокуратуру.

    2) якщо вашого знайомого звільнять, однак не подадуть державному реєстратору пакет документів для зміни керівника/директора ПП в ЄДР, то вашому знайомому потрібно буде самостійно звертатися до державного реєстратора з відповідною заявою, рішенням про звільнення та квитанцією про оплату адміністративного збору.

    Однак, державний реєстратор скоріш за все відмовиться виключати відомості про вашого знайомого з ЄДР, так як на підставі рішення можливо лише змінити керівника/директора (зі старого на нового) або змінити відомості про існуючого керівника. У такому випадку потрібно буде отримувати відмову та звертатися до адміністративного суду з проханням зобов'язати суб’єкта державної реєстрації вчинити відповідну реєстраційну дію, а саме виключити з ЄДР відомості про вашого знайомого як директора ПП.

    Так, згідно Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15/conv#n7...):

    Стаття 25. Порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій

    1. Державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

    2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо:

    зобов’язання вчинення реєстраційних дій;...

    УСПІХІВ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024