Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 04 сентября 2024, вопрос №118813 340₴

вступление в наследство

Доброго времени суток уважаемые юристы,

суть вопроса : вступление в наследство, пошаговo, сопровождение.

1. Hаследственный обьект находится в киевской области,Украина, приватизирован
2. Наследник первая линия, сын, cовершеннолетний находиться в Германии,
3. Дистанційне оформлення (з-за кордону), відкриття спадкової справи, заявa про прийняття спадщини.
Документи для прийняття спадщини ( за законом ),

документы для открытия наследственного дела и пожалуйста, пошаговый алгоритм действий, стоимость.

с уважением

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Звертайтесь до консульства України в Німеччині.

    Дипломатичні представництва та консульські установи України за кордоном вчиняють нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консульською посадовою особою визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

    https://germany.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/nota...

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    1. Hаследственный обьект находится в киевской области,Украина, приватизирован2. Наследник первая линия, сын, cовершеннолетний находиться в Германии,3. Дистанційне оформлення (з-за кордону), відкриття спадкової справи, заявa про прийняття спадщини.Документи для прийняття спадщини ( за законом ),документы для открытия наследственного дела и пожалуйста, пошаговый алгоритм действий, стоимость

    Вступити у спадщину за кордоном - МОЖЛИВО.

    У ВАС НА ЦЕ Є ЛИШЕ 2 ВАРІАНТИ:

    1. ВИ ЗВЕРТАЄТЕСЬ ДО КОНСУЛЬСТВА УКРАЇНИ В НІМЕЧЧИНІ І ТАМ ПОДАЄТЕ ВІДПОВІДНУ ЗАЯВУ.

    Згідно законодавства спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто консулу. Справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається консулом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або прибути особисто до консула.

    Засвідчення справжності підпису не потрібне, якщо спадкоємець особисто з'явився до консула і подав заяву. У цьому разі консул установлює особу спадкоємця і перевіряє справжність його підпису, про що робить відмітку на заяві і вказує найменування документа, що посвідчує особу, його номер, дату видачі, найменування установи, яка видала документ, рік народження спадкоємця.

    Тож спадкоємець, який перебуває за межами України, може прийняти спадщину шляхом:

    • звернення до консула України в країні перебування із заявою про прийняття спадщини
    • або нотаріального засвідчення заяви про прийняття спадщини та надіслання її засобами поштового зв’язку нотаріусу, який перебуває на території України.

    2. ВИ НАДСИЛАЄТЕ ЗАЯВУ ПРО ВСТУП ДО СПАДЩИНИ ПОШТОВИМ ЗВ'ЯЗКОМ ДО УКРАЇНИ.

    Відповідно до п. 3.23 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, спадкоємці можуть подати заяву про прийняття спадщини поштою, якщо вони проживають за межами України.

    Своєчасно надісланою вважається заява, справжність підпису особи на якій засвідчена (або не засвідчена) нотаріально, що направлена поштовим відправленням до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку. Нотаріус приймає такі заяви, заводить спадкову справу та у випадку надходження заяви, справжність підпису на якій не засвідчено нотаріально, надсилає лист спадкоємцю, в якому пропонується надіслати заяву, оформлену належним чином, або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. У таких випадках конверт підшивається у спадкову справу.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    Син та спадкодавець мають однакове місце реєстрації проживання? Якщо так - то син автоматично вступив у спадок і після 6 місяців йому потрібно лише звернутися до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про спадщину.

    Згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки .

    Якщо не складено заповіт, то спадкування відбувається за законом. В такому разі спадкоємці першої черги спадкують майно спадкодавця в рівних частинах.

    Якщо спадкоємці першої черги проживали разом зі спадкодавцем на момент його смерті - вважається, що вони автоматично вступили у спадок, адже згідно частини 3 статті 1268 ЦКУ "спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї".

    Якщо син не проживав разом із спадкодавцем, то перебуваючи за кордоном він може прийняти спадщину в консульстві (якщо в нього оновлений військово-обліковий документ та він не порушує правила військового обліку) або поштою відправити завірену заяву про прийняття спадщини до нотаріуса, який веде спадкову справу.

    1. Для прийняття спадщини за кордоном син може особисто звернутися із відповідною заявою до Консульства або Посольства України, яке виконує консульські функції в Німеччині.

    Згідно з підпунктом 3.11.3 Положення про порядок вчинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    Алгоритм дій для подачі документів в консульстві:

    1. Ви повинні зареєструватися особисто в електронній черзі https://online.mfa.gov.ua/application

    2. Прийти у зазначений час та подати документи для засвідчення справжності підпису на про прийняття спадщини

    • Заява про прийняття спадщини zayava-na-priynyattya-spadshchini.doc ( .doc , 37.38 Кб ) (Вам потрібно буде її адаптувати під себе)
    • паспорта громадянина України для виїзду за кордон (оригінал та копія);
    • віза /карта побиту/ інші документи, що підтверджують перебування за кордоном (у разі наявності) (оригінал та копія);
    • документ, що підтверджує факт відкриття спадщини (копія свідоцтва про смерть)
    • квитанцію про оплату консульського збору

    Оплата консульського збору здійснюється у день подачі документів до консульської установи.

    Непідготовлений належним чином пакет документів - це відмова у наданні консульської послуги, а отже - змарнований час і необхідність нового запису на прийом.

    Заяву про вступ до спадщини необхідно подати протягом 6 місяців.

    2. Якщо змоги звернутися до консультва немає - то необхідно звернутися спочатку до закордонного нотаріуса та засвідчити справжність підпису на заяві про прийняття спадщини, а потім цю заяву відправити до нотаріуса, який завів спадкову справу на території України.

    Заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса. (п. 3.5 глава 10 Розділ ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Костянтине!

    Заява про прийняття спадщини як за законом, так і за заповітом може бути подана двома способами:

    1. особисто спадкоємцем до нотаріуса;

    2. надіслана поштовим відправленням на адресу нотаріуса. У такому випадку справжність підпису спадкоємця на такій заяві має бути нотаріально засвідченою.

    Подання заяви про прийняття спадщини представником за довіреністю не допускається.

    У разі, коли спадкоємець знаходиться за кордоном і не має можливості приїхати в Україну для подання заяви для прийняття спадщини у відведений для цього законодавством строк, але бажає прийняти спадщину, то йому потрібно виконати наступні дії:

    1. Звернутися до будь-якого нотаріуса тієї країни, де він знаходиться, або звернутися до консульської установи України для оформлення заяви про прийняття спадщини;

    2. Знайти нотаріуса в Україні, якому надіслати належним чином оформлену заяву про прийняття спадщини, на підставі якої буде заведено спадкову справу.

    Відповідні дії потрібно виконати спадкоємцю до закінчення 6-ти місяців з дня смерті особи. При цьому, днем подання такої заяви буде день відправлення поштового листа, незалежно від того, коли він був доставлений та вручений нотаріусу.

    На заявах про прийняття спадщини, справжність підпису спадкоємців на яких засвідчено іноземними нотаріусами деяких країн, необхідне проставлення апостилю або проходження процедури консульської легалізації. Також необхідно буде засвідчити вірність перекладу з іноземної мови на українську мову, зробленого перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус, або зробленого нотаріусом, якщо він знає відповідну мову.

    Найоптимальніший вихід звертатися до консульської установи України для оформлення заяви про прийняття спадщини, адже в такому випадку відповідна заява відразу буде складена на українській мові, її не потрібно буде апостилювати (легалізувати), перекладати та засвідчувати вірність перекладу. Проте, це буде можливим лише за умови наявності в чоловіка електроного військово-облікового документу. Якщо останнього немає в наявності, то тоді прийдеться звертатись до місцевого нотаріуса.

    Можуть не звертатись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у відведений для цього законодавством строк спадкоємці, які постійно проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

    Вищезгадані особи вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо протягом 6-ти місячного строку, вони не заявили про відмову від неї.

    Після закінчення строку для прийняття спадщини, незалежно від того спадкування здійснюється за законом чи за заповітом, спадкоємець, який прийняв спадщину, має право отримати свідоцтво про право на спадщину.

    Для отримання свідоцтва про право на спадщину спадкоємець має подати нотаріусу заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину.

    На відміну від етапу прийняття спадщини, у якій обов’язкова особиста участь спадкоємця, під час оформлення спадщини інтереси спадкоємця може представляти його представник за довіреністю.

    Документи, які необхідні для прийняття спадщини:

    • паспорт;
    • ідентифікаційний номер;
    • свідоцтво про смерть;
    • у разі наявності заповіту: при цьому якщо заповіт оформлювався в сільській раді – необхідно проставити відмітку про відсутність змін після оформлення;
    • у разі відсутності заповіту: документ, що підтверджує родинні стосунки спадкоємця з померлим: для дітей – свідоцтво про народження, дружини/чоловіка – свідоцтво про шлюб, інші родичі – за аналогією, для відслідковування ланцюга родинних зв’язків зі спадкодавцем;
    • правовстановлюючі документи на нерухомість

    Щодо вартості всієї процедери, то остання буде залежати від цінової політики конкретного нотаріуса до якого звертатиметься чоловік щодо оформлення спадщини. Оскільки це перший ступінь рідства, то податки у такому випадку сином не сплачуються. Отже, всі витрати - це тільки послуги нотаріуса.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, нічого складного у вашій ситуації не має. В е просто вам треба, щоб син особисто звернувся у консульство України і подав заяву на прийняття спадщини. Ви можете також зателефонувати стати в чергу , в за одно проконсультуватись з цього питання.

    Контакти за посиланням

    https://germany.mfa.gov.ua/

    Для отримання спадщини треба мати такі документи, паспорт, код, свідоцтво про народження, свідоцтво про смерть (спадкодавця)

    Зразок заяви про прийняття спадщини за законом

    В___київську державну нотаріальну контору ___, що мешкає в м. Києві, вул. ___, буд. __,кв.__- ___ (реєстраційний номер облікової картки платника податку)

    ЗАЯВА

    29 квітня 2012 року помер мій батько – (ПІБ, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податку)___, що постійно проживав за адресою: м. Київ, вул.___ , буд.___, кв.___

    Після його смерті відкрилася спадщина

    Повідомляю нотаріуса, що цю спадщину я приймаю.

    Зміст статей 1269, 1273, 1274 Цивільного кодексу України нотаріусом мені роз’яснено.

    Місто Київ

    03 липня 2012 року

    Підпис ___/ ___/

    Зразок заяви про видачу свідоцтва спадкоємцям, які прийняли спадщину

    В___Київську державну нотаріальну контору гр. ___, що проживає в м. Києві, вул. ___, буд. __,кв.__- ___ (реєстраційний номер облікової картки платника податку) гр. ___, що проживає в м. Києві, вул. ___, буд. __,кв.__- ___ (реєстраційний номер облікової картки платника податку)

    ЗАЯВА

    24 жовтня 2004 року помер мій батько – (ПІБ, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податку)___, що постійно проживав за адресою: м. Київ, вул.___ , буд.___, кв.___

    Після його смерті відкрилася спадщина яка складається з:

    - 1/2 ( однієї другої ) частини житлового будинку, який знаходиться за адресою м. Київ, вул. ___, буд. ___ ( прописом ), загальною площею___.

    - грошових вкладів з відповідними відсотками та компенсаціями, що знаходяться на рахунках №№ ___,___, в Дарницькому відділенні №___ Ощадного банку м. Києва та на рахунку №___, що знаходиться в філії Дарницького відділення № ___, Ощадного банку м. Києва.

    Вказане спадкове майно ми, як спадкоємці, що на час відкриття спадщини проживали постійно зі спадкодавцем, прийняли та просимо видати нам Свідоцтва про право на спадщину за законом. Необхідні документи додаємо.

    Місто Київ

    __ ___ 20 року

    Підпис ___/ ___/


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024