Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 04 сентября 2024, вопрос №118826

Нарахування штрафу після продажу квартири: можливість оскарження

Ситуація наступна: три роки тому я продав квартиру. Проте через необачність я не розірвав договір із компанією, яка надає електропослуги. На сьогодні вони нарахували мені штраф у розмірі 3600 гривень, хоча я вже не є власником квартири. Як ви вважаєте, чи можна оскаржити цю суму, чи простіше заплатити? Чи буде нараховуватися пеня, якщо я не сплачу цей рахунок? Чи можуть виникнути проблеми у нинішніх власників квартири, які, можливо, захочуть її продати? Варто зазначити, що в цій квартирі зараз ніхто не проживає через війну.

Також хочу зазначити, що я написав до компанії, але вони відповіли, що я маю сплатити штраф і розірвати з ними договір, бо інакше вирішити ситуацію просто неможливо.

Ответы юристов (13)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Можете оскаржити. За комунальні послуги повинні сплачувати мешканці квартири.

    Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

    Олексій Клиент 12 дней назад

    Як ви вважаєте, чи потрібно спочатку продовжувати переписку з електрокомпанією, чи краще одразу подати скаргу до суду? Ситуація ускладнюється тим, що моя дружина перебуває за кордоном, і справді важко займатися цим питанням. Чи можливо взагалі вирішити це питання віддалено?

    • Богун Сергій Павлович

      Я б спочатку переговорив з власниками квартири. Можливо домовитеся. Поясніть, що стягнете з них заборгованість, як солідарних боржників в судовому порядку. Навряд чи постачальник електричної енергії спише Вам заборгованість. Проте спробуйте. Надайте докази продажу. Зняття з реєстрації місця проживання. Вам наразі необхідно розірвати договір. Тільки потім суд.

    Олексій Клиент 12 дней назад

    Нові власники квартири відсутні фізично вже три роки. Ми намагалися домовитися з постачальником електроенергії, але отримали лише відповідь, що потрібно сплатити штраф і розірвати договір.

    • Богун Сергій Павлович

      Якщо в квартирі ніхто не живе - звідки заборгованість з електроенергії? Оплата ж за лічильником.

      • Олексій Клиент 12 дней назад

        Кілька років тому сума була близько 2 500 гривень. Потім поступово сума збільшилася ще на 1 000 гривень. Я не вірю, що можна проживати приблизно два роки і використовувати електроенергію на суму 1 000 гривень за цей період. Можливо, працює лише холодильник? Чи може за законом України нараховуватись пеня, чи це нереально?

        • Богун Сергій Павлович

          Отримайте від енергокомпанії розрахунок заборгованості, проаналізуйте його - потім приймете рішення.

          Варто вивчити оцей нормативний документ. Він зокрема врегульовує порядок розірвання договору.

          https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0312874-18#Text

    Богун Сергій Павлович

    Нарахування пені відновлено крім окремих випадків.

    Ось нормативний документ з цього питання

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/206-2022-%D0%BF/ed20220305#Text

    • Олексій Клиент 12 дней назад

      Підкажіть, будь ласка, точно така ж ситуація з ЖЕКом: там нарахували близько 10 000 гривень за комунальні послуги. До того ж у дружини в "Дії" відображається судове рішення. Вона вже написала в ЖЕК із проханням розібратися з цим питанням, але вже два місяці немає відповіді. Чи можна оскаржити цю суму?

      • Богун Сергій Павлович

        Треба аналізувати. Питання не просте. Право оскарження звичайно є, а чи є підстави - це вже потрібно дивитися.

        • Олексій Клиент 11 дней назад
          Дуже дякую за інформацію!
    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 11 дней назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Вітаю !

    Дружина звертається у суд із заявою про надання матеріалів справи для ознайомлення. З моменту ознайомлення у неї піде строк на оскарження, зверніться до фахівця, який вивчить ці матеріали і прийме рішення щодо подальшиго оскарження (щодо 1000,00 грн.).

    Що стосується нарахувань за електроенергію - вишліть відповідній компанії копію документів про власність, зазначте, що Ви з такого то періоду не власник. В гіршому випадку - нехай продовжують Вам нараховувати, якщо вони подадуть у суд за електроенергію - заявите про застосування позовної давності і вони справу програють.

    Довіряйте професіоналам 0503028645


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024