Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 09 сентября 2024, вопрос №119089 340₴

Виїзд за кордон .Зять з інвалідом 2 групи.

Доброго дня!Питання про виїзд за кордон зятя,супроводжуючи тестя інв.2 гр.Вік 24 р.Які документи потрібні?Чи враховується дружина та дочка ,як такі що можуть супроводжувати інваліда?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Оскільки ми говоримо про виїзд зятя, як супроводжуючого тестя з інвалідністю ІІ групи, то підстава виглядає наступним чином:

    Згідно змін, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    Питання до Вас, чи потребує постійного догляду тесть? Чи має він висновок ЛКК форми 080-4? Так як супроводжувати за кордон чоловік має право особу з інвалідністю І або ІІ групи, яка потребує постійного догляду. Чи проживає зять разом із тестем?

    Для виїзду за кордон зятю та тестю потрібні будуть наступні документи:

    закордонні паспорти,

    чинний військово-обліковий документ зятя та чинний військово-обліковий документ тестя, якщо останньому ще не виповнилось 60 років,

    компенсація за догляд на непрофесійній основі, яка оформлена на зятя або акт встановлення факту здійснення догляду.

    Вік зятя 24 роки, він є особою призовного віку, що має приписне свідоцтво чи є військовозобов'язаним?

    Якщо призовного віку, то проблем немає, якщо військовозобов'язаний, то прикордонники можуть вимагати довідку форми 6 про оформлену відстрочку в ТЦК, незважаючи на те, що остання не передбачена пунктом 2-1 Правил перетину кордону.

    Чи оновлені дані в чоловіка? Чи наявна інформація про його перебування на обліку в ТЦК у Єдиному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервистів? Ті ж самі питання стосовно тестя, якщо йому ще немає 60 років та він є військовозобов'язаним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ПРИ ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ВИ МОЖЕТЕ МАТИ ПРОБЛЕМИ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 27 січня 1995 р. № 57(у редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 25 серпня 2010 р. № 724)

    "Правила перетинання державного кордону громадянами України"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#t...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    ххх

    Вимоги до переліку документів, які необхідно пред'явити при перетині кордону, врегульовані Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57

    В Правилах немає прямо визначеної вимоги надати підтвердження оформленої відстрочки від призову.

    Разом з тим, не по всіх можливих підставах для перетину кордону чітко визначені вимоги для документів, які необхідно пред'явити.

    Так, наприклад, чітко визначено Правилами перелік необхідних документів для таких випадків:

    • перетин кордону особою з інвалідністю
    • супровід дружини з інвалідністю
    • супровід одного з батьків чи батьків дружини з інвалідністю І чи ІІ групи
    • супровід дитини з інвалідністю або дитини, хворої на тяжкі захворювання
    • супровід особи, яка потребує постійного догляду
    • супровід особи, визнаної судом недієздатною.

    Закон вимагає від чоловіків у віці від 18 до 60 років пред'являти на кордоні військово-обліковий документ

    На практиці ж розповсюдженою є вимога прикордонників надати документальне підтвердження оформленої відстрочки. Особливо це стосується випадків, коли право на перетин кордону згідно Правил є, а права на відстрочку може і не бути - Ваш випадок.

    ВИ ПРИЗОВНИК.

    У чоловіків, які перебувають на військовому обліку як призовники, вимагати відстрочку не мають права, оскільки призовники за визначенням таку відстрочку оформити не можуть. Нагадую, що на військову службу за мобілізацією призовників не призивають, лише військовозобов’язаних та резервістів.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Який військово-обліковий документ має зять? Місце реєстрації проживання зятя однакове з місцем проживання тестя?

    Згідно законодавства зять має право на перетин кордону разом з тестем без оформленої відстрочки та ВЛК, адже по віку він є призовником та не підлягає мобілізації до 25 років, проте наскільки адекватно поведуть себе прикордонники - невідомо.

    При перетині кордону тестю також потрібно мати військово-обліковий документ та належний документ про інвалідність, а саме:

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) належний документ про інвалідність тестя;

    3) Свідоцтво про шлюб зятя, свідоцтво про народження дружини, паспортні документи дружини (якщо вона декілька разів змінювала прізвище);

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    5) військово-облікові документи чоловіків.

    Можна надати роздрукований електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Акт про встановлення догляду не потрібен, якщо у зятя та тестя однакове зареєстроване місце проживання.

    Довідка про відстрочку не потрібна, адже чоловіки перетинають кордон за пунктом 2-1, а не пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо прикордонники безпідставно не дозволяють перетнути кордон чоловіки повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Також чоловіки можуть спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Олено!

    Доброго дня!Питання про виїзд за кордон зятя,супроводжуючи тестя інв.2 гр.Вік 24 р.Які документи потрібні?Чи враховується дружина та дочка ,як такі що можуть супроводжувати інваліда?

    Питання складне. Юридично - зять має право супроводжувати тестя, який має інвалідність другої групи.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Для виїзду Вам потрібно мати:

    - закордонні паспорти;

    - свідоцтво про народження дружини;

    - свідоцтво про шлюб;

    - пенсійне посвідчення по інвалідності тестя;

    - витяги із реєстру територіальної громади про спільне місце реєстрації або АКТ встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Більше того, на пункті перетину аналізуватиметься військово-обліковий статус чоловіка. Йому 24 роки, який військово-обліковий документ він має? ЦЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВО!!!

    Успіхів. Всього доброго!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Щодо перетину кордону:

    Відповідно до “Правил перетинання державного кордону”, інваліди I, II та III груп, а також особи, що їх супроводжують, мають право на виїзд з України під час дії воєнного стану. Супроводжуючою особою можуть бути один з членів сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік/дружина, діти (рідні та усиновлені), батьки), а також особа, що здійснює постійний догляд. Однак для військовозобов’язаних чоловіків діють певні обмеження.

    Військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років можуть супроводжувати за кордон дружину, батьків та дітей, якщо вони мають I або II групу інвалідності.

    Для того, щоб військовозобов'язаний чоловік міг супроводжувати родича за кордон, він має мати при собі:

    1. Закордонні паспорти (свій, та особи з інвалідністю)

    2. Документ, що підтверджує родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини, витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою тощо)

    3. Документи, що підтверджують інвалідність родича, якому необхідний супровід. Зокрема, це можуть бути:

    – посвідчення інвалідності із зазначенням групи інвалідності;

    – пенсійне посвідчення із зазначенням групи інвалідності;

    – посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України, в яких зазначено групу та причини інвалідності;

    – довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соцдопомогу. Таку довідку можна отримати в УСЗН за місцем проживання людини з інвалідністю;

    – довідка про отримання державних виплат на дитину. Її мають видати структурний підрозділ з питань соціального захисту. При цьому не має значення, хто є одержувачем допомоги;

    – довідка ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду за людиною з інвалідністю;

    – акт встановлення постійного стороннього догляду за особою.

    Щодо ВОД:

    Згідно Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560:

    керівники органів охорони державного кордону (крім авіаційної частини) або його структурних підрозділів з набранням чинності Указом Президента України про оголошення (продовження) мобілізації та/або з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації відповідного голови (начальника) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації):

    організовують проведення представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів перевірок в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України;

    відмовляють у перетині державного кордону (на виїзд з України) на пунктах пропуску через державний кордон України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років:

    у разі відсутності у таких осіб військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі);

    якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться відомості про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію;

    викликають поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки у разі наявності в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію.

    Таким чином, Ви повинні мати дійсний та актуальни ВОД (Е-ВОД) та не перебувати в розшуку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024