Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 февраля 2020, вопрос №11937 300₴

Нужно получить прописку и открыть ФОП но не получать повестку

Акт 1.
Выписываюсь из дома и офф стаю бомжом
Акт 2.
Проходит несколько лет, принимаю решение прописаться дома, прихожу в военкомат вне призыва, проплачиваю штраф за то что не вовремя прописался, пишу заявление на пропись в военкомате. Военком пытается вручить повестку, я говорю что бы вручал во время призыва по месту прописки. К согласию не приходим, он оказываться подписывать прописное пока не возьму повестку, ухожу
Акт 3.
Проходит ещё год, военком сменился, и теперь уже нужна прописка и открытие ФОП, как это сделать и не пойти в армию

PS вроде расписал достаточно детально, повестку я так и не подписал, но и прямого отказа не совершал

Ответы юристов (6)

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    83.3%

    Добрий вечір.

    Існує два варіанти реєстрації фопа:

    1. Електронний.

    2.Паперовий.

    Дійсно, для обох варіантів необхідна наявність місця реєстрації. Єдина різниця - під час паперового - необхідно їхати до місця реєстрації, в електронному варінті - це можливо зробити дистанційно.

    Але, оскільки Ви наразі не маєте прописку, Вам її спочатку потрібно отримати.

    Отже, 1 варіант.

    Робите все так к й робили, звертаєтеся до військомату, сплачуєте штрафи, але, коли Вам будуть вручати повістку, потрібно розуміти, що це саме за повістка!

    Види повісток у військкомат
    • Уточнення облікових даних
    • Проходження медкомісії (ВЛК)
    • Призов на військову службу в ЗСУ
    • Прибути на призовну дільницю

    Тобто, якщо, наприклад, перші 2 види не будуть нести для Вас негативних наслідків, то 2 останні - вже інша справа.

    У тому випадку, якщо Ви отримуєте повітску, але не з'яляєтеся по ній, то до Вас може бути застосована відповідальність:

    За ігнорування повістки, неявку у військкомат та ухилення від військової служби передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

    Якщо призовник не з’явився до військового комісаріату без поважних причин, його очікує штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 гривень). За повторне правопорушення доведеться сплатити до 255 гривень (ст. 210 КУпАП).

    Кримінальним Кодексом України встановлено і кримінальну відповідальність, а саме у ст. 355 КК України, в якій йдеться:

    “Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу – карається обмеженням волі на строк до трьох років”.

    Призовник нестиме кримінальну відповідальність якщо:

    • - не з’явився у військкомат вже після того, як його на медкомісії визнали придатним до служби в армії.
    • - особисто підписав повістку, однак без поважних причин не з’явився до військового комісаріату.

    Тобто, якщо Вам буде вручено повістки про уточнення облікових даних, проходження мед комісії, то це не значить те, що Ви будете призвані на строкову службу. У випадку отриманні таких повісток та не прибуття по ним до військомату - може бути застосована адміністративна відповідальність.

    Якщо Вам будуть вручати повістку про викли кна проходження строкової служби (хоча всеодно Ви повинні будете пройти медичну комісію): то у випадку вже не прибуття за такою повітскою - буде застосована кримінальна відповідальність.

    Отже, у даній ситуації потрібно буде відштовхуватис від виду повітски, який Вам вручається.

    Варіант 2.

    Подати всі документи до військомату для взяття на облік:

    • заява про взяття на військовий облік;
    • паспорт;
    • ідентифікаційний код;
    • військово-обліковий документ;
    • свідоцтво про народження дітей (якщо є);
    • лист вибуття з ЖЕКу.

    Бажано, щоб Вам проставили відмітку, що вони їх отримали. Якщо будуть відмовляти взяти Вас на облік - нехай нададуть ПИСЬМОВУ відмову.

    Після отримання письмової відмови - звертатися із скаргою до керівника військомату (або до обласного рівня), МінОборони, або краще одразу до СУДУ, Та зобов'язувати військомат взяти Вас на облік, оскільки Вами було подано повний перелік документів.

    Також, зверніть увагу, що у ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" встановлені підстави для відстрочки від призову. Призовний вік - до 27 років!

    Наразі, призову немає. Відповідно до указу Президента №13/2020 - Призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу:

    1) y квітні — червні 2020 року;

    2) y жовтні — грудні 2020 року.

    Тобто, у непризовний період Вас призвати до армії не можуть. Вручати повістки про призов у непризивний період також неправомірно.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую.

    • Дмитрий Клиент 4 года назад

      Ответ что нужно, уточняю, иду в военкомат, и прошу прописать, если пытаются вручить повестку, то смотрю что за повестка, если первые 2 пункта то просто проплачу штраф если не явлюсь и всё, вторые 2 пункта они не могу выдать вне призыва. Если получаю отказ на прописку, то прошу дать его в письменно форме.

      А дальше просто прописываюсь и делаю фоп

      Уточните все ли я правильно понял

      • Киншов Дмитрий Сергеевич

        Так, потрібно бути дивитися, яка саме повістка. Головне, щоб вона не була пов'язана з призовом. Оскільки, Ви самі розумієте, що вони не повинні зараз видавати такі повітски про призов, але все одно це можуть робити.

        Звичайно, краще не доводити справу навіть до адміністративного штрафу, оскільки це всеодно відповідальність. Краще, скористуйтеся Варіантом 2 - нехай нададуть письмову відмову Вам!

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір.

    Вважаю, що Ви можете відкрити ФОП і без прописки.

    Згідно ст. 18 Закону про держреєстрацію (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15), для державної реєстрації ФОП подаються такі документи:

    1) Заява про державну реєстрацію ФОП.2) Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (в разі її обрання).

    Згідно з ч. 4 ст. 9 Закону про держреєстрацію, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містяться відомості про місцезнаходження фізичної особи-підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою-підприємцем).

    Тобто, в Законі про держреєстрацію немає уточнення, що місцезнаходження ФОП – це саме адреса прописки. У цьому Законі лише вказано, що це місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з ФОП.

    Ви можете зареєструвати ФОП без прописки, за фактичним місцем проживання:

    1) онлайн через Будинок Юстиції України або iGov, вказавши в заяві адресу, за якою Ви хочете зареєструвати ФОП (там також можна ознайомитися з відгуками користувачів, щоб бути готовим до можливих проблем під час онлайн-реєстрації). В такому випадку Вам попередньо необхідно буде отримати електронний цифровий підпис (так званий «ЕЦП»);

    2) відправивши поштою нотаріально завірену заяву про державну реєстрацію ФОП, вказавши в заяві адресу, за якою Ви хочете зареєструвати ФОП.

    Особисто подавати документи я Вам не раджу. Так як реєстратор може попросити ваш паспорт та відмовити у реєстрації у зв'язку з відсутністю прописки.

    Також слід зазначити, що призовний вік в Україні 18-27 років. А тому, якщо Вам вже виповнилося 27 років, то до армії Вас не заберуть. Тому можна спокійно йти до військкомату та ставати на військовий облік, ну а потім і реєструвати місце проживання.

    Всього доброго.

    Костромина Виктория

    без военкомата вы не зарегистрируетесь

    а без регистрации не оформите ФОП

    соответтвенно - решайте вопрос с военкоматом

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Відмова військкомату від "прописки" у письмовій формі чи навіть усній не допоможе Вам відразу зареєструвати місце проживання.

    Адже згідно пункту 18 «Правил реєстрації місця проживання» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%BF) для отримання прописки необхідно подати наступний пакет документів:

    заяву про реєстрацію місця проживання

    квитанцію про сплату адміністративного збору

    військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку)

    заяву про зняття з реєстрації місця проживання (у разі здійснення прописки одночасно з випискою з попереднього адреси)

    документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення на постійне проживання; вид на проживання, посвідчення біженця і т.д.)

    документи, що підтверджують право особи на проживання в квартирі, будинку. Це можуть бути документи на право власності, рішення суду про надання права користування житловим приміщенням, договір оренди або інші документи. У разі якщо таких документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки за згодою власника житла (якщо власників кілька - за згодою всіх власників).

    ВИМОГИ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних (Додаток 15 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF):

    1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних).

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) військового комісаріату про взяття (зняття) призовника або військовозобов’язаного на військовий облік за новим місцем проживання чи перебування. У разі відсутності такої відмітки призовник або військовозобов’язаний направляється до відповідного районного (міського) військового комісаріату для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.

    3. Дані про призовників і військовозобов’язаних, які зареєстрували своє місце проживання, зазначаються у повідомленні про місце перебування призовників і військовозобов’язаних від органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб.

    Враховуючи зазначене, для того, щоб зареєструвати місце проживання, Вам обов'язково необхідно, щоб військкомат поставив Вам відмітку в приписному (військовому квитку) про взяття Вас на військовий облік.

    Лише сама відмова військкомату не дозволить Вам зареєструвати місце проживання. Необхідно тоді буде звертатися до суду, оскаржувати цю відмову та просити суд зобов'язати військкомат Вас "приписати".

    Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України