Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 сентября 2024, вопрос №119386

Следователь не даёт копию протокола

Здравствуйте.
Во сне умер мой сожитель(гражданский муж) прожили вместе 3 года. Имею выписки с приват24 об оплате коммунальных услуг его квартиры, а так же чеки о покупке личных вещей. Я понимаю что придёться в суде доказывать факт сожительства и того что мы вели общий быт.
Полиция(молодой следователь) отказываеться давать копию протокола с места события, не смотря на то что там стоит моя подпись, а я была опрошена в качестве свидетеля. Было проведено вскрытие - установили причину смерти хроническую сердечную недостаточность, человека уже похоронили, криминала нет.
Я писала заявление в Полицию с просьбой дать мне копию протокола для суда - ведь я была рядом в момент смерти гражданского мужа.
Подскажите тут надо писать заявление в суд на бездействие полиции? Ведь прошло уже 36 дней, а меня просто посылают...

Ответы юристов (5)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Цивільне подружжя можуть виступати спадкоємцями один одного як спадкоємці четвертої черги спадкування. Таке спадкування виникає тільки при відсутності заповіту. Крім того, цивільний шлюб повинен тривати не менше п'яти років до дня смерті одного з подружжя.

    При цьому наявність у цивільного чоловіка тільки документів, пов'язаних зі смертю і поховання спадкодавця, а не є доказом перебування з ним у фактичних шлюбних відносинах. Критерії та докази, за якими встановлюється факт наявності цивільного шлюбу, зазначені вище в цій статті.

    Зміна черговості одержання права на спадкування та визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом разом зі спадкоємцями першої черги за рішенням суду має місце за умови встановлення факту спільного проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу і доведеності факту знаходження одного з фактичного подружжя в безпорадному стані. Коли інші спадкоємці реально захищаються в таких справах, то рідко вдається змінити чергу спадкування або усунути спадкоємців попередніх черг від спадщини. Але іноді зустрічаються успішні справи в цьому напрямку.

    ВСЕ ТРЕБА ДОВОДИТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    ПРАЦІВНИКИ ПОЛІЦІЇ ДІЮТЬ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Свідок – це фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань (частина перша статті 65 КПК України).

    Свідок, поряд з іншими учасниками процесу має права:

    1. знати у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні він допитується;
    2. користуватися під час свідчень та участі у проведенні інших процесуальних дій правовою допомогою адвоката;
    3. відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім’ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним, близькими родичами чи членами його сім’ї кримінального правопорушення, а також показання щодо вищезазначених відомостей, які не підлягають розголошенню;
    4. давати показання рідною або іншою мовою, якою він вільно володіє, і користуватися допомогою перекладача;
    5. користуватися нотатками і документами при даванні показань у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших відомостей, які йому важко тримати в пам’яті;
    6. на відшкодування витрат, пов’язаних з викликом для давання показань;
    7. ознайомлюватися з протоколом допиту та заявляти клопотання про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, а також власноручно робити такі доповнення і зауваження;
    8. заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом;
    9. заявляти відвід перекладачу (частина перша статті 66 КПК України).

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОЗНАЙОМИТИСЯ З ПРОТОКОЛОМ ДОПИТУ.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Відповідно до ст. 1, 2 КПК України порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України. Завданнями кримінального провадження є, серед іншого, те, щоб до кожного учасника була застосована належна правова процедура.

    Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування визначений главою 26 КПК України. Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, закріплений у ч. 1 ст.303 КПК України. Так, на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

    Аналіз норм кримінального процесуального законодавства свідчить, що бездіяльність, яка підлягає оскарженню відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, передбачає чотири обов`язкові ознаки:

    1) слідчий або прокурор наділені обов`язком вчинити певну процесуальну дію,

    2) така процесуальна дія має бути вчинена у визначений КПК України строк,

    3) з клопотанням про вчинення процесуальної дії звернувся суб`єкт, який має на це право;

    4) відповідна процесуальна дія слідчим чи прокурором у встановлений строк не вчинена.

    Зазначена норма закону дозволяє звернутися до суду із скаргою не на будь-яку бездіяльність, а лише щодо обов`язків слідчого чи прокурора, строк виконання яких чітко регламентований кримінальним процесуальним законодавством.

    Ст. 220 КПК України встановлений порядок розгляду клопотань під час досудового розслідування. Клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

    Отримання копії самого протоколу допиту свідка законом не передбачена.

    • Инна Клиент 4 дня назад

      Дякую за розгорнуту вiдповiдь, прошу вибачити мене за эмоції, менi дуже важко, через втрату чоловiка.

      • Карпенко Андрій Володимирович

        Співчуваю!

        ТРИМАЙТЕСЬ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024