Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 17 сентября 2024, вопрос №119584

Как можно избежать проблем с микрофинансовыми организациями?

я имею достаточно много долгов по МФО. сменив работу в этом месяце не имею никакой возможности оплатить даже минимальный платёж. Как я могу себя обезопасить, имеют ли право угрожать моим близким, и можно ли с ними договориться на уровне закона?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія!

    Погрожувати Вашим рідним не мають права. Щодо домовленостей, то Ви повинні сплачувати тіло та відсотки за кредитом. Спробуйте домовитись з МФО про реструктаризацію боргу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Бобров Олександр
    Бобров Олександр день назад

    Юрист, г. Краматорск, 15 лет опыта

    Доброго дня. В Україні передбачена відповідальність за несплату позики, отриманої онлайн: у разі невиконання умов, зафіксованих в кредитному договорі, кредитні кошти та відсотки можуть бути примусово стягнуті у судовому порядку. В результаті є можливість відкриття виконавчого провадження, арешту майна позичальника та його банківських рахунків. Однак це все можливо лише в разі, якщо фінустанова подасть позов до суду. В суді можна зменшити нарахування відсотків по кредиту та витрати на адвоката або взагалі не платити по кредиту (за наявності підстав).

    Також, у зв'язку з воєнним станом, були внесені деякі зміни до законодавства:

    • Скасовано нарахування штрафів та пені при простроченнях виплат по кредитах.
    • Заборонено підвищувати відсоткову ставку за позикою.

    Мінуси реструктуризації:

    • Довший термін погашення або інші зміни можуть призвести до збільшення загальної суми виплачених відсотків.
    • Зміни умов кредиту можуть призвести до збільшення загальної вартості кредиту через додаткові відсотки.
    • Деякі зміни в умовах кредиту можуть вплинути на кредитний рейтинг позичальника.
    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день!

    Как я могу себя обезопасить, имеют ли право угрожать моим близким, и можно ли с ними договориться на уровне закона? - на мою думку, у даному випадку краще платити хоча б мінімальну суму або взагалі перестати платити. Оскільки якщо йти шляхом реструктуризації, то це означає продовження строку користування кредитом, що відповідно також означає збільшення суми відсотків та заборгованості загалом.

    Тому краще вже нехай подають до суду. На час воєнного стану нараховувати штрафні санкції не мають права (пеня, неустойка). Тобто, стягнути з Вас можуть лише тіло кредиту/позики і проценти за користування.

    Погрожувати вашим близьким не мають права. На такі погрози можете подавати скарги в Нацбанк та до поліції.

    Якщо бажаєте поспілкуватися, можете звернутися через чат або напишіть свою пошту (юристам заборонено залишати свої контакти).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024