Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 22 сентября 2024, вопрос №119840

Освіта, повноваження відділу освіти

Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи має право спеціаліст відділу освіти (за умови, що у школі є безлад з оцінюванням) проводити наради із завучами, головами методоб'єднань щодо вирішення цієї проблеми. Чи може якось відділ освіти впливати на безлад у школі?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марина!

    Засновник має свої права й обов’язки, визначені законодавством, частину яких він може передати уповноваженому органу (органу управління освітою). Тут важливо розуміти та розрізняти повноваження засновника (сільської, селищної або міської ради), повноваження органу управління освітою та закладу освіти. Відповідно, не можна вимагати від закладу освіти те, що має робити засновник чи орган управління освітою, і навпаки. Але для кожного суб’єкта має бути відповідальність за невиконання своїх обов’язків.

    Особливо варто звернути увагу на те, що новий Закон України «Про освіту» з 2017 року позбавив засновників та органи управління освітою права здійснювати частину повноважень, які були зазначені у старому законі. Тобто відповідно до закону, засновник та управління (відділи, департаменти) освіти тепер не мають права здійснювати:

    • управління навчальними закладами комунальної форми власності;
    • координування дій педагогічних, виробничих колективів;
    • контроль за виконанням вимог щодо навчання дітей;
    • участь у розробленні та реалізації варіативної складової змісту загальної середньої освіти;
    • добір, призначення на посаду та звільнення з посади педагогічних працівників державних і комунальних дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів.

    https://osvita.ua/school/89564/#google_vignette

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 дня назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Вітаю! Раз мова йде про спеціаліста, а не про установу, визначайтесь посадовою інструкцією спеціаліста і зважте, що згідно частини 2 статті 19 Конституції України посадові особи мають діяти тільки у спосіб, передбачений законами, тобто за принципом "заборонено усе, що не дозволено".

    Якщо посадова інструкція не перебачає вчинення дій, вказаних у запитанні - відповідь ні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA