Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 23 сентября 2024, вопрос №119869 340₴

теплові мережі нарахували за тепло незважаючи на його відключення

Маю у власності вбудоване - прибудоване приміщення (підвал та перший поверх, 1194 м2) у багатоповерховому житловому будинку (10 поверхів). Вбудована частина мого приміщення (під будинком на першому поверсі має площу 245 м2). З 2 по 10 поверх розташовані квартири ОСББ. Моє приміщення та ОСББ мають роздільні контури опалювання які облаштовані власними теплолічильниками, В моєму підвалі, проходять комунікації будинку. Також через моє приміщення першого поверху проходять стоякі теплопостачання нагору до ОСМД. Усі труби опалення знаходяться в теплоізоляції. Спільних приміщень з ОСМД нема.
С початку війни опалення у себе в приміщеннях не використовую – це взагалі не має сенсу – набагато дешевше опалюватися кондиціонерами. Кран опалення перекритий та опломбований.
Раніше за опалення теплові мережи нараховували мені та ОСМД вартість опалення згідно показникам теплолічильника і все було добре до опалювального сезону 23/24 р.
В опалювальний сезон 23/24 р теплові мережи нарахували мені за опалювання 61000 грн. посилаючись на методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг згідно наказу № 315 від 22 листопада 2018 р. Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Нарахування зробила по показникам теплолічильника ОСМД (20% від загальної суми), врахувавши усю мою площу як опалювальну та як частину загальнобудинкової опалювальної площі. Чому-то на цю суму нарахування для ОСМД не зменшилось.
Прошу відповісти на питання:
1. Наскільки правомірні дії теплових мереж в нарахуванні коштів за послуги теплопостачання якщо вони не оказувались, що зафіксовано в показаннях приладу комерційного обліку?
2. Якщо такі дій правомірні, чи правильно в такому разі був розрахунок?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Борисе!

    Для того, щоби відповісти на поставлені Вами питання, треба визначитись з кількома речами.

    Перше, які з приміщень належать Вам на праві власності, а які Ви орендуєте, зокрема, мова йде про підвал та перший поверх.

    Якщо, як Ви пишите і перше, і друге є у Вашій власності, і, якщо вони, ці приміщення мають відокремлену мережу опалення, то Вас не можна вважати користувачем приміщень загального користування багатоповерхового будинку. Тож, відповідно, Ви не повинні сплачувати за опалення місць чи приміщень загального користування ОСББ, оскільки у Вас немає до них жодного доступу.

    З цього приводу є не дуже багато нормативної інформації. Давайте її розглянемо. Дуже часто в таких випадках посилаються на Постанову Верховного суду України від 22 грудня 2020 року по справі № 311/3489/18, в якій зазначено:

    "споживач, який відключений від системи централізованого опалення, зобов’язаний брати участь у загальних витратах на опалення, зокрема, місць загального користування.

    Спільним майном у багатоквартирному будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

    До допоміжних приміщень багатоквартирного будинку належать приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців: колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення.

    Зокрема, внутрішньобудинкові мережі централізованого опалення належать до інженерного (технічного) обладнання житлового будинку та є його невід’ємною частиною.

    Правовідносини, що виникають між сторонами з приводу постачання теплової енергії, врегульовано законами України «Про теплопостачання», «Про житлово-комунальні послуги», Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (далі – Правила № 630), Методикою розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення, затвердженої наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 31 жовтня 2006 року № 359 (далі – Методика № 359), якою встановлено порядок визначення витрат теплової енергії на опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках для встановлення розміру плати за неї споживачами.

    Згідно Правил№ 630 споживачі, які відмовились від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до Методики (п.28 Правил № 630).

    Загальна кількість теплової енергії на опалення місць загального користування складається з двох показників, які підсумовуються між собою:

    кількості теплової енергії на опалення кожного окремого приміщення місць загального користування;

    утрат теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку, прокладеними у підвалі або на горищі.

    При ненаданні послуги з опалення місць загального користування залишається друга частина формули, згідно якої здійснюється нарахування за втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку, прокладеними в підвалі або на горищі. Тобто, якщо один з показників дорівнює нулю, то нарахована платня складається з другого показника (згідно з пунктом 2.1.4 Методики № 359).

    Також відповідно до розділу шостого «Посібника та доповнення до Норм та вказівок по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби України» КТМ 204 Україна 244-94, затвердженого Наказом Держбуду України від 30 лютого 2001 року № 82, втрати теплової енергії на ділянці мережі від межі розподілу до місця установки опалювальних приладів відноситься до втрат абонента (споживача). Тому співвласники квартир повинні брати участь у витратах на утримання будинку пропорційно займаній площі житла, а відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання не є підставою для звільнення мешканців від такої участі".

    Проте, у Вашому випадку Ви не є користувачем місць загального користування, а також не є членом ОСББ.

    Тож, виникає питання, яке відношення має управитель ОСББ до Ваших приміщень і чи має він право нараховувати Вам оплату за опалення місць загального користування? Відповідь проста: ЖОДНОГО!

    Згідно пункту 3 Наказу МІНІСТЕРСТВА РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ "Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг":

    "Розподіл між споживачами обсягу спожитих комунальних послуг здійснюється на підставі визначених на розрахункову дату споживання (фактичних, розрахункових або скоригованих (приведених)) обсягів комунальної послуги за відповідний розрахунковий період. Розрахунковою датою є останній день розрахункового періоду.

    Розподіл обсягів спожитих у будівлі/будинку комунальних послуг здійснюється між споживачами для житлових та нежитлових приміщень (в тому числі приміщень з індивідуальним опаленням, вбудованих, вбудовано-прибудованих або прибудованих приміщень, а також приміщень, які обладнані окремим входом), які є самостійними об’єктами нерухомого майна, не є самостійними об’єктами нерухомого майна, але перебувають у користуванні різних споживачів відповідних комунальних послуг, та власниками майнових прав на об’єкти нерухомого майна у завершеній будівництвом будівлі, право власності на які не зареєстровано.

    Розподіл між споживачами загального обсягу спожитої комунальної послуги у будівлі/будинку за відповідний розрахунковий період (далі - розподіл) здійснюється з урахуванням показань вузлів комерційного та розподільного обліку (теплолічильників, лічильників холодної води, лічильників гарячої води), установлених як у приміщеннях, так і за їх межами, або приладів-розподілювачів теплової енергії, установлених на опалювальних приладах опалюваних приміщень, а в окремих випадках - розрахунково".

    У пункті 8 того ж Наказу читаємо:

    "У разі, якщо окреме приміщення будівлі/будинку, яке є самостійним об’єктом нерухомого майна, має окремий інженерний ввід зовнішньої інженерної мережі або окреме відгалуження перед вузлом комерційного обліку, та оснащене вузлом обліку комунальної послуги, то показання такого вузла враховуються як показання вузла комерційного обліку при визначенні загального обсягу спожитої відповідної комунальної послуги у будівлі/будинку та як показання вузла розподільного обліку при розподілі цього визначеного загального обсягу спожитої комунальної послуги відповідно до цієї Методики. За рішенням співвласників будівлі/будинку визначення обсягу спожитої послуги у такому приміщенні може здійснюватися лише на підставі показань вузла обліку відповідної комунальної послуги, яким воно оснащене, та не враховуватись при визначенні загального обсягу спожитої відповідної комунальної послуги у будівлі/будинку і не приймати участь в загальному розподілі комунальної послуги у будівлі/будинку".

    Ще одне дуже важливе питання, на яке без Вас я не знаходжу відповіді...

    В своєму питанні Ви називаєте і підвал, і перший поверх "вбудоване-прибудоване приміщення". Чи є така сама назва у Ваших документах на власність (бажано було б їх бачити, звичайно) і чи включає це поняття обидва приміщення. Проблема полягає в тому, що підвал багатоквартирного будинку за загальним правилом повинен бути місцем загального користування. Тож, як сталося так, що підвал опинився серед вбудовано-прибудованих приміщень, де проходять інженерні мережі, в тому числі до системи опалення житлових приміщень власників квартир? Без відповіді на це важливе питання буде складно остаточно визначитись із порядком оплати за опалення приміщень, які знаходяться у Вашій власності.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA