Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 28 сентября 2024, вопрос №120274 650₴

Поділ житлового будинку

Вітання.
Підкажіть, будь ласка, після поділу житлового будинку на дві окремі адреси чи обовʼязково потрібно здійснювати поділ земельної ділянки під ним, відразу після поділу будинку.
Чи можна це зробити в будь який момент за потреби?
Одна з частин будинку після поділу буде використовуватися в комерційній діяльності ( надання в оренду), інша як житлова.
Земельна ділянка приватизована та має один кадастровий номер.
Власник один.

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Поділ майна можливий лише у тому випадку, коли є технічна можливість поділити житло. Тобто власник може виділити 2 відокремлені частини будинку з самостійним виходом. У такому разі створюється два окремих об’єкта нерухомості з наданням кожному об’єкту поштової адреси, оформленням окремих рахунків по сплаті комунальних платежів.

    Поділ на самостійні об’єкти нерухомого майна повинен відповідати умовам, що передбачені чинними будівельними нормами. Поділ частки в натурі, здійснюється після надання суб’єктами господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна (БТІ) висновку щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна.

    У разі поділу Ви станете власником двох об'єктів нерухомості.

    Не підлягають поділу об’єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти нерухомого майна. Питання щодо поділу таких об’єктів нерухомого майна може розглядатись лише після визнання права власності на них відповідно до закону.

    Поділ майна є достатньо складною процедурою, яка має безліч нюансів, та насамперед потребує багато зусиль та часу.

    Якщо будинок буде підлягати поділу, відповідно і земельна ділянка також буде розділена.

    Згідно пункту 54 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

    Для державної реєстрації права власності у зв’язку з поділом, виділом частки або об’єднанням земельної ділянки, закінченого будівництвом об’єкта подаються:

    1) документ, що посвідчує право власності на земельну ділянку, закінчений будівництвом об’єкт, що поділяється, частка з якого виділяється чи об’єднується (крім випадків, коли право власності на таке майно вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли для державної реєстрації права власності подається документ, передбачений підпунктом 2 цього пункту);

    2) договір про поділ спільного майна або договір про виділ у натурі частки із спільного майна, або відповідне рішення суду (у разі належності земельної ділянки, закінченого будівництвом об’єкта, що поділяється або частка з якого виділяється, на праві спільної власності та прийняття співвласниками рішення щодо поділу спільного майна або виділу в натурі частки із спільного майна, що має наслідком припинення права спільної власності для всіх або одного із співвласників, що здійснює виділ у натурі частки).

    Державна реєстрація права власності у зв’язку з поділом, виділом частки або об’єднанням земельної ділянки проводиться за наявності в Державному земельному кадастрі відомостей про сформовані (сформовану) земельні ділянки (земельну ділянку) у результаті такого поділу, виділу частки або об’єднання.

    Державна реєстрація права власності у зв’язку з поділом, виділом частки або об’єднанням закінченого будівництвом об’єкта проводиться за наявності в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва відомостей про технічні характеристики закінчених будівництвом об’єктів (закінченого будівництвом об’єкта), утворених (утвореного) у результаті такого поділу, виділу частки або об’єднання, про прийняття їх (його) в експлуатацію (крім випадку, коли поділ, виділ частки або об’єднання здійснено не у зв’язку з реконструкцією, реставрацією або капітальним ремонтом (далі - реконструкція) закінченого будівництвом об’єкта) та про присвоєння їм (йому) адреси.

    Для державної реєстрації права власності у зв’язку з поділом земельної ділянки, закінченого будівництвом об’єкта одночасно подається відповідна кількість заяв, що відповідає кількості всіх земельних ділянок, закінчених будівництвом об’єктів, утворених у результаті такого поділу, крім випадку, коли відбувається припинення права спільної власності у зв’язку з поділом спільного майна на підставі відповідного договору або рішення суду.

    Під час проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку, закінчений будівництвом об’єкт, що залишається у спільній власності після виділу в натурі частки одного із співвласників, державний реєстратор здійснює перерахунок часток у праві спільної часткової власності на таке спільне майно виходячи із принципу їх рівності, крім випадків, коли співвласники до виділу в натурі частки одного із співвласників мали різний розмір часток або коли співвласники за домовленістю між собою встановили інший розмір часток у праві спільної власності чи інший розмір часток у праві спільної власності встановлено на підставі рішення суду. На підтвердження домовленості співвласників може бути надана письмова заява співвласників про визначення розміру часток, справжність підписів на якій засвідчується відповідно до Закону України “Про нотаріат”, або договір, укладений такими співвласниками відповідно до законодавства. У разі коли співвласники до виділу в натурі частки одного із співвласників мали різний розмір часток, перерахунок часток у праві спільної часткової власності на таке спільне майно здійснюється з урахуванням принципу їх пропорційності.

    Підставою для відмови у проведенні державної реєстрації права власності у зв’язку з поділом, виділом частки або об’єднанням закінченого будівництвом об’єкта є відсутність однієї і більше відомостей, передбачених цим пунктом.”

    Розділ будинку повинен відповідати чинним будівельним нормам. Згідно із законодавством, повинна бути технічна можливість поділу об'єкта на окремі і самостійні частини (з облаштуванням свого входу і наявності технічних приміщень). Для розділу будинку необхідно підготувати всі документи на землю і будинок.

    Процес оформлення розділу одного будинку на два різних об'єкта відбувається через оформлення дозвільної документації на реконструкцію будинку з поділом на два і подальшим введенням в експлуатацію. Цей варіант оформлення використовується при наявності технічної можливості поділу будинку на два окремих, з втручанням в несучі конструкції будинку.

    Отже, якщо Ви бажаєте розділити будинок на два окремі об'єкти з різними адресами, необхідно отримати дозвільні документи на реконструкцію, технічний паспорт, ввести в експлуатацію та здійснити реєстрацію права власності на кожен окремий об'єкт.

    На вартість поділу будинку впливають такі чинники:

    • розташування та площа об'єкта;
    • наявність документів на об'єкт нерухомості;
    • кількість частин, на які потрібно ділити;
    • чи є самовільне будівництво/реконструкція/перепланування, які потрібно попередньо узаконювати;

    Оформлення будь-яких документів має безліч нюансів. Щоб процес оформлення був ефективним, найкраще звертатися за допомогою до фахівців, які на цьому спеціалізуються. Як правило це юридичні компанії.

    Ознайомтесь з корисним матеріалом за посиланням https://dozvil.ua/uk/razdel-doma

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олена Клиент 6 часов назад

      Дякую. В такому разі з чого потрібно розпочати? З поділу будинку чи земельної ділянки

      • Дерій Владислав Олегович

        Вам потрібно розпочати з поділу будинку.

        Потім необхідно провести поділ земельної ділянки, для цього власнику необхідно:

        1. Визначитися, яким чином буде поділено земельну ділянку.

        2. Звернутися до будь-якої землевпорядної організації для проведення землевпорядних робіт із поділу земельної ділянки та виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки.

        Порядок складання та склад відповідної землевпорядної документації визначається Законом України «Про землеустрій».

        3. Подати виготовлену технічну документацію до відповідного територіального органу Державної служби геодезії, картографії та кадастру для її погодження та проведення державної реєстрації земельних ділянок в Державному земельному кадастрі.

        За результатами державної реєстрації земельних ділянок, власник отримає витяги з кадастру на підтвердження проведених дій.

        Проведення державної реєстрації земельних ділянок визначається Законом України «Про державний земельний кадастр»

        4. Після отримання витягів та технічної документації звернутися до державного реєстратора для державної реєстрації права власності вже на окремі земельні ділянки, для чого подати такі документи:

        • паспорт та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;
        • документ, що посвідчує право власності на земельну до її поділу (крім випадків, коли право власності вже зареєстроване в Державному реєстрі прав);
        • витяги з Державного земельного кадастру на новостворені земельні ділянки.

        Порядок державної реєстрації права власності на нерухоме майно регулюється Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а також Порядкомдержавної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою Кабінету міністрів України» №1127 від 25.12.2015.

        5. Після проведення державної реєстрації власник також отримує право власності на дві окремі земельні ділянки.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ТАК, ПОДІЛ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ОБОВ'ЯЗКОВИЙ.

    Акцентую Вашу увагу на наступне при поділу будинку - наразі внесені зміни від 24.11.2021 року в постанову про порядок реєстрації речових прав п. 54 - в якому ведеться мова, що реєстрація речових прав на нерухоме майно може відбуватися включно на підставі інформації з Державного Земельного кадастру про утворення нових земельних ділянок під окремими частинами будинку. Пряма цитата із порядку:

    ''проводиться за наявності відомостей з Державного земельного кадастру про формування нової ... земельної ділянки ... у результаті такого поділу, виділу частки або об’єднання''

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-2015-%D0%...

    Це говорить про те, що відтепер поділити будинок без земельної ділянки - НЕМОЖЛИВО.

    • Олена Клиент 6 часов назад

      Дякую. В такому разі з чого потрібно розпочати? З поділу будинку чи земельної ділянки

      • Карпенко Андрій Володимирович

        Це все робиться РАЗОМ.

        ПЕРШИЙ КРОК - Отримання висновків, щодо можливості поділу будинку й окрема технічна інвентаризація кожної нової частини.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    До 11 липня 2024 року дійсно потрібно було поділити земельну ділянку для того, аби зареєструвати право власності на поділену нерухомість. Норма законодавства виглядала наступним чином:

    Відповідно до пункту 54 Постанови КМУ № 1127 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень":

    "54. Державна реєстрація права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу іншого нерухомого майна, виділу в натурі частки з іншого нерухомого майна або об’єднання іншого нерухомого майна (далі - поділу, виділу частки або об’єднання), проводиться за наявності відомостей з Державного земельного кадастру про формування нової (нових) земельної ділянки (земельних ділянок) у результаті такого поділу, виділу частки або об’єднання, а щодо закінченого будівництвом об’єкта - за наявності ідентифікатора, присвоєного такому (таким) об’єкту (об’єктам) в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва.

    Державна реєстрація права власності на закінчений будівництвом об’єкт, утворений у результаті поділу, виділу частки або об’єднання у результаті реконструкції проводиться відповідно до пунктів 77-81 цього Порядку з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

    Для державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу, виділу частки або об’єднання, подається документ, що посвідчує право власності на нерухоме майно до його поділу, виділу частки або об’єднання, крім випадків, коли право власності на таке майно вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли такий документ відсутній у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням. Державна реєстрація права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу, виділу частки або об’єднання, у випадку втрати, пошкодження чи псування документа, що посвідчує право власності на нерухоме майно до його поділу або об’єднання, проводиться виключно за умови встановлення державним реєстратором наявності зареєстрованих речових прав на підставі таких документів у Державному земельному кадастрі чи в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, або на паперових носіях інформації (в реєстрових книгах, реєстраційних справах, ведення яких здійснювали підприємства бюро технічної інвентаризації)".

    Отже, спочатку потрібно було поділити земельну ділянку, а вже потім нерухомість.

    Проте, Постановою КМУ №785 від 05.07.2024 року "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" були внесені зміни до Постанови КМУ №1127 й станом на зараз норма виглядає так:

    "54. Для державної реєстрації права власності у зв’язку з поділом, виділом частки або об’єднанням земельної ділянки, закінченого будівництвом об’єкта подаються:

    1) документ, що посвідчує право власності на земельну ділянку, закінчений будівництвом об’єкт, що поділяється, частка з якого виділяється чи об’єднується (крім випадків, коли право власності на таке майно вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли для державної реєстрації права власності подається документ, передбачений підпунктом 2 цього пункту);

    2) договір про поділ спільного майна або договір про виділ у натурі частки із спільного майна, або відповідне рішення суду (у разі належності земельної ділянки, закінченого будівництвом об’єкта, що поділяється або частка з якого виділяється, на праві спільної власності та прийняття співвласниками рішення щодо поділу спільного майна або виділу в натурі частки із спільного майна, що має наслідком припинення права спільної власності для всіх або одного із співвласників, що здійснює виділ у натурі частки).

    Державна реєстрація права власності у зв’язку з поділом, виділом частки або об’єднанням земельної ділянки проводиться за наявності в Державному земельному кадастрі відомостей про сформовані (сформовану) земельні ділянки (земельну ділянку) у результаті такого поділу, виділу частки або об’єднання.

    Державна реєстрація права власності у зв’язку з поділом, виділом частки або об’єднанням закінченого будівництвом об’єкта проводиться за наявності в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва відомостей про технічні характеристики закінчених будівництвом об’єктів (закінченого будівництвом об’єкта), утворених (утвореного) у результаті такого поділу, виділу частки або об’єднання, про прийняття їх (його) в експлуатацію (крім випадку, коли поділ, виділ частки або об’єднання здійснено не у зв’язку з реконструкцією, реставрацією або капітальним ремонтом (далі - реконструкція) закінченого будівництвом об’єкта) та про присвоєння їм (йому) адреси.

    Для державної реєстрації права власності у зв’язку з поділом земельної ділянки, закінченого будівництвом об’єкта одночасно подається відповідна кількість заяв, що відповідає кількості всіх земельних ділянок, закінчених будівництвом об’єктів, утворених у результаті такого поділу, крім випадку, коли відбувається припинення права спільної власності у зв’язку з поділом спільного майна на підставі відповідного договору або рішення суду".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олена Клиент 6 часов назад

      Дуже вам дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Олена! Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA