Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 02 октября 2024, вопрос №120456 4100₴

Питання щодо виїзду з України та повернення до Німеччини з Фікційним документом на основі §81 Abs. 1 AufenthG

Доброго дня,

Мене звати Маргарита Романенко, і я є громадянкою України. Зараз я проживаю в Німеччині та маю тимчасовий дозвіл на проживання на основі Фікційного документа (§81 Abs. 1 AufenthG). Я планую поїздку в Україну наприкінці жовтня і хотіла б уточнити інформацію щодо можливого повернення до Німеччини.

Моє питання полягає в тому, як українська влада та влада сусідніх країн (Польща, Словаччина, Угорщина, або Румунія) будуть реагувати на моє повернення до ЄС з цим документом? Чи можуть виникнути проблеми на кордонах при виїзді з України або в'їзді в одну з цих країн, враховуючи мій статус тимчасового проживання в Німеччині? Я хотіла б заздалегідь дізнатися, які документи або дозволи можуть знадобитися для безперешкодного повернення до Німеччини.

Буду вдячна за вашу допомогу та чекаю на відповідь.

З повагою,

Маргарита Романенко

Ответы юристов (8)

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пані МАРГАРИТА!

    Fiktionsbescheinigung — це документ, який підтверджує так званий формальний дозвіл на проживання іноземця на території Німеччини. Тобто засвідчує легальне перебування на території країни.

    Цей документ тимчасово замінює собою право на перебування, доки не видана сама підстава для перебування - Aufenthaltstitel (ВНЖ / посвідка на проживання).

    "Fiktionsbescheinigung" видається на строк до 6 місяців. "Aufenthaltstitel" видається на 2 роки.

    Якщо термін дії Fiktionsbescheinigung закінчується, а Aufenthaltstitel ще не виданий, то за 2-3 тижні до закінчення цього терміну, рекомендується звернутися до міграційної служби для продовження Fiktionsbescheinigung або отримання Aufenthaltstitel.

    Власники довідки Fiktionsbescheinigung мають певні обмеження, адже цей документ внутрішній і діє виключно на території Німеччини. З ним Ви можете подорожувати Німеччиною, проте виїжджати в інші країни ЄС або в Україну можна лише в рамках існуючого безвізу.

    Тобто для виїзду українець повинен мати біометричний паспорт та не перевищувати термін перебування в ЄС у рамках безвізового режиму – до 90 днів протягом 180-денного періоду.

    Якщо Ви отримали посвідку на проживання Aufenthaltstitel, то згідно з правилами, воно може втратити чинність, якщо:

    • ви зовсім виїхали з Німеччини;

    більше шести місяців не знаходитесь у Німеччині.

    Це означає, що з Aufenthaltstitel Ви можете їхати за кордон і в Україну, але не довше ніж на півроку.

    При цьому, цей документ не є посвідкою на проживання та не дає пільг по перетину кордону з ЄС.

    Фактично Ви перетинатимете потім кордон на загальних підставах, як і інші громадяни України по безвізу. А вже в Німеччині Вашу довідку можуть враховувати.

    https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/_...

    Раніше це питання було принциповим по термінам перебування, однак, оскільки наразі громадяни України користуються пільговим перебуванням в ЄС в рамках директиви ЄС по захисту від війни, то єдине обмеження - це 6-місячний строк протягом якого міграційники в Німеччині можуть бажати Вас побачити і з"ясувавши, що Ви відсутні в Німеччині - можуть припинити процедуру видачі Вам постійно діючого дозвілу на проживання в Німеччині.

    ОТЖЕ, по Вашому питанню все однозначно.

    Така довідка не забороняє виїздити з Німеччини, але бажано, щоб Ви були відсутні в Німеччині не більше 6 місяців з дати виїзду, бо тоді можуть бути проблеми з отриманням посвідки на проживання, оскільки правила застосовні до Aufenthaltstitel дуже часто застосовують посадові особи міграційних органів Німеччини і до довідки Fiktionsbescheinigung.

    Ніяких особливих документів Вам не треба. Лише діючий біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Пільг по в"їзду до ЄС довідка Fiktionsbescheinigung не дає, тому в"їзд відбувається на загальних засадах. Просто якщо будете в"їздити через Польщу чи іншу країну, коли будуть питати чи плануєте Ви отримати тимчасовий захист від війни в Польщі, Ви можете повідомити, що ні. Адже оформлюєте дозвіл на проживання в Німеччині і прямуєте до Німеччини з України транзитом, оскільки прямого сполучення зараз немає.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    У Вас не §81 Abs.1 AufenthG, а §81 Abs.3 AufenthG

    Якщо у вас на руках тільки Fiktionsbescheinigung за §81 Abs.3 AufenthG, то безпечний варіант тільки один: не виїжджати за межі Німеччини.

    Цей документ не є підставою для в'їзду до Німеччини або ЄС. Будь-який виїзд - великий ризик не повернутися й отримати проблеми. Відповідальність за всі наслідки ваших дій несете тільки Ви.

    Прикордонники Вас можуть не пустити назад до ЄС, або у вас можуть виникнути проблеми з поліцією в сусідній країні.

    За Fiktionsbescheinigung §81 Abs. 3 AufenthG, який Ви маєте на руках, не можна в'їхати в Німеччину або в Євросоюз. З ним навіть по Шенгену їздити не можна. Це закон і це відомо достовірно на 100%. Іншими словами - якщо Вас перевіряють на кордоні або під час посадки в літак, цього документа начебто немає.

    Інша річ, що може бути інша підстава, за якою Вам можуть дозволити повторний в'їзд.

    Наприклад, за правилами безвізового режиму в ЄС, який ніхто не скасовував (це ті 90 днів за 180 днів).

    До Німеччини тим, хто рятується від війни, дозволено в'їзд без інших підстав до 31.08.2022 без обмежень. А з 01.09.2022 протягом 90 днів після першого в'їзду, навіть якщо він був до 01.09.2022. Але це саме до Німеччини!

    Тут важливі ще й правила тих країн, де ви перетинаєте кордон ЄС - для України це Польща, Словаччина, Угорщина або Румунія. Врахуйте, що Румунія в Євросоюзі, але не в Шенгені.

    Ситуація ускладнюється, якщо у Вас немає біометричного закордонного паспорта, він протермінований або інші проблеми з документами. Є ризик, що вас не пустять назад, якщо у вас такої «іншої» підстави немає.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Маргарито!

    До отримання виду на проживання, НЕ РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ПОКИДАТИ ТЕРИТОРІЮ НІМЕЧЧИНИ.

    Наскільки я розумію з документу, Ви маєте §81 Abs.3 AufenthG. І це суттєво зміню стан речей.

    § 81 Abs. 3 Satz 2 AufenthG - стан, якщо мігрант подав заяву із запізненням після закінчення максимально допустимого терміну перебування в 90 днів.

    § 81 Abs. 3 - позначення, яке дозволяє перебування ТІЛЬКИ на території Німеччини. Тобто пересуватися у межах країни дозволяється. Але іммігрант із 3 пунктом FB не зможе відвідувати інші країни та повторно в'їжджати до ФРН. З документом із країни випустять, але дорога назад буде закрита.

    Тому уважно дивіться на абзац, яким отримали «Тимчасове продовження» і, якщо хрестик стоїть навпроти пункту 3, краще відкладіть подорожі та поїздки на Батьківщину до отримання ВНЖ. Іноді на документі ставлять напис: «Недійсний для поїздок зарубіжних країн».

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Маргарита!

    Для працевлаштування та міграції: тимчасовий сертифікат (Fiktionsbescheinigung), якій відповідає розділу 81 Закону про мешкання — це документ, який видається в Бюро реєстрації іноземних громадян під час подання заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання. Такий сертифікат дозволяє іноземцям у Німеччині підтвердити наявність у себе тимчасового права на проживання.

    Цей сертифікат називається «тимчасовим», тому що цей документ підтверджує: хоча права на проживання надані як посвідкою на проживання, сертифікат тим не менш є тимчасовим.

    Після отримання тимчасового сертифіката можливо працевлаштуватися в Німеччині за умови сплати внесків соціального страхування.

    Важливо завжди вчасно подавати заяву на подовження дії тимчасового сертифіката.

    У тимчасовому сертифікаті зазначено, дозволено чи заборонено вам подорожувати до країн за межами ЄС. Такі подорожі заборонені, якщо тимчасовий сертифікат виданий відповідно до розділу 81 (3). Якщо його видано відповідно до розділу 81 (4), подорожі дозволені.

    Fiktionsbescheinigung – це тимчасовий документ, що дає право перебувати лише на території Німеччини. Він не замінює закордонний паспорт і не дає права пересуватися ЄС (і в Україну тим більше). Тому можуть бути проблеми при перетині кордонів інших країн ЄС!

    Отже, Ви можете пересуватися ЄС, тільки якщо у вас ще діють 90 днів безвізу або якщо у вас вже є на руках Aufenthaltstitel.

    За наявності невикористаних 90 днів та біометричного закордонного паспорта виїзд (і повторний в’їзд) можливий і без Aufenthaltstitel.

    – Якщо ваші 90 днів Безвіза не пройшли і ви не реєструвалися в жодних органах, то ви залишаєтеся туристом і маєте право в’їжджати та виїжджати з України згідно з правилами безвізового режиму (важливі саме 90 днів та наявність біометричного паспорта).

    – Якщо 90 днів не пройшли, але ви реєструвалися в органах, отримали Fiktionsbescheinigung, але ще не отримали Aufenthaltstitel, то ви маєте право в’їжджати і виїжджати з України згідно з правилами безвізового режиму. Але при перетині кордону ставитимуть друк і потім у працівників Відомства у справах іноземців (Ausländerbehörde) можуть бути питання.

    – Якщо 90 днів пройшли, ви отримали Fiktionsbescheinigung, але ще не отримали Aufenthaltstitel, то виїзд за межі Німеччини для вас поки що не можливий, у будь-яку країну.

    – Якщо у вас вже є повноцінний дозвіл на проживання з метою тимчасового захисту на території Німеччини (Aufenthaltstitel), то у звичайний час при виїзді в Україну він анулюється, якщо ви знаходилися за територією Німеччини понад шість місяців.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення...

    Як я повідомив у попередній відповіді, якщо йдеться про інші країни ЄС, то Fiktionsbescheinigung не є підставою для перебування там. Тільки в Німеччині. Той самий принцип: якщо у Вас у якійсь країні перевіряють документи (з будь-якої причини), цього документа нібито не існує.

    Знову ж таки - у Вас цілком може бути право перебувати в іншій країні. Наприклад, Ви можете перебувати на території країн-учасниць Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180-денного проміжку часу.

    Але є ризик потрапити в неприємні ситуації. Уважно стежте за всіма актуальними правилами тих країн, до яких Ви їдете. Врахуйте, що вони часто і несподівано змінюються.

    Тепер трішки інформації, щодо впливу виїзду до України на процес видачі посвідки на проживання.

    Припустимо, Ви добре з'їздили і Вам дозволили в'їзд до Німеччини. На жаль, у Вас в майбутньому можуть виникнути складнощі при процесі видачі ПМП за §24 AufenthG. Проблема в тому, що безвіз для туристів, а подавши заяву на тимчасове проживання, Ви туристом вже не вважаєтесь. Проте, є випадки, коли люди, які отримали дозвіл від міграційного відділу поїхали в Україну з поважної (для міграційного відділу) причини і у них все добре.

    Якщо ви думаєте «Німеччина взагалі не дізнається, що Ви кудись їздили», то як мінімум, є штампи в паспорті. Буває і тимчасовий контроль на внутрішніх кордонах у Шенгені. Німеччина, наприклад, вводила такий контроль у липні 2022 року на кілька тижнів через саміт G7. Тому існує багато речей, які можуть привести до проблем з отриманням посвідки на проживання.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Перепрошую за відповідь на російській мові, але Німеччина дає роз'яснення на цій мові.

    Дословно Fiktionsbescheinigung переводится как «фиктивный сертификат» — от лат. fictio — «воображение». Но термин, означающий на русском «фикция, подделка», не соответствует действительному смыслу. Документ, который выдаётся иностранному гражданину в соответствии с законом «О пребывании иностранцев на территории Германии» — § 81 AufenthG, не может быть «ненастоящим».

    Поэтому здесь больше подходит трактовка слова Fiction словарём Meyers Großes Konversations-Lexikon: «правовое регулирование, согласно которому то, что не произошло или не существовало, должно рассматриваться как произошедшее или существующее». Тогда Fiktionsbescheinigung приобретает правильное значение «предварительного разрешения на пребывание», которое действует, пока миграционным ведомством принимается окончательное решение по статусу человека в стране.

    Временное разрешение на пребывание в Германии выдаётся иностранцам, решение о заявленном виде на жительство которых находится в «подвешенном состоянии».

    Самый частый случай — у работающих иммигрантов, которые въезжают по национальной визе, выдаваемой обычно на срок от 3 до 6 месяцев. По приезде нужно обращаться в Ausländeramt и подавать заявление на получение ВНЖ. Чаще всего вид на жительство дают на период рабочего договора специалиста. Если контракт бессрочный, разрешают пребывание на срок от года до 4 лет, как правило, на 2 года. По истечении, при наличии работы, виза продлевается ещё на 2 года. И так далее, вплоть до получения ПМЖ.

    Пока чиновники принимают решение, национальная виза или предыдущий ВНЖ перестаёт действовать. На такой случай и пригодится Fiktionsbescheinigung (FB). Работающее как «временное продление визы», FB позволит покинуть Германию на время (например, если нужно слетать на Родину или в отпуск в другие страны) и возвратиться обратно.

    Также «фиктивное свидетельство» выдаётся, когда:

    • Приезжают беженцы.
    • Мигранты теряют документы или приезжают без локального паспорта.
    • Иностранные студенты ожидают продления визы.
    • Ребёнок иностранца рождается в Германии и не успевает получить ВНЖ.
    • Рассматривается уголовное дело с участием мигранта, или идёт суд.

    У ВАС:

    Временное разрешенние на пребывание (статья 81, пункт 3, предложение 1 Закона о проживании) - Fiktiv erlaubter Aufenthalt (§ 81 Abs. 3 Satz 1 AufenthG)

    Это разрешение на пребывание выдается тому, кто подает заявление на получение вида на жительство в Германии, но еще не является обладателем официального вида на жительство (пластиковой карточки, или вклейки в пасспорт).

    В соответствии с общим административным положением Закона о проживании, которым обязаны руководствоваться пограничные органы, повторный въезд после выезда с таким типом времменого разрешния невозможен.

    § 81 Abs. 3 — обозначение, которое позволяет пребывание ТОЛЬКО на территории Германии. То есть, передвигаться в пределах страны разрешается. Но иммигрант с 3 пунктом FB не сможет посещать другие страны и повторно въезжать в ФРГ. С документом из страны выпустят, но обратная дорога будет закрыта.

    Поэтому внимательно смотрите на абзац, по которому получили «Временное продление» и, если крестик стоит напротив пункта 3, лучше отложите путешествия и поездки на Родину до получения ВНЖ. Иногда на самом документе ставят надпись: «Недействителен для поездок за границу».

    ПО ЭТОМУ ДОКУМЕНТУ ВЫ СМОЖЕТЕ ПОКИНУТЬ ЕС, НО ВЪЕХАТЬ ОБРАТНО НЕ СМОЖЕТЕ.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня, Маргарито!

    Ваша ситуація з подорожами до України та поверненням до Німеччини з використанням Фікційного документа є цілком зрозумілою, і тому Вам важливо заздалегідь підготуватися, щоб уникнути можливих проблем на кордонах. Тому нижче я наведу Вам важливі деталі, які варто врахувати під час поїздки.

    Фікційний документ (§81 Abs. 1 AufenthG) є тимчасовим дозволом на проживання в Німеччині він підтверджує, що ваше перебування легальне, доки ваш основний дозвіл на проживання перебуває на стадії розгляду або поновлення. Такий документ надає вам можливість залишатися в Німеччині та, в певних випадках, дозволяє Вам вільно пересуватися в межах Шенгенської зони.

    Проте важливо звернути Вашу увагу на те що чи вказано у вашому Фікційному документі дозвіл на поїздки за межі Німеччини. Оскільки сснує кілька видів Фікційного документа:

    Фікційний документ без права на подорожі: якщо у вашому документі вказано «Гаультіг лише для території Німеччини» («Gültig nur im Bundesgebiet»), це означає, що він не надає Вам права вільно пересуватися поза Німеччиною, і ви можете зіткнутися з проблемами на кордоні, якщо будете виїжджати чи повертатися до Німеччини.

    Фікційний документ з правом на подорожі в Шенгенській зоні якщо у вас є дозвіл на пересування по Шенгенській зоні, це значно полегшить ваше повернення до Німеччини через інші країни ЄС та Україну.

    В'їзд до Німеччини через сусідні країни ЄС:

    В разі повернення до Німеччини через Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію, вам необхідно дотримуватися таких правил:

    Перше,це Перетин кордону в ЄС (Шенгенська зона): якщо ваш Фікційний документ дозволяє вам подорожувати в межах Шенгенської зони, ви зможете безперешкодно в'їхати до цих країн і транзитом повернутися до Німеччини. Віза або інші документи: якщо у вас немає дозволу на подорожі по Шенгенській зоні, вам може знадобитися віза або інші дозволи для в'їзду в ці країни. Тому Вамслід уточнити цей момент у вашому Фікційному документі.

    Які у Вас можуть Виникнути проблеми на кордоні?

    На українському кордоні прпоблем не має бути, бо ви є громадянкою України, проблем з виїздом з України не повинно бути, але важливо заздалегідь підготуватися до повернення. На кордон країн ЄС якщо ваш Фікційний документ не дає права на подорожі, можуть виникнути проблеми з поверненням до Німеччини через треті країни. І вам можуть відмовити у в'їзді до цих країн.

    Мої Вам рекомендації щодо підготовки:

    Спершу уточніть та дізнайтеся статус Вашого фікційного документа - звяжіться з німецькими міграційними органами, щоб з'ясувати, чи ваш документ дозволяє подорожувати по Шенгенській зоні. Якщо ні, можливо, вам доведеться отримати дозвіл або візу для транзиту. Перевірте наявність всіх необхідних документів, що у вас є всі дійсні документи, такі як паспорт, фікційний документ, а також інші документи, які можуть знадобитися на кордонах. Можете також звернутися до посольств або консульств країн, через які плануєте подорожувати, может уточнити вимоги щодо в'їзду на основі вашого статусу в Німеччині.

    Отже Ваше успішне повернення до Німеччини залежить від того, чи дозволяє ваш Фікційний документ пересування в межах Шенгенської зони. Тому якщо цей дозвіл є, ваша подорож не повинна викликати труднощів, але якщо ж не має такого дозволу, то в такому випадку Вам доведеться додатково отримати візу для транзиту через інші країни Європейського союзу.

    Додатково слід зазначити, що якщо термін дії Fiktionsbescheinigung закінчується, а Aufenthaltstitel ще не видано, то за два-три тижні до закінчення цього терміну, я Вам рекомендую звернутися до міграційної служби для продовження Fiktionsbescheinigung або отримання Aufenthaltstitel.

    ПМП (Aufenthaltstitel) втрачає свою дійсність, якщо:

    1. Ви виїхали з Німеччини назавжди
    2. Ви не знаходитеся на території Німеччини понад шість місяців поспіль.
    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Для легально перебування у ФРН повинні отримати статус тимчасового захисту – Aufenthaltstitel або Fiktionsbescheinigung. В чому різниця між цими документами?

    Fiktionsbescheinigung – це внутрішній тимчасовий документ, який підтверджує, що Ви подали заяву на оформлення Aufenthaltstitel та очікуєте його. Fiktionsbescheinigung видають одразу після подання заявки. Це може бути або окремий документ або штамп у паспорті. Федеральне відомство у справах біженців навіть радить просити у міграційної служби надати Fiktionsbescheinigung, як підтвердження вірної подачі заявки на тимчасовий захист.З моменту отримання Fiktionsbescheinigung Ваше перебування у Німеччині є легальним.

    У власників довідки Fiktionsbescheinigung є певне обмеження, адже цей документ внутрішній та діє виключно на території Німеччини. З ним Ви можете подорожувати по Німеччині, однак виїжджати в інші країни ЄС або до України можна лише в рамках наявного у Вас безвізу.

    Тобто, для виїзду українець повинен мати біометричний паспорт та не перевищувати термін перебування у ЄС в рамках безвізового режиму – до 90 днів протягом 180-денного періоду.

    Коли Ви отримали посвідку на проживання Aufenthaltstitel, то згідно з правилами, вона може втратить чинність, якщо:

    • ви назовсім виїхали з Німеччини;

    • понад шість місяців не перебуваєте в Німеччині.

    Це означає, що з Aufenthaltstitel Ви можете виїжджати за кордон і в Україну, але не довше ніж на пів року.

    https://visitukraine.today/uk/blog/932/residence-p...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України