Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 14 октября 2024, вопрос №121120

планується ліквідація служби, але за два місяці не ознайомили

На даний час працюю в службі НРП ВП "Одеська залізниця" АТ "Укрзалізниця", яку в процесі реорганізації ліквідують з 18 листопада поточного року. Натомість організована служба ППК АТ "Укрзалізниця". Окремих працівників служби НРП вже ознайомили з наказом про ліквідацію служби за два місяці. Як зʼясувалося згодом, що служба ППК надала Одеській залізниці гарантійний лист щодо працівників, яких вона готова працевлаштувати (там було моє прізвище). Я не давала гарантії, що буду згодна перейти до новоствореної служби, оскільки не знала ні які функції буду виконувати ні який встановлять оклад. Коли дізналася умови праці і зарплату, я відмовилась. Потім звернулась в відділ кадрів, повідомила про своє рішення і запитала про особисте ознайомлення за два місяці. Чіткої відповіді не отримала, немов буде підніматися питання перед керівництвом, згодом підкажуть. З того моменту пройшло більше тижня, але відповіді так і не отримала. Які мої права і що мені робити після 18 листопада?

Ответы юристов (1)

    Юрій
    Юрій 3 дня назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Доброго дня пані Вікторіє!

    Згідно з приміткою до ч. 3 ст. 32 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), у період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 цього Кодексу щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються згідно із Законом України від 15.03.2022 №2136-ІХ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (далі - Закон №2136). Тому роботодавець не зобов'язаний Вас повідомляти не пізніше, ніж за два місяці до застосування змін істотних умов праці. Але він зобов'язаний це зробити до запровадження нових умов (ч. 2 ст. 3 Закону №2136).

    У разі, якщо Ви відмовилися від роботи в нових умовах праці, Вас можуть звільнити відповідно до п. 6 ст. 36 КЗпП.

    Рекомендую витребувати у роботодавця відомості про наявність усіх вакантних посад станом на 18 листопада 2024 р.; він зобов'язаний надати таку інформацію, адже наразі незрозуміло:

    - чому він запропонував роботу з нижчою оплатою праці;

    - чи враховано Вашу кваліфікацію і спеціальність;

    - чи відповідає нова робота Вам за станом здоров'я;

    - чи може він зберегти колишні умови праці.

    Після отримання відповідей на поставлені запитання можливо буде зрозуміти, які є перспективи запобігання Вашому звільненню або його оскарження.

    І накінець, рекомендую вступити до складу Всеукраїнської професійної спілки "Спілка залізничнків України", яка активно захищає трудові права працівників залізничної галузі. Це може суттєво зміцнити Ваше становище.

    З інформацією про цю профспілкову організацію Ви можете ознайомитися, перейшовши за наступними ресурсами:

    1) вебсайт: https://profspilkaszu-gozuz.org.ua/;

    2) facebook: https://www.facebook.com/ukrainespilka.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України