Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 26 февраля 2020, вопрос №12114 100₴

Відмовили у визнанні потерпілою у кримінальному провадженні

Я купила квартиру як добросовісний набувач. Через 1,5 року виявилось, що я купила квартиру у шахраїв. Вони в свою чергу купили цю квартиру у першого власника, якому насправді належала лише 1/2 цієї квартири. Інша половина - сестрі власника. Але вона живе в іншій країні і нічого про продаж не знала. Замішані у шахрайстві і початковий власник, і перші покупці (чоловік і дружина), і нотаріус, який оформлював ту першу угоду купівлі-продажу. Тепер власниця квартири (та сама сестра) подала позов до суду про витребування майна з незаконного володіння і позбавлення мене права власності. Разом з цим вона написала заяву до поліціі про шахрайство та підробку документів. По цій заяві відкрите кримінальне провадження. Чи можна мене вважати потерпілою у цьому кримінальному провадженні, якщо я є добросовісний набувач? Слідчий відмовив у визнанні мене потерпілою, мотивуючи це тим, що на момент скоєння шахрайства квартира мені ще не належала. Я написала скаргу до суду на слідчого, суд теж відмовив у задоволенні скарги. Вони дійсно праві? І я не можу вважатися потерпілою? Враховуючи не тільки матеріальні збитки (квартира фактично ще моя), але й мій душевний стан, мої переживання з приводу цієї ситуації, я змушена їздити громадським транспортом з іншої області на судові засідання, разом з 5-річним сином, якого мені ні з ким залишати. Невже моральна сторона нічого не варта в цій справі і я дійсно ніхто? Я не вимагаю поки що ніяких компенсацій, я просто хочу, щоб цю справу розслідували добросовісно і винних покарали. Але без статусу потерпілої я не маю права навіть контролювати хід розслідування. А в мене є великі підозри, що слідчий недобросовісно виконує свої обов'язки. Судова справа по позову поки що на стадії підготовчого засідання (не всі матеріали зібрані по справі).

Ответы юристов (8)

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Общаться в чате Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день.

    Відповідно до ч. 1, 3 ст. 55 КПК України - Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

    Тобто, оскільки Ви придбали квартиру, а у подальшому виявилося, що така квартира була Вам продана шахраями, щодо яких відкрито кримінальне провадження, то Вам як мінімум було заподіяно матеріальної шкоди. Вами також неохдіно було подати докази матеріальної шкоди.

    Враховуючи те, що вказано вище Вами, Ви маєте право бути потерпілим у справі, шляхом подання заяви про залучення до провадження як потерпілого.

    Якщо є строк на оскарження рішення суду щодо відмови, потрібно подавати апеляційну скаргу.

    Також, взагалі, необхідно дивитися, на що посилався суд та слідчий коли відмовляв у визнанні Вас потерпіли. Можете скинути номер справи.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую!

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вони дійсно праві? - да так оно и есть

    но вы можете так же подать заявление в полицию

    Иваненко Мария Владимировна
    Общаться в чате Иваненко Мария Владимировна 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 27 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    А с чего вообще решили, что квартира была продана мошенническим путем на основании исковых требований? Вы тоже можете подать заявление в полицию, а возможно и обжаловать решение 1-ой инстанции об отказе в Вашем заявлении. Информации мало, сложно дать конкретный ответ.

    Телешев Сергій
    Общаться в чате Телешев Сергій 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    У Вашій ситуації недостатньо того, що Ви певний час формально були власницею квартири.

    Я би радив здійснити наступні дії:

    1. Звернутися з письмовою вимогою про відшкодування збитків до продавця майна в порядку ст. 661 Цивільного кодексу України (якщо майно набувалося на підставі договору купівлі-продажу)

    2. Звернутися до суду з позовом визнання недійсним договору, на підставі якого «набувалося» майно, а також з вимогою про відшкодування коштів в порядку ст.1212 Цивільного кодексу України.

    3. Звернутися до власника майна з позовом про відшкодування добросовісному набувачеві необхідних витрат на утримання, збереження майна, здійснених ним з часу, з якого власникові належить право на повернення майна або передання доходів.

    Після отримання відміток про прийняття відповідних документів (листів - поштою, позовів - судом) - звернутися до слідчого з заявою про визнання Вас як потерпілої, до якої додати копії відповідних документів.

    Якщо я правильно розумію ситуацію, слідчий та суд відмовили виключно з формальних підстав.

    Якщо Вам моя консультація була Вам корисною, будь ласка, обирайте її як кращу вдіповідь.

    Нехай все буде справедливо!

    Гончаренко Константин
    20%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно звернутися до поліції із заявою про вчинення злочину, детально викладіть факти у заяві та зареєструйте у відділі поліції. Заяву мають прийняти внести відомості до ЄРДР , ТА РОЗПОЧАТИ ПЕРЕВІРКУ ФАКТІВ, а Вам видати письмове повідомлення про реєстрацію заяви.

    Звернутися з письмовою вимогою про відшкодування збитків до продавця майна в порядку ст. 661 Цивільного кодексу України (якщо майно набувалося на підставі договору купівлі-продажу)

    Звернутися до суду з позовом визнання недійсним договору, на підставі якого «набувалося» майно, а також з вимогою про відшкодування коштів в порядку ст.1212 Цивільного кодексу України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/page):

    "ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій ...

    Глава 2. Посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна ...

    1.1. Правочини щодо відчуження та застави майна, право власності на яке підлягає реєстрації, посвідчуються за умови подання документів, що посвідчують право власності (довірчої власності) на майно, що відчужується або заставляється, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують. У разі посвідчення правочинів щодо відчуження та застави нерухомого майна, право власності на яке зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, документи, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно, не подаються.

    1.2. Право власності на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, земельну ділянку, що відчужуються, може бути підтверджено, зокрема, одним з таких документів або їх дублікатів: нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, пожертви, довічного утримання (догляду), ренти, дарування, міни, спадковим договором; свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів (аукціонів); свідоцтвом про придбання заставленого майна на аукціоні (публічних торгах); свідоцтвом про право власності; державним актом на право власності на земельну ділянку; свідоцтвом про право на спадщину; свідоцтвом про право власності на частку в спільному майні подружжя; договором про поділ спадкового майна; договором про припинення права на утримання за умови набуття права на нерухоме майно; договором про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно; договором про виділення частки в натурі (поділ); іпотечним договором, договором про задоволення вимог іпотекодержателя, якщо умовами таких договорів передбачено передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки; рішенням суду; договором купівлі-продажу, зареєстрованим на біржі, укладеним відповідно до вимог законодавства, тощо.

    У разі коли державну реєстрацію права власності на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, земельну ділянку, що відчужуються, відповідно до закону проведено без видачі документа, що посвідчує таке право, право власності підтверджується на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього.";..

    "1.6. Крім документа, що посвідчує право власності на житловий будинок, квартиру, садибу та інше нерухоме майно, право власності на яке підлягало реєстрації відповідно до законодавства, що діяло на момент його виникнення, та не зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, долучається документ, що підтверджує державну реєстрацію права власності на це майно (крім випадків, коли відомості про державну реєстрацію права власності містяться в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, який є архівною складовою частиною Державного реєстру речових прав на нерухоме майно)."

    Іншими словами, не виключно, що сестра є учасником шахрайської схеми - при посвідченні укладеного Вами договорі купівлі-продажу квартири нотаріус мав можливість, право та обов'язок отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформацію щодо власників квартири; договір нотаріус, як вбачається, посвідчив, а отже квартира мала бути "чистою". Зверніться або до нотаріуса про переврку відомостей з Реєстру, або до державного реєстратора про надання витягу з Реєстру щодо попередніх/перепопередніх власників квартири.

    Крім того, навіть якщо є належним власником 1/2 квартири, то її право вимоги обежується цією частиною, а не щодо квартири в цілому.

    Якщо моя консультація була Вам корисною, оберіть кращою ту, хто про це просить - їм мабуть потрібно більше.

    Савченко Олександр
    60%
    Общаться в чате Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір.

    1) Ви пишите: "Тепер власниця квартири (та сама сестра) подала позов до суду про витребування майна з незаконного володіння і позбавлення мене права власності".

    Тобто, позов був поданий саме проти Вас (на всю квартиру чи лише на 1/2)? Суд надіслав Вам ухвалу про відкриття цивільного провадження та копію позовної заяви?

    Вважаю, що позов саме проти Вас є протиправним, адже Ви дійсно є добросовісним набувачем.

    Позов ця сестра повинна була подавати саме проти осіб, які продали Вам квартиру (перших покупців).

    2) Ви написали скаргу на слідчого до суду (напишіть номер справи, щоб я міг ознайомитися з ухвалою).

    3) Наразі Вас не можна вважати потерпілою у цьому кримінальному провадженні. Адже заяву про вчинення злочину подавали не Ви, а власниця 1/2 квартири (та сама сестра), а тому лише її можуть визнати потерпілою.

    Якщо Ви хочете набути статусу потерпілої та вважаєте, що попередній власник, який продав Вам квартиру є шахраєм, то Вам необхідно так само подати проти нього заяву до поліції про шахрайство та підробку документів.

    Якщо ваше право власності на квартиру зареєстроване і у Вас є відповідний витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно , то наразі квартира належить саме Вам.

    4) Які документи, що стосуються купівлі квартири та її оплати у Вас є?

    У будь-якому разі без житла або відповідної компенсаці Ви не залишитесь.

    Адже навіть у разі визнання договору купівлі-продажу недійсним, Ви матимете право на стягнення з продавця всіх витрат, понесених у зв'язку з придбанням квартири.

    Стаття 216. Правові наслідки недійсності правочинум (Цивільний кодекс України)

    1. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

    У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

    2. Якщо у зв'язку із вчиненням недійсного правочину другій стороні або третій особі завдано збитків та моральної шкоди, вони підлягають відшкодуванню винною стороною.

    Всього доброго. Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    Вы должны быть потерпевшей, согласно ст.55 Уголовного процессуального кодекса Украины, так как Вам причинен моральный ущерб в виду мошенничества и материальный ущерб ив виду, того что мошенники завладении принадлежащими Вам денежными средствами, которые Вы отдали за приобретение квартиры, но это всё нужно делать не в этом уголовном деле, которое открыто иными лицами с иным изложением обстоятельств не в Вашу пользу, а в новом уголовном деле, срочно необходимо открыть по Вашему заявлению в полицию в отношении продавцов, первого частичного собственника, нотариуса о мошенничестве по статье 190 Уголовного кодекса Украины.

    Поэтому, рекомендую Вам срочно на основании ст.ст.60, 214 УПК Украины, подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела в отношении указанных лиц о мошенничестве по статье 190 УК Украины.

    После чего, необходимо в течении суток получить излечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела, что следователь обязан сделать на основании ст.ст.60, 214 УПК Украины.

    Затем, сразу же подавайте заявление следователю о признании Вас потерпевшей, на основании ст.55 УПК Украины, расписав причиненный Вам моральный и материальный ущерб.

    В рамках этого уголовного дела, Вы имеете право подать иск у подозреваемым о возмещении морального и материального ущербов.

    Нужна помощь, обращайтесь.

    Всего доброго. Удачи Вам.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України