Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 20 жовтня 2024, питання №121482 350₴

Чи має зворотню силу Закон про мобілізацію?

Добрий день, підкажіть будь-ласка, якщо студент який має раніше здобуту вищу освіту рівня спеціаліста, в 2023 р. вступив до університету для здобуття другої ВО рівня бакалавр до прийняття закону про мобілізацію, чи втратить він право на відстрочку після набрання чинності даного закону, тобто, чи має цей закон зворотню дію?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ярославе!

    На жаль, але Ви не матимете право на відстрочку у даному випадку.

    Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" було передбачено наступне:

    "II. Прикінцеві та перехідні положення

    3) громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року".

    Тобто, всі громадяни, які втрачали право на відстрочку у разі втрати цього права у зв'язку із прийнятими змінами до законодавства мали змогу лише довчитись до завершення поточного навчального року (червень-липень 2024 року).

    Отже, станом на сьогодні право на відстрочку мають тільки ті громадяни, які здобувають рівень освіти вищий за раніше здобутий. При тому для оформлення відстрочки необхідно надати до ТЦК довідку з ЄДЕБО, яка підтверджує послідовне здобуття рівней освіти.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Оскільки Ви вже здобули диплом спеціаліста, то у Вашій довідці з ЄДЕБО буде зазначено - "Ні, порушує". З таким записом ТЦК відмовить Вам у наданні відстрочки. Тому, Вам потрібно шукати інші підстави, які визначені статтею 23 Закону України "Про мобілізацію".

    Ви розглядали інші підстави для відстрочки? Можливо, бронювання? Наявність близків родичів, які мають інвалідність або потребують постійного догляду?

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України