Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 жовтня 2024, питання №121534 800₴

Маю хронічний саркоїдоз легень і направлення на дообстеження у Київ, але прийшла на пошту повістка. Як краще поступити?

Доброго дня
Хворію на хронічний саркоїдоз ураженнями легень та лімфатичних вузлів, маю хронічну распіраторну недостатність 1 типу (діагнози прикріпив в файлах). Минулого разу (червень поточного року), коли проходив стаціонар у пульмонології виписали направлення в Київ (інститут Яновського), поки ще не встиг зїздити так як певні проблеми на роботі (маю закрити проект).
Кілька днів тому батькам зателефонували з пошти на рахунок того що прийшла на мене повістка. Підкажіть будь-ласка як краще поступити, поки проігнорувати її (поки не пройду обстеження ще у києві і не отримаю остаточний діагноз), чи піти забрати?

Дякую.

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ІГНОРУВАТИ ПОВІСТКИ НЕ МОЖНА, ЦЕ ПРИЗВЕДЕ ДО ОГОЛОШЕННЯ ВАС У РОЗШУК ТА ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (ШТРАФ).

    ТІЛЬКИ ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ В ЦТАЦІОНАРІ, ВИ МОЖЕТЕ НЕ З'ЯВЛЯТИСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ.

    Якщо протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку чоловік не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до ТЦК.

    Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку, прирівнявши час зберігання повісток від ТЦК до судових повісток. Так, на те, щоб забрати рекомендований лист, який надіслав ТЦК, з пошти у чоловіків буде три дні. В іншому випадку на них чекає постанова ТЦК про штраф від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

    Відповідно до Порядку призову належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку є:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

    Отже, змінами, внесеними постановою уряду від 8 жовтня 2024 р. №1147 передбачено, що рекомендовані листи з позначкою «Повістка ТЦК» під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). Кабмін уточнив, що рекомендовані листи з позначками «Повістка ТЦК», «Вручити особисто» підлягають врученню особисто адресатам.

    Втім, у разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК».

    Якщо ж протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника.

    По суті, це і буде «належним повідомленням», після чого ТЦК може винести постанову про штраф.

    У разі коли адресат (одержувач) відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «Адресат відмовився» і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його відправнику.

    У разі невручення рекомендованого листа з позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК» такі відправлення разом з бланком повідомлення про вручення повертаються за зворотною адресою у порядку, визначеному цими Правилами, із зазначенням причини невручення.

    День явки за викликом резервіста або військовозобов'язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    ТОБТО У ВАС БУДЕ АБО 7, АБО 10 ДНІВ ВІД ДНЯ НАДСИЛАННЯ ПОВІСТКИ(про це свідчить постанова № 1134).

    Згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, за нез’явлення за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час встановлена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17000 грн до 25500 грн.

    ЯКЩО У ВАС БУДЕ ЛІКАРНЯНИЙ, ТО ВИ МАЄТЕ ПРАВО НЕ ЙТИ ЗА ПОВІСТКОЮ. АЛЕ ПРО ЦЕ ТРЕБА СПОВІСТИТИ ТЦКСП.

    Поважні причини неприбуття по повістці вже закріплені в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та постанові Кабміну №560.

    Згідно з документами, у разі неможливості прибути з поважних причин (це зазвичай хвороба, обставини непереборної сили, смерть близького родича тощо), громадянин зобов'язаний не пізніше триденного терміну особисто подати відповідні документи, які підтверджують його поважну причину до ТЦК з подальшим прибуттям протягом 7 днів,

    Приклад: у військовозобов'язаного визначена дата прибуття на 1 серпня. Громадянин захворів, у нього є три дні на повідомлення ТЦК із поданням відповідних підтверджуючих документів про причини неявки, тобто до четвертого числа він повинен обов'язково надіслати лікарняний лист. Якщо ця дата буде прострочена, то вже 4 серпня людині можуть одразу виносити постанову про штраф. Якщо громадянин вкладається в ці терміни, то його "ставлять на паузу" і чекають подальшого прибуття вже протягом 7 днів.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам краще забрати лист, адже якщо в ньому повістка, то незалежно від того отримаєте лист чи ні - Ви вважатиметесь належно оповіщеним і за неявку без поважої причини до ТЦК можлива адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП (штраф, який становить від 17 тис. грн. до 25,5 тис грн.). Проте, якщо у Вас буде поважна причина, наприклад лікарняний - то Ви можете повідомити про це ТЦК та явитися вже після закриття лікарняного.

    Згідно пункту 41 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки - особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.
    Згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки АБО В БУДЬ-ЯКИЙ ІНШИЙ СПОСІБ з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Отже, якщо у Вас буде відкритий лікарняний, то Ви матимете поважну причину для неявки до ТЦК, але про нього Ви повинні повідомити ТЦК протягом 3 днів з дати вказаної у повістці. Проте, майте на увазі, що після закінчення лікарняного Вам порібно явитися до ТЦК.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    І. Саркоїдоз передбачений у статті 12 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Діагноз саркоїдозу повинен бути підтверджений морфологічно. За неможливості морфологічної верифікації або відмови від неї діагноз встановлюється на основі комплексу клініко-рентгенологічних ознак.

    До пункту «а» статті 12 Розкладу хвороб, яка передбачає виключення з військового обліку належать:

    • саркоїдоз легень зі значним порушенням функції дихання;
    • саркоїдоз з ураженням ЦНС;
    • саркоїдоз з ураженням серця.

    До пункту «б», яка передбачає придатність в частинах забезпечення, належать:

    • саркоїдоз легень, лімфатичних вузлів який потребує тривалого прийому ГКС або цитостатиків (не менше 6 місяців);
    • саркоїдоз легень з помірним порушенням функції дихання;
    • рецидивуючий перебіг саркоїдозу.

    До пункту «в», яка передбачає придатність належать:

    • саркоїдоз лімфатичних вузлів;
    • саркоїдоз легень без або з незначним порушенням функції зовнішнього дихання.

    Функція зовнішнього дихання оцінюється відповідно до таблиці 13 статті 46 додатку 2 до цього Положення.

    Постанова про потребу у відстрочці від призову та відпустці для лікування у зв’язку з хворобою приймається у разі, коли тимчасові розлади функцій крові та кровотворних органів після перенесених захворювань (анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія, порушення функцій еритроцитів та тромбоцитів) не зумовлені системними захворюваннями крові або після хірургічного лікування для повного відновлення працездатності та нормалізації гематологічних показників потрібен строк не менше одного місяця.

    Тобто, рішення ВЛК на підставі саркоїдозу буде залежати від ступеня порушення функцій.

    ІІ. Гіпертонічна хвороба ІІ ступеня - стаття 39 "б" та передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Згідно пункту 3.11. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    у разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Тобто, згідно Ваших діагнозів повністю придатним Вас не можуть визнати. Рішення ВЛК на підставі саркоїдозу буде залежати від ступеня порушення функцій дихання. При необхідності Вас можуть направити на дообстеження.

    Щоб не залежати від рішення ВЛК - додатково ознайомтесь також з іншими підставами для відстрочки, які зазначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юрію!

    Кілька днів тому батькам зателефонували з пошти на рахунок того що прийшла на мене повістка. Підкажіть будь-ласка як краще поступити, поки проігнорувати її (поки не пройду обстеження ще у києві і не отримаю остаточний діагноз), чи піти забрати?

    І перше, і друге особливо нічого не змінить, якщо Ви не збираєтесь йти до ТЦК. Тобто, у будь якому випадку Ви вважатиметесь таким, що отримав повістку, оскільки були належним чином повідомлені. Отже, можете бути притягнуті до адмінистративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП за неявку по повістці без поважної на те причини.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    Згідно тієї ж Постанови:

    "23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів".

    Чи маєте Ви підставу для відстрочки? Який план дій? Тобто, у разі отримання Вами повістки Ви збираєтесь відвідати ТЦК?

    Щодо Вашого діагнозу, то відповідно до Додатку 2 Розкладу хвороб Наказу №402 щодо статті 12:

    Діагноз саркоїдозу повинен бути підтверджений морфологічно. За неможливості морфологічної верифікації або відмови від неї діагноз встановлюється на основі комплексу клініко-рентгенологічних ознак.

    4) до пункту «а» належать:

    • саркоїдоз легень зі значним порушенням функції дихання;
    • саркоїдоз з ураженням ЦНС;
    • саркоїдоз з ураженням серця.

    5) до пункту «б» належать:

    • саркоїдоз легень, лімфатичних вузлів який потребує тривалого прийому ГКС або цитостатиків (не менше 6 місяців);
    • саркоїдоз легень з помірним порушенням функції дихання;
    • рецидивуючий перебіг саркоїдозу.

    6) до пункту «в» належать:

    • саркоїдоз лімфатичних вузлів;
    • саркоїдоз легень без або з незначним порушенням функції зовнішнього дихання.

    Функція зовнішнього дихання оцінюється відповідно до таблиці 13 статті 46 додатку 2 до цього Положення".

    Якщо ми говоримо про проходження ВЛК, то, звичайно, що Вам потрібно мати якомога більше медичних документів. Отже, з'являтись до ТЦК бажано було б із результатами додаткового обстеження. Проте, якщо не з'явитесь по повістці зараз, то можливо отримаєте штраф на суму від 17000 грн до 25500 грн та потрапите у розшук ТЦК.

    Коли Ви в останній раз проходили ВЛК? Який ВОД маєте? Чи оновлювали дані?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас.

    Хворію на хронічний саркоїдоз ураженнями легень та лімфатичних вузлів, маю хронічну распіраторну недостатність 1 типу (діагнози прикріпив в файлах). Минулого разу (червень поточного року), коли проходив стаціонар у пульмонології виписали направлення в Київ (інститут Яновського), поки ще не встиг зїздити так як певні проблеми на роботі (маю закрити проект).Кілька днів тому батькам зателефонували з пошти на рахунок того що прийшла на мене повістка. Підкажіть будь-ласка як краще поступити, поки проігнорувати її (поки не пройду обстеження ще у києві і не отримаю остаточний діагноз), чи піти забрати?

    На мій погляд, обстеження у м. Києві - дуже важливий та відповідальний крок. Якщо Ви маєте проблеми зі здоров'ям, рекомендував би подумати над варіантом неявки по поважній причині, допоки у Вас на руках не будуть всі медичні документи.

    По-перше, треба розібратися, який це був лист: рекомендований без опису чи з описом вкладення?

    Якщо з описом, у Вас є лише три дні на отримання повістки. Якщо Ви не можете отримати повістку, попросіть, аби отримати її спробував член Вашої сім'ї.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 5 березня 2009 р. № 270 Київ

    Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку

    81. Рекомендовані поштові відправлення (крім рекомендованих листів з позначками “Судова повістка”, “Повістка ТЦК”), повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час видачі в об’єкті поштового зв’язку вручаються адресату (одержувачу), а в разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів сім’ї, який проживає разом з ним.

    У разі відсутності адресата (одержувача) або повнолітніх членів його сім’ї про надходження поштового відправлення, поштового переказу адресат (одержувач) інформується у спосіб, визначений оператором поштового зв’язку.

    82. Рекомендовані листи з позначкою “Судова повістка”, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу), а в разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів його сім’ї, який проживає разом з адресатом (одержувачем). У разі відсутності адресата (одержувача), будь-кого з повнолітніх членів його сім’ї за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Судова повістка”.

    Рекомендовані листи з позначкою “Повістка ТЦК” під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). У разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”.

    Якщо протягом трьох робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого (реєстрованого) листа з позначкою “Судова повістка”, працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку “адресат відсутній за зазначеною адресою”, яка засвідчується підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до суду.

    Теоретично за неявку можливий адміністративний штраф 17-25,5 тис грн, але варто аналізувати інші моменти.

    По-друге, критично важливо зібрати повний пакет медичних документів.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися:

    військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, - на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними повістках або мобілізаційних розпорядженнях;

    резервісти, які проходять службу у військовому резерві, - до військових частин у строки, визначені командирами військових частин;

    військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку;

    військовозобов’язані, резервісти розвідувальних органів України - за викликом керівників відповідних підрозділів;

    особи, які уклали контракти про перебування у резерві служби цивільного захисту, - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

    Інші військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

    У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк.

    У повістці про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки зазначаються:

    1) прізвище, ім’я та по батькові і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    2) найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що видав повістку;

    3) мета виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    4) місце, день і час явки за викликом;

    5) підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;

    6) реєстраційний номер повістки;

    7) роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    Для громадян, які самостійно прибули до територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підлягають направленню на навчання (підготовку) у зв’язку з призовом на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, час явки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки встановлюється протягом двох місяців з дня проходження військово-лікарської комісії.

    Під час вручення повістки представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім’я та по батькові, посади, а також пред’явити службові посвідчення.

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    Сказати точно, яке рішення прийме ВЛК, юристи не можуть і не мають такого права, адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Але тим не менше, на основі аналізу наказу Міністра оборони № 402 можна мати певне уявлення про той висновок, яки повинна зазначити ВЛК.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    Стаття 12

    Включено: анемії (аліментарні, гемолітичні, апластичні, постгеморагічні) D50-D64; порушення згортання крові, пурпура (ідіопатична, тромбоцитопенічна), геморагічні стани D63-D69; інші хвороби крові та кровотворних органів (агранулоцитоз, хвороби селезінки) D70-D77; деякі порушення із залученням імунного механізму (усі види саркоїдозу, імунодефіцити) D80-D89

    а) швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) повільно прогресуючі з помірними порушеннями функцій та частими загостреннями

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) повільно прогресуючі та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями

    Придатні

    г) стани після перенесених гострих хвороб крові, кровотворних органів та окремих порушень із залученням імунного механізму або хірургічного лікування

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    III. Хвороби крові і кровотворних органів та окремі порушення із залученням імунного механізму (D50-D89), їх наслідки

    1. Стаття 12:

    4) до пункту «а» належать:

    саркоїдоз легень зі значним порушенням функції дихання;

    саркоїдоз з ураженням ЦНС;

    саркоїдоз з ураженням серця.

    5) до пункту «б» належать:

    саркоїдоз легень, лімфатичних вузлів який потребує тривалого прийому ГКС або цитостатиків (не менше 6 місяців);

    саркоїдоз легень з помірним порушенням функції дихання;

    рецидивуючий перебіг саркоїдозу.

    6) до пункту «в» належать:

    саркоїдоз лімфатичних вузлів;

    саркоїдоз легень без або з незначним порушенням функції зовнішнього дихання.

    Функція зовнішнього дихання оцінюється відповідно до таблиці 13 статті 46 додатку 2 до цього Положення.

    Який ступінь ДН Ви маєте? ЧИ Є ХРОНІЧНИЙ БРОНХІТ? ЗАГАЛОМ ПЕРЕГОВОРИВ ЗІ ЗНАЙОМИМ ЛІКАРЕМ ПО ВАС, МОЖЛИВО НАВІТЬ Є ПІДСТАВИ ДЛЯ ІНВАЛІДНОСТІ. АЛЕ ТРЕБА АНАЛІЗУВАТИ ДОКУМЕНТИ.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України