Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 октября 2024, вопрос №121640 500₴

Повістка у ТЦК пінсеонеру.

Вітаю. Допоможіть, я Володимир, живу Киів, Дніпровський р-н, мені 60 років.(13.08.1964р.н.) Отримав 21 жовтня 2024р. Повістку 952/НО-Пр/22 на звірку даних до дніпровского ТЦК таСП. Що мені робити. За ст37 ч.6, п.п4 я досяг гранічного віку. А у резерв+ моі данні зникли. Мене можуть відаравити на ВЛК ? До речі мене повинні виключити були автоматично, чи як зараз це роблять, я не розумію. Дякую.які права я маю.

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Не переживайте.

    Це якась технічна не точність.

    Звертайтесь до ТЦКСП.

    Спочатку зателефонуйте та виясніть ситуацію. Повідомте про свій вік.

    Ніхто Вас виходячи з Вашого віку на ВЛК не направить та не не мобілізує.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Можливо якась помилка. Прийдете з паспортом і вас виключать з обліку та і все.

    П. 4 ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий облік та військову службу" зазначає, що виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які: досягли граничного віку перебування в запасі.

    Стаття 28 Закону "Про ВО та ВС" зазначає

    1. Запас військовозобов'язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов'язаних.

    2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

    1) перший розряд - до 35 років;

    2) другий розряд - до 60 років.

    Я вважаю, що піти і розібратися треба обов'язково, тому що невиконання вимог повістки призведе до штрафу

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Вам не варто хвилюватись з цього приводу. Після досягнення 60 років Ви вже не є військовозобов'язаною особою та Вас повинні виключити з обліку в ТЦК. При тому вже ніхто не має права та не буде направляти Вас на проходження ВЛК. Тож йдіть спокійно до ТЦК, аби уникнути можливого штрафу за неявку по повістці та проблем із подальшим його оскарженням у суді. Вам абсолютно нічого не загрожує.

    Згідно Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    "9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави".

    Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.

    Стаття 22. Граничний вік перебування на військовій службі.

    1. Граничний вік перебування на військовій службі встановлюється:

    • 1) для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 45 років;
    • 2) для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 50 років;
    • 3) для військовослужбовців вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, - до 55 років;
    • 4) для військовослужбовців молодшого офіцерського складу - до 45 років;
    • 5) для військовослужбовців старшого офіцерського складу: майорів (капітанів 3 рангу), підполковників (капітанів 2 рангу) - до 50 років; полковників (капітанів 1 рангу) - до 55 років;
    • 6) для військовослужбовців вищого офіцерського складу - до 60 років;
    • 7) для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа осіб:
    • рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу - до 60 років;
    • вищого офіцерського складу - до 65 років.

    Відповідно до статті 37 ЗУ "Про ВО та ВС". Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Мене можуть відаравити на ВЛК ?

    Якщо Ви не відноситесь до осіб вищого офіцерського складу - Вас не мають права направляти на ВЛК, адже Ви підлягаєте виключенню з військового обліку за пунктом 4 частини 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    Якщо Ви є особою вищого офіцерського складу - то граничний вік перебування в запасі становить 65 років.

    До речі мене повинні виключити були автоматично, чи як зараз це роблять, я не розумію.

    Якщо Ви не відноситесь до осіб вищого офіцерського складу, то Вас повинні були виключити без Вашої присутності.

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для ЗНЯТТЯ або ВИКЛЮЧЕННЯ з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    Проте, скоріш за все Вас викликали, щоб поставити відмітку про виключення з військового обліку у військово-обліковому документі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ДНЯ, ВОЛОДИМИРЕ КОСТЯНТИНОВИЧУ! Це якась помилка скоріш за все. Або Вам хочуть зробити запис про виключення з обліку за віком. Якщо не прибудете, то Вас виключать з обліку лише з 01 січня 2024 року. Якщо Вам не принципово і не треба їздити за кордон чи не боїтесь, що патрулі будуть тягнути в ТЦК як придатного до мобілізації - то можете не ходити в ТЦК і не отримувати запис у військовому квитку. Але скажу з досвіду клієнтів у спробах виїхати за кордон. Без відмітки про виключення з обліку - прикордонники не випускають з України, посилаючись на те, що вони не знають нічого про 60 років і може Ви якийсь генерал, який намагається втекти з України (у них граничний вік 65 років). Вимагають доказів від ТЦК щодо виключення з обліку за віком. Припускаю, що патрулям людоловів теж буде мало дати Вашого народження у паспорті. Хоча формально, Ви не зобов"язані у віці з 60 років носити з собою військово-облікові документи.

    Якщо надумаєте ходити в ТЦК, то бажано попередньо зробити копію військового квитка. Бо дуже невідповідальні працівники ТЦК часто гублять військово-облікові документи або кажуть, що гублять. Потім довести, що у Вас був документ - дуже складно, адже приймаючи документ - вони досить неохоче видать Розписку про це. Хоча зобов"язані це робити.

    Я б сходив в ТЦК, бо формально до моменту виключення з обліку Ви рахуєтесь таким, що перебуває в запасі, а отже військовозобов"язаним і за неявку можуть в теорії навіть штраф 17 тисяч нарахувати. Законодавчо це все врегульовано досить неоднозначно, шо допускає множинні трактування не на користь громадянина. Автоматично без явки до ТЦК статус військовозобов"язаного Ви не втрачаєте на жаль за існуючими порядками аж до 1 січня 2025 року.

    Тепер процитую, що каже про це законодавство.

    Відповідно до частини дев"ятої статті 1 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу",

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    Згідно з частиною першою статті 22 Закону, Граничний вік перебування на військовій службі встановлюється: до 60 років (для осіб рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу навіть в умовах особливого періоду та воєнного стану).

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Згідно з частиною шостою статті 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    Відповідно до пункту 35 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 (зі змінами)

    Військовозобов’язані та резервісти протягом семи днів з дня досягнення граничного віку перебування в запасі направляються керівниками державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для виключення з військового обліку. На підставі відмітки районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу у військово-обліковому документі про виключення військовозобов’язаного та резервіста з військового обліку у відповідній графі списків персонального військового обліку робиться відмітка “Виключено з військового обліку”.

    Військовозобов’язані та резервісти, які тимчасово не працюють, у рік досягнення граничного віку перебування в запасі особисто прибувають до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу для виключення з військового обліку.

    У разі неприбуття військовозобов’язаного та резервіста, який досяг граничного віку перебування в запасі, до відповідного районного (міського) територіальних центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу для виключення з військового обліку, таке виключення здійснюється без участі зазначених осіб 1 січня наступного року після року досягнення граничного віку перебування в запасі.

    Згідно з пунктом 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 (зі змінами).

    Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    {Пункт 81 в редакції Постанови КМ № 675 від 07.06.2024}

    Якщо з 1 січня 2025 року +/- місяць не з"явиться запис про виключення за віком - можна писати в ТЦК листа з вимогою привести дані в Реєстрі у відповідність з фактом досягнення Вами 60-річного віку та обов"язку ТЦК виключити Вас з військового обліку за віком не пізніше 1 січня 2025 року.

    Хай Вам щастить у позитивному вирішенні Вашої ситуації!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЙТИ ЗА ПОВІСТКОЮ ДО ТЦКСП ЧИ НІ ВИРІШУВАТИ ВАМ - ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ.

    ПОВІСТКА ВАМ - ЦЕ СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ПОМИЛКА.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Вітаю. Допоможіть, я Володимир, живу Киів, Дніпровський р-н, мені 60 років.(13.08.1964р.н.) Отримав 21 жовтня 2024р. Повістку 952/НО-Пр/22 на звірку даних до дніпровского ТЦК таСП. Що мені робити. За ст37 ч.6, п.п4 я досяг гранічного віку. А у резерв+ моі данні зникли. Мене можуть відаравити на ВЛК ? До речі мене повинні виключити були автоматично, чи як зараз це роблять, я не розумію. Дякую.які права я маю.

    Повістка містить мету - для звірки даних. Сумніваюся, що працівники ТЦК та СП невірно порахували рік народження та кількість повних років. Саме тому виклик у даній ситуації виглядає доволі дивним. Чи не маєте Ви випадково офіцерського звання? Там граничний вік складає 65 років. Тут теоретично можливо 2 моменти:

    1. Вас викликають для того, аби виключити з військового обліку у зв'язку із досягненням граничного віку. Так, така процедура передбачає внесення відповідної інформації до Вашого військово-облікового документу.

    2. Дана повістка є технічною помилкою системи. До слова хотів би зазначити, що ця повістка сформована через систему "Оберіг". Замовлення на друк цих повісток орієнтовно робилися у вересні 2024 року, можливо навіть раніше. Як варіант, коли вони готувалися, Ви ще не досягли граничного віку. Також допустимий хід подій.

    А так - гадати складно. У будь-якому випадку рекомендую відвідати ТЦК та СП. Ви вже невійськовозобов'язаний, мобілізації офіційно не підлягаєте. Уважно з документами, які будуть давати Вам на підпис.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024