Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 октября 2024, вопрос №121676 800₴

Списання або відстрочка

Доброго дня. Потрібна допомога стосовно списання чи відстрочки. Скоріш за все прийшла повістка на укрпошту, "тільки в руки". Я ніколи не служив. Маю певні хвороби (гіпертонія 2 ст, 3 ст, 3 ризик; пресуюча астма 2; варикоз C4S, Ep, As, p, Pr GSV, CPV) , також дружина єпілептик (інвалідність не робила). Також є певні договори з деякими структурами де я роблю. На що я можу розраховувати, як допоможуть договори і як їх взяти в шефа?

Ответы юристов (26)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Договори не допоможуть.

    Наразі за наслідками проходження ВЛК особи визнаються придатними або непридатними.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.

    Шукайте варіанти відстрочки, що передбачені законодавством про мобілізацію (ст.23 Закону про мобілізацію).

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1.

    В НІЯКОМУ РАЗІ НЕ ІГНОРУЙТЕ ПОВІСТКУ.

    ІГНОРУВАННЯ ПОВІСТКИ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ОГОЛОШЕННЯ ВАС У РОЗШУК ТА ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Змінами до правил поштового зв’язку Кабмін визначив, що на те, щоб забрати повістку з пошти буде надано 3 дні (якщо вона не вручена особисто). Після повернення повістки неврученою і проставлення відповідної відмітки поштою ТЦК зможе почати процедуру накладення штрафу. Таким чином, ці штрафи будуть, по суті, «заочними». При цьому постанова ТЦК є виконавчим документом. Тобто, у разі, якщо добровільно штраф, який складає від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн, сплачений не буде, на ухилянтів можуть відкрити виконавчі провадження та почати стягнення з рахунків.

    Відповідно до статті 308 Кодексу про адміністративні правопорушення у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений ч. 1 статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби (ДВС) за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

    Відповідно до КУпАП штраф має бути сплачено не пізніш як через 15 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

    Виконання постанов ТЦК про накладення адміністративних стягнень, зокрема за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, здійснюється у порядку, визначеному Законом «Про виконавче провадження».

    Але спочатку треба розібратись зі шляхом, який проходить штраф від ТЦК - від "виписування" до примусового стягнення. І його я умовно поділяю на 2 етапи.

    1️. ТЦК та СП виносить постанову про притягнення до адміністративної відповідальності і дає строк на сплату штрафу (15 днів).

    2️. Якщо за 15 днів штраф не сплачений, ТЦК та СП передає постанову до органів Державної виконавчої служби, де штраф подвоюється, відкривається виконавче провадження, накладаються арешти на майно та банківські рахунки.

    І тепер "сюрприз": на першому етапі не існує реєстру, з якого ви могли б дізнатись про цей штраф - ані платного, ані безоплатного!

    Тому на цьому етапі про штраф можна дізнатись лише з листа, направленого Укрпоштою (за умови, що ТЦК та СП такий лист направить, а ви його отримаєте).

    А от вже на другому етапі такий реєстр є - і інформацію з нього можна отримати безкоштовно!

    Достатньо ввести свої дані в полі "Дані боржника" та натиснути пошук:

    https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Скажу ще раз іншими словами: якщо ви вже побачили інформацію про себе в цьому реєстрі, це означає, що справа вже перебуває у виконавчій службі, а штраф вже подвоївся.

    НИЖЧЕ ПОСИЛАННЯ НА ІНФОРМАЦІЮ, ЯКА ДОПОМОЖЕ ВАМ ВИРІШИТИ ОСКАРЖУВАТИ ШТРАФ ЧИ НІ:

    https://protocol.ua/ua/idti_v_sud_po_delu_s_ttsk/?...

    ххх

    ВАС СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ПОДАДУТЬ У РОЗШУК, ЯК ТІЛЬКИ ТЦКСП ОТРИМАЄ ВІД УКРПОШТИ ПОВІДОМЛЕННЯ, ЩО ВАС НЕМАЄ ЗА АДРЕСОЮ, АБО ВИ НЕ З'ЯВИТИСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ.

    Відповідно до пункту 3 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до ТЦК та СП для уточнення їх облікових даних та визначення їх призначення на особливий період. Тож повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років.

    Згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, за нез’явлення за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час встановлена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17000 грн до 25500 грн.

    Перелік повноважень ТЦК та СП було затверджено постановою Кабінету міністрів №154 від 23 лютого 2022 року "Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки".

    Деякі повноваження передбачені також:

    Адміністративні заходи ТЦКПС. Йдеться, зокрема, про звернення ТЦК до органів поліції для:

    Важливо, що адміністративне затримання таких осіб здійснюється незалежно від їхнього місця перебування на військовому обліку (в такому разі особа доставляється до найближчого ТЦК та СП).

    Крім того, ТЦК можуть (за необхідності) виписувати постанову про притягнення військовозобов'язаного до адміністративної відповідальності без складання протоколу про адміністративне правопорушення:

    • за статтею 210 КУпАП - "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку"
    • за статтею 210-1 КУпАП - "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію"
    • за статтею 211 КУпАП - "Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності"

    У разі порушення вимог щодо військового обліку, ТЦК мають право ініціювати адміністративну відповідальність. За певні порушення військового законодавства, такі як уникнення від мобілізації, військовозобов'язані можуть притягуватися до адміністративної відповідальності без складання протоколу.

    ТЦК дійсно може просити поліцію затримати особу, яка не зʼявилася за повісткою. Це передбачає п. 56 Порядку організації та ведення військового обліку, затвердженого постановою Кабміну №1487.

    ПІСЛЯ ЗВЕРНЕННЯ ТЦКСП ДО ПОЛІЦІЇ, ІНФОРМАЦІЮ ПРО ВАС ВНОСЯТЬ ДО БАЗА "АРМОР ".

    Поліція за зверненням ТЦК здійснює адміністративне затримання та доставлення осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    В Україні створені і працюють бази МВС АРМОР, "Оберіг" і "Гарпун", де зібрані певні дані про українців.

    АРМОР – розшифровується, як Автоматизоване Робоче Місце Оперативного Робітника. Це інтегрована інформаційно-пошукова система Міністерства внутрішніх справ України, прийнята за базову у всіх обласних МВСУ з 2002 року. Автоматизовані робочі місця встановлені у міських районних відділах, Функції системи: пошукові, облікові, довідкові, прогнозуючі.

    Це внутрішня база поліції,в якій містяться дані про людей які в них адміністративні відповідальності або кримінальні. І, в принципі, вони бачать по людині, по її документах, до чого вона притягувалася, різні адміністративні правопорушення, кримінальні, а також розшук. Плюс зараз в базі АРМОР є відміточка, що людина ухилянт. Тобто, з приводу ТЦК. Але, по суті, це і є так звана база ухилянтів, в яку ТЦК подають в поліцію про розшук.

    В базу АРМОР може потрапити кожна людина, якщо вона спричинить якесь адміністративне порушення, або це буде постанови поліцейських патрульних, або це буде рішення через суд. Звичайні люди зайти і перевірити себе в базі АРМОР не можуть. Тому що це поліцейська база. Якщо у вас є адміністративні правопорушення, треба перевіряти судовий реєстр, або робити запит в поліцію, наприклад. Можна це зробити за допомогою адвоката. Робиться АДВОКАТСЬКИЙ ЗАПИТ.

    Якщо від поліції надходить відповідь, що вони не можуть цього зробити, тоді громадянину мають надіслати ще один документ — "вимогу". Це вже не рекомендація, а зобов'язання прибути до ТЦК.

    Якщо ж протягом 10 днів вимога не буде виконана, то представники ТЦК вимушені звернутися до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

    2.

    ВАША РОБОТА НЕ ДОПОМОЖЕ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ - ЦЕ МОЖЛИВО ТІЛЬКІ ЧЕРЕЗ БРОНЮВАННЯ, ЯКЩО ВАШЕ ПІДПРИЄМСТВО МАЄ НА ЦЕ ПРАВО.

    З ТОГО ЩО ВИ НАВЕЛИ, У ВАС ЄДИНА МОЖЛИВІСТЬ ЦЕ ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВОГО ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

    Проходження медичного огляду під час мобілізації регулюється пунктом 3 глави II Наказу МО від 14.08.2008 року №402.

    Зокрема, відповідно до підпункту 3.4 перед оглядом проводиться загальний аналіз крові, в тому рахунку на ВІЛ, гепатит, цукор, загальний аналіз, визначається група крові, резус, проводиться рентген, а особам за 40 років обов’язково вимірюють тиск та проводиться ЕКГ.

    Відповідно до підпункту 3.5 до початку проведення медичного огляду ТЦК та СП отримує дані від органів соціального забезпечення щодо осіб з інвалідністю.

    А військовозобов’язаний під час проведення медогляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою №025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року №110, виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в електронній базі.

    Долучіть заявою до особової справи всі без винятку лікарські виписки, висновки, заключення та виписку з амбулаторної картки. Зверніть увагу: виписку з амбулаторної книги ви не просто можете надати, ви зобов’язані це зробити. Для чого – зараз зрозумієте.

    Згідно з тим же підпунктом 3.5 зазначені документи, а на офіцерів і прапорщиків запасу – також особові справи, ТЦК та СП до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

    Тобто всі ваші виписки та висновки з лікарень і амбулаторної книжки передаються на ВЛК. Не просто картку обходу лікарів, як у нас часто відбувається зараз, а справу, щоб лікарі ознайомилися із висновками та виписками. Чому?

    Щоб ви не змогли скористатися правом на оскарження, перебуваючи ще вдома. Адже якщо ви потрапляєте у військову частину, тоді оскаржити висновок ВЛК, звісно, можна, але на проведення повторного огляду вас просто не відпустять.

    А чому такий переполох із датою отримання довідки? Строк оскарження складає один місяць для оскарження висновку. А як показують ситуації, в довідці стоїть дата місячної давнини або ж тиждень до закінчення строку оскарження.

    Тож першочергово вам повинні видати довідку про придатність, ви повинні розписатися за її отримання, поставити правильну дату і, якщо не погоджуєтеся з висновком ВЛК, можете написати заяву на оскарження і до моменту переогляду вас не можуть мобілізувати.

    Це написано - В пункті 72 Постанови Кабміну №560 від 14.05.2024 року:

    «У разі незгоди громадянина з рішенням ВЛК при ТЦК та СП на підставі його заяви громадянин направляється для проходження військово-лікарської комісії при обласному ТЦК та СП».

    Тобто, якщо ви не погоджуєтеся з довідкою ВЛК, вам потрібно зазначити, що ви будете писати заяву про направлення на повторний огляд.

    ххх

    Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

    Законодавством передбачено можливість оскарження постанов ВЛК у досудовому порядку. Зокрема, відповідно до абзацу 3 пункту 2.12 наказу Міноборони № 402, у спірних питаннях, пов'язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, питаннях контролю за об'єктивністю висновків лікарів, за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад.

    Досудовий порядок оскарження передбачає перегляд постанови ВЛК вищою інстанцією за принципом інстанційності:

    1. Постанови ВЛК районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки можна оскаржити до ВЛК області або м. Києва.

    2. Перегляд постанов підпорядкованих ВЛК (ВЛК областей) мають право здійснювати ВЛК регіонів.

    3. Постанови будь-яких ВЛК має право переглядати Центральна ВЛК, яка є керівним органом.

    За наслідками розгляду заяви вища інстанція ВЛК може прийняти рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду з метою остаточного вирішення питання щодо придатності до військової служби.

    Для оскарження постанови ВЛК у досудовому порядку необхідно підготувати відповідну заяву про перегляд такої постанови та додати всі необхідні документи, видані військово-лікарською комісією. У заяві важливо чітко викласти підстави для оскарження, наприклад, непомічену хворобу, помилку ВЛК у встановленні причинного зв'язку захворювання тощо.

    Крім досудового порядку, постанови ВЛК можуть бути оскаржені й у судовому порядку відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ). Оскарження рішень ВЛК у суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства, оскільки ВЛК є органами військового управління, які виконують владні управлінські функції.

    Строки для оскарження регулюються статтею 122 КАСУ:

    1. Три місяці з дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови, тобто у разі попереднього застосування досудового порядку. Цей строк починає свій перебіг із дня вручення рішення вищої інстанції ВЛК за результатами розгляду заяви про перегляд постанови.

    2. Шість місяців із дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК.

    Розмір судового збору за подання заяви до суду фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2024 році це складає 1211,20 грн.

    Вимоги до позовної заяви та необхідні додатки подаються з урахуванням вимог статей 160 і 161 КАСУ. Зокрема, позовна заява має містити:

    • найменування адміністративного суду, до якого подається заява;
    • повне найменування сторін та їх місцезнаходження (місце проживання);
    • зміст оспорюваного рішення (постанови ВЛК);
    • виклад обставин, на яких ґрунтуються вимоги;
    • вимоги позивача і їх обґрунтування;
    • перелік документів, що додаються до заяви.

    До заяви мають бути додані копії оскаржуваної постанови ВЛК та документи, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги (наприклад, медичні висновки, довідки тощо).

    Верховний Суд у своїй практиці виробив низку важливих позицій щодо оскарження постанов військово-лікарських комісій. Зокрема, у постанові від 12 червня 2020 року у справі № 810/5009/18 Верховний Суд висловив такі ключові положення:

    1. Судовий контроль за рішеннями ВЛК здійснюється в межах компетенції адміністративних судів. Суд не може підміняти собою ВЛК та самостійно визначати ступінь придатності до військової служби, однак має право оцінити повноту й об'єктивність проведеного медичного огляду та встановлення причинного зв'язку захворювання.

    2. Суд зобов'язаний перевірити дотримання процедури проведення медичного огляду та прийняття рішення ВЛК, а також проаналізувати наявність усіх необхідних документів, на підставі яких приймалося рішення.

    3. У випадку встановлення судом недоліків у процедурі проведення медичного огляду або прийняття рішення ВЛК, постанова ВЛК може бути визнана незаконною та скасована із зобов'язанням провести повторний медичний огляд.

    4. Суд не має права самостійно встановлювати причинний зв'язок хвороби з проходженням військової служби або визначати ступінь втрати працездатності. Це належить до компетенції ВЛК.

    Обґрунтуйте свій позов такими міркуваннями:

    1) При проведенні медичного огляду позивача членами ВЛК не було дотримано встановленої Положенням № 402 процедури. Зокрема, у медичній картці позивача відсутні результати обов'язкових досліджень - рентгенологічного, аналізів крові та сечі, електрокардіограми тощо, що свідчить про неповний медогляд і порушення вимог законодавства.

    2) Спірне рішення ВЛК про непридатність позивача до військової служби прийнято необґрунтовано, без урахування всіх наявних матеріалів справи та обставин. Воно є непропорційним можливому обмеженню прав особи та таким, що не забезпечує належного балансу приватних і публічних інтересів. Відповідач (ВЛК) не довів правомірність свого рішення.

    3) Хоча питання визначення придатності до військової служби є дискреційним повноваженням ВЛК, проте оскільки оскаржуване рішення прийнято з порушенням встановленої законом процедури, воно підлягає скасуванню судом.

    4) Суд не має компетенції для оцінки правильності медичних висновків ВЛК щодо діагнозу та ступеня придатності особи до військової служби. Однак суд уповноважений перевіряти законність самого рішення ВЛК в частині дотримання встановленої процедури його прийняття.

    ПО ВАШІЙ СИТУАЦІЇ:

    Я ВАМ НАДАМ КОНСУЛЬТАЦІЮ З ЮРИДИЧНОЇ ТОЧКИ ЗОРУ, БО МЕДИЧНА СТОРОНА ВАШОГО ПИТАННЯ НЕ В МОЄЇ КОМПЕТЕНЦІЇ (Я НЕ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ).

    СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ТА ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВО - ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі (Наказ МОУ 402) Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    ВАШІ ХВОРОБИ Є В ПЕРЕЛІКУ, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ МОЖЕ ВСТАНОВИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ ПОРІВНЯВШІ ВАШІ ПОКАЗНИКИКИ З ДОДАТКАМИ ТА ВИМОГАМИ НАКАЗУ МОУ 402.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, Олександре!

    Чи маєте Ви військово-облковий документ? У Вас тяжка чи легка форма персистуючої бронхіальної астми? Чи маєте Ви венозну недостаттність? Чи працюєте Ви на підприємтсві, яке визнане критично важливим?

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або визнані ВЛК непридатним до військової служби.

    За неявку по повістці передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП (штраф від 17 тис.грн.).

    Якщо ж Ви явитесь по повістці, але без права на відстрочку, то Вас направлять на ВЛК і в разі придатності вручать повістку на відправку.

    Відстрочити похід до ТЦК можете в тому разі, якщо у Вас є поважна причина для неявки.

    Згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізнішеТРЬОХ діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки АБО В БУДЬ-ЯКИЙ ІНШИЙ СПОСІБ з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує СІМ календарних днів.

    У випадку неявки за повісткою надісланою поштою на уточнення облікових даних Вам:

    1. Бажано не тримати на банківських рахунках кошти, адже в разі незаконного накладення штрафу ТЦК звернеться до державної виконавчої служби для примусового стягнення заборгованості, а державний виконавець в свою чергу накладе арешт на рахунки.

    2. Готуватись до того, що Вам ще раз направлять повідомлення про явку до ТЦК.

    3. Вас можуть внести в базу АРМОР та оголосити в розшук

    4. До Вашого місця проживання можуть час від часу навідуватися правоохоронні органи.

    5. При зустрічі з групою оповіщення на вулиці - Вас можуть затримати працівники поліції та доставити до ТЦК.

    Проте, Ви повинні знати, що без виненесення ПОСТАНОВИ керівником ТЦК про притягнення до відповідальності - штраф сплачувати не потрібно.

    Сам процес накладення штрафу виглядає так:

    1. Спочатку ТЦК повинен належним чином повідомити військовозобов'язаного про місце та час розгляду справи.

    2. Потім проходить сам розгляд справи за присутності військовзобов’язаного. Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    3. Після розгляду справи, керівник ТЦК виносить постанову, яка повинна містити:

    • найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
    • дату розгляду справи;
    • відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
    • опис обставин, установлених під час розгляду справи;
    • зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
    • прийняте у справі рішення.

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Для інформування особи про час та місце розгляду справи можуть використовуватися різні способи: рекомендований лист, особисте вручення повідомлення. При цьому, надсилання повідомлення (без доказів його отримання) не свідчить про її поінформованість. У разі неналежного поінформування особи, яка притягується до відповідальності, уповноважена особа не може розпочинати розгляд справи.

    ОТЖЕ, якщо ВАС не повідомлять про час та місце розгляд справи та винесуть постанову про накладення штрафу - ТЦК порушить ВАШІ права як особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таке рішення ТЦК може бути оскаржене у судовому порядку.

    Теоретично, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили, то ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештували Ваші рахунки чи майно. Проте, якщо штраф виписали незаконно - Ви його можете оскаржити.

    Крім того, якщо сума штрафу буде меншою за 20 мінімальних зарплат (160 тис грн) - звернення стягнення на єдине житло не здійснюється (частина 7 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження)

    У випадку направлення правоохоронців за адресою з ціллю адміністративного затримання вони не мають право проникати в житло.

    В протилежному випадку це буде абсолютно протизаконно.

    По-перше, за неявку по повістці передбачена лише адміністративна відповідальність.

    По-друге, відповідно до вимог ст.13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

    Стаття 30 Конституції України допускає проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку не інакше як за вмотивованим судовим рішенням.

    Винятком, коли обшук може бути проведено без мотивованої ухвали слідчого суді, є невідкладний випадок, пов’язаний із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення (ч.3 ст.233 КПК).

    Отже, проникнення до житла неможливе.

    На що я можу розраховувати, як допоможуть договори і як їх взяти в шефа?

    І. Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    1. Гіпертонічна хвороба ІІ ст - стаття 39 "б" Розкладу хвороб, передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    2. Астма це стаття 47 Розкладу хвороб. Якщо у Вас тяжка форма - Вас визнають непридатним, якщо середньої тяжкості - то придатним в частинах забезпечення.

    3. Варикозна хвороба нижніх кінцівок - стаття 42 Розкладу хвороб. Пункт а, б чи в залежить від того, чи маєте Ви венозну недостаттність?

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд.

    ІІ. Щодо відстрочки, то Ви її отримаєте, якщо у Вас буде довідка лікарсько-консультативної комісії про потребу дружини у постійному догляді або довідка МСЕК про інвалідність.

    ІІІ. Щодо бронювання на підприємстві, то перш за все залежить від того, чи числитесь Ви в ньому офіційним працівником та чи визнане підприємство критично важливим?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Думаю, що не відкрию Вам великої таємниці, якщо скажу, що для отримання відстрочки Ви повинні мати одну із підстав, перерахованих у статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Тепер спробуємо зупинитись на тих варіантах відстрочки, про які згадуєте Ви у своєму питанні.

    Почнемо з з роботи у "певних структурах". Очевидно, в данному випадку мова йде про бронювання.

    Зокрема в пункту 1 частини першої згаданої вище статті 23 з цього приводу зазначено:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    клопотання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, та витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

    Відповідно до Закону № 3543 бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

    2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

    3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

    4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    (ч. 1 ст. 25 Закону № 354)

    Мобілізаційні завдання (замовлення) - це окремі вимоги мобілізаційного плану щодо НОМЕНКЛАТУРИ, ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА НЕОБХІДНОЇ ПРОДУКЦІЇ, УТВОРЕННЯ І ПІДГОТОВКИ ДО РОЗГОРТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ФОРМУВАНЬ, а також затверджені в установленому порядку першочергові заходи мобілізаційної підготовки, які доводяться для виконання до центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування. До підприємств, установ і організацій, що залучаються до виконання мобілізаційних завдань (замовлень), мобілізаційні завдання (замовлення) ДОВОДЯТЬСЯ НА ПІДСТАВІ ЗАТВЕРДЖЕНИХ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ МОБІЛІЗАЦІЙНОГО ПЛАНУ І ДОГОВОРІВ (КОНТРАКТІВ), що укладаються в порядку, передбаченому законодавством

    (абз. 8 ст. 1 Закону № 354)

    Отже, бронювання працівників, які перебувають у трудових (а не цивільно-правових) відносинах і є військовозобов'язаними, стосується не всіх підприємств (установ, організацій), а тих, які вказані у ч. 1 ст. 25 Закону № 3543.

    Заброньовані військовозобов'язані не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, тобто їм надають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 23 Закону № 3543, п. 2 Порядку № 76)).

    У листі Міноборони від 11.03.2022 р. № 220/1469 зазначено, що Головнокомандувач ЗСУ ухвалив рішення про заборону бронювати військовозобов'язаних, які мають зазначені нижче дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності:

    • рядового, сержантського та старшинського складу:

    003, 004, 008, 015, 016, 019, 021, 028, 029, 034, 035, 036, 037, 039, 047, 048, 054, 055, 058, 065, 069, 070, 071, 072, 110, 113, 117, 118, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 133, 134, 135, 136, 137, 139, 140, 143, 144, 145, 146, 147, 153, 163, 178, 183, 184, 210, 216, 220, 221, 223, 225, 233, 234, 245, 248, 250, 251, 260, 261, 262, 265, 267, 307, 320, 323, 326, 333, 340, 379, 381, 382, 383, 403, 420, 460, 474, 500, 501, 502, 503, 507, 525, 527, 528, 530, 531, 538, 543, 544, 549, 550, 554, 569;

    • офіцерського складу за групами ВОС: 02, 03, 04, 06, 07, 08, 09, 10, 12, 14, 34, 44, 46, 47, 49, 50, 52, 53, 54, 70, 90.

    Перелік військово-облікових спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України затверджено Наказом № 317.

    Військово-облікову спеціальність військовозобов'язаного вказують у його військовому квитку, а також в особовій картці за формою П-2, зокрема в розділі II "Відомості про військовий облік".

    Певна річ, що не можна забронювати працівників, які на підставі ст. 23 Закону № 3543 мають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Алгоритм бронювання

    У п. 2 Порядку № 76 вказано, що бронювання військовозобов'язаних здійснюють згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - список), погодженими Генеральним штабом ЗСУ.

    Порядок бронювання має такі кроки:

    1. подання списку військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - Список) до відповідного державного органу. Залежно від того, до якої категорії належить підприємство (установа, організація) відповідно до п. 1 Порядку № 76, Списки подаються:

    підприємствами (установами, організаціями), яким визначено мобілізаційні завдання (замовлення), - до органу влади, який установив (довів) мобілізаційне завдання (замовлення);

    підприємствами (установами, організаціями), які здійснюють виробництво товарів (виконання робіт, надання послуг), необхідних для забезпечення потреб ЗСУ й інших військових формувань, - до Міноборони, до відповідних центральних органів виконавчої влади, що здійснюють керівництво іншими військовими формуваннями або до Мінстратегпрому;

    підприємствами (установами, організаціями), які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, - до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської військової / військово-цивільної адміністрації (у разі її утворення), на території юрисдикції якої вони розташовані.

    Список подають у паперовій та/або електронній формі. Його форма наведена в додатку 1 до Порядку № 76. Кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити не більш ніж 50 % кількості військовозобов'язаних підприємства, установи й організації на дату подання Списку. Для бронювання більшої кількості працівників потрібно подавати відповідне обґрунтування.

    Список подають разом із:

    • відповідним обґрунтуванням, яке має відповідати вимогам, зазначеним у п. п. 6 - 8 Порядку № 76;

    • довідкою про кількість військовозобов'язаних за формою згідно з додатком 2 Порядку № 76.

    Тепер проаналізуємо Ваші можливості отримати відстрочку відстрочку або ж навіть бути виключеним з військового обліку.

    ПЕРШЕ

    Гіпертонична хвороба віднесена Розкладом хвороб до статті 39 Наказу МОУ №402 "Про військово-лікарську експертизу" - "хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)".

    У Вашому випадку є сенс говорити про пункт б) - "б) гіпертонічна хвороба III стадії без незворотних структурних уражень органів-мішеней; гіпертонічна хвороба II стадії", який дозволяє Вам отримати висновок ВЛК з формулюванням:

    ."Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    Це відповідає критеріям, які раніше дозволяли визнати Вас обмежено придатним. Такий висновок ВЛК забезпечує можливість уникнути прямої участі у бойових діях і навіть за певних умов проходжити службу біля дому.

    ДРУГЕ

    Варікоз віднесено до статті 42 Розкладу хвороб - "хвороби артерій, артеріол та капілярів I70-I79 (атеросклероз аорти, ниркової артерії, артерій кінцівок, генералізований атеросклероз; стеноз або аневризма, розширення або розшарування аорти та інших артерій; стенозуючий атеросклероз брахіоцефальних артерій; емболія і тромбоз аорти та інших артерій; хвороби периферичних судин (синдром Рейно, облітеруючий тромбангіїт)); набутий артеріовенозний свищ, спадкова гемолітична телеангіектазія, непухлинний невус; хвороби вен, лімфатичних судин та вузлів I80-I89 (флебіт, тромбофлебіт, тромбоз ворітної вени, емболія та тромбоз інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозне розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, тазу, постфлебітичний синдром; неспецифічний лімфаденіт, наслідки хірургічних втручань)".

    Згідно пункту а) згаданої статті для визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку у Вас повинні спостерігатись варікоз "зі значними та помірними порушеннями кровообігу та функцій".

    ТРЕТЄ

    Астма віднесена до ст. 47 Розкладу хвороб - "бронхіальна астма J45-J4".

    В ззалежності від тяжкості персистуючої астми Вас можуть визнати:

    по пункту а) (тяжка персистуюча бронхіальна астма) - "непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку";

    або по пункту б) (персистуюча бронхіальна астма середньої тяжкості; легка персистуюча бронхіальна астма) - "придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    ВАЖЛИВО! Зверніть увагу, тут у Вас набільші шанси уникнути мобілізації на підставі незадовільного стану здоров'я! Але для біль точної та предметної відповіді в цьому випадку я мусив мати більше інформації про характер Вашої хвороби - бажано проаналізувати висновок профільного лікаря та його рекомендації.

    Нарешті, що стосується дружини. Тут у Вас є високі шанси отримати відстрочку за пунктом 9 статті 23:

    Зокрема в пункті 9 статті 23 зазначено:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд,

    та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин),

    документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

    У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Олександре!

    Надоповнення до моєї відповіді. Просто все не влізно в одне поле. ))

    Насамкінець, трохи про повістки...

    ПЕРШЕ

    Не завжди явка за повсткою є обов'язковою! Для того достатньо мати поважні причини неявки.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    хвороба;

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    ДРУГЕ

    Тепер про причини виклику.

    27. Під час мобілізації громадяни викликаються з метою:

    1) до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або їх відділів:

    взяття на військовий облік;

    проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби;

    уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки);

    призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби;

    28. Виклик громадян до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чи їх відділів, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ під час мобілізації здійснюється шляхом вручення (надсилання) повістки (додаток 1).

    29. У повістці зазначаються:

    прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;

    мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    місце, день і час явки за викликом;

    підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;

    реєстраційний номер повістки;

    роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    30. Повістка формується за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів або бланк повістки заповнюється представником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу накладає на повістку кваліфікований електронний підпис або особисто підписує повістку та скріплює гербовою печаткою.

    Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для оповіщення резервістів та військовозобов’язаних розвідувальних органів України чи СБУ бланк повістки оформляється зазначеними органами. Порядок оформлення повісток, їх підпис та реєстрація визначаються розвідувальними органами України, СБУ.

    ТРЕТЄ

    Хто має право вручати повістки, і який порядок вручення повістки чи оповіщення.

    31. Повістки мають право вручати:

    представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    представники структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій) — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідної районної, міської держадміністрації (військової адміністрації);

    представники виконавчих органів сільських, селищних, міських,районних у містах (у разі їх утворення) рад — в адміністративних межах населених пунктів та територій, на які поширюється повноваження відповідних виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад;

    представники підприємств, установ, організацій — на території підприємств (установ, організацій) та в місцях виконання працівниками робіт (обов’язків);

    представники відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ (тільки резервістам та військовозобов’язаним, які перебувають в зазначених органах на військовому обліку) — на усій території України.

    Призначення представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ, структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад та підприємств (установ, організацій), уповноважених вручати повістки, здійснюється наказом відповідного керівника, який є підставою для видачі посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.

    32. Посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, видається головою (начальником) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної, міської держадміністрації (військової адміністрації), яке засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою. Таке посвідчення дійсне на адміністративно-територіальній одиниці, керівником якої видано посвідчення, у разі пред’явлення паспорта громадянина (посвідчення офіцера, військового квитка).

    Особи, яким видано посвідчення головою (начальником) обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрації), мають право здійснювати заходи оповіщення на території області.

    33. Посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, резервістам та військовозобов’язаним, які перебувають на військовому обліку у відповідному підрозділі розвідувальних органів, Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, видається керівником зазначеного органу, яке засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою. Таке посвідчення дійсне на усій території України у разі пред’явлення паспорта громадянина (посвідчення офіцера, військового квитка, службового посвідчення).

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі коли резервіст або військовозобов’язаний уточнив свої облікові дані після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, повістка може надсилатися на адресу місця проживання, зазначену резервістом або військовозобов’язаним під час уточнення облікових даних.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка може надсилатися на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату протягом 48 годин після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    Централізований друк повісток, які сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та направлення їх військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку здійснюються Міноборони або державними підприємствами, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави (в поліграфічній галузі), на підставі відповідних договорів, укладених між Міноборони, призначеним оператором поштового зв’язку та/або державними підприємствами, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави (в поліграфічній галузі).

    36. За адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:

    через дільниці оповіщення шляхом їх виклику до таких дільниць та вручення повісток, отриманих від районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки представниками цих дільниць, та вручення повісток за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання;

    представниками районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад;

    представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки особисто або засобами зв’язку;

    групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, поліцейські, а також під час оповіщення мешканців багатоквартирних будинків — керівник установи (організації) або фізична особа — підприємець, яка надає послуги з управління багатоквартирними будинками, або голова правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

    37. За місцем роботи або навчання резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:

    представниками підприємства (установи, організації) на (у) якому (якій) він працює;

    представниками закладу освіти, у якому він навчається;

    представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

    групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), підприємства (установи, організації), територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та поліцейські.

    38. У громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:

    представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

    групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та поліцейські.

    39. У районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки резервістам та військовозобов’язаним повістка вручається військовослужбовцями або працівниками таких центрів.

    40. Під час вручення повістки здійснюється фото- і відеофіксація із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації представником територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейським.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    42. Розпорядженням голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) за пропозицією відповідного керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки утворюються групи оповіщення, визначається їх кількість, чисельний склад таких груп, порядок та забезпечення їх роботи, а також визначаються старші груп оповіщення від структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад або районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    43. Керівники структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, підприємств, установ, організацій та територіальних органів (підрозділів)

    поліції на підставі розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки видають накази про призначення осіб до складу груп оповіщення та забезпечують їх участь у заходах оповіщення.

    44. Для організації роботи груп оповіщення керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки не пізніше ніж за день до проведення таких заходів видає наказ, в якому визначаються:

    старші груп оповіщення із числа представників територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    маршрути оповіщення (місця, де здійснюватиметься оповіщення, із зазначенням адрес будинків, громадських місць, громадських будинків та споруд, назв вулиць або площі);

    підприємства, установи, організації, працівники яких підлягають оповіщенню;

    час та строки проведення оповіщення;

    порядок залучення керівника установи (організації) або фізичної особи — підприємця, який надає послуги з управління багатоквартирними будинками, голови правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку до груп оповіщення, де старшими визначений представник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, представників структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, підприємств, установ, організацій, територіальних органів (підрозділів) поліції.

    45. Повістки для оповіщення видаються представнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки, уповноваженому їх вручати, під підпис в журналі реєстрації повісток (додаток 3). Після завершення заходів оповіщення такий представник звітує про кількість виписаних та вручених повісток.

    46. Повістки для оповіщення представниками структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, підприємств, установ, організацій доставляються керівнику районної (міської) держадміністрації (військової адміністрації), керівнику виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, керівнику підприємства (установи, організації) разом із розпорядженням керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення заходів оповіщення резервістів та військовозобов’язаних.

    47. Старший групи оповіщення, представник, уповноважений вручати повістки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органах СБУ зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування.

    На вимогу громадянина пред’являє свій паспорт громадянина (посвідчення офіцера, військовий квиток, службове посвідчення), посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, а також пропонує громадянину пред’явити його паспорт та військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі).

    Якщо особа підлягає оповіщенню відповідно до розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або відповідного керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних районного (міського) територіального центру комплектування, їй вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    48. Особливості організації оповіщення під час мобілізації резервістів та військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку у відповідному підрозділі розвідувальних органів, Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, визначаються керівниками зазначених органів.

    Якщо Ви уважно прочитаєте мою відповідь - і першу, і другу - Думаю, у Вас все получиться.

    Вдачи Вам!

    Олександ Клиент 4 дня назад

    Я працюю на СТО автоєлектриком (інших немає які розуміються на цих авто), офіційно обслуговуємо автомобілі iveco, наразі в Києві тільки один сервіс по обслуговуванню цих авто. Договори підписані з : ДТЄК, КБ ЛУЧ, завод АРТЕМА, НВО ПРАКТИКА (програмую автомобілі КОЗАК), обленерго і інші. Рівень зарплат, як каже шеф, не дозволяє зробити бронювання. Чи є якісь виключення?

    • Дерій Владислав Олегович

      Щоб Вам оформили бронювання - Ви повинні офіційно працювати на критично важливому підприємстві. Виключень немає.

      Договори з іншими підприємствами не дають Вам право на відстрочку.

      Тому, Вам потрібно шукати інші підстави для відстрочки або працевлащтуватись на підприємство, яке надає бронь.

    • Богун Сергій Павлович

      Наявні підстави не дадуть Вам право на бронювання.

      Закон чітко врегульовує перелік суб'єктів господарювання, які мають право здійснювати бронювання співробітників.

      Ваше підприємство до їх категорії не належить.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

      Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

      Общаться в чате

      На, жаль, бронювання у Вашому випадку не є можливим, оскільки підприємство, на якому Ви працюєте, не визнано критично важливим. Виключень з цього немає. Станом на зараз у ВР знаходяться три законопроекти про економічне бронювання, але, який остаточний вигляд будуть мати кінцевий варіант і, коли буде прийнятий ВР та підписаний - невідомо.

      Я би все ж таки рекомендував Вам зайнятись питанням щодо відстрочки на підставі постійного догляду за дружиною.Для того їй необхідно отримати висновок ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді.

      Або ж Вам необхідно змінювати роботу та шукати таку, яка надасть можливість бути заброньованим.

    Середницький Євгеній Вікторович
    33%

    Вітаю! Давайте розглянемо ваші обставини та можливі кроки щодо отримання відстрочки від призову або списання з військового обліку, з урахуванням наявних у вас захворювань та ситуації.

    Відстрочка або звільнення від призову за станом здоров'я

    Згідно з українським законодавством, особи, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, можуть бути звільнені від військової служби або отримати відстрочку. У вашому випадку наявність таких захворювань як:

    Гіпертонія 2 та 3 ступеня з високим ризиком,

    Пресуюча астма 2 ступеня,

    Варикозне розширення вен C4S, Ep, As, p, Pr GSV, CPV, можуть бути підставою для визнання вас непридатним до військової служби або придатним з обмеженнями.

    Що потрібно зробити:

    Пройти самостійно медичний огляд (бажано в комунальних та державних медичних закладах),щоб мати свіжі висновки лікарів та аналізи. Можливо Вас навіть відправлять на стаціонар, або ушпиталять.

    Процедура взаємодії з ТЦК

    1. Якщо вам прийшла повістка (ви її отримали особисто або маєте підстави вважати, що вона була відправлена на пошту), то Я би радив її все ж таки отримати.

    Оскільки відповідно до пункту 41 постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

    день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    Тому, якщо Вам направили повістку за місцем Вашої реєстрації місця проживання, яку Ви вказали під час оновлення даних в Оберіг, то до Вас можуть застосувати наступну відповідальність. За неявку на виклик до ТЦК без поважних причин може загрожувати адміністративна або навіть кримінальна відповідальність, в залежності від обставин:

    Адміністративна відповідальність: За неявку за повісткою без поважних причин може бути накладено штраф у розмірі від 17 000,00 гривень (згідно з ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Кримінальна відповідальність: Якщо неявка за викликом після вручення мобілізаційного розпорядження буде визнана ухиленням від мобілізації, то це може призвести до кримінальної відповідальності (ст. 336 Кримінального кодексу України), що передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

    Саме тому під час Вашої явки ДО ТЦК варто із собою мати:

    Медичні документи (всі оригінали і копії висновків лікарів, діагнози, результати аналізів). Оскільки вам необхідно буде пройти медичний огляд у складі військово-лікарської комісії (ВЛК), де будуть розглядати ваші медичні документи.

    Зберіть усі наявні медичні довідки та висновки лікарів (наприклад, від кардіолога, пульмонолога, флеболога), які підтверджують ваші діагнози та стан здоров'я. Це ключовий фактор для прийняття рішення ВЛК.

    Висновок ВЛК:

    o Якщо комісія підтвердить наявність серйозних захворювань, ви можете бути визнані непридатним до служби.

    o Якщо є сумніви щодо діагнозів, ВЛК може направити вас на додаткові обстеження в медичний заклад.

    Наявність дружини із Важким захворюванням.

    Наявність дружини з епілепсією, хоча й не оформлена інвалідність, не може бути підставою для відстрочки, хіба що Вона потребує постійного догляду і Ви оформите відповідний Висновок МСЕК чи ЛКК

    Що зробити:

    Медичні документи дружини: зберіть документи, які підтверджують наявність епілепсії в дружини, навіть якщо інвалідність не була оформлена. Це може бути довідка від невропатолога чи інший медичний висновок.

    Зверніться до сімейного лікаря з проханням направити дружину на МСЕК.

    Відстрочка за професійною діяльністю

    Відповідно до п. 1 ч. 1 ст 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    Таким чином потрібно, що Ваш роботодавець мав статус критично важливого підприємства, однак на даний до 15 листопада 2024 бронювання припинено

    Висновок:

    Ваші захворювання можуть бути підставою для відстрочки або списання з військової служби, але потрібно зібрати всі необхідні медичні довідки. Стан здоров'я вашої дружини також може бути додатковим аргументом для відстрочки, хоча необхідно надати медичні підтвердження її стану. Якщо ваша професійна діяльність є критично важливою, від роботодавця можна домогтися Вашого бронювання.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Олександре!

    Доброго дня. Потрібна допомога стосовно списання чи відстрочки. Скоріш за все прийшла повістка на укрпошту, "тільки в руки". Я ніколи не служив. Маю певні хвороби (гіпертонія 2 ст, 3 ст, 3 ризик; пресуюча астма 2; варикоз C4S, Ep, As, p, Pr GSV, CPV) , також дружина єпілептик (інвалідність не робила). Також є певні договори з деякими структурами де я роблю. На що я можу розраховувати, як допоможуть договори і як їх взяти в шефа?

    Складна ситуація.

    По-перше, відверто кажучи, по гіпертонії, варикозі складно буде на щось претендувати. Хоча мова йде про обмежено придатного. По астмі інше питання, скоріше за все Ви помилилися у назві "діагнозу". Мова може йти про персистуючу астму, а тому треба розбіратися у її тяжкості. Дане захворювання відноситься до статті 47 Розкладу хвороб.

    Стаття 47

    Включено: бронхіальна астма J45-J46

    а) тяжка персистуюча бронхіальна астма

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) персистуюча бронхіальна астма середньої тяжкості; легка персистуюча бронхіальна астма

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) інтермітуюча бронхіальна астма

    Придатні

    Який вид БА Ви маєте?

    По-друге, наявність епілепсії у дружини, як би це не звучало парадоксально, також не надає Вам права на відстрочку. Дружина теоретично може претендувати на оформлення третьої групи інвалідності, але це надасть Вам права на відстрочку.

    По-третє, не зовсім зрозумів момент з договорами. Ви хочете претендувати на бронювання? Тоді логічне питання, чи має Ваше підприємство статус "критично" важливого?

    По-четверте, Ви впевнені, що це надійшла повістка?

    З повагою!

    • Олександ Клиент 3 дня назад

      Невпевнений що прийшла повістка. А як дізнатись?

      • Богун Сергій Павлович

        Нехай піде Ваш родич на пошту. Наприклад дружина. Подивиться, що там.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Олександре!

        Ви отримали повідомлення від Укрпошти про лист, який Вас чекає? На такому повідомленні обов'язково зазначають "повістка ТЦК".

    Олександ Клиент 3 дня назад

    Мама ходила, сказали тільки в руки, і поштар намекнув що це з тцк. Що наприклад якщо я не заберу її, я ж не знаю що в листі, нічого не чекаю, в повідомленні написано "відправлення".

    • Богун Сергій Павлович

      Повістка про виклик або оповіщення призовників, військовозобов'язаних та резервістів до районних (міських) ТЦК, органів СБУ, підрозділів розвідувальних органів може бути направлена рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

      Такий лист повинен мати позначки "Повістка ТЦК" і "Вручити особисто".

      Замовні листи з позначкою "Повістка ТЦК" при доставці на вказану адресу вручаються особисто адресату (отримувачу).

      Якщо адресата (отримувача) за вказаною адресою немає, то працівник відділення пошти за номером телефону інформує його про те, що на його ім'я надійшов рекомендований лист та/або вкладає в абонентську поштову скриньку повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою "Повістка ТЦК".

      Якщо протягом трьох робочих днів після повідомлення адресат не з'явився за рекомендованим листом, то на пошті зроблять відмітку "Адресат відсутній за вказаною адресою", поставлять печатку та підпис працівника пошти і не пізніше ніж наступного робочого дня повернуть відправнику.

      Згідно законодавства така повістка вважається врученою.

      Нез'явлення за повісткою тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Відповідальність за такі дії може складати від 17 000 грн до 25 500 грн.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Якщо повістка ТЦК, тоді варіантів дій у Вас не так багато. Згідно з вимогами законодавства, Ви повинні з'явитися. Водночас Ви маєте проблеми зі здоров'ям, з якими треба детальніше розбиратися.

    Олександ Клиент 3 дня назад

    Але штраф і всі дії до винесення постанови про накладення штрафу, це теж тягонина, і в розшук ніхто не подає, данні я оновив вчасно.

    • Богун Сергій Павлович

      Вам вирішувати. У разі нез'явлення буде розшук. Втручання поліції, примусове доставляння до ТЦКСП і т.д. Тому, як радив раніше, збирайте медичні документи, проходьте обстеження.

      Альтернативний варіант - нез'явлення за поважною причиною.

      Поважною причиною нез'явлення є хвороба. Про це необхідно повідомити ТЦКСП.

    • Дерій Владислав Олегович

      На жаль, незалежно від того отримали лист з повісткою чи ні, Ви вважаєтесь належно оповіщеним.

      Про порушення правил військового обліку буде зазначено в Резерв+.

      Потім Вам поштою повинні прислати оповіщення про дату розгляду справи про притягнення Вас до адміністративної відповідальності.

      Якщо Ви не явитесь до ТЦК і вони розглянуть справу без Вас - Вам повинні прислати лист з ПОСТАНОВОЮ по справі про адміністративне правопорушення

      Теоретично, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили, то ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештувати Ваші рахунки чи майно.

      Про відкриття виконавчого провадження Ви дізнаєтесь в ДІЇ або за посиланням https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

      Проте, якщо штраф виписали незаконно - Ви його можете оскаржити.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

      Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

      Общаться в чате

      Це вимушена тяганина, якою я би порадив Вам все ж зайнятись. Оскільки штраф серйозний (17-25 тис. грн)

      Найкраще мати поважні причини для неявки: тоді і штрвафу не буде, і проблеми з походом до ТЦК відійдуть на задній план.

      Як я і писав вже Вам у своїй першій відповіді:

      Відповідно до пункту 23 Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

      "Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

      хвороба за наявності лікарняного або довідки про стаціонарне лікування;

      перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

      смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

      Знову ж таки, в цілому порадив би Вам поштове відправлення все ж отримати, оскільки його неотримання та відсутність подальших дій з Вашого боку все одно призведуть до притягнення до алміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП. А у Вас все ще є шанс цього уникнути.

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, ОЛЕКСАНДРЕ!

    На жаль в сучасних реаліях, як би цинічно це не звучало, але в ТЦК ніхто не буде враховувати, що Ви дуже рідкої кваліфікації фахівець. І саме через це особисто я вважаю діяльність ТЦК - відвертим шкідництвом... і заняттям проставлянням галочок, замість забезпечення дійсного обліку та ефективного використання мобілізаційних ресурсів в інтересах держави. Кожен працює аби поставити галочку і взагалі не бажає думати про загальні речі та майбутнє. Як то кажуть - думки не на їх зарплатню.

    Дійсно Вам бажано мати залізо-бетонні документи щодо своїх хвороб. Це бажано щоб були державні установи, а не приватні клініки, які в ТЦК та на ВЛК визнають дуууже неохоче.

    Залізо-бетонні документи по бронхіальній астмі дає в Києві і в Україні загалом - Національний науковий центр фтизіатрії, пульмонології та алергології імені Ф.Г. Яновського.Колишня назва цієї установи - ДУ "Національний інститут фтизіатрії та пульмонології імені Ф.Г. Яновського Національної академії медичних наук України"В ННЦ функціонує консультативна поліклініка на 400 відвідувань за зміну, яка надає консультативну допомогу мешканцям України й іноземним громадянам

    ННЦ має широкі діагностичні можливості щодо виявлення різних захворювань органів дихання. У його структурі працюють ендоскопічне і рентгенологічне відділення (останнє оснащене, у тому числі, й комп'ютерним томографом), лабораторії імунології, мікробіології, патоморфології, клініко-біохімічна, функціональної діагностики, кабінет ультразвукової діагностики. Усі діагностичні підрозділи оснащені сучасною діагностичною аіпаратурою. В 2009 році суттєво поліпшилась матеріально-технічна база клініки, в т.ч. уведені в експлуатацію нові цифрові рентгенівські апарати і сучасні діагностичні комплекси - магніторезонансний томограф та ком'ютерний томограф.

    Консультативну поліклініку протягом року відвідують понад 37 тис. осіб

    При зверненні до консультативної поліклініки обов'язкова наявність направлення, медичної документації та даних попередніх досліджень. Весь комплекс необхідного обстеження також можливо отримати безпосередньо в клініці ННЦ.

    Графік роботи консультативної поліклініки: понеділок - п'ятниця з 9-00 до 15-00On-line запис на консультацію на хмарному сервісі buttonB1.jpg або за телефоном (044) 2752388Реєстратура розміщується на 1-му поверсі дитячого корпусу

    03038 Україна, м. Київ, вул. М. Амосова, 10.

    Але проблема в тому, що Міністерство оборони України свавільно змінило Правила експертизи на ВЛК, визначивши, що бронхіальна астма не дає виключення з обліку окрім як тяжка форма за якою людина фактично не може самостійно жити і має усі ознаки особи з інвалідністю. А всі інші - придатні.Ступінь придатності за Статтею 47 військово-лікарської комісії (ВЛК) в новій редакції згідно Наказу № 262 від 27.04.2024Прийняттям Наказу № 262 від 27.04.2024 Міністерство оборони України визначило нові правила за котрими діагнозами особа може бути визнана:
    1. Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
    2. Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;
    3. Придатні
    При визначенні придатності до військової служби беруться до уваги:а) наявність захворювань, порушень розвитку та фізичних вад;б) фізичні, функціональні та психічні особливості;в) ступінь ураження органів та систем організму.

    Придатність до військової служби визначається з урахуванням ступеня обмеження функціональних можливостей, пристосованості до умов військової служби та вимог військової спеціальності.

    1. Придатність до військової служби може обмеженою відносно місць проходження служби.
    2. Порядок призначення військових лікарських оглядів та встановлення придатності до військової служби визначається наказами Міністра оборони України та Міністра охорони здоров'я України.
    Стаття 47 ВЛК включає у себе: бронхіальна астма J45-J46.

    Для бронхіальної астми характерна гіперреактивність бронхів, що проявляється рецидивними симптомами свистячого дихання, нападами ядухи, скутості в грудній клітці, кашлем, особливо вночі та вранці. При бронхіальній астмі бронхообструкція варіабельна, зменшується спонтанно або під впливом лікування. Діагноз бронхіальної астми, крім анамнезу та клінічної картини, повинен бути підтверджений дослідженням ФЗД з медикаментозними пробами (проба з бронхолітиком або провокаційна проба з бета-блокатором, фізичним навантаженням, гіпертонічним розчином NaCl).

    Вірогідним інструментальним підтвердженням діагнозу вважається:

    • приріст після проби з бронхолітиком (або зменшення у разі провокаційної проби) показника ОФВ1 (≥12 % та 200 мл) або пікової обсягової швидкості видиху (ПОШвид) (≥20 % або 60 л/хв);
    • надмірні коливання легеневої функції між візитами ОФВ1 ≥ 12 % та 200 мл або ПОШвид ≥ 20 % або 60 л/хв;
    • приріст показника ОФВ1 ≥ 12 % та 200 мл або ПОШвид ≥ 20 % після курсу терапії ІГКС протягом 4 тижнів (в період поза респіраторної інфекції).

    Метою лікування бронхіальної астми є досягнення за допомогою протиастматичної терапії контролю над симптомами захворювання. Після призначення стартової базисної терапії оцінка контролю над симптомами проводиться не раніше ніж через 2-3 місяці від початку лікування.

    Недостатній контроль над бронхіальною астмою характеризується наявністю денних симптомів БА більше 2 разів на добу, нічними пробудженнями через напади ядухи, потреба у бета-агоністах короткої дії більше 2 разів на тиждень, обмеження активності через симптоми бронхіальної астми на тлі прийому базисної терапії.

    У разі відсутності контролю чи частковому контролі над симптомами БА проводиться розширення терапії до тих пір поки не буде досягнуто повний контроль над симптомами (кроки 1-5 у схемі лікування БА).

    Ступінь придатності осіб з бронхіальною астмою проводиться за пунктами «а», «б» та «в» в залежності від досягнення контролю над симптомами на тлі призначеної базисної терапії.

    Стаття 47-а ВЛК Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку належить: персистуюча бронхіальна астма контроль над якою неможливо досягти на 4-5 кроці терапії (високі дози ІГКС в комбінації з бета-агоністами тривалої дії, холінолітиками тривалої дії).

    Обов’язковим інструментальним підтвердженням відсутності контролю є збереження низьких показників ОФВ1 ≤ 60 % та збереження гіперреактивності бронхів (приріст ОФВ1 ≥ 12 % або 200 мл) при спірометрії.

    Необхідно диференційовано підходити до хворих, які, крім БА, мають інші захворювання, що супроводжуються зниженням показника ОФВ1 (ХОЗЛ, ХСН, синдром альвеолярної гіповентиляції легень тощо).

    Важливо проводити диференційну діагностику БА та ХОЗЛ, спираючись на наявну клінічну картину (вік, фактори ризику, сімейний анамнез, супутні захворювання) та показники спірометрії. Можлива наявність у хворого одночасно БА та ХОЗЛ. Достовірним критерієм наявності БА у хворого на ХОЗЛ є високі показники зворотності та варіабельності бронхіальної обструкції (приріст ОФВ1 ≥400 мл) при постбронходилятаційному співвідношенні ОФВ1/ФЖЄЛ < 0,7.

    Стаття 47-б ВЛК Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони, належать: персистуюча бронхіальна астма, щодо якої вдалося досягти часткового контролю над симптомами на 4-5 кроці терапії.

    Обов’язковим інструментальним підтвердженням часткового контролю є показників ОФВ1 від 61 % до 79 % та збереження гіперреактивності бронхів (приріст ОФВ1 ≥ 12 % або 200 мл) при спірометрії.

    До цього ж пункту відносять персистуючу бронхіальну астму, щодо якої за допомогою терапії вдалося досягти повного контролю над симптомами,

    Спірометричним критерієм повного контролю є показник ОФВ1 ≥ 80 % та відсутність гіперреактивності бронхів.

    Стаття 47-в ВЛК Придатні, належать: інтермітуючу бронхіальну астму, якій характерні непостійні епізодичні короткотривалі денні симптоми. Хворий не потребує призначення контролюючої терапії.

    Якщо бронхоспастичний синдром є ускладненням інших захворювань, то ступінь придатності до військової служби визначається залежно від перебігу основного захворювання за відповідними статтями розкладу хвороб.

    Тому, на жаль 100 % варіанту в Ваших випадках немає.

    Чим викликана Ваша потреба саме зараз оформлювати відстрочку / бронювання / виключення з обліку?

    Якщо це побажання роботодавця, то можливо розгляньте варіант співпраці у вигляді не працівника, а ФОП чи особи, яка працює за цивільно-правовою угодою. У першому випадку це навіть дасть трохи зекономити на податках, якщо все грамотно зробити. При цьому позбавить роботодавця (якщо це приватне підприємство, а не ФОП) від обов"язку вказувати Вас у звітності з військового обліку.

    На жаль щиро не рекомендую у цей місяць потрапляти до ТЦК, бо в Києві зараз влаштовують дуже жорсткі мобілізаційні заходи. Плани по Україні - мобілізувати до нового року - 200 тисяч осіб. ЯК Ви розумієте, вигрібати і визнавати придатними будуть УСІХ.

    Щасти Вам!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Олександ Клиент день назад

    Отримав таки повістку. Але в ній написано "для звірки даних". Чи можу я ,теоретично, не давати згоду на проходження влк? Типу я з'явився як написано для звірки даних, звіряйте дані і для проходження влк давайте іншу повістку.

    • Дерій Владислав Олегович

      Якщо Ви прийдете по повістці "для звірки даних" до ТЦК , то там Вам 100% вручать направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду за формою згідно з додатком 11.

      Якщо Ви від нього відмовитесь, то відразу в приміщенні ТЦК на Вас складуть протокол і випишуть штраф.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич день назад

      Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

      Общаться в чате

      Так вийде наврядчи. Якщо Ви з'явитесь до ТЦК, представники останнього в тому числі матимуть законне право направити Вас на проходження ВЛК. Хоча в кінцевому варіанті це і залежить від строку, який минув з моменту останнього проходження Вами цієї комісії.

      Ваша ж відмова від проходження ВЛК (навіть з урахуванням аргументу, що Ви отримали повістку лише "для звірки даних") може призвести до притягнення Вас до адміністративної відповідальності за ст. 210-1 КУпАП, за санкціями якої можливий штраф у розмірі 17-25 тисяч гривен.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Не зважайте на мету, яка вказана у повістці. Звірка даних автоматично продовжиться отриманням направлення на ВЛК. Відмова від проходження ВЛК - адміністративна відповідальність.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024