Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 27 февраля 2020, вопрос №12225

Как решить спорный вопросс по Договорным обязательствам?

Здравствуйте!
Прошу помочь разобраться в следующем вопросе.
Между двумя юридическими лицами был заключен Договор - поставки на приобретения страндартизированного имущества а именно идентификационных карт (банковские пластиковые карты) в котором имеется сноска на международный стандарт ISO который допускает погрешность в пределах 0.08 миллиметров. Также в приложении к Договору имеется рисунок к данному стандарту на котором указана допустимая погрешность. Также эти международные стандарты ISO применяются на законодательном уровне Украиной и Россией.
Вопрос состоит в следующем:
Имеет ли сторона (Покупатель) изменить международный общепринятый стандарт ISO а именно уменьшить допустимую погрешность от +-0.08 до +-0.02 и отказаться от поставленного имущества?
Как это будит рассмотрено в Арбитражном суде?
Можно ли считать что Поставщик выполнил свои обязательства в полном объём не нарушив международные стандарты ISO которые предусмотренный в Договоре-поставки?

Спасибо!

Ответы юристов (4)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    Погрешность - это допустимые отклонения, от 0 до 0.08

    "Имеет ли сторона (Покупатель) изменить международный общепринятый стандарт ISO а именно уменьшить допустимую погрешность от +-0.08 до +-0.02" Я так понял выполнил заказ с погрешностью +-0.02 . Стандарт не был изменен

    "Можно ли считать что Поставщик выполнил свои обязательства в полном объём не нарушив международные стандарты ISO которые предусмотренный в Договоре-поставки?"

    да

    Михаил Клиент 4 года назад

    Вы не до конца поняли вопрос.

    Может ли Покупатель изменить погрешность с +-0.08 до +-0.02 тем самым изменить международный стандарт ISO и отказаться от поставленного имущества?

    • Сергеев Артем
      Сергеев Артем 4 года назад

      Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

      Общаться в чате

      "в котором имеется сноска на международный стандарт ISO который допускает погрешность в пределах 0.08 миллиметров."

      нет, т.к. это пункт договора.

      Но "по хорошему" нужно смотреть договор

    Крикун Сергій  Павлович

    Хозяйственный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15):

    ст.193 - "1. Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

    До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом....

    7. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.";

    "Стаття 268. Якість товарів, що поставляються

    1. Якість товарів, що поставляються, повинна відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації, яка встановлює вимоги до їх якості, або зразкам (еталонам), якщо сторони не визначать у договорі більш високі вимоги до якості товарів.

    2. Номери та індекси стандартів, технічних умов або іншої документації про якість товарів зазначаються в договорі. Якщо вказану документацію не опубліковано у загальнодоступних виданнях, її копії повинні додаватися постачальником до примірника договору покупця на його вимогу.

    3. У разі відсутності в договорі умов щодо якості товарів остання визначається відповідно до мети договору або до звичайного рівня якості для предмета договору чи загальних критеріїв якості.

    4. Постачальник повинен засвідчити якість товарів, що поставляються, належним товаросупровідним документом, який надсилається разом з товаром, якщо інше не передбачено в договорі.

    5. У разі поставки товарів більш низької якості, ніж вимагається стандартом, технічними умовами чи зразком (еталоном), покупець має право відмовитися від прийняття і оплати товарів, а якщо товари уже оплачені покупцем, - вимагати повернення сплаченої суми.

    6. У разі якщо недоліки поставлених товарів можуть бути усунені без повернення їх постачальнику, покупець має право вимагати від постачальника усунення недоліків у місцезнаходженні товарів або усунути їх своїми засобами за рахунок постачальника.

    7. Якщо поставлені товари відповідають стандартам або технічним умовам, але виявляться більш низького сорту, ніж було зумовлено, покупець має право прийняти товари з оплатою за ціною, встановленою для товарів відповідного сорту, або відмовитися від прийняття і оплати поставлених товарів.

    8. У разі якщо покупець (одержувач) відмовився від прийняття товарів, які не відповідають за якістю стандартам, технічним умовам, зразкам (еталонам) або умовам договору, постачальник (виробник) зобов'язаний розпорядитися товарами у десятиденний строк, а щодо товарів, які швидко псуються, - протягом 24 годин з моменту одержання повідомлення покупця (одержувача) про відмову від товарів. Якщо постачальник (виробник) у зазначений строк не розпорядиться товарами, покупець (одержувач) має право реалізувати їх на місці або повернути виробникові. Товари, що швидко псуються, підлягають в усіх випадках реалізації на місці.".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    ст.6 - "3...Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.";

    ст.629 - "1. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.";

    ст.673 - "4. Якщо законом встановлено вимоги щодо якості товару, продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, який відповідає цим вимогам.

    Продавець і покупець можуть домовитися про передання товару підвищеної якості порівняно з вимогами, встановленими законом.";

    ст.655 - "1. За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.",

    Как вытекает из вопроса, Покупатель в одностороннем порядке предъявил более высокие требования к качеству товара, чем предусмотренные, в частности международным стандартом, при этом, после исполнения Продавцом своего обязательства по изготовлению товара. В этом случае Покупатель обязан принять и оплатить товар, изготовленный и поставленный Продавцом.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України