Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 18 марта 2020, вопрос №13897 100₴

Как поступить в ситуации

Здравствуйте, сегодня случилось ситуация пришол покупатель просит продать сигареты по терминалу,а не сигареты не продаём по терминалу так как идём в убыток . Что делать? Через время он пришёл и начал грубить.

Ответы юристов (6)

    Беликов Олег  Александрович
    20%

    Добрый день. Не совсем понятен ваш вопрос, но если у вас предусмотрена продажа товаров посредством терминала, то вы обязаны были его обслужить. Не могут одни товары продаваться посредством безналичной оплаты, а другие нет. Отпустите сигареты покупателю, и скандал урегулируется.

    Сергеев Артем
    20%
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Нельзя градировать товар по продаже через терминал или нет. Если есть рабочий терминал - обязаны продавать все, без исключения, товары через терминал

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Продавці підакцизних товарів (алкогольні напої, пиво, тютюн, пальне) зобов'язані мати термінал для розрахунку картками та обслуговувати по ньому, якщо цього хоче клієнт.

    Згідно зі статтею 215.1. Податкового кодексу України до підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; пальне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.

    Згідно з постановою КМУ від 29 вересня 2010 р. №878, заклади, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій, обов'язково мають мати термінал для оплати карткою у населених пунктах, де живе більше 25 тисяч громадян.

    Згідно з пунктом 2 статті 17 закону України "Про захист прав споживачів", споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України. Порушення цього пункту, згідно зі статтею 23, тягне за собою накладання штрафу у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Висновок: за відмову у розрахунку карткою на Вас можуть подати скаргу до Держпродспоживслужби. Після чого до Вас з позаплановою перевіркою прийдуть інспектори та притягнуть Вас до відповідальності.

    Всього доброго.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    Стаття 155. Порушення правил торгівлі і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю

    Порушення правил торгівлі, виконання робіт і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю, -

    тягне за собою накладення штрафу від одного до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Продаж товарів зі складів, баз, підсобних приміщень підприємств (організацій) державної торгівлі (громадського харчування, сфери послуг) і споживчої кооперації на порушення встановлених правил, а так само приховування товарів від покупців, вчинене працівниками підприємств (організацій) державної торгівлі (громадського харчування та сфери послуг) і споживчої кооперації, які не є посадовими особами, -

    тягне за собою накладення штрафу від одного до чотирнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частинами першою та другою цієї статті, вчинені особою , яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до двадцяти семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Закон України "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12):

    Стаття 23. Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів

    1. У разі порушення законодавства про захист прав споживачів суб'єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування несуть відповідальність за:

    12) обмеження або відмову в реалізації прав споживачів, установлених частиною другою статті 17 цього Закону, - у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго дня

    Практична порада з життя

    Грубити звісно не гарно, але це питання культурного виховання, звісно можете зробити зауваження.

    Вкажіть що якщо у нього є зауваження до роботи магазину або по якості обслуговування хай звертається до адміністрації ( розмістіть номер телефону)

    Щодо розрахунку по терміналу у вас у терміналі вказується оплата за товар та сума зазвичай там не вказується який товар, тобто чи придбав він сигарети чи інший товар в терміналі це не відображаються.

    Якщо у вас відсутні несправності з терміналом ви зобовязані проводити розрахунок по терміналу

    Якщо у вас не працює термінал ви зобовязані повідомляти покупця про це до здійснення покупки (повідомляє продавець, або оголошення).

    Успіхів у бізнесі і памятайте на час карантину до 01.07.2020 року заборонено проводити перевірки до господарюючих субєктів.

    Попереджайте покупців про тимчасові зміни у роботі та користуйтесь вірно своїми правами

    Гончаренко Константин
    20%

    Здравствуйте.

    По Вашему вопросу сообщаю:

    Продавцы подакцизных товаров (алкогольные напитки, пиво, табак, топливо) обязаны иметь терминал для расчета карточками и обслуживать по нему, если этого хочет клиент.

    Согласно статье 215.1. Налоговый кодекс Украины к подакцизным товарам относятся: спирт этиловый и другие спиртовые дистилляты, алкогольные напитки, пиво; табачные изделия, табак и промышленные заменители табака; горючее; автомобили легковые, кузова к ним, прицепы и полуприцепы, мотоциклы, транспортные средства, предназначенные для перевозки 10 человек i больше, транспортные средства для перевозки грузов.

    За неисполнение этой нормы накладывается админ. штраф в размере: от 1 до 10 необлагаемых минимумов доходов граждан, согласно ст. 155 КУпАП

    Учитывая сказанное рекомендую использовать терминал(РРО) ДЛЯ РАСЧЕТОВ ПО ВСЕМ ТОВАРАМ.

    Относительно жалоб, то все претензии должны решаться мирным путем переговоров до достижения оптимального результата который устроит стороны - жалобы направлять исключительно через книгу жалоб потребителя на имя администрации магазина.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України