Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 19 марта 2020, вопрос №13959 150₴

Чи підпадає доставка з магазину будівельних матеріалів під заборону постанови 215

Добрый день, подскажите, есть торговая база(стройматериалов), согласно постановы кабмина №215, её нужно закрыть от приймання відвідувачів(вырезка с постанови). И тут же сказано, что разрешается: "а також
торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту;"

Я закрыл территорию стройбазы от посещения клиентов, могу ли я делать доставку материалов ? Потому что местый совет трактует эту норму как "доставка только продуктов".

Ответы юристов (8)

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211“Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-11-bereznya-t160320):

    Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 р. Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити з 12 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин.

    2. Заборонити:

    1) відвідування закладів освіти її здобувачами до 3 квітня 2020 р.;

    2) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

    3) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, КРІМ роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

    Отже, діяльність господарського магазину під час карантину дозволена лише в режимі адресної доставки замовлень. І Ви при цьому повинні будете забезпечити відповідний персонал засобами індивідуального захисту.

    Адже в постанові чітко вказано: "а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки". А тому трактування місцевої ради є неправильним.

    В інших випадках ваша діяльність (незалежно навіть від кількості відвідувачів) - заборонена.

    Всього доброго.

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    13.3%

    Згідно зі ст. 263 Господарського Кодексу України господарська діяльність визначається як діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання у сфері товарного обігу, спрямована на реалізацію продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання, а також допоміжна діяльність, яка забезпечує їх реалізацію шляхом надання відповідних послуг.

    Оскільки, Постанова КМу №215 містить таку норму: " ..... а також торговельної діяльності І діяльності з надання послуг з громадського харчування" то Ви , оскільки здійснюєте господарську діяльність, маєте право здійснювати доставку товарів.

    Беликов Олег  Александрович
    13.3%

    Добрый день. Нет, деятельность по доставке строительных материалов не подпадает под действие Постановления Кабмина №215, поэтому вы имеете полное право осуществлять адресную доставку. В указанном постановлении этот вид деятельности не фигурирует.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    По-перше, не згодний з трактуванням постанови колегою Савченком. У виразі "... а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування..." ключовими є слова "з громадського харчування", а вже у цій сфері діють СПД торгівлі (купівля-продаж) та СПД з надання послуг - отже, як я вважаю, СПД тогівлі іншими товарами, ніж громадського харчування не підпадають під дозвіл діяльності на умовах адресної доставкки.

    По-друге, оскільки за останні два дні подібне питання порушувалось декілька раз, вважаю за необхідне повторити, що в даному випадку підлягає до застосування ч. друга Конституції Украини (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    іншими словами підлягає до застосування принцип "Заборонено все, що прямо не дозволено законом". В даному випадку мало бути передбачено: "торговельної діяльності у всіх сферах".

    Петренко Евгений
    6.7%
    Петренко Евгений 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, если Вы осуществляете деятельность только путем доставки товара, то есть нет скопления людей на торговой точке, и при этом обеспечиваете персонал, который занимается доставкой средствами индивидуальной защиты, то такая деятельность не подпадает под запрет, введенный постановлением КМУ.

    Пуха Наталія ТендерОк
    13.3%

    Доброго дня

    погоджуюсь з колегами щодо застосування принцип "Заборонено все, що прямо не дозволено законом". В даному випадку мало бути передбачено: "торговельної діяльності у всіх сферах".

    Роботи суб'єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, КРІМ роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

    Костромина Виктория

    исходя из норм законодательства - доставку осуществлять Вы можете

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Деятельность по доставке строительных материалов не подпадает под действие Постановления КМУ №215, поэтому Вы имеете полное право осуществлять адресную доставку товара, соблюдая все нормы личной защити для работников службы доставки.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України