Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 24 марта 2020, вопрос №14309 5₴

Мне звонят коллекторы по чужому кредиту в Украине, что мне делать?

У меня такая проблема, мой бывший молодой человек набрался микрозаймов, а сейчас как я понимаю, не отдает их. Мне начали звонить коллекторы, угрожать, что не дадут спокойной жизни, что развесят мои фотки по столбам и отберут мою квартиру, а у меня с ним даже нет никаких контактов!

Я не понимаю, что мне делать в этой ситуации, как себя защитить если звонят коллекторы по чужому кредиту? Насколько я знаю, в Украине вообще запрет на коллектроскую деятельность, как мне себя защитить и не оказаться крайней в чужом споре?

Ответы юристов (6)

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Це звичайна практика МФО.

    Якщо у Вас є можливість - заблокуйте данний номер телефону або змініть картку.

    Якщо будуть у Ваш бік погрози - потрібно це фіксувати та писати заяву до поліції.

    Зараз існує законопроект про врегулювання колектроської діяльності, але він ще не був прийнятий.

    Ви не відповідаєте жодним чином за кредит, який брав Ваш колишній молодий чоловік. Навіть, якщо він Вас там вказав як поручителя.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    погоджуюсь з колегами, їхні дії спрямовані на психологічний тиск на вас так як скоріше за все ваша колишній просто їх ігнорує і у них немає інших способів як стягнути заборгованість як тільки тиснути на Вас.

    Рекомендації Якщо будуть дійсні погрози записуйте їх це буде підстава для звернення до правоохоронних органів

    змініть номер телефону, по видаляйте свої контактні дані з соц. мереж, видаляйте з соц мереж ідентифікуючи місця вашої роботи вашого місця перебування, заберіть в соц мережах про ваших родичів, заблокуйте користувачів невідомих вам у вайбері та менеджерах, не давайте ніяких зобов'язань і обіцянок, пошуку вашого колишнього та сплати за нього заборгованості з часом вони втратять до Вас інтерес але декілька місяців будуть вам надокучати, терпіння та успіхів Вам

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте. В таких случаях нужно блокировать все номера, с которых они и звонят. Вступать с ними в разговор не имеет смысла.

    Обратитесь в полицию с заявлением об угрозах.

    Лучше всего сменить номер телефона

    Токмач Галина Николаевна

    Мария, вы не поверите, но я сама столкнулась с такой ситуацией. Какой-то неизвестный мне мужчина дал мой номер (благо, он во всех соцсетях). Звонки продолжаются уже месяца три, правда, уже пореже. Перезвонить им не могу, отвечает автоответчик. Как-то чудом меня набрала работник фирмы, я ей объяснила, что я ни сном ни духом, она отнеслась с пониманием, какое-то время звонков не было. Сейчас иногда позванивают. Пока в полицию не обращалась. Но я вас понимаю)

    Левченко Ксенія Сергіївна

    Доброго дня. Вам необхідно написати звернення до позикодавця, де вимагати або надання усіх наявних документів по угоді, або видалення ваших і кола вашого спілкування персональних даних із персоніфікованих баз даних позикодавця, оскільки ніхто дозволу на їх обробку не надавав. З написанням допоможу, звертайтеся.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте! Действия коллекторов незаконные. Вы можете сначала их предупредить, а если не поможет,то реально рекомендую подать в отношении коллекторов заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовных дел о вымогательстве по ст.189 УК Украины; о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 УК Украины и если имеет место угроза убийством то также и по ст.129 УК Украины.

    Удачи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України