Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 29 марта 2020, вопрос №14771

Я попал в ДТП,пострадавшая сторона. Виновник без страховки,авто на польской регистрации. Как мне получить с него материальный ущерб

Дтп,я пострадавший,виновник без страховки,машина виновника на польской регистрации. Как мне получить ущерб

Ответы юристов (4)

    Жупинский Николай Андреевич

    После установления в судебном порядке вины второго водителя в совершении ДТП Вы сможете взыскать с него причиненный материальный ущерб путем подачи заявления в Моторно-транспортное бюро Украины (МТСБУ) или через обращение в суд с соответствующим иском.

    Жирний Олексій Сергійович

    Доброго дня.

    Поліції на місце ДТП викликали? Протокол поліція складала в якому зазначені дані винуватця ДТП?

    Ящо так, то Вам необхідно буде отримати в суді копію постанови суду про визнання особи винуватцем у скоєні дтп та притягнення його до адміністаривної відповідальності і вже в подальшому звернутися до винуватця дтп з цивільним позовом про відшкодування завданих збитків.

    Стаття 22 Цивільного кодексу України передбачає, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки). Збитки відшкодовуються у повному обсязі.

    Відповідно до п. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    Стаття 1192 Цивільного кодексу України чітко передбачає, що з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

    Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

    Врахуйте, що вам необхідні будуть документи, що підтверджують вартість відновлювальних робіт. Це можуть бути рахунки/акти з СТО а також докази оплати Вами цих рахунків/актів

    Крикун Сергій  Павлович

    В этом случае подлежат применению общие положения о возмещении вреда, предусмотренные Гражданским кодексом Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини....

    Стаття 1187. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки

    1. Джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

    2. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку....

    Стаття 1192. Способи відшкодування шкоди, завданої майну потерпілого

    1. З урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

    Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі....".

    Взыскание вреда подлежит в судебном порядке с предварительным оформлением ДТП сотрудниками полиции.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Для начала нужно, чтобы водитель автомобиля, который причастен к ДТП, был признан судом виновным в совершении административного правонарушения по ст.124 Кодекса Украины об административных правоотношениях.

    После чего, нужно провести судебно-авто-товароведческую экспертизу по поврежденному автомобилю.

    Затем, Вы имеете право подать иск в суд о возмещении причиненного материального ущерба, вследствии ДТП.

    Удачи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України