Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 01 апреля 2020, вопрос №15062

Повернення авансу по договору намірі покупки квартири

Склали договір наміру про купівлю квартири.
Спочатку я пропонував здійснити відразу оформлення і прописати в договорі можливість виселення власників через два місяця, щоб у них був термін на покупку нової квартири.
Через не впевненність вони відмовилися і запропонували скласти договір до певної дати , після якої ми мали або переглядати терміни або ціну квартири. Договір заключили 3 лютого до 3 березня. Попередньо 25 числа мені зателефонував мій ріелтор і повідомив що власники знайшли квартиру однак вона в заставі і вони будуть пробувати її зняти з застави для оформлення( мені це здалося як інформаційне повідомлення щоб я розумів що у них відбувається).
Попередньо 6-8 березня мені зателефонувала мій рієлтор і повідомила що попередньо 14 числа можна буде оформити покупку , але точно ще передзвонить, я в свою чергу в цей самий час змінив намір на покупку даної квартири через ускладнення фінансового становища і хочу повернення авансу котрий здійснив.
При зустрічі з продавцем я зрозумів що квартиру вони так і не зняли з застави а знайшли для себе ще одну яку мали намір купити про яку я навіть не знав, і аванс наразі відмовляються віддавати. Чи маю я право на повернення так як договір мав бути укладенний до 3 квітня і цього не відбулося з вини продавця так як він не встиг до цього часу знайти собі квартиру на заміну,дякую

Ответы юристов (1)

    Кодолов Олександр Володимирович
    Кодолов Олександр Володимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 21 год опыта

    Віталій, доброго дня,

    взагалі то договір про наміри не є попереднім договором з юридичної точки зору, тому є шанси його визнати недійсним в судовому порядку, що призведе до необхідності з їх боку повернути Вам отримані від Вас гроші.

    Якщо навіть не визнавати договір недійсним, не з Вашого боку, ні з боку продавця не було зафіксовано станом на 03 березня, що хтось з Вас зірвав укладання угоди, тобто нема доказів, з чиєї причини вона не відбулася у визначений строк, що також говорить про те, що Вам повинні просто повернути гроші або доказати, що угоду не змогли укласти саме з Вашої вини, що зробити також дуже важко на сьогодні.

    Рекомендую всеж домовлятися, а якщо не зможете - в суді зможете відстояти свою правоту.

    Удачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України