Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 02 апреля 2020, вопрос №15243

Вопрос про долю в наследстве несмотря на завещание.

Здравствуйте. Я являюсь наследником по завещанию своей матери(ей принадлежала 50% квартиры). Мой отчим подал заявление на наследство по закону. Он является инвалидом 3й(рабочей) группы. Имеет ли он право на обязательную долю в наследстве несмотря на завещание?

Ответы юристов (2)

    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна
    Общаться в чате Брайко-Попельнюк Алина Владимировна 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, відповідно до ст. 1234 Цивільного кодексу України 1. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Також, відповідно до ч.3 ст.1235 в "3. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини."

    а відповідно до ст. 1241 1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    То есть, при условии, что ваш отчим не трудоспособный, он сможет претендовать на часть вашего наследства по завещанию. Но в каждом конкретном случае есть и свои исключения, это нужно выяснять.

    Белоусов Николай Евгениевич
    Общаться в чате Белоусов Николай Евгениевич 3 года назад

    Адвокат, г. Запорожье, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Если Ваш отчим на день смерти матери был инвалидом третьей группы и состоял с мамой в официальном браке, то он будет претендовать на часть от имущества без исключений. если есть еще у Вас братья и сестры, то только этот факт сможет уменьшить его часть в наследстве. Если же нет, то его часть будет где-то 1/8 составлять. В судебном порядке исключить его из наследства или уменьшить его часть будет очень сложно!

    Нужна будет помощь обращайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України