Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 04 апреля 2020, вопрос №15494 100₴

Вислуга років зберігається

Я працював на залізниці з 2012 по 2016 і була в мене вислуга років 7% звільнився 26 грудня 2016року і цим же днем підписав контракт в НГУ на 3 роки після закінчення контракту пішов на біржу побув там місяць і зразу вернувся назад на залізницю. Вислуга років зберігається чи все спочатку,?

Ответы юристов (8)

    Петренко Евгений
    Петренко Евгений 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Доброго вечора, для отримання надбавки за вислугу років враховується безперервний стаж. Однак, згідно з п. 4.12 Наказу про порядок і виплату надбавки за вислугу років у разі перерви стаж може бути враховано.

    4.12 В інших випадках перерви залізничного стажу, визначених комісією обґрунтованими для задоволення заяви працівника в разі влаштування на роботу, яка дає право на отримання надбавки за вислугу років.

    Тобто, якщо зможете обґрунтувати необхідність перерви у роботі та зарахування стажу, то можуть зарахувати.

    Александров Євгеній (Адвокат)
    Александров Євгеній (Адвокат) 4 года назад

    Адвокат, г. Ужгород, 23 года опыта

    Добрий день!

    Ви майже мали на увазі - "доплату за вислугу років 7%"...

    Все у Вас зберігається, крім цього вислуга років підсумовується за різні етапи роботи на залізниці...

    Кадрова служба має підрахувати згідно трудової книжки весь стаж на залізниці та видати наказ про надбавку Вам за вислугу років!

    Токмач Галина Николаевна
    • Доброго вечера.

    Ваше питання регулюється Порядком виплати надбавки за вислугу років (наказ Укрзалізниці від 01.07.2011 номер 383-Ц зі змінами згідно наказу УЗ від 09.06.2008 номер 335-Ц)

    У випадках звільнення за власним бажанням стаж роботи не відновлюється.

    Час строкової військової служби включається до стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років.

    Тому нажаль, комісія підприємства не прийме рішення щодо збереження безперервного стажу роботи.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12), ст.8:

    "1....Час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України "Про оборону України", зараховується до їх вислуги років, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю,...".

    Обмеження у "П О Л О Ж Е Н Н (і) про порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам підприємств і організацій залізничного транспорту" (http://www.vpmu.org.ua/page29) щодо включення часу лише строкової служби до стажу роботи для отримання надбавки (п.3,1) суперечить наведеному положенні Закону, тому застосуванню підлягає вимога Закону і Ваш час службі за контрактом підлягає включенню до стажу роботи за вислугу років; при цьому, місячний термін перебування на обліку в ЦЗ не перериває передбаченого трьох місячного періоду перерви (той же п.3.1.).

    Александров Євгеній (Адвокат)
    Александров Євгеній (Адвокат) 4 года назад

    Адвокат, г. Ужгород, 23 года опыта

    Наказом Укрзалізниці від 1.07.2011 р., № 383-Ц внесено доповнення до Положення про порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам підприємств і організацій залізничного транспорту, затвердженого наказом від 28.12.2001 р., № 743-Ц.

    Розділ 4 зазначеного Положення – «Стаж роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років, не переривається, але час перерви в цей стаж не включається…» – доповнено пунктом 4.12 такого змісту: «В інших випадках перерви залізничного стажу, визначених комісією обґрунтованими для задоволення заяви працівника в разі влаштування на роботу, яка дає право на отримання надбавки за вислугу років».

    Таким чином, при поверненні на роботу раніше звільнених працівників залізничного транспорту комісіям з установлення трудового стажу надано право приймати рішення про зарахування до трудового стажу періоду попередньої роботи, якщо вони вважають перерву в роботі на залізничному транспорті обґрунтованою.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно з Порядком виплати надбавки за вислугу років (наказ Укрзалізниці від 01.07.2011 номер 383-Ц )

    У випадках звільнення за власним бажанням стаж роботи не відновлюється.

    Строкової військова служба включається до стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років.

    Якщо комісією кадрового відділу Укрзалізниці, буде встановлено обгрунтованість трудового стажу на попередньому місці роботи, то вона може зарахувати його до стажу за вислугою років.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий ранок.

    Щодо цього питання є роз'яснення Відділ інформації Ради профспілки:

    "Наказом Укрзалізниці від 1.07.2011 р., № 383-Ц внесено доповнення до Положення про порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам підприємств і організацій залізничного транспорту, затвердженого наказом від 28.12.2001 р., № 743-Ц.

    Розділ 4 зазначеного Положення – «Стаж роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років, не переривається, але час перерви в цей стаж не включається…» – доповнено пунктом 4.12 такого змісту: «В інших випадках перерви залізничного стажу, визначених комісією обґрунтованими для задоволення заяви працівника в разі влаштування на роботу, яка дає право на отримання надбавки за вислугу років».

    Таким чином, при поверненні на роботу раніше звільнених працівників залізничного транспорту комісіям з установлення трудового стажу надано право приймати рішення про зарахування до трудового стажу періоду попередньої роботи, якщо вони вважають перерву в роботі на залізничному транспорті обґрунтованою." - http://zalp.org.ua/content/view/952/4/lang,english...

    Відвіопдно до п. 3.1 Положення - Час дійсної строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу був зайнятий на роботах, які дають право на отримання надбавки за вислугу років і повернувся на підприємство залізничного транспорту протягом трьох місяців (не враховуючи часу переїзду) на ці роботи.

    Тобто, для отримання надбавки для вислуги років зараховується тільки строкова служба.

    Малик Олександр Володимирович
    100%
    Малик Олександр Володимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Юрій, доброго дня!

    Щодо Вашого питання зазначаю, що відповідно до наказу Укрзалізниці від 1.07.2011 № 383-Ц внесено доповнення до Положення про порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам підприємств і організацій залізничного транспорту, затвердженого наказом від 28.12.2001 р., № 743-Ц.

    У Розділі 4 вказаного Положення зазначено, що «Стаж роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років, не переривається, але час перерви в цей стаж не включається…» – доповнено пунктом 4.12 такого змісту: «В інших випадках перерви залізничного стажу, визначених комісією обґрунтованими для задоволення заяви працівника в разі влаштування на роботу, яка дає право на отримання надбавки за вислугу років».

    Отже, при поверненні на роботу раніше звільнених працівників залізничного транспорту комісіям з установлення трудового стажу надано право приймати рішення про зарахування до трудового стажу періоду попередньої роботи, якщо вони вважають перерву в роботі на залізничному транспорті обґрунтованою." http://zalp.org.ua/content/view/952/4/lang,english/

    Згідно з п. 3.1 вищезазначеного Положення, час дійсної строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу був зайнятий на роботах, які дають право на отримання надбавки за вислугу років і повернувся на підприємство залізничного транспорту протягом трьох місяців (не враховуючи часу переїзду) на ці роботи.

    Таким чином, для отримання надбавки для вислуги років місяць контрактної служби в Національній гвардії України зараховано для отримання надбавки не буде, а трудовий стаж є перерваним, тому надбавка не зберігається.

    Проте, якщо комісією кадрового відділу Укрзалізниці, буде встановлено обгрунтованість трудового стажу на попередньому місці роботи, то вона може зарахувати його до стажу за вислугою років.

    Враховуючи зазначене, Вам слід звернутися і заявою до кадрового відділу Укрзалізниці, щодо зарахування стажу на попередньому місці роботи до стажу за вислугою років.

    З повагою, Олександр Малик


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України