Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 12 квітня 2020, питання №16340

Как защитить права беременной на работе?

В феврале меня приняли на стажировку неофициально. Пообещали что после стражировки оформят. Через месяц я узнала, что беременна и мне нужно лечь на сохранение, была угроза. Я директору это сообщила и он отпустил, сказал чтобы за работу не переживала. Уже за два дня до выписки, я позвонила директору сообщить, что скоро выйду на работу. На что он мне ответил, чтобы я за работу больше не думала, а только за будущего ребенка и пускай обеспечивает меня муж. Подскажите, что можно сделать в данной ситуации?

Відповіді юристів (5)

    Кирюшин Артем Андреевич

    Ничего.

    Поскольку вы не были официально оформлены трудовые гарантии для работающих беременных на вас не распространяются.

    ____________________________________________________________________________________________

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      Артем, извините, но я Вас повторно ловлю на Вашей критике в адрес коллеги-адвоката ("не пишите ерунды и что Вы адвокат"). Также хотел поделится советом, аксиомой в нашей профессии (у кого, как не у адвоката это должна быть заповедь): не бывает, не может быть проигрышных дел, вопросов; если ответа нет, значит ты его пропустил, начни искать сначала.

    Александров Євгеній (Адвокат)
    Александров Євгеній (Адвокат) 4 роки тому

    Адвокат, м. Ужгород, 23 роки досвіду

    Добрый день!

    Обратитесь ко мне через "Заявки", я объясню Вам алгоритм Ваших действий... .

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    ст.24 - "...Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.";

    ст.26 - "При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

    В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

    Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу: осіб, які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; ...вагітних жінок;...";

    ст.184 - "...Звільнення вагітних жінок ...з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10), ст.41:

    "...Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),...

    тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14), ст.172:

    "1. Незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів ...а також інше грубе порушення законодавства про працю -

    караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.

    2. Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або щодо ... вагітної жінки, ... -

    караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.".

    Подайте на имя руководителя заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении, новой почтой) о незаконных действиях администрации как при принятии Вас на работу, неоформлении на работу, так и отказом для выхода на работа, а также в отношении Вас как беременной, перечислите приведенные требования и меры законодательства по защите работников, особенно преследование должностных лиц за незаконное увольнение беременных женщин по ч.2 ст.172 УК; изложите сообщение о Вашем выходе на работу с указанием даты и ходатайство обеспечить Ваше рабочее время и условия труда по страхом обжалования Вами действий администрации и привлечении к ответственности

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Ничего.

    Так как вы не были официально оформлены на стажировку - гарантий на Вас нет . Шансы что Вы докажете через суд что Вас взяли на работу - равны практически - 0.

    Кроме того - стажировку еще надо пройти


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України