Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ИТ, телекоммуникации, 14 апреля 2020, вопрос №16595 100₴

Если компьютерный мастер (по обьявлению) создал акт о выполненных работах и клиент по глупости подписал.

Добрый день. Ситуация такая:
10.04.2020 к клиенту пришел мастер. Показал прейскурант на услуги. Далее начал выполнять работы по компьютеру. В сумме вышло на 4100 грн. На что клиент ответил: что нет таких денег и всего было отдано 700 грн, остальную сумму по его договору было в писано в поле долг(Борг), и далее написано что если сумма не будет оплачена до определенного срока, будут начисляться проценты. Так как в данном договоре полностью используется только фамилия, а имя и отчество сокращенно. Так же серия и номер паспорта заполнены (отсебятиной) самим мастером.
Можно ли мастера послать в спокойную прогулку. Или все-же пригрозить уголовной ответственностью за распространение не лицензионного ПО(Было обнаружено при моей проверке, что было установленно и скачано за время прибывание компьютерного мастера)?
Или прямиком обратиться в Полицию с заявлением о распространении нелицензионного ПО.

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте!

    Он получил от Вас 700 грн., но чек (квитанцию) Вам не выдал, возможно данное лицо не является физическим лицом -предпринимателем и работает не на какую-либо компанию, а скорее всего на себя.

    Вам нужно либо оплачивать услуги мастера, так как договор между Вами был заключен, в виде оставшегося долга за выполненные работы, либо если услуга была оказана некачественно и не так как указано в договоре, тогда нужно подать официально претензию в адрес мастера, обосновать, что ним сделано не так и по какой причине Вы не будете оплачивать его услуги.

    Нужно быть готовым к тому, что он будет иметь претензии по поводу не оплаты задолженности за выполненные работы.

    Поэтому рекомендую Вам, сначала обратить его внимание, предупредить его, а если он не будет реагировать на Ваши претензии, обратиться:

    - в полицию с заявлением о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о принуждении к выполнению гражданско-правовых обязательств по статье 355 УК Украины, в порядке ст.ст.60, 214 УПК Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    - заявление в полицию о использовании нелицензионного программного обеспечения;

    -заявление в полицию о привлечении его к административной ответственности за нарушение порядка занятия хозяйвенной деятельностью по статье 164 Кодекса Украины об административных правоотношениях, за что предусмотрен штраф в сумме от 17000 до 34000 грн.,с конфискацией предметов такой деятельности или без такой:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    -заявление в налоговую службу;

    -заявление в Госпродпотребслужбу Украины (бывшая Инспекция по защите прав потребителей).

    Предупредите, что по поведенной ним работе, Вы проведёте компьютерно-техническую экспертизу!

    Удачи Вам!

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий день.

    Відповідно до ст. 901 ЦКУ - За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

    Між Вам було укладено договір про надання послуг. В договорі вказані реквізить, сторони, оплата, є Ваш підпис, тобто, з умовами Ви будли ознайомленні. Особа, враховую укладення договору, буде мати право звернутися до суду щодо стягення з Вас боргу. Ви це повинні розуміти. "Проморозитися" не вийде.

    Але, також потрібно розуміти, яким чином надано Вам послуги? Чи є вони якісні? Можливо є сумнви, що ремонт не проводився.

    Відповідно до ст. 4 ЗУ "Про захист прав споживачів" Споживачі під час укладення, зміни, виконання та припинення договорів щодо отримання (придбання, замовлення тощо) продукції, а також при використанні продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на: належну якість продукції та обслуговування;

    Права споживача у разі порушення умов договору про надання послуг встановлені ст. 10 ЗУ "Про захист прав споживачів":

    1. Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

    Якщо значну частину обсягу послуги чи робіт (понад сімдесят відсотків загального обсягу) вже було виконано, споживач має право розірвати договір лише стосовно частини послуги або робіт, що залишилася.

    2. Якщо під час виконання робіт (надання послуг) стане очевидним, що їх не буде виконано з вини виконавця згідно з умовами договору, споживач має право призначити виконавцю відповідний строк для усунення недоліків, а в разі невиконання цієї вимоги у визначений строк - розірвати договір і вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення недоліків третій особі за рахунок виконавця.

    3. У разі виявлення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) споживач має право на свій вибір вимагати:

    1) безоплатного усунення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) у розумний строк;

    2) відповідного зменшення ціни виконаної роботи (наданої послуги);

    3) безоплатного виготовлення іншої речі з такого ж матеріалу і такої ж якості чи повторного виконання роботи;

    4) відшкодування завданих йому збитків з усуненням недоліків виконаної роботи (наданої послуги) своїми силами чи із залученням третьої особи;

    5) реалізації інших прав, що передбачені чинним законодавством на день укладення відповідного договору.

    Зазначені вимоги підлягають задоволенню у разі виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) або під час її виконання (надання), а в разі неможливості виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) - протягом гарантійного чи іншого строку, встановленого договором, чи протягом двох років з дня прийняття виконаної роботи (наданої послуги) у разі відсутності гарантійного чи іншого строку, встановленого законодавством або договором.

    4. За наявності у роботі (послузі) істотних недоліків споживач має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

    Якщо істотні недоліки було виявлено в роботі (послузі), виконаній з матеріалу споживача, споживач має право вимагати на свій вибір або виконання її з такого ж матеріалу виконавця, або розірвання договору і відшкодування збитків.

    Зазначені вимоги можуть бути пред'явлені споживачем протягом строків, передбачених нормативно-правовими актами та нормативними документами, умовами договору, а в разі відсутності таких строків - протягом десяти років.

    5. У разі коли виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день (кожну годину, якщо тривалість виконання визначено у годинах) прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. У разі коли вартість роботи (послуги) не визначено, виконавець сплачує споживачеві неустойку в розмірі трьох відсотків загальної вартості замовлення.

    Сплата виконавцем неустойки (пені), встановленої в разі невиконання, прострочення виконання або іншого неналежного виконання зобов'язання, не звільняє його від виконання зобов'язання в натурі.

    6. Виконавець не несе відповідальності за невиконання, прострочення виконання або інше неналежне виконання зобов'язання та недоліки у виконаних роботах або наданих послугах, якщо доведе, що вони виникли з вини самого споживача чи внаслідок дії непереборної сили.

    7. Про відступи від умов договору та інші недоліки в роботі (послузі), що не могли бути виявлені при звичайному способі її прийняття, споживач зобов'язаний повідомити виконавцеві не пізніше трьох діб після їх виявлення.

    8. Виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги), або відтворити на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, що дає змогу споживачеві здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, або надіслати електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

    9. Виконавець зобов'язаний протягом місяця відшкодувати збитки, що виникли у зв'язку з втратою, псуванням чи пошкодженням речі, прийнятої ним від споживача для виконання робіт (надання послуг). Виконавець не звільняється від відповідальності, якщо рівень його наукових і технічних знань не дав змоги виявити особливі властивості речі, прийнятої ним від споживача для виконання робіт (надання послуг).

    Якщо виконання робіт (надання послуг) вимагає використання додаткових матеріалів, такі матеріали повинні відповідати вимогам безпеки, встановленим законодавством до таких матеріалів.

    10. Виконавець несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг), незалежно від рівня його наукових і технічних знань, що дає змогу виявити їх властивості, згідно із законодавством.

    11. Якщо під час виконання робіт (надання послуг) виникає необхідність у додаткових роботах (послугах), що не були передбачені умовами договору, виконавець зобов'язаний одержати від споживача дозвіл на виконання таких робіт (надання послуг).

    Будь-які додаткові роботи (послуги), виконані (надані) виконавцем без згоди споживача, не створюють для споживача будь-яких зобов'язань щодо їх оплати.

    12. Якщо після укладення договору стане очевидним, що роботи (послуги), зважаючи на їх ціну (вартість) та характеристики або інші обставини, явно не задовольнятимуть інтереси або вимоги споживача, виконавець зобов'язаний негайно повідомити про це споживача.

    Виконавець зобов'язаний таким же чином повідомити споживача, якщо вартість робіт (послуг) може істотно зрости, ніж можна було очікувати під час укладення договору.

    Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) без штрафних санкцій з боку виконавця у разі виникнення обставин, передбачених в абзацах першому та другому цієї частини.

    13. Вимоги цієї статті не поширюються на виконання робіт з гарантійного ремонту.

    Тобто, якщо є з боку виконавця певні порушення умов догвоору, Ви також маєте право направити претензію на його адресу з цього приводу.

    Так, звичайно Ви маєте змогу використати те, що Виконавець користується неліцензійними ПО. Можете це використати у перемовинах з ним та овідомити про можливе звернення до поліції.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Добрий день.

    По суті питання - використання неліцензійного програмного забезпечення є порушенням авторських прав його власників. В Україні за порушення законодавства у сфері інтелектуальної власності передбачено адміністративну відповідальність (ст. 51-2 Адміністративного кодексу України) (комп\’ютерне піратство) та кримінальну (ст. 176 Кримінального Кодексу України).

    Якщо потрібна допомога у складанні заяви до поліції - звертайтесь .

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    1) Можно ли мастера послать в спокойную прогулку - можна.

    Однак, Ви підписали не лише акт, але й договір, погодившись з усіма його умовами.

    А тому компанія, яку він представляє, може подати на Вас позов до суду.

    Крім того, відповідно до пункту 17 договору у випадку прострочення термінів повернення боргу нараховується пеня у розмірі 0,5% від суми боргу за кожний день прострочення.

    Дата погашення боргу, встановлена договором -11.04.2020.

    Таким чином, вже набігла пеня за 3 дні.

    2) Или все-же пригрозить уголовной ответственностью за распространение не лицензионного ПО(Было обнаружено при моей проверке, что было установленно и скачано за время прибывание компьютерного мастера)? Или прямиком обратиться в Полицию с заявлением о распространении нелицензионного ПО. - звичайно Ви можете натякнути, що звернетеся до поліції.

    Однак, щоб поліція прийняла вашу заяву та відкрила кримінальне провадження за нею, необхідно надати відповідні докази порушення законодавства цим майстром (розповсюдження забороненого програмного забезпечення). Інакше в поліції Вам можуть сказати, що даний спір між Вами та виконавцем необхідно вирішувати у судовому порядку в рамках цивільного провадження, а не кримінального.

    Всього доброго.

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 4 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Добрый день. Действительно между клиентом и мастером возникли договорные отношения, судя по тем документам которые Вы сбросили. Я вам рекомендую с Вашим вопросом обратиться к юристу по месту, чтобы он смог с Вами детально обсудить ситуацию, увидеть в живую документы, "пробить" фирму и т.д. В зависимости от того какой Вам нужен результат будет проработана позиция, Ваше поведение и дальнейшие действия.

    Удачи Вам

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Якщо Ви маєте письмовий договір.

    Вам необхідно надіслати письмову претензію рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення на юридичну та фактичну адресу виконавця з обгрунтуванням виявлених недоліків , фактів порушення Вашого права споживача та додаванням доказів цих порушень( акт експертизи , порівняльну характеристику , договір про надання послуг і т.д.) в порядку ст. ст. 222 ГК, ст. 19 ГПК, або ст.530 ЦК. України. В ній зазначаєте про те,

    Якщо через 30 -ть днів письмової відповіді не надійде то Ви направляєте позовну заяву до суду про відшкодування збитків та компенсації за неналежне виконання договору: до заяви додаєте копії: договору, акту виконаних робіт , претензії та доказами до неї завірені належним чином , докази відправки претензії ( чек з пошти) квитанція з банку про оплату послуг , (якщо вона була) і інші докази(всі документи подаються у 2-х екземплярах до канцелярії суду. Чекаєте доки надійде ухвала суду про відкриття провадження(надійде поштою).

    Строк позовної давності 3 роки з моменту коли Ви дізналися або могли знати про істотні порушення у виконанні договору та порушення Ваших прав.

    Зазвиичай після направлення офіційної претензії на цьому сторони невідкладно досягають компромісу у спорі по суті.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України