Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 19 квітня 2020, питання №17051

Как правильно составить договор аренды земли

Здравствуйте, нужен совет.Моя мама является владельцем земельного пая, который сдает в аренду фермеру.В этом году договор аренды подходит к концу, до июля нужно составить новый. Насколько я слышал, в связи со снятия моратория на продажу земли, цена земли со временем должна вырастать. Фермер платит арендную плату согласно нормативно денежной оценки земли.Вопрос: - можно ли заключить договор аренды, при этом привязав арендную плату к нормативно денежной оценке земли? ; - какой минимальный срок заключения аренды земли на сегодняшний день?

Відповіді юристів (2)

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна 4 роки тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    Доброго вечора. Строк дії договору оренди встановлюється за згодою сторін і не може перевищувати 50 років. Є наявні розроблені договора оренди складені на користь орендодавця. Звертайтесь через профіль врахуємо всі необхідні моменти.

    Бабченко Олександр Миколайович
    Бабченко Олександр Миколайович 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 22 роки досвіду

    Добрий день. Питання укладення, дії і розірвання договору оренди землі регулюються діючим законодавством та укладеним між сторонами договором. Договір оренди землі як і будь-який інший договір вважається укладеним, якщо між сторонами досягнуто згоди по всім істотним обставинам. Тобто, всі істотні обставини повинні узгоджуватися між сторонами. Проте довести на практиці що та чи інша обставина між сторонами не узгоджувалася дуже важко. Існує презумпція - якщо договір підписаний, то вважається що всі зазначені в ньому обставини є узгодженими. Цим і користуються орендарі. Як правило, з приводу оренди землі укладається договір оренди, який розроблено орендарем. Звичайно він у ньому прописує норми, що вигідні йому і прицьому ставить орендодавця у вкрай невигідне становище. Фактично орендодавець на дуже тривалий час позбавляється своєї власності, при цьому отримуючи незначну плату за користування майном.

    Договори оренди землі як правило однотипні і містять схожі між собою норми.

    Стосовно розміру орендної плати то у всіх їх як правило він привязується до нормативної грошової оцінки земельної ділянки і визначається у відсотковому відношенні до останньої і така норма узгоджується з діючим законодавством.

    Стосовно закінчення строку договору, Вам потрібно уважно вивчити відповідний розділ договору.

    Як правило, орендодавці в договорі зазначають, що договрі укладається на певний строк, але далі вказують, що після закінчення строку договору Орендар має ПЕРЕВАЖНЕ право ПОНОВЛЕННЯ його на новий строк. Тобто, це положення означає, що якщо ви після закінчення строку дії договору будете знову укладати договір оренди, то орендар матиме переважне право на укладення цього договору. Також договором встановлюється положення, що якщо за визначену кцількість днів до закінчення строку дії договору жодна із сторін не заявить про його припинення шляхом надсилання відповідного поштового повідомлення іншій стороні, цей договір вважається продовженими на ТАКИЙ САМИЙ строк та на ТИХ САМИХ умовах. Тобто, якщо у Вашому договорі міститься така умова і ви не надішлите відповідного поштово повідомлення у зазначений строк - то договір продовжиться автоматично і орендарю не обовязково укладати з вами інший договір.

    Іще договором часто встановлюється положення, що якщо Орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку цього договору, то за вдсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчння строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

    Мінімальний строк договору оренди землі становить 7 років, а максимальний 50.

    Таким чином, якщо ви бажаєте краще захистити свої права як власника у відносинах оренди вашої земельної ділянки, я рекомендую Вам до закінчення строку дії договору запропонувати орендареві у письмовій формі з підтвердженням факту отримання укласти новий договір оренди чи внести зміни до діючого та встановити мінімальний строк дії договору у 7 років, а також визначити право розірвати цей договір в односторонньому порядку, повідомивши про це іншу сторону за один місяць, з урахуванням періоду ротації основної сівозміни.

    Також рекомендую за визначену договором кількість днів направити орендарю поштове повідомлення про припинення договору оренди, а після закінчення строку дії договору, якщо орендар продовжуватиме користуватися земельною ділянкою, в місячний термін направити письмове заперечення проти користування цією земельною ділянкою.

    Потрібна буде допомога по складанню відповідних заяв звертайтеся через профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України