Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 22 апреля 2020, вопрос №17298 100₴

Договорные отношения между школой и родителями

Здравствуйте! Во время карантина частная школа работает в дистанционном режиме. Образовательные услуги предоставляются. По условиям действующего контракта школы с родителем учащегося предусмотрена помесячная оплата. Если оплата не внесена в течение 1 месяца, то по условиям контракта школа имеет право отчислить такого учащегося. Наши услуги дистанционного обучения предоставляются в полном объеме. Учредители пошли на встречу родителям и сделали оплату за обучение в апреле -40% от помесячной стоимости. Как поступить в данном случае во время карантина? Благодарю.

Ответы юристов (10)

    Малик Олександр Володимирович
    20%
    Малик Олександр Володимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Валентина. школа має право отримувати оплату 100%, оскільки послуги надаються дистанційно в повному обсязі, що закріплено на законодавчому рівні.

    .Ваше питання врегульовано положенням про дистанційнн навчання - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13.

    П. 1.1 - Під дистанційним навчанням розуміється індивідуалізований процес набуття знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності людини, який відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників навчального процесу у спеціалізованому середовищі, яке функціонує на базі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій.

    П. 1.3.- Це Положення поширюється на дистанційне навчання у:

    загальноосвітніх навчальних закладах (далі - ЗНЗ);

    професійно-технічних навчальних закладах (далі - ПТНЗ);

    вищих навчальних закладах (далі - ВНЗ);

    закладах післядипломної освіти або структурних підрозділах вищих навчальних закладів, наукових і освітньо-наукових установ, що здійснюють післядипломну освіту (далі - ЗПО).

    П. 3.1 - Навчальний процес за дистанційною формою навчання здійснюється у таких формах: самостійна робота; навчальні заняття; практична підготовка (у ВНЗ); професійно-практична підготовка (у ПТНЗ); контрольні заходи.

    П. 4.2 - Технології дистанційного навчання можуть використовуватись ЗНЗ при проведенні занять через мережу Інтернет під час карантину; вивченні додаткових (факультативних) предметів; навчанні учнів під час хвороби; виконанні науково-дослідницьких робіт у Малій академії наук України; участі у дистанційних олімпіадах, конкурсах; отриманні консультацій тощо.

    Тобто, дистанційне навчання врегульоване і школа має право отримувати 100% оплату.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Здравствуйте.

    "Как поступить в данном случае во время карантина?"

    - не совсем понятен вопрос.

    Если одной стороной выполняются условия договора в полном объеме, то вторая сторона должна оплатить соответствующие услуги.

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    По условиям действующего контракта школы с родителем учащегося предусмотрена помесячная оплата. Если оплата не внесена в течение 1 месяца, то по условиям контракта школа имеет право отчислить такого учащегося

    С целью урегулирования договорных отношений подпишите с родителями дополнительные соглашения к контрактам на обучение об уменьшение платы за обучением на период действия карантина и запрета на посещения детьми школ.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Якщо послуги дистанційного навчання надаються в повному обсязі, то батьки повинні їх оплачувати в тому розмірі та в строки, передбачені договором.

    Карантин не впливає на оплату. Якщо одна сторона (приватна школа) виконує свої договірні зобов'язання, а саме надає відповідний перелік навчальних послуг, а друга сторона (батьки) ці послуги приймає, то відповідно вони зобов'язані ці послуги оплатити в строки, передбачені договором.

    Якщо ж батьки цього не зроблять, Ви маєте право розірвати договір в односторонньому порядку та відрахувати дітей.

    При цьому бажано надіслати відповідне попередження про відрахування батькам, із посиланням на відповідні пункти договору та вимогою своєчасної оплати.

    Можливо, після отримання такого повідомлення батьки передумають та заплатять.

    Всього доброго.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15), ст.617:

    "1. Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили....".

    Закон Украины "Про торгово-промислові палати в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/671/97-%D0%B2%D1%80), СТ.14-1:

    "... 2. Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме:...введення ..., карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України ...а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія...".

    Также, скорее всего, в Вашем контракте с родителями имеется раздел, положение об освобождении сторон от своих обязательств в случае наступления обстоятельств форс-мажора. Поэтому отчисление ученика по причине неуплаты во время действия форс-мажора будет нарушением и приведенных нормативных актов, и контракта, и будет признано незаконным, в случае обращения родителей, судом.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Учредители пошли на встречу родителям и сделали оплату за обучение в апреле -40% от помесячной стоимости. Как поступить в данном случае во время карантина? - уточните вопрос

    но по сути если услуги предоставляются - оплата должна происходить

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Валентина!

    В виду того что в соответствии с действующим законодательством, время карантина частная школа работает в дистанционном режиме и фактически образовательные услуги предоставляются, при том, что по условиям действующего контракта школы с родителем учащегося предусмотрена помесячная оплата и услуги дистанционного обучения предоставляются в полном объеме, то:

    Родители обязаны оплачивать услуги за обучение согласно договора, если учредители пошли на встречу и это все правильно документально оформлено, то учётом этого решения проводится и оплата родителями за дистанционное обучение.

    Решение об оплате за услуги по предоставлению дистанционного обучения, принимается по согласованию с учредителями.

    В виду того, что учредители пошли на встречу родителям и сделали оплату за обучение в апреле -40% от помесячной стоимости, виду карантина, если Вы со стороны администрации школы или учитель, то нужно обратить внимание на условия трудового договора (контракта), между администрацией школы и учителем.

    Если есть вопросы, обращайтесь.

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно укласти додаткову угоду до контракту на навчання в якій передбачити наступне:

    наприклад:

    пункт 4 На час дії карантинних обмежень з 17.03.20 по 24.04.20 втановити сумму оплати освітніх послуг у значенні 40% від загальної вартості оплати освітніх послуг, що передбачена контрактом.

    пункт 5 Інші умови контракту залишаються без змін та обов язкові до виконання сторонами.

    Реквізити сторін:

    Замовник Виконавець

    За умови продовження карантинних обмежень складаєте нову додаткову угоду , вказавши необхідну дату на яку необхідно подовжити термін.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Хочу дещо додати.

    По-перше, необхідно все-таки ознайомитися з умовами контракту між школою та батьками.

    Якщо з батьками було погоджено, що навчання на період карантину буде переведено в дистанційний режим, - батьки повинні своєчасно платити за навчання та виконувати інші договірні зобов'язання належним чином.

    Вже сам факт надання приватною школою послуг дистанційного навчання та відповідно їх отримання учнями свідчить про згоду батьків на навчання їх дітей у дистанційній формі.

    Карантин не звільняє батьків від обов'язку оплатити надані послуги, а тому Ви маєте право відрахувати дітей відповідно до умов та порядку, передбачених договором.

    Карантин може вважатися форс-мажорною обставиною лише, якщо через нього батьки не мають змоги оплатити ці послуги (наприклад, відсутній дохід через перебування у відпустці за власний рахунок).

    Однак. про це вони повинні були б повідомити адміністрацію школи, яка б вже приймала рішення: або припинити виконувати свої зобов'язання по договору (тобто, припинити надавати освітні послуги дітям, батьки яких не можуть ці послуги оплатити) або продовжувати виконувати ці зобов'язання та нарахувати таким батькам заборгованість за місяці, коли не була проведена оплата, без відрахування дітей.

    Наши услуги дистанционного обучения предоставляются в полном объеме. Учредители пошли на встречу родителям и сделали оплату за обучение в апреле -40% от помесячной стоимости. Как поступить в данном случае во время карантина? - заключити додаткову угоду до контракту з батьками, в якій прописати, що місячна оплата за квітень місяць буде становити на 40 % менше від розміру щомісячної оплати, встановленої пунктом ___ контракту № від......

    Також вказати, що з травня місяця та до закінчення строку дії контракту розмір щомісячної оплати встановлюється відповідно до пункту ___ контракту № від.....

    Всього доброго.

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий день.

    Ваше питання врегульовано положенням про дистанційнн навчання - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13.

    П. 1.1 - Під дистанційним навчанням розуміється індивідуалізований процес набуття знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності людини, який відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників навчального процесу у спеціалізованому середовищі, яке функціонує на базі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій.

    П. 1.3.- Це Положення поширюється на дистанційне навчання у:

    загальноосвітніх навчальних закладах (далі - ЗНЗ);

    професійно-технічних навчальних закладах (далі - ПТНЗ);

    вищих навчальних закладах (далі - ВНЗ);

    закладах післядипломної освіти або структурних підрозділах вищих навчальних закладів, наукових і освітньо-наукових установ, що здійснюють післядипломну освіту (далі - ЗПО).

    П. 3.1 - Навчальний процес за дистанційною формою навчання здійснюється у таких формах: самостійна робота; навчальні заняття; практична підготовка (у ВНЗ); професійно-практична підготовка (у ПТНЗ); контрольні заходи.

    П. 4.2 - Технології дистанційного навчання можуть використовуватись ЗНЗ при проведенні занять через мережу Інтернет під час карантину; вивченні додаткових (факультативних) предметів; навчанні учнів під час хвороби; виконанні науково-дослідницьких робіт у Малій академії наук України; участі у дистанційних олімпіадах, конкурсах; отриманні консультацій тощо.

    Отже, дистанційне навчання чітко передбачено та можливе для застосування під час карантину.

    Те, що власники пішли на зустріч батькам та знизили плату - це виключно їх право та рішення. В умовах карантину - це правильний крок, оскільки, вони це могли й не робити, та ніхто їх би не змусив робити зворотнє у такому випадку.

    Щодо відрахування учнів:

    Відповідно до ч. 2 ст. 141 вказаного Закону форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

    Тобто, у випадку відрахування учнів, можливо буде звертатися до суду щодо визнання таких дій протиправними.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України