Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право і процес, 30 квітня 2020, питання №18311

Допрос несовершеннолетнего в полиции

Сыну 17 лет, по телефону сотрудник полиции пригласил на беседу. Якобы подозревается в краже. Могу ли я присутствовать при общении, должна ли что-то подписывать?
В ходе анализа причины вызова, выяснила у сына, что полиция просила придти его написать в участке пояснение где он был в определенный день, поскольку подходил под ориентировку. Он пришёл и написал. Теперь они считают это пояснение приводом в полицию.

Відповіді юристів (2)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Смотря по какой статье он привлекается, уголовная ответсвенность может наступать и с 16 лет.

    Стаття 354. Особливості допиту малолітнього або неповнолітнього свідка чи потерпілого

    1. Допит малолітнього свідка і, за розсудом суду, неповнолітнього свідка проводиться в присутності законного представника, педагога чи психолога, а за необхідності – лікаря.

    2. Свідку, який не досяг шістнадцятирічного віку, головуючий роз’яснює обов’язок про необхідність давати правдиві показання, не попереджуючи про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання, і не приводить до присяги.

    Поэтому в 17 лет он полностью отвечает за свои поступки без родителей, и допрашивать его имеют право.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі!

    Дії працівників поліції незаконні.

    Стаття 226 КПК України:

    "Особливості допиту малолітньої або неповнолітньої особи.

    1. Допит малолітньої або неповнолітньої особи проводиться у присутності законного представника, педагога або психолога, а за необхідності - лікаря.

    2. Допит малолітньої або неповнолітньої особи не може продовжуватися без перерви понад одну годину, а загалом - понад дві години на день.

    3. Особам, які не досягли шістнадцятирічного віку, роз'яснюється обов'язок про необхідність давання правдивих показань, не попереджуючи про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання.

    4. До початку допиту особам, зазначеним у частині першій цієї статті, роз'яснюється їхній обов'язок бути присутніми при допиті, а також право заперечувати проти запитань та ставити запитання".

    Треба допомога, повна консультація алгоритм дій звертайтеся індивідуально.

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України