Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 30 апреля 2020, вопрос №18347

Можно ли получить все наследство дочери (33 года) если остальные наследники (муж и вторая дочь 15 лет) не явились для подачи заявления на принятие наследства?

Добрый вечер. Гражданка Украины, прописана по паспорту в Донецке умерла в Катаре (до смерти проживала в стране Катар 16 лет). У неё есть муж и 2 дочери (15 лет и 33 года). Из наследства осталось 2 квартиры в Донецке (1 полная собственность, 2 50 % собственности). Муж и 15-летняя дочь не претендуют на наследство так как проживают в Катаре и выезжать не планируют. Вторая дочь (33 года) проживает постоянно на территории Украины (Днепр). Где подавать документы на вступление в наследство? Если только 1 дочь будет подавать документы на вступление в наследство а остальные наследники не будут подавать, и не напишут отказ (нет возможности) то получит ли эта дочь полностью наследуемое имущество?

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Документы надо подавать в Краматорске, т.к. Донецк неподконтрольная территория.

    Свидетельство о смерти должно быть заверено в посольстве Украины в Катаре.

    Несовершеннолетняя сестра становится наследницей автоматически.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 4 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Доброго дня.

    Якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається на підставі Закону України "Про міжнародне приватне право" .

    Так, відповідно до ч. 1 ст. 70 ЗУ "Про міжнародне приватне право" спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був.

    Водночас згідно ч. 1 ст. 71 вищенаведеного Закону спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    У вашій ситуації, місце відкриття спадщини буде Катар, оскільки спадкодавець фактично проживав в цій країні, сама реєстрація місця проживання в Україні не має значення.

    Відповідно спадкування нерухомого майна, яке знаходиться на території України буде здійснювати згідно із законодавства України.

    Як наслідок свідоцтво про право на спадщину після смерті громадянина України, який постійно проживав за кордоном, може видати консул України. Тому, заяву про прийняття спадщини слід подавати до консульської установі України в Катарі.

    Для прийняття спадщини чи відмови від прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину.

    Однак, ч. 3 ст. 1268 ЦК України встановлює, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого для прийняття спадщини не заявив про відмову від неї.

    При цьому, ч. 4 вищенаведеної статті вказує, що малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину,

    Таким чином, якщо чоловік та дочка спадкодавця проживали разом із спадкодавцем на час її смерті, вони вважаються такими, що прийняли спадщину незалежно від того чи подали заяву про прийняття спадщини. При цьому, малолітня дочка має право на обов'язкову частку.

    Тому, для запобігання виникнення в майбутньому суперечок щодо майна та якщо, дійсно чоловік та малолітня дочка не мають бажання приймати спадщину, необхідно, щоб була написата заява про відмову від неї протягом шестимісячного строку. Варто звернути увагу, що відмова малолітньої дитини від прийняття спадщини може бути здійснена лише за згодою батьків та органу опіки та піклування.

    Окрім цього, чоловік та малолітня дочка можуть відмовитися від прийняття спадщини на користь Вас, оскільки ч. 3 ст. 1274 ЦК України встановлює, що спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    В даній ситуації є дуже багато юридичних нюансів, які необхідно правильно юридично оформити, оскільки не дотримання норм законодавства може потім бути підставою для звернення до суду з такими позовами як: поновлення строку для прийняття спадщини, про визнання особи такою, що прийняла спадщину, визнання відмови недійсною та інші.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України