Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 15 мая 2020, вопрос №19558 100₴

Кого вважати автором випущеної у світ доопрацьованої монографії? Доброго дня!

Доброго дня!

Допоможіть, будь-ласка, виконати завдання.

Одеське видавництво «Чорноморець-Прес» уклало з автором Мосейчуком І.А. договір про видання монографії «Архітектура Одеси». Видавництво попросило автора дещо доопрацювати твір для можливості його публікації. Видавництво надало автору на доопрацювання 6 місяців, але через 4 місяці автор раптово помер.Видавництво звернулося до спадкоємців з пропозицією доручити своєму літературному редактору доопрацювати рукопис. Спадкоємці дали згоду.Кого вважати автором випущеної у світ доопрацьованої монографії? Які права перейшли у спадок?

Дуже важливо, у відповіді необхідні посилання на законодавчі норми.

Буду дуже вдячна за допомогу.

Ответы юристов (5)

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    50%
    Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Доброго дня. Відповідно до законодавства України майнові права авторів та інших осіб, які мають виключне авторське право, переходять у спадщину. Не переходять у спадщину особисті немайнові права автора. Спадкоємці мають право захищати авторство на твір і протидіяти перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, що може завдати шкоди честі та репутації автора. ЗУ " Про авторське право та суміжні права"

    Крім того, за загальним правилом, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Однак особисті немайнові права не входять до складу спадщини, оскільки вони нерозривно пов'язані з особою спадкодавця. Враховуючи, що право інтелектуальної власності складається з особистих немайнових прав інтелектуальної власності та/або майнових прав інтелектуальної власності, то успадковуватися можуть лише майнові права інтелектуальної власності, чинні на час відкриття спадщини, а особисті немайнові права інтелектуальної власності не входять до складу спадщини з огляду на ст. 1219 Цивільного кодексу України. До майнових прав інтелектуальної власності, що можуть успадковуватися, належать: право на використання об'єкта права інтелектуальної власності; виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності; виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

    Крім того, спадкоємці можуть успадковувати, тільки майнові права автора і то, тільки ті, які були дійсні на момент смерті митця. Це зокрема, право на винагороду за використання результату творчої діяльності автора, право на оформлення корисної моделі, винаходу, право на розповсюдження твору, тощо. Загальна маса успадкованих авторських прав може містити як, безпосередньо авторські права, а також суміжні права. Під суміжними правами розуміється будь-яке виконання або використання творів, аудіо та відео записів авторів, програм мовлення, виконавцями, виробниками та організаціями мовлення, тобто особами, які на законних підставах використовують результати творчої діяльності митців. Суміжні права переходять у спадщину на загальних підставах.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    1) Кого вважати автором випущеної у світ доопрацьованої монографії? - автором є лише померлий Мосейчук І.А., який своє творчею працею створив монографію.

    Літературний редактор видавництва не є співавтором, так як не вчинив творчого вкладу у створення монографії, не додадав до неї нічого нового та оригінального, а лише здійснив редакційно-видавниче опрацювання, необхідне для видання цієї монографії.

    Закон України "Про авторське право і суміжні права" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3792-12):

    Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі терміни вживаються у такому значенні:

    автор - фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір

    Стаття 13. Співавторство

    1. Співавторами є особи, спільною творчою працею яких створено твір.

    2) Які права перейшли у спадок?

    За загальним правилом, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Однак особисті немайнові права не входять до складу спадщини, оскільки вони нерозривно пов'язані з особою спадкодавця.

    Враховуючи, що право інтелектуальної власності складається з особистих немайнових прав інтелектуальної власності та/або майнових прав інтелектуальної власності, то успадковуватися можуть лише майнові права інтелектуальної власності, чинні на час відкриття спадщини, а особисті немайнові права інтелектуальної власності не входять до складу спадщини з огляду на ст. 1219 Цивільного кодексу України.

    Таке ж саме положення міститься в ст. 29 Закону України "Про авторське право і суміжні права" від 23.12.93 № 3792-XII, відповідно до якого майнові права авторів та інших осіб, які мають виключне авторське право, переходять у спадщину. Не переходять у спадщину особисті немайнові права автора. Спадкоємці мають право захищати авторство на твір і протидіяти перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, що може завдати шкоди честі та репутації автора.

    Стаття 424. Майнові права інтелектуальної власності (ЦК України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n2286):

    1. Майновими правами інтелектуальної власності є:

    1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

    2) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;

    3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання;

    4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

    Стаття 15. Майнові права автора (ЗУ "Про авторське право і суміжні права" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3792-12):

    1. До майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать:

    а) виключне право на використання твору;

    б) виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

    Майнові права автора (чи іншої особи, яка має авторське право) можуть бути передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями статті 31 цього Закону, після чого ця особа стає суб’єктом авторського права.

    2. Виключне право на використання твору автором (чи іншою особою, яка має авторське право) дозволяє йому використовувати твір у будь-якій формі і будь-яким способом.

    3. Виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти:

    1) відтворення творів;

    2) публічне виконання і публічне сповіщення творів;

    3) публічну демонстрацію і публічний показ;

    4) будь-яке повторне оприлюднення творів, якщо воно здійснюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше оприлюднення;

    5) переклади творів;

    6) переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни творів;

    7) включення творів як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо;

    8) розповсюдження творів шляхом першого продажу, відчуження іншим способом або шляхом здавання в майновий найм чи у прокат та шляхом іншої передачі до першого продажу примірників твору;

    9) подання своїх творів до загального відома публіки таким чином, що її представники можуть здійснити доступ до творів з будь-якого місця і у будь-який час за їх власним вибором;

    10) здавання в майновий найм і (або) комерційний прокат після першого продажу, відчуження іншим способом оригіналу або примірників аудіовізуальних творів, комп’ютерних програм, баз даних, музичних творів у нотній формі, а також творів, зафіксованих у фонограмі чи відеограмі або у формі, яку зчитує комп’ютер;

    11) імпорт примірників творів.

    Цей перелік не є вичерпним.

    Якщо дана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкращу відповідь. Дякую.

    Всього доброго.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про авторське право і суміжні права" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3792-12):

    "Стаття 13. Співавторство

    1. Співавторами є особи, спільною творчою працею яких створено твір.

    Авторське право на твір, створений у співавторстві, належить всім співавторам незалежно від того, чи утворює такий твір одне нерозривне ціле або складається із частин, кожна з яких має самостійне значення.

    Відносини між співавторами визначаються угодою, укладеною між ними.

    Право опублікування та іншого використання твору в цілому належить всім співавторам.

    Якщо твір, створений у співавторстві, утворює одне нерозривне ціле, то жоден із співавторів не може без достатніх підстав відмовити іншим у дозволі на опублікування, інше використання або зміну твору.

    У разі порушення спільного авторського права кожен співавтор може доводити своє право в судовому порядку...

    Стаття 16. Авторське право на службові твори

    1. Авторське особисте немайнове право на службовий твір належить його автору.

    2. Виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцю, якщо інше не передбачено трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем.".

    По-перше, з висновком видавництва, що монографія є недоопрацьованою, автор Мосейчук погодився (особисто за життя), тобто незакінченість твору не оспорюється(валась) і є юридичним фактом. По-друге, на доопрацювання твору отримана згода спадкоємців автора Мосейчука. По-третє, відповідно до наведеної ст.13 Закону доопрацьований твір стає об'єктом (ст.8 Закону) співавторства, при цьому у доопрацьованій частині (яка складає, як вбачається, нерозривне ціле) особисте немайнове право відповідно до ст.16 Закону належить літературному редактору, а майнове право - видавництву.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Доброго дня! Відповідно до статті 16 Закону України "Про авторське право і суміжні права" майнове право на монографію «Архітектура Одеси» належить Одеському видавництву «Чорноморець-Прес».

    Натомість, особисте немайнове право належить літературному редактору, оскільки монографія «Архітектура Одеси» доопрацьовувалася.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Закон України «Про авторське право і суміжні права» виділяє майнові та особисті немайнові права, які невід’ємно пов’язані з автором та не можуть бути відчужені.

    Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про авторське право і суміжні права» автору належать такі особисті немайнові права:

    1) вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора на творі і його примірниках і за будь-якого публічного використання твору, якщо це практично можливо;

    2) забороняти під час публічного використання твору згадування свого імені, якщо він як автор твору бажає залишитись анонімом;

    3) вибирати псевдонім, зазначати і вимагати зазначення псевдоніма замість справжнього імені автора на творі і його примірниках і під час будь-якого його публічного використання;

    4) вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі і репутації автора.

    Майновими ж правами відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону є виключне право на використання твору та виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами будь-яким способом, передбаченому у письмовому договорі.

    Отже, виключно автор має право на використання твору, а також дозволяти чи забороняти його використання.

    У випадку виявлення фактів неправомірного використання Вашого твору, у першу чергу, потрібно зафіксувати його використання. Наприклад, якщо це публічне виконання у кафе – потрібно здійснити відеофіксацію, якщо Ваш твір використано у друкованій продукції, то відповідно потрібно отримати примірник цієї продукції, у інших випадках використання твору – будь-якими способами зафіксувати факт порушення.

    Наступник кроком буде з’ясування особи порушника, до якої необхідно буде звертатися з вимогою припинити порушення авторського права.

    Коли у Вас є докази, які підтверджують наявність авторського права на твір, який без Вашого дозволу використовують, докази використання твору, а також відома особа порушника, потрібно письмово викласти вимогу про припинення порушення авторського права. Крім того, Ви маєте право висунути вимогу про виплату Вам компенсації за порушення авторських прав або запропонувати укласти угоду про використання Вашого твору або ж про передачу прав на нього у повному обсязі, відповідно до якого Ви отримаєте авторську винагороду.(роялті)

    Право на монографію належить видавництву, а особисте немайнове право померлому редактору - Мосейчуку, оскільки саме він доопрацьовував твір , а значит вніс відповідний внесок, його спадкоемці можуть отримати винагороду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України