Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 26 мая 2020, вопрос №20442 150₴

Целевое назначение у студента-медика

По каким причинам студент-медик, который учился по целевому направлению, может проходить интернатуру не в месте откуда у него целевое?

Ответы юристов (9)

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Андрій!

    З 2017 року випускники закладів вищої освіти медичного спрямування вільні у виборі місця роботи відповідно до частини першої статті 64 Закону України «Про вищу освіту», крім випадків, передбачених цим Законом.

    Тобто ЗВО не зобов’язані працевлаштовувати студента, а сам студент самостійно обирає перше місце роботи і проходження інтернатури.

    Водночас, відповідно до статті 26 Закону України “Про вищу освіту”, університет сприяє працевлаштуванню студента.

    Студенти-медики, які навчалися на бюджетній формі навчання, можуть або скористатись можливістю розподілу, або знайти самостійно місце працевлаштування з проходженням інтернатури.

    Розподіл випускників проводиться відповідно до наказу МОЗ України №367 від 25.12.1997 не пізніше, ніж за 4 місяці до закінчення студентами закладу вищої освіти. Комісія зі сприяння працевлаштування випускників забезпечує видачу направлення на роботу випускників відповідно до спеціальності, набутої у закладі освіти, з урахуванням сімейного стану, стану здоров'я випускника, членів його сім'ї, академічної успішності, активності у науково-дослідній роботі і громадській роботі та побажань.

    • Андрей Клиент 3 года назад

      Добрый день!Да, но только оригинальный вопрос касается именно студентов которые проходили обучение по целевому направлению. Какие правила распределения действуют на них?

      • Савченко Олександр
        33.3%
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Доброго дня.

        Університет може Вас "направити" лише згідно цільового направлення, виданого ДОЗ.

        Тобто, він Вам може запропонувати лише той заклад, який розміщений в районі, в якому Ви повинні відпрацювати згідно цільового направлення, виданого ДОЗ.

        З 2017 року випускники вільні у виборі місця роботи. А тому, якщо по цільовому місць немає, університет не може змусити Вас вибирати щось інше.

        У такому випадку Вам необхідно самостійно знайти лікарню для проходження інтернатури, взяти в ній гарантійний лист про те, що Вас зарахують на посаду лікаря-інтерна, а після з цим листом, сертифікатом та дипломом звернутися до обласного управління охорони здоров'я.

        Всього доброго.

      • Адвокат Евгений Александрович
        33.3%

        Андрій!

        Порядок працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0246-98

        Відповідно до пункту 9 Порядку розірвати таку угоду випускник має право з наступних причин:

        - встановлення інвалідності I або II групи, внаслідок чого випускник не може стати до роботи за місцем призначення;

        - встановлення інвалідності I або II групи у дружини (чоловіка) випускника або у одного з його батьків (чи осіб, які їх замінюють);

        - якщо випускник - вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину віком до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

        - у разі проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника;

        -у разі вступу випускників вищих закладів освіти I-II рівнів акредитації до вищих закладів освіти III-IV рівнів акредитації.

        Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    1 січня 2017 року набрав чинності Закон України № 1662-VІІІ «Про внесення змін до закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників», прийнятий Верховною Радою України 6 жовтня 2016 року.

    Законодавчі зміни спрямовані на приведення окремих нормативно-правових актів у відповідність з нормами Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадянина на працю, що вільно ним обирається або на яку він вільно погоджується (стаття 43 Конституції України), на безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах (стаття 53 Конституції України), а також норм щодо заборони примусової праці, визначених Конвенціями Міжнародної організації праці № 29 «Про примусову чи обов’язкову працю» 1930 року та № 105 «Про скасування примусової праці» 1957 року.

    Законом № 1662-VІІІ скасовується обов’язкове відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням. Передбачається, що випускники вузів вільні у виборі місця роботи (за винятком військових), а вузи не зобов’язані здійснювати їх працевлаштування.

    А тому на ваше питання повідомляю наступне:

    1) По каким причинам студент-медик, который учился по целевому направлению, может проходить интернатуру не в месте откуда у него целевое?

    Університет може Вас "направити" лише згідно цільового направлення, виданого ДОЗ.

    Тобто, він Вам може запропонувати лише той заклад, який розміщений в районі, в якому Ви повинні відпрацювати згідно цільового направлення, виданого ДОЗ.

    З 2017 року випускники вільні у виборі місця роботи. А тому, якщо по цільовому місць немає, університет не може змусити Вас вибирати щось інше.

    Всього доброго.

    Косюк Інна Володимирівна

    Випускнику необхідно звернутися до Департаменту охорони здоров’я за місцем направлення на робу з пакетом документів:

    • диплом;
    • сертифікат «КРОК 2»;
    • довідка про самостійне працевлаштування.

    Після чого зараховується, після погодження з Головним управлінням закладів освіти Міністерства охорони здоров'я України, в яких саме вищих закладах освіти та на яких умовах проводитиметься очна частина навчання та проходитиме стажування, на посаду лікаря-інтерна у заклад охорони здоров’я та наказом направляється для навчання в інтернатуру.

    З 1 серпня приступають до навчання в інтернатурі.

    Дане питання регламентується Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ - ІV рівня акредитації, медичних факультетів університетів, яке затверджене Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19 вересня 1996 року N 291.

    За деталями звертайтесь – +380977392355 (viber).

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    33.3%

    Добрий день.

    Скажіть, чи укладали Ви Угоду з униіверситетом під час втсупу до ВНЗ?

    Оскільки, відповідно до п. 5, 6 розділу 1 Порядок працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням -Керівники вищих закладів освіти після зарахування осіб на навчання за державним замовленням укладають з ними угоду за формою, уміщеною в додатку 1. Випускники, які уклали угоду з вищим закладом освіти після зарахування на навчання, а також ті, що почали навчання до 1996 року за державним замовленням без укладення угоди, зобов'язані відпрацювати за місцем призначення не менше ніж три роки.

    Дана типова угода містить такий обо'язок для студента:

    - прибути після закінчення вищого закладу освіти на місце направлення і відпрацювати не менше трьох років;

    - у разі відмови їхати за призначенням - відшкодувати відповідно до державного або місцевого бюджетів вартість навчання в установленому порядку.

    Але, як вказується у самій типовій угоді - зміни та доповнення до цієї Угоди вносяться шляхом підписання додаткових угод;дія Угоди припиняється за згодою сторін (оформляється протоколом),

    Тобто, якщо угода підписувалася Вам, то можливо буде внести відомості щодо проходження Вами інтернатури не за місцем направлення, наприклад.

    Оскільки, ЗУ "Про вищу освіту, положення містять Ваш обов'язок щодо проходження Вам відпрацювання 3 років за направленням.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Також додаю, що відповідно до п. 25 Порядку працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладівосвіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням - Питання зміни місця працевлаштування випускників вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти вирішуються між державними замовниками. Контрольні функції покладаються на Міністерство охорони здоров'я України. Керівники закладів охорони здоров'я України, незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування, можуть приймати на роботу випускників медичних (фармацевтичних) закладів освіти I- IV рівнів акредитації, що навчалися за державним замовленням, тільки з направленням на роботу за формою 2 або довідкою про надання можливості самостійного працевлаштування за формою. Спірні питання, що виникають у разі порушення угоди, розглядаються в судовому порядку.

    Отже, змінити місце працевлаштування можливо, але, це повинні робити державні замовники, які видавали направлення на навчання.

    Можете звернутися до МОЗ щодо цього питання, оскільки на них покладаються контрольні функції. Зверніться у телефоному режимі, для початку, з'ясуйте таку можливість, якщо є змога - запишіться на прийом.

    Костромина Виктория

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0246-98

    https://brightadvise.com/questions/3125#answer6016

    1 січня 2017 року вступив в силу Закон України № 1662-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (далі- Закон). Згідно Закону, випускники вищих навчальних закладів вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом. Таким випадком, згідно Закону, є укладання угоди про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищах міського типу. Студенти, інтерни, та лікарі, які зараз відпрацьовують 3 роки за направленням, таких угод не укладали, з ними були укладені, порушуючи принцип свободи договору, закріплений у Цивільному кодексі України, угоди про підготовку фахівців з вищою освітою. Тобто, це інші угоди, і вони всі мають бути звільнені від відпрацювання. На думку МОЗ, цей закон діє лише на тих випускників, які вступають до ВНЗ у 20 17 році. Тобто, закон буде діяти фактично через 8-9 років, коли ці майбутні випускники можуть будуть працевлаштовані після інтернатури. Водночас, випускники інших спеціальностей не зобов'язані відпрацьовувати, що є прямою дискриміницією медиків та порушенням їх права на вільний вибір місця працевлаштування. Свою позицію МОЗ аргументує тим, що випускники минулих років та теперешні студенти вже підписали угоди про підготовку фахівця з вищою освітою, яка є додатком 1 до Наказу № 367, і на них вже поширюються зобов'язання цивільного характеру. Таким чином, МОЗ вважає силу дії угоди вищою за Закон. Крім того, типова угода не відповідає сучасному законодавству, а саме, містить термін "державний сектор народного господарства". Згідно роз'яснень Міністерства юстиції, комунальні заклади (більшість місць працевлаштування ) є комунальним сектором економіки, тому вищезгадана угода не відповідає чинному законодавству та не може бути виконана навіть з боку вищого навчального закладу, який має працевлаштувати випускників у державний сектор народного господарства. Прикінцеві положення Закону зобов'язують Кабінет міністрів України привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом, чого й досі не було зроблено, а Міністерство охорони здоров'я й досі посилається на Порядок працевлаштування випускників, хоча до нього треба було внести зміни Таким чином, так як Ви підписали угоду про відпрацювання ще до набрання сили законом, що скасовує відпрацювання, а зворотньої сили Закон не має, то керівництво закладу буде наполягати на Вашому відпрацюванні. Але враховуюючи вищевикладене та відсутність житла (те, що його не надали Вам) Ви можете звернутись з листом (заявою) про надання дозволу на звільнення Вас без необхідності відпрацювання до відповідного управління охорони здоровя, посилаючись на скасування обовязкового відпрацювання та інші перелічені мною вище обставини.

    5. Керівники вищих закладів освіти після зарахування осіб на навчання за державним замовленням укладають з ними угоду за формою, уміщеною в додатку 1. 9. Розірвати угоду, передбачену пунктом 5 цього Положення, випускник має право з таких причин: - встановлення інвалідності I або II групи, внаслідок чого випускник не може стати до роботи за місцем призначення; - встановлення інвалідності I або II групи у дружини (чоловіка) випускника, у одного з батьків (або осіб, які замінюють батьків) випускника; - якщо випускник - вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину у віці до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; - у разі проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника; - у разі вступу випускників вищих закладів освіти I - II рівнів акредитації до вищих закладів освіти III - IV рівнів акредитації. У цих випадках за рішенням комісії з працевлаштування випускників видається довідка про надання можливості самостійного працевлаштування (додаток 4).

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України