Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 27 мая 2020, вопрос №20587 500₴

блокировка средств - монобанк

Добрый день,

обращаюсь к вам с просьбой о помощь, буду благодарен если мне можете дать юридическую оценку проблемы.

На личную карту в монобанке получил средства, 8000 евро, 9:36 было зачисление и сразу и 9:36 блокировка. Получил сразу письмо на эл. почту от банка, требовали от меня пояснение и документ подтверждающий источник средств.
Средства получил в качестве зарплаты, пол года работал в Чехии и в звязи с карантином и фин. проблемами мне фирма не могла сразу заплатить, деньги прислали только вчера (за 4 мес.).
Банке объяснил ситуацию и предоставил документ от бухгалтера компании где я работал. Ответили мне чтобы им ещё дополнительно прислал трудовой договор, так как у меня осталась копия, документ тоже сразу предоставил.
Пришел мне ответ если могу предоставить документ на украинском или русском языке. По понятным причинам не могу, в Евросоюзе не пишут трудовой договор на иностранном языке, это я тоже объяснил сотруднику банка... Через час мне написали: просим прислать документ, который может подтвердить факт того, что вы присутствовали в Чехии и выполняли работу/предоставляли услуги.

Документ подтверждающий геоданные крайне сложно предоставить и подтверждение о выполнении работы тоже... Для меня это абсурд что банк от меня требует подтверждение где я находился. Я понимаю что банк обязан осуществлять мониторинг но я непосредственно сотрудничал и предоставил пояснение и документ, точнее 2. И для них это мало, несмотря на то что источник перевода - компания, что и видно в трансакции, значит джерело средств понятное...

Пока что продолжают блокировать средства, я уже обратислия в национальный банк. Если вас могу попросить дать правовую оценку и какой-нибудь совет, как разговоривать с банком чтобы прекратили издеваться надо мной....

Ответы юристов (29)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Здравствуйте, Ivan Cherepovsky!

    Рекомендую обратиться а банк с заявлением и потребовать разблокировать счёт, с указанием причины заблокирования счета, с приложением к нему копии паспорта гражданина Украины для выезда за границу, где из наявных отметок будет видно, что Вы пересекали границу в период, когда Вы работали в Чехии и переведенные в бюро переводов, с заверением подписи лингвиста переводчика нотариально: - копии трудового договора, справки с бухгалтерии предприятия и справки с данными о регистрации иностранного юридического лица, где Вы работали.

    В случае официального и необоснованного отказа разблокировать счёт, рекомендую подать претензию и жалобу в Национальный банк Украины.

    Если и после этого, не будет результата, рекомендую подать иск в суд к ответчику: банку о защите прав потребителей, разблокировании счёта и возврате принадлежащих Вам денежных средств.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Лавренко Олег Андреевич

    Требуйте сослаться на конкретные нормативные акты. Это особенно актуально в свете нового Закона о финансовом мониторинге, согласно которому сумма, подлежащая обязательному мониторингу составляет 400 тыс. грн. Жалоба в НБУ тоже правильная мера. В целом же, на будущее для более-менее серьезных транзакций лучше выбирать менее популярный банк с клиенто-ориентированным подходом. Не думаю, что есть смысл ожидать таковой у банков - макдональдсов (Монобанк - он же Универсал, Приват, Альфа-банк)

    Савченко Олександр
    32%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора.

    Банк гарантує право клієнта безперешкодно розпоряджатися своїми коштами, і у випадку блокування карти банк порушує свої зобов’язання перед клієнтом.

    РЕКОМЕНДУЮ звернутись до банку із претензією-вимогою, у якій просити вжити заходів щодо припинення порушення прав вільно розпоряджатися своєю власністю (грошовими коштами на рахунку), та розблокувати карту з можливістю в подальшому вільно розпоряджатися та користуватись коштами на рахунку.

    Після звернення до банку та якщо банк відмовить Вам в розблокуванні карткового рахунку слід звертатись до загального місцевого суду (посилаючись на неправомірне блокування карткового рахунку так як відсутні підстави для такого блокування) з вимогою про визнання неправомірними дії банку, усунення перешкод в користуванні та розпорядженні грошовими коштами, та зобов’язання вчинити певні дії.

    Так, Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов’язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

    Згідно ст. 1074 ЦК України обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

    Всього доброго.

    Мєньков Андрій Васильович
    24%

    Добрый вечер . Согласно ст. 525 ГК Украины односторонний отказ от исполнения обязательства и одностороннее изменение его условий не допускается, если иное не установлено договором или законом.

    Согласно ч.ч. 1-3 ст. 1066 ГК Украины по договору банковского счета банк обязуется принимать и зачислять на счет, открытый клиенту (владельцу счета), денежные средства, которые ему поступают, выполнять распоряжения клиента о перечислении и выдаче соответствующих сумм со счета и проведении других операций по счету.

    Согласно ст. 1074 ГК Украины ограничение прав клиента по распоряжению денежными средствами, находящимися на его счете, не допускается, кроме случаев ограничения права распоряжения счетом по решению суда или в иных случаях, установленных законом, а также в случае приостановления финансовых операций, которые могут быть связанные с легализацией (отмыванием) доходов, полученных преступным путем, или финансированием терроризма или финансированием распространения оружия массового уничтожения, предусмотренных законом.

    Таким образом, банк гарантирует право клиента беспрепятственно распоряжаться своими средствами, и в случае блокировки карты банк нарушает свои обязательства перед клиентом, физическое лицо должно обратиться в банк с претензией-требованием, в которой просить принять меры по прекращению нарушения его прав свободно распоряжаться своей собственностью (денежными средствами на счете), и выдать разблокировать карту с возможностью в дальнейшем свободно распоряжаться и пользоваться средствами на счете.

    После обращения в банк и получения отказа по разблокированию карточного счета следует обращаться к общему местному суду (ссылаясь на неправомерную блокировку карточного счета так как отсутствуют основания для такого блокирования) с требованием о признании неправомерными действия банка, устранение препятствий в пользовании и распоряжении денежными средствами, и обязательстве совершить определенные действия.

    Однако и вышеуказанные нормативно-правовые акты, и судебная практика показывает, что банк субъект финансового мониторинга имеет полномочия на истребование у физического лица клиента документов о происхождении средств, которые поступили на ее карточный счет за определенный период от третьих лиц (http: // www.reyestr.court.gov.ua/Review/59767489).

    То есть для того, чтобы суд удовлетворил исковые требования, нужно доказать законность поступления денежных средств на текущий счет.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Що стосується самої претензії Монобанку, то необхідно:

    1. В претензії – вимозі в шапці повинні бути реквізити банку (назва, код ЄДРПОУ, та юридична адреса банку) також Ваші реквізити (ПІБ, ідентифікаційний номер, адреса проживання).

    2. Далі Ви описуєте Всю ситуацію (починаючи з того, що Ви являєтесь клієнтом банку у Вас відкритий рахунок №___ , Вказуєте дату, мій рахунок заблоковано і й досі не розблаковано (___ днів) .

    Я звератався по телефону до банку (номер), на що спвіробітники банку мені відповідали «___», якщо пам’ятаєте дати можна вказати коли Ви зверталися

    3. Вважаєте, що дії банку є не законними так як відповідно посилаєтесь на законодавство, з нормами на статті Вони маються в моїй консультації.

    4. Вимагаю (1. Надати відповідь на якій підставі мій рахунок в період з «___»___р. та по теперішній час заблоковано № ___ ;2. Розблокувати мій рахунок№___ на протязі 2 – х робочих днів з дня отримання вимоги – претензії;

    3.Письмову відповідь прошу надати на протязі ___ робочих дні з дня отримання моєї претензії – вимоги на мою адресу ___).

    5. Додатки (копію документів якщо маєте);

    Дата підпис ПІБ

    Відправляти краще рекомендованим листом .

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий вечір.

    З 28.04.2020 року набрали чинності нові вимоги для здійснення платежів відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX (у редакції Закону України від 04.03.2020 р. № 524-IX).

    Банки зараз застосовують нові підходи та критерії. Але, так, ті документи, що Ви вже надали до монобанку - є достатніми, для підтвердження доходу..

    У Вашому випадку Ви зараз робите все правильно:

    1. Спочатку намагатися врегулювати питання безпосередньо з монобанком.

    2. Якщо не буде результату - скарга до НБУ (можливо це робити й паралельно).

    3. Остання інстанція - звернення до суду з позовом.

    Але, думаю, що до суду справа нк дійде, та ви врегулюєте питання з моно та нбу.

    НБУ також надайте всі докази джерел надходження Ваших коштів, обов'язково.

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый вечер. Вы получили на свой счет сумму, которая в соответствии с финмониторингом НЕ ПОДЛЕЖИТ БЛОКИРОВКЕ. Это подстраховка банка, или злоупотребление, нарушение действующего законодательства. Вам надо первоначально обратиться в банк с заявлением, где должны потребовать объяснений, по каким причинам произошло блокирование счета. Далее вы можете обратиться в суд, либо с требованием разблокировать денежные средства, либо возместить причиненный вред. Пояснять происхождение денег не обязательно. Срочно пишите заявление и направляйте в Монобанк и дублируйте в НБУ.

    Костромина Виктория

    ... что продолжают блокировать средства, я уже обратислия в национальный банк. Если вас могу попросить дать правовую оценку и какой-нибудь совет, как разговоривать с банком чтобы прекратили издеваться надо мной...

    ЗАКОН УКРАЇНИПро запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення

    обратитесь в банк письменно с заявлением о разблокировке счета - приложите паспорт и загранпаспорт, код, договор о трудоустройстве с переводом на укр язык - сделайте в агентстве перевод с заверением нотариуса - дождитесь ответа - и если откажут в суд

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день! У разі ненадання Вами документів про походження грошових коштів і за що ви їх отримали банк матиме право заблокувати рахунок.

    Для уникнення можливого блокування рахунок рекомендую сплатити 18% податку як фізична особа та подати до банку відповідне підтвердження.

    А якщо плануєте отримувати грошові кошти на рахунок в подальшому слід зареєструватися як ФОП.

    Малик Олександр Володимирович

    Щодо Монобанку зазначаю, що слід просити підтримку передати питання для вирішення спеціалісту вищого рівня! З подібним вже зіштовхувався.

    Крім того, ви можете надати офіційно завірений переклад трудового договору на українську мову і заявити письмову претензію-вимогу про розблокування коштів.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    14%

    Как вам известно в Украине с 28.04.20г. действует новый закон " О фин мониторинге ..." , а только 19.05.20 Правление НБУ приняло постановление № 65 "Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу." . Как всегда введение новых правил приводит к чрезмерному контролю со стороны тех учреждений, которые наделены надзирающими функциями. Вам пришла крупная сумма денег, и пришла из-за границы и конечно же моно банк, а кстати, по словам самого основателя банка, они блокируют по 20-30 карточных счетов в день, принялся за финансовый мониторинг по новому. В данном случае Вам достаточно предоставить доказательства трудовых отношений в стране, из которой вам поступили денежные средства, доказательства пребывания там в это время ( это может быть загран. паспорт с отметками о выезде / въезде) и все. Этого достаточно. Чехия не находится в числе стран подпадающих под чьи либо санкции, а также в число стран, которые не соблюдают законодательство о противодействию отмыванию доходов добытых преступным путем, финансированию, терроризма. С моей точки зрения перечисленных выше документов достаточно. Опять таки в каждом банке согласно закону должны быть утверждены правила проведения фин мониторинга, какие там в моно банке??? Но я все равно уверен, что ваша финансовая операция минимально рискованная для банка.

    Если с банком не договоритесь, а надо требовать от них более внимательного прочтения закона и устранение излишних, необоснованных мер предосторожности, тогда придется обращаться с жалобой в НБУ.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Иван.

    Предложите им предоставить нотариально заверенный перевод трудового договора на украинском языке.

    Если не поможет, придётся обращаться в суд по защите прав потребителей.

    Обычно суды всегда становятся на защиту истцов.

    Удачи!

    Карпенко Андрей Владимирович

    В Вашем случае предоставьте банку официальный перевод трудового договора. Если, после этого Вам не разблокируют Ваш счет, обратитесь с жалобой в НБУ или подавайте иск в Суд.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Царьов Роман  Валерійович

    Пока что продолжают блокировать средства, я уже обратислия в национальный банк. Если вас могу попросить дать правовую оценку и какой-нибудь совет, как разговоривать с банком чтобы прекратили издеваться надо мной...

    ЧИСТЫЙ ФИНМОНИТОРИНГ заблокировал Вам счет!

    Сделайте перевод трудового договора и заверте его нотариально, сделайте копии паспорта для выезда зарубеж с визами

    Ковальчук Владимир

    Если перевод окажется подозрительным, на время, пока вы не обосновали финоперацию и документально не подтвердили легальность источника происхождения доходов, его приостановят или же временно заморозят ваш счет.Письменное подтверждение заморозки не вышлют автоматически. Получить его можно только после запроса банку. Другого совета, кроме как неукоснительно выполнять требования и отвечать даже на сформулированные по телефону запросы, эксперты не дают. Попытки доказать свою позицию, не сопровождаемые документами, могут привести к полной блокировке счета.Представляется, что правовая неопределенность по "заморозке", "размораживанию" и доступу к активам, связанных с терроризмом, угрожает интересам добросовестных владельцев и создает риски несоблюдения статьи 13 и 41 Конституции Украины, согласно которым государство обеспечивает защиту прав всех субъектов объектов права собственности и хозяйствования, а право частной собственности является нерушимыми"Интересно, что сами субъекты финмониторинга не несут никакой ответственности за ущерб, причиненный их деятельностью. Если вы посчитаете, что они превысили свои полномочия, или в ответе на ваше обращение не изложат основания для блокировки счета все, что останется - обратиться в суд. Ответчиком в таком случае будет выступать банк. В случае победы вам компенсируют средства. Но доказать в суде превышение субъектами финмониторинга своих полномочий будет крайне сложно.

    Предоставьте подтверждающие документы четко по списку в полном объеме которые банк запросит.Отвечаем на запрос банка правильно:
    • получите письменный запрос на предоставление документов и сведений;
    • соберите полный комплект запрашиваемых документов;
    • на каждый отсутствующий документ дайте подробное пояснение в сопроводительном письме;
    • предоставьте запрашиваемые сведения письменно в сопроводительном письме;
    • составьте опись переданного, включите в него сопроводительное письмо;
    • ответьте на запрос письменно по каналам дистанционного банковского обслуживания (по интернет-банку);
    • по запросу банка привезите запрашиваемое лично в отделение, при этом себе оставьте второй экземпляр описи с отметкой о принятии (дата, фио, подпись, должность того кто принял, штамп бака по возможности);
    • ответьте на дополнительные вопросы, которые комплаенс задает письменно или в чате;
    • предоставьте дополнительно запрошенные документы или сведения;Если ответ не поступил через 3 рабочих дня, официально поинтересуйтесь о результатах рассмотрения дела.
    • Обязательной такая проверка будет, если есть хотя бы один из четырех признаков:
      1. если одним из участников является физическое или юридическое лицо, связанное со страной, которая не придерживается или ненадлежащим образом придерживается международных стандартов по борьбе с отмыванием доходов, полученных преступным путем;
      2. финансовые операции проводятся публичными лицами;
      3. деньги переводят за границу (в том числе в государства, отнесенных Кабинетом Министров Украины к оффшорным зонам);
      4. финансовые операции проводятся с наличными (внесение, перевод, получение средств).
    Ivan Cherepovsky Клиент 3 года назад

    Написал в банк что (согласно закону с 28.04.2020) операция финмониторингу не подлежиит, и что подал жалобу в нбу. Вот мне ответили:

    Доброе утроУведомляем вас, что:Согласно п.72 «Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», утвержденным постановлением Правления Национального банка Украины от 26.06.2015 № 417 Банк обязан на постоянной основе осуществлять анализ финансовых операций клиентов с целью выявления финансовых операций, которые не отвечают финансовому состоянию ( оценке финансового состояния) и / или содержанию деятельности клиента, экономической целесообразности (смысл) по которым отсутствует, или могут иным образом подвергать Банк на осуществление (привлечение к совершению) рисковой деятельности, которая угрожает интересам вкладчиков или других кредиторов банка, и / или деяний, предусмотренных Уголовным кодексом Украины.С этой целью, в соответствии со статьей 64 Закона Украины «Про банки і банківську діяльність» Банк вправе истребовать, а клиент обязан предоставить документы и сведения, необходимые для осуществления идентификации и / или верификации, анализа и выявления финансовых операций, подлежащих финансовому мониторингу, и другие предусмотренные законодательством документы и сведения, которые истребует Банк с целью выполнение требований законодательства, регулирующего отношения в сфере предотвращения легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путем, финансированию терроризма и финансированию распространения оружия массового уничтожения. В случае непредоставления клиентом документов, необходимых для осуществления идентификации и / или верификации, анализа и выявления финансовых операций, подлежащих финансовому мониторингу, Банк вправе отказаться от поддержания деловых отношений.Именно поэтому банк запросил у вас пояснения и документы, и банк вправе это делатьТакже просим вас учесть, что банк действует в рамках закона, принятых положений

    • Адвокат Евгений Александрович

      Здравствуйте, Ivan Cherepovsky!

      Действия банка согласно этого письма незаконные, так как Вы предоставили документы, а банк ссылается на норму закона, которая исключена:

      "Закон України

      Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 28.04 2020 року:

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#n996

      ...8) у Законі України "Про банки і банківську діяльність" (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 5-6, ст. 30 із наступними змінами):

      ...

      б) статтю 64 виключити;..".

      По поводу:

      "п.72 «Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», утвержденным постановлением Правления Национального банка Украины от 26.06.2015 № 417 Банк обязан на постоянной основе осуществлять анализ финансовых операций клиентов с целью выявления финансовых операций, которые не отвечают финансовому состоянию (оценке финансового состояния) и / или содержанию деятельности клиента, экономической целесообразности (смысл) по которым отсутствует, или могут иным образом подвергать Банк на осуществление (привлечение к совершению) рисковой деятельности, которая угрожает интересам вкладчиков или других кредиторов банка, и / или деяний, предусмотренных Уголовным кодексом Украины":

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0417500-15

      Банк не обосноввал в чем выразилось: "...що загрожує інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, та/або діянь, передбачених Кримінальним кодексом України.

      Также, банком не учтено, что согласно п.72 Положения:

      "Для здійснення такої перевірки джерелом походження коштів фізичної особи/фізичної особи-підприємця може бути: заробітна плата, дохід, отриманий за реалізацію продукції, надані послуги, продаж майна, отримання спадку, отримання страхової суми за договором страхування, виграш у лотерею, набуття права на скарб, інші виплати відповідно до умов цивільно-правового правочину (договору)".

      Поэтому рекомендую: подать претензию в банк с требованием разблокирования счёта и возврата денежных средств и если не будет результата, сразу же подавайте иск в суд к ответчику: банку о защите прав потребителей, разблокировании счёта и возврате принадлежащих Вам денежных средств.

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 3 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      Доброго дня.

      Дії банку та його вимоги є протиправними. Ви надали документи, які підтверджують джерело походження вашого доходу з-за кордону та його законність: довідку з бухгалтерії компанії, де Ви працювали; копію трудового договору. Цього достатньо.

      Те, що банк вимагає документ, який підтверджує факт того, що Ви перебували в Чехії та виконували роботу/надавали послуги взагалі є абсурдом. Адже, в залежності від характеру роботи Ви взагалі могли працювати на іноземну компанію дистанційно (тобто, в себе вдома).

      Що стосується відповіді банку на ваше звернення, в якій банк пише: "Также просим вас учесть, что банк действует в рамках закона, принятых положений", слід сказати наступне:

      1) Посилання банку на ст. 64 ЗУ "Про банки і банківську діяльність" - дана стаття була виключена на підставі Закону № 361-IX від 06.12.2019.

      2) Посилання банку на пункт 72 ПОЛОЖЕННЯ про здійснення банками фінансового моніторингу - банк всього навсього процитував дану норму, однак не пояснив чому саме ваші фінансові операції з отримання іноземного доходу підпадають під його дію.

      Згідно з частинами першою-третьою статті 1066 ЦК України за договором банківського рахунку банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунку), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком. Банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами. Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені договором або законом, обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власний розсуд.

      Положенням частини першої статті 1068 ЦК України передбачено, що банк зобов'язаний вчиняти для клієнта операції, які передбачені для рахунків даного виду законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлено договором банківського рахунку.

      Відповідно до статті 1074 ЦК України обмеження прав клієнта щодо розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпорядження рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму чи фінансування розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

      Таким чином, дії Монобанку щодо зупинення фінансових операцій за вашим рахунком мають, зокрема, відповідати вимогам Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 28.04 2020 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20).

      А тому, Вам необхідно або повторно подавати претензію в Монобанк (посилаючись на відповідні норми законодавства) з вимогою розблокувати рахунок або ж звертатися до суду з позовом про про захист прав споживача банківських послуг.

      Всього доброго.

      Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    • Костромина Виктория

      ответ банка частично бредовый

      обратитесь в банк письменно с претензией о разблокировке счета и/ или возврате средств- приложите паспорт и загранпаспорт, код, договор о трудоустройстве с переводом на укр язык - сделайте в агентстве перевод с заверением нотариуса - дождитесь ответа - и если откажут в суд

    Беликов Олег  Александрович

    Исходя из ситуации видно, что происходит умышленное затягивание расблокировки денежных средств - вы предоставили контракт, копию загранпаспорта с отметкой о пересечении границы, этого достаточно. Это вам какой банк ответ дал - Монобанк? Надо дождать ответа НБУ.

    Банк для з'ясування джерел походження власних коштів фізичної особи може витребувати, зокрема, документи, визначені пунктом 50 розділу V цього Положення. Якщо фізична особа відповідно до податкового законодавства не подавала податкової декларації за будь-який з років, що передують останньому звітному року перед відповідною датою (датою здійснення аналізу), то для підтвердження достатності власних коштів фізичної особи банком може бути використана надана клієнтом/представником клієнта інформація, одержана ним в установленому законодавством порядку від відповідного державного органу, про доходи, отримані у відповідному році, і сплачені з цих доходів податки.

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1074. Обмеження права розпоряджання рахунком

    1. Обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом або умовами обтяження, предметом якого є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на рахунку, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, замороження активів, що пов’язані з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням, передбачених законом.".

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 356. Самоправство

    Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.".

    Подайте на имя руководителя банка заявление (под регистрацию его вручения на вашем экземпляре или заказным письмом с уведомлением о вручении) о немедленном разблокировании карты (счета) под страхом Вашего обращения в полицию по признакам приведенной статьи УК.

    Драган Тарас  Миколайович

    Іван, колеги описали всю правову природу Вашої ситуації!Але я б Вам не радив починати війну із банком, поки Ваші гроші там заблоковані і не отримані Вами.

    Орагнізуйте нотаріально посвідчений переклад договору на укр мову. Надайте витяги із закордоного ппасорту, що Ви знаходилися в Чехій в той момент.

    Можна надіслати запит до Прикордонної служби.

    Можливо такий метод будуте не настільки принциповим, як описані колегами, але це надасть Вам можливість отримати кошти, а потім вже сперечатися і скаржитись в НБУ.

    Якщо потрібна буде допомога в будь-якому аспекті - звертайтесь!

    Чапурина Светлана Ивановна

    с 28 апреля при некоторых банковских операциях украинцы должны будут удостоверять личность плательщика и указывать происхождение средств.

    Операции которые невозможно провести без дополнительных документов: поступление крупной суммы на банковский счет, например, от продажи авто или недвижимости; перевод крупной суммы на другой счет; выплаты на банковские счета, которые значительно превышает обычные суммы (дивиденды, оплата труда, возврат долга) - не более 5 тысяч гривен; открытие депозита, сумма которого значительно превышает ваши указанные доходы; переводы и получение крупных сумм на банковские счета, свыше 5 тысяч гривен; изменение в документах: новая фотография, смена фамилии, смена паспорта, изменилось место проживания;

    Каких операций не коснутся новые правила: оплата коммунальных услуг, уплата налогов, штрафов и других обязательных сборов, и платежей; оплата по кредитам – до 30 тысяч гривен; снятие денежных средств с личных счетов; оплата товаров, услуг, переводы с помощью банковской карты.

    Какие документы могут потребовать: налоговую декларацию; информацию о клиенте, который сделал крупный перевод или которому перевели крупную сумму денег; документы, которые подтверждают источник дохода (справка о зарплате, акт выполненных работ, документы о продаже имущества и т.д.); для чиновников – декларация.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Если вы уже написали жалобу регулятор, т е в НБУ, то теперь стоит дождаться ответа. С моей точки зрения, и я уже о ней писал, вы уже предоставили все документы, необходимые для осуществления мониторинга вашей операции.

    Ковальчук Владимир

    Стандартной схемы нет, нужно понимать причины блокировки. Если операцию заблокировали с целью изучения — достаточно предоставить в банк пояснения или документы на сумму, которая требуется. Если причина — рисковая деятельность, то нужно понимать, готов ли банк сотрудничать с клиентом в дальнейшем и в каком формате Счета в банке являются собственностью клиентов. Это закреплено на конституционном и законодательном уровнях. Любые ограничения клиента в пользовании счетом являются противоправными (за исключением случаев, установленных законом)Банк может приостановить финоперацию на два рабочих дня. А вот уполномоченный орган по вопросам финансового мониторинга - на целых пять.Если банк препятствует клиенту в использовании его счетов на основании того, что тот не предоставил соответствующую информацию, клиент имеет полное право оспорить действия банка в суде. В таком случае шансы на положительный результат довольно высоки

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»Закон про фінансовий моніторинг»).

    Новий закон значно удосконалює процедуру фінансового моніторингу та приводить її у відповідність до стандартів фінансового моніторингу відповідно до актуальних світових та європейських норм, зокрема, рекомендацій FATF, норм 4-ї Директиви (ЄС) 2015/849 «Про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей та фінансування тероризму» та Регламенту (ЄС) 2015/847 «Про інформацію, що супроводжує грошові перекази».

    Основні нововведення Закону про фінансовий моніторинг:

    1. Фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу

    Перш за все, варто відзначити, що Закон про фінансовий моніторинг збільшив порогову суму фінансової операції, що підлягає фінансовому моніторингу з 150 000 грн до 400 000 грн.

    Окрім того, Закон про фінансовий моніторинг зменшив ознаки, за наявності яких фінансова операція підлягатиме обов'язковому фінансовому моніторингу, з 17-ти до 4-х. Так, з 28 квітня 2020 року фінансова операція на суму 400 000 грн. (для суб'єктів, які надають послуги у сфері азартних ігор - 30 000 грн.) підлягатиме моніторингу у разі наявності однієї з наступних ознак:

    1) зарахування або переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики), здійснення інших фінансових операцій у разі, якщо хоча б один із учасників фінансової операції або банк такого учасника знаходиться в державі (юрисдикції), що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

    2) фінансові операції з публічними діячами;

    3) фінансові операції із переказу коштів за кордон, в тому числі, до держав, віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон;

    4) фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів).

    2. Ризик-орієнтований підхід (Risk-Based Approach)

    Однією з головних ідей нового Закону про фінансовий моніторинг є перехід до ризик-орієнтованого підходу при здійсненні фінансового моніторингу.

    Так, згідно із Законом про фінансовий моніторинг, ризик-орієнтований підхід - це визначення (виявлення), оцінка (переоцінка) та розуміння ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та/або фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також вжиття відповідних заходів щодо управління ризиками у спосіб та в обсязі, що забезпечують мінімізацію таких ризиків залежно від їх ступеня.

    Закон про фінансовий моніторинг зобов'язує суб'єкта первинного фінансового моніторингу («СПФМ») у своїй діяльності застосовувати ризик-орієнтований підхід, враховуючи відповідні критерії ризику, зокрема, пов'язані з його клієнтами, географічним розташуванням держави реєстрації клієнта або установи, через яку він здійснює передачу (отримання) активів, видом товарів та послуг, що клієнт отримує від суб'єкта первинного фінансового моніторингу, способом надання (отримання) послуг.

    Водночас, при визначенні критеріїв ризику СПФМ повинен враховувати Національну оцінку ризиків, рекомендації суб'єктів державного фінансового моніторингу, а також типологічні дослідження Держфінмоніторингу.

    Таким чином, ризик-орієнтований підхід замінить тотальний контроль за фінансовими операціями, що допоможе зменшити бюрократичні процедури при ідентифікації та верифікації клієнта. Раніше аналогічний підхід був імплементований при здійсненні валютного контролю відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції».

    3. Запровадження механізму належної перевірки

    Оскільки Закон про фінансовий моніторинг був прийнятий на виконання вимог та з метою гармонізації законодавства України з міжнародними стандартами у сфері фінансового моніторингу, Законом про фінансовий моніторинг було запроваджено поняття «належна перевірка», що включає в себе:

    1) ідентифікацію та верифікацію клієнта;

    2) встановлення кінцевого бенефіціарного власника клієнта;

    3) встановлення мети та характеру майбутніх ділових відносин або проведення фінансової операції;

    4) проведення на постійній основі моніторингу ділових відносин та фінансових операцій клієнта, що здійснюються у процесі таких відносин, щодо відповідності таких фінансових операцій наявній у СПФМ інформації про клієнта, його діяльність та ризик (у тому числі, в разі необхідності, про джерело коштів, пов'язаних з фінансовими операціями);

    5) забезпечення актуальності отриманих та існуючих документів, даних та інформації про клієнта.

    Також залежно від ступеня ризику СПФМ може застосовувати спрощені заходи належної перевірки у випадку низького ризику, що, зокрема, може передбачати зменшення частоти та обсягу дій з моніторингу ділових відносин та збору додаткової інформації щодо ділових відносин, або навпаки при високому ризику - посилені заходи належної перевірки.

    4. Процедура верифікації по-новому

    Закон про фінансовий моніторинг вдосконалив процедуру верифікації клієнтів. Як відомо, на даний момент верифікації клієнта вимагає особистої присутності клієнта.

    Водночас, Закон про фінансовий моніторинг визначає верифікацію як заходи, що вживаються СПФМ з метою перевірки (підтвердження) належності відповідній особі отриманих СПФМ ідентифікаційних даних та/або з метою підтвердження даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників чи їх відсутність.

    Таким чином, Закон про фінансовий моніторинг запроваджує можливість дистанційної верифікації клієнта.

    5. Нові вимоги до процедури переказу коштів

    У зв'язку з імплементацією Регламенту ЄС 2015/847, Закон про фінансовий моніторинг змінює процедуру фінансового моніторингу під час здійснення переказу коштів.

    Так, усі перекази коштів в межах України до 30 000 грн повинні супроводжуватися як мінімум:

    1) стосовно платника - номером рахунка/електронного гаманця або унікальним номером електронного платіжного засобу платника (ініціатора переказу)/наперед оплаченої картки багатоцільового використання, та

    2) стосовно отримувача - номером рахунка або унікальним номером електронного платіжного засобу отримувача/наперед оплаченої картки багатоцільового використання, а в разі відсутності рахунка/електронного гаманця - унікальним обліковим номером фінансової операції.

    У разі здійснення переказів, що перевищують 30 000 грн, або здійснення переказів за межі України, такі перекази повинні супроводжуватися інформацією про платника (ініціатора переказу) та отримувача переказу коштів:

    1) якщо фізична особа - прізвище, ім'я та по батькові; номер рахунка, з якого списуються кошти, а в разі відсутності рахунка - унікальний обліковий номер фінансової операції;

    2) якщо юридична особа (трас) - повне найменування, номер рахунка, з якого списуються кошти, а в разі відсутності рахунка - унікальний обліковий номер фінансової операції.

    На підставі отриманої інформації СПФМ, що надає послуги переказу коштів, зобов'язаний здійснити процедуру верифікації, за виключенням випадків переказу коштів (віртуальних активів) за межі України на суму, що є меншою ніж 30 000 грн. та деяких виключень, пов'язаних з можливим використанням таких переказів для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму або фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

    6. Вдосконалення процедури «замороження» активів

    Закон про фінансовий моніторинг передбачає порядок застосування процедури «замороження» активів, тобто заборону на здійснення переказу, конвертування, розміщення, руху активів, пов'язаних з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням, на основі резолюцій Ради Безпеки ООН, рішень іноземних держав, суду.

    З набранням чинності Законом про фінансовий моніторинг, СПФМ будуть зобов'язані негайно заморозити активи осіб, включених до переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, осіб, які здійснюють фінансові операції від імені або за дорученням осіб, включених до переліку осіб, та осіб, якими прямо або опосередковано (через інших осіб) володіють або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, включені до переліку осіб. Також СПФМ буде зобов'язаний повідомити Держфінмоніторинг та СБУ про таке замороження.

    СПФМ зобов'язаний негайно розморозити активи:

    1) не пізніше наступного робочого дня з дня виключення особи чи організації з переліку осіб;

    2) не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від СБУ інформації про те, що така особа за результатами перевірки не є включеною до зазначеного переліку.

    Закон про фінансовий моніторинг надає клієнту можливість отримати інформацію про замороження його активів в той же день, що значно вдосконалює процедуру доступу клієнтів до інформації.

    7. Відповідальність за порушення вимог Закону про фінансовий моніторинг

    Найбільшої уваги серед нововведень Закону про фінансовий моніторинг заслуговують нові підходи до відповідальності СПФМ.

    По-перше, Закон про фінансовий моніторинг чітко визначив, що за одне порушення не може бути застосовано більше одного заходу впливу. При цьому у разі вчинення двох і більше видів порушень розрахунок розміру штрафу здійснюється шляхом додавання за кожний вид порушення.

    По-друге, Закон про фінансовий моніторинг значно збільшив розміри штрафів. До прикладу, за несвоєчасне повідомлення інформації Держфінмоніторингу розмір штрафу складатиме до 340 000 грн. Водночас, Закон про фінансовий моніторинг встановив максимальні розміри штрафу:

    1) для фінансових установ - до 10 % загального річного обороту, але не більше 135,15 млн грн.;

    2) для інших СПФМ - двократний обсяг вигоди, одержаної СПФМ внаслідок вчинення порушення, а якщо сума такої вигоди не може бути визначена, - 27,03 млн грн.

    По-третє, Закон про фінансовий моніторинг запроваджує можливість укладення угоди про врегулювання наслідків вчинення порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу, за якою СПФМ зобов'язується сплатити визначене грошове зобов'язання та вжити заходів для усунення та/або недопущення в подальшій діяльності порушень вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, забезпечити підвищення ефективності функціонування та/або адекватності системи управління ризиками тощо.

    По-четверте, при визначені заходу та/або розміру штрафу враховуються обставини вчиненого правопорушення, у тому числі: характер і тривалість порушення; фінансовий стан; одержана вигода; збитки третіх осіб; ступінь відповідальності; співпрацю СПФМ з державними органами.

    Враховуючи зазначене Вам необхідно письмово повідомити банк про законність походження коштів: направити заяву обгрунтовану з додаванням копій договору з нотаріальним посвідченням перекладу на українську мову, довідку від бухгалтерії про зарахування коштів за цільовим призначенням, було б добре надіслати також акт- виконаних робіт підписаний сторонами та нотаріально посвідченим перекладом, копію закордонного паспорту та візи де зазначено термін перебування на території іноземної держави. Вказані документи надсилаєте рекомендованим листом на юридичну адресу банку з вимогою розблокувати рахунок та надати письмову відповідь поштою на зазначену Вами адресу у 15 -ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11.

    Якщо відповіді та результату не буде у продовж зазначеного часу , берете наявні у Вас документи та звертаєтесь до суду для вирішення питання відновлення порушених прав.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Василевська Анжела Анатоліївна

    Вимоги банку є законними. Необхідно надати копію паспорту з відмітками про відвудування Чехії. Нотаріальний переклад копії договору ВИ не зможете зробити, бо печатка має бути апостильована у консульстві. Але це не офіційний документ, то апостиль не можливо виконати як і нотаріальний переклад. Можна замовити звичайний переклад у бюро перекладів (на бланку бюро, можливо банк врахує). Також рекомендується подати Акт приймання-передачі наданих послуг по договору. Рекомендується зробити цей акт двомовним, щоб не треба було його перекладати. Або перекласти, аналогічно договору у бюро перекладів.

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "...пол года работал в Чехии" - предоставьте паспорт с отметками о въезде и выезде.

    Письма, претензии и подобные действия лишены смысла. Субъекты первичного финансового мониторинга действуют на основании собственных программ и правил проведения ПФМ, которые не подлежат разглашению клиенту. Более того - такое разглашение прямо запрещено, и имеет своим следствием наложение штрафных санкций от НБУ. В рамках последних изменений в этой сфере практически любая операция может быть признана рисковой и приостановлена на этом основании.

    Мой совет - попытайтесь выполнить все требования банка, если к успеху это не приведет - получите письмо Вашего работодателя о происхождении перечисленных вам средств и подавайте в суд.

    В дальнейшем - не пользуйтесь услугами украинских банков. Главное что вы должны понимать - эта ситуация - не злой умысел банка и не желание заполучить ваши средства. Это - страх получения милионных штрафов от НБУ.

    Работая в Чехии на официальных основаниях вы имеете право воспользоваться местным банком, который откроет вам счет и выпустит карту, которой вы сможете пользоваться по всему миру. Также можно пользоваться всемирно признанными сервисом Payoneer - в рамках этого сервиса вы получите американскую карту Mastercard.

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    добрый день.

    Напишите в банк письмо с требованием разблокировать деньги, также приложите все Вами вышеперечисленные документы, заверенные в Бюро Переводов на укр язык, копию загранпаспорта с отметками о въезде и выезде из Чехии, а также можете попросить компанию Чехии предоставить вам подтверждение , что в такой-то период вы у них работали и заработали такую-то сумму. Этот документ тоже переведите в Бюро Переводов.

    Удачи.

    Хорошего дня


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України