Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 30 мая 2020, вопрос №20778 100₴

действия и ответственность пострадавшей стороны при ДТП с наездом на пешехода

Действия пострадавшего от ДТП пешехода (открытий в 3 местах перелом ноги), Пешеход бабушка 81 год, переходила дорогу в неположенном месте. Перспективы судебного разбирательства

Ответы юристов (6)

    Мастюгін Євгеній  Дмитрович
    Общаться в чате Мастюгін Євгеній Дмитрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. Вызывается полиция и скорая. Факт фиксируется. Проводятся экспертизы. Устанавливается вина водителя или её отсутствие. В рамках уголовного процесса пострадавшая сторона имеет право подать иск о возмещении материального и морального ущерба.

    Если вина водителя будет доказана - пострадавшая сторона получит возмещение ущерба.

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Світлана!

    Згідно п.1.10 Постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 «Про Правила дорожнього руху» учасником дорожнього руху є особа, яка бере безпосередню участь у процесі руху на дорозі як пішохід, водій, пасажир, погонич тварин, велосипедист, а також особа, яка рухається в кріслі колісному. Відповідно до цього пункту пішоходом вважається особа, яка бере участь у дорожньому русі поза транспортними засобами і не виконує на дорозі будь-яку роботу. До пішоходів прирівнюються також особи, які рухаються в інвалідних колясках без двигуна, ведуть велосипед, мопед, мотоцикл, везуть санки, візок, дитячу чи інвалідну коляску.

    Відповідно до норм статті 17 Закону України «Про дорожній рух» пішохід, тобто особа, яка бере участь у дорожньому русі поза транспортними засобами і не виконує на дорозі будь-яку роботу, зобов’язаний:

    1. рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, узбіччях, а в разі їх відсутності - по краю проїзної частини автомобільної дороги чи вулиці;
    2. перетинати проїзну частину автомобільної дороги, вулиці по пішохідних переходах, а в разі їх відсутності - на перехрестях по лінії тротуарів і узбіч;
    3. керуватися сигналами регулювальника та світлофора в місцях, де дорожній рух регулюється;
    4. не затримуватися і не зупинятися без необхідності на проїзній частині автомобільної дороги, вулиці і залізничному переїзді;
    5. не переходити проїзну частину автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, поза пішохідними переходами при наявності роздільної смуги, а також у місцях, де встановлені пішохідні чи дорожні огородження;
    6. стримуватися від переходу проїзної частини при наближенні транспортного засобу з включеними проблисковим маячком та спеціальним звуковим сигналом;
    7. не виходити на проїзну частину із-за нерухомого транспортного засобу або іншої перешкоди, що обмежує видимість, не переконавшись у відсутності транспортних засобів, що наближаються.

    Основною нормою в якій передбачається відповідальність пішохода за порушення ПДР є стаття 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Суб'єктами такого правопорушення, згідно даної статті, може бути фізична особа, яка досягла 16-річного віку.

    "Пункт 4.10 ПДР говорить, що перед виходом на проїжджу частину пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспорту, що наближається. Пункт 4.13 ПДР прямо забороняє пішоходам виходити на дорогу, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити чи вибігати на пішохідний перехід; допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%...

    Так, у даному випадку має місце порушення Правил дорожнього руху з боку бабусі за статтею 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    "Стаття 127. Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин

    Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху -

    тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Порушення правил дорожнього руху особами, які керують велосипедами, гужовим транспортом, і погоничами тварин, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Ті самі порушення, вчинені особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, які перебувають у стані сп'яніння,-

    тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Порушення, передбачені частиною першою або другою цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки, -

    тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин".

    У таких ситуаціях, на підставі статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, у всякому випадку виїздить на місце події слідчо-оперативна група, вносяться відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкривається кримільне провадження.

    Треба буде слідчому провести досудове розслідування, призначити у кримінальному провадженні судово-автотехнічну експертизу для встановлення порушень Правил дорожнього руху ді сторони учасників ДТП, а також судово-медичну експертизу для визначення ступеню тяжкості тілесних пошкоджень спричинених потерпілому.

    Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    Ступінь тяжкості тілесних пошкоджень, визначається шляхом проведення судово-медичної експертизи судово-медичним експертом за Правилами:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0255-95

    Виходячи із практики у бабусі будуть тяжкі тілесні ушкодження, тому кримінальне провадження може бути відкрито за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України або за її очевидної провини за статтею 291 Кримінального кодексу України.

    Кримільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами:

    "1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

    карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

    2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

    3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, -

    караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

    Примітка. Під транспортними засобами в цій статті та статтях 287, 289 і 290 слід розуміти всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби".

    "Стаття 291. Порушення чинних на транспорті правил

    Порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, а також правил, норм і стандартів виготовлення, переобладнання, ремонту транспортних засобів, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, -

    карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до п'яти років".

    При цьому, відкриття кримільного провадженнятза фактом ДТП, чи відносно водія за статтею 286 КК України, не означає те, що воно не може бути закрито, а відносно порушення Правил дорожнього руху бабусею може бути відкрито за статтею 291 КК України.

    Якщо буде підтверджено те, що бабуся винна у порушенні Правил дорожнього руху, то відносно водія таке кримільне провадження повинно бути закрито, на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України, за відсутності в його діях складу кримільного правопорушення, а при наявності справи в суді його повинно бути виправдано, а відносно бабусі повинно бути складено протокол про скоєння адміністративного правопорушення за ст.127 Кодексу України про адміністративні правопорушення, або відкрито кримільне провадження за ст.291 КК України.

    Зокрема, Касаційний кримінальний суд Верховного Суду зазначив, що пішохід, як повноправний учасник дорожнього руху, який зобов’язаний знати і неухильно дотримуватися вимог ПДР, є суб’єктом злочину, передбаченого ст. 291 КК України, оскільки, зокрема, від його поведінки та дотримання ПДР залежить безпека на автомобільних дорогах.

    Так, "Якщо ДТП відбулося внаслідок порушення Правил дорожнього руху потерпілим, який отримав тілесні ушкодженнято, то обвинувачений підлягає виправданню за ст. 286 КК України за недоведеністю" (ВС/ККС у справі № 163/1753/17 від 16 жовтня 2019 р.):

    «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами» зрозуміло, що для визнання винним водія у скоєнні злочину передбаченого цією статтею необхідно насамперед порушення ним Правил дорожнього руху, а не лише спричинення іншому водію чи учасникам ДТП тілесних ушкоджень середньої тяжкості, тяжких тілесних ушкоджень чи смерті.

    При цьому порушити Правила дорожнього руху повинен саме обвинуваченим а не інший водій – потерпілий, що повинно доводитися доказами, які досліджує суд. Такими доказами як правило є: протокол огляду місця події, фото ДТП, схема ДТП, висновок інженерно-транспортної експертизи, показання свідків, тощо. Якщо під час судового засідання встановлюється, що обвинувачений не порушував ПДР, аварійна ситуація спричинена не його діями і дії обвинуваченого були вимушені, то зіткнення не може бути поставлено йому у провину.

    ВС підкреслив, що у ДТП за участю декількох водіїв (це може стосуватися і пішоходів) наявність чи відсутність в їх діях складу злочину, передбаченого відповідними частинами ст. 286 КК України, потребує встановлення причинного зв`язку між діянням (порушенням правил безпеки дорожнього руху) кожного з них та наслідками, що настали, дослідження характеру та черговості порушень, які вчинив кожен із водіїв, того, хто з них створив небезпечну дорожню обстановку (аварійну ситуацію), тобто з`ясування ступеня участі (внеску) кожного з них у спричиненні злочинного наслідку.

    Якщо такий зв'язок в діяннях обвинуваченого відсутній, то має місце недоведеність його вини та виправдання".

    Також: "рішення по справі N 296/2509/16-ц":

    Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду, залишаючи касаційну скаргу відповідача без задоволення, а оскаржувані судові рішення без змін, вказав, зокрема, що обов'язок відшкодування майнової шкоди, завданої неправомірними діями покладається на особу, яка її завдала.

    Таким чином, з урахуванням наявності у діях пішохода вини щодо порушення ПДР, внаслідок яких (причинно-наслідковий зв'язок) іншим учасникам дорожнього руху було завдано майнову або моральну шкоду, пішохід має нести цивільно-правову відповідальність щодо відшкодування шкоди на загальних підставах, зокрема, застосовуючи положення статті 1166 ЦК України".

    Треба звернути увагу на зібрання належних та допустимих доказів при такому ДТП:

    -проведення огляду місця події, зі складання схеми місця події, застосуванням відеозапису; покази як Ваші, так і свідків: наявність відеореєстратору.

    Всього доброго!

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Успіхів Вам!

    • Большое спасибо за исчерпывающую консультацию!

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0014700-05):

    "7... При цьому треба мати на увазі, що за певних умов виключається кримінальна відповідальність особи, яка порушила Правила дорожнього руху ( 1306-2001-п ) вимушено, через створення аварійної ситуації іншою особою, котра керувала транспортним засобом. ...

    19. Якщо для вирішення питань, які виникли у справі про злочин проти безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, потрібні спеціальні знання, суд має призначити експертизу. У відповідній ухвалі (постанові) слід навести необхідні експерту вихідні дані, що ґрунтуються на матеріалах справи. За наявності в них різних даних щодо обставин події суд доручає експерту дати висновок стосовно кожного з варіантів окремо. На підставі аналізу всіх зібраних у справі доказів суд повинен зазначити у вироку, які вихідні дані він визнав такими, що відповідають дійсності, і з їх урахуванням оцінити висновок експерта. При цьому слід виходити з того, що згідно зі ст. 67 Кримінально-процесуального кодексу України ( 1001-05 ) висновок експерта не має наперед установленої сили, а також переваги перед іншими доказами і, як і всі вони, має бути оцінений судом за внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності та відповідно до закону.

    20. При призначенні покарання за відповідною частиною ст. 286 КК ( 2341-14 ) суди мають враховувати не тільки наслідки, що настали, а й характер та мотиви допущених особою порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, її ставлення до цих порушень та поведінку після вчинення злочину, вину інших причетних до нього осіб (пішоходів, водіїв транспортних засобів, працівників, відповідальних за технічний стан і правильну експлуатацію останніх, тощо), а також обставини, які пом'якшують і обтяжують покарання, та особу винного.

    21...Додаткове покарання, передбачене як обов'язкове ч. 3 ст. 286 КК ( 2341-14 ), суд може відповідно до ст. 69 КК не призначати лише за наявності декількох обставин, які пом'якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, і з урахуванням особи винного...

    26. Суб'єктом адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КпАП ( 80731-10 ), може бути будь-яка особа, яка бере безпосередню участь у процесі руху на дорозі як пішохід, водій, пасажир, погонич тварин. При цьому пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна має бути наслідком порушення Правил дорожнього руху.

    28...Оскільки наведений у ст. 34 КпАП ( 80731-10 ) перелік обставин, які пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, не є вичерпним, суддя при накладенні адміністративного стягнення може визнати пом'якшуючими й інші обставини, не передбачені цією статтею. Перелік обставин, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення (ст. 35 КпАП), навпаки, є вичерпним, тому суддя не вправі посилатись у постанові як на обтяжуючі і враховувати при накладенні стягнення обставини, не передбачені законом."

    Следует иметь ввиду, что такие руководящие разъяснения Верховного Суда Украины являются для местных (нижестоящих) судов обязательными к применению при рассмотрении судебных дел.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Ваши первые действия на месте ДТП важны для для последующего судебного разбирательства

    1.Полная остановка транспортного средства

    2. При наличии пострадавших вызовите скорую помощь , сотрудников полиции и оповестите страховую компанию .

    3.Запишите контакты очевидцев ,свидетелей, номер телефона ФИО, адрес.

    4. Обязательно зафиксируйте на камеру телефону все последствия ДТП , фото желательно сделать со всех ракурсов , в дальнейшем это возможно использовать как доказательства в рамках дела .

    5. Если на месте по каким либо причинам не составлялся европротокол ,следите внимательно за действиями сотрудников полиции при составлении схемы ДТП , также обратите внимание что бы сотрудниками полиции были зафиксированы все данные которые могут касаться ДТП.

    6. Если сотрудники полиции предлогают пройти вам тест-набор алкоголь , то пройдите его , за отказ предусмотрена ответственность, также обязательно возьмите у сотрудников полиции копию теста на отсутсвие алкоголя . Если другие участники ДТП отказываются пройти тест на алкоголь проследите что бы этот факт был отражён в документах.

    7.На виновника ДТП будет составлен административный протокол. В некоторых случаях протоколы могут быть составлены на нескольких участников дорожного движения ,также инспектор имеет право изъять водительское удосторовение и выдать временный талон.

    8. Обязательно пишите письменное объяснение , желательно до этого проконсультируйтесь с адвокатом , важно указать все факты которые помогут в дальнейшем при рассмотрении дела .

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    По вашому питанню: "Пешеход бабушка 81 год, переходила дорогу в неположенном месте. Перспективы судебного разбирательства". -

    Якщо бабуся дійсно переходила дорогу в недозволеному місці, то можливо ДТП сталося саме з її вини.

    До ДТП з вини водія потрібно віднести наїзд на пішохода:

    • на переході;
    • під час руху заднім ходом;
    • на тротуарі;
    • у дворі;
    • з порушенням правил руху, порядку перестроювання транспорту, перевищенням швидкості руху.

    До ДТП з вини пішохода слід віднести наступні події:

    • транспорт збив пішохода, який переходив проїжджу частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга, а також в місцях, де встановлено огородження;
    • водій скоїв наїзд на пішохода, який тривалий час стояв на проїжджій частині, при цьому зупинка пішохода не пов'язана із забезпеченням безпеки руху;
    • пішохід рухався по проїжджій частині, коли можна було йти по тротуару або пішохідній доріжці.

    Для з’ясування винних осіб в дорожньо-транспортній пригоді, ступеня шкоди заподіяної здоров’ю потерпілого від ДТП, проводяться судово-медична експертиза та автотехнічна експертиза.

    Судово-медична експертиза дозволяє з'ясувати характер тілесних ушкоджень учасників даної пригоди; причину смерті, якщо в результаті ДТП настала смерть учасника дорожнього руху; з'ясовує питання щодо наявності ступеня алкогольного сп’яніння учасників дорожнього руху; визначає механізм утворення тілесних ушкоджень та їхнього зв’язку з подією, з’ясування стану здоров’я потерпілих.

    Автотехнічна експертиза встановлює науково обґрунтовану характеристику процесу ДТП у всіх її фазах, визначає об'єктивні причини ДТП та поведінку окремих її учасників. Автотехнічна експертиза: встановлює механізм ДТП; швидкість руху автомобіля і гальмівного шляху; параметри руху транспортних засобів до моменту ДТП; місце зіткнення автомобілів (місце наїзду на пішохода, на перешкоду); відповідність дій учасників ДТП правилам дорожнього руху; дає змогу сформулювати експертний висновок про те, чи можливо було запобігти аварії при певних умовах.

    Результати даних експертиз безпосередньо впливають на кваліфікацію дій особи, що винна у скоєнні ДТП.

    Враховуючи зазначене, якщо вашу бабусю буде визнано винною в ДТП, то саме її можуть притягнути до відповідальності, а не водія.

    Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України