Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 01 июня 2020, вопрос №20904 200₴

Как выйти с ситуации

Было ДТП в котором я взял на себя. Открыто административное правонарушение. В ДТП был постраждалый водитель мотоцыкла в с переломам ноги. Через несколько дней будет суд. Можна ли в суде сменить показания? И какая ответственность будет?

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Виталий!

    В административном производстве, Вы имеете право дать объяснение об обстоятельствах дела, какие считаете нужными, а также уточнить, изменить показания то отказаться от них, в соответствии со статьей 63 Конституции Украины, за это не будет ответственности, в том числе и по статье 384 Уголовного кодекса Украины.

    Конституция Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    "Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом...".

    Но я рекомендую Вам это сделать позже.

    Сейчас рекомендую Вам затянуть рассмотрение административного дела так, чтобы прошел срок возможного наложения на Вас административного взыскания, а затем можете отказаться от дачи объяснений (показаний) и изложить иные обстоятельства дела.

    Так, согласно статье 38 Кодекса Украины об административных правонарушениях, срок наложения административного взыскания судом, составляет 3 месяца, от даты совершения ДТП.

    Поэтому Вам нужно затянуть рассмотрение дела в суде на срок 3 месяца, от даты ДТП до даты рассмотрения дела.

    Это Вы имеете право сделать следующим образом: идете на больничный, берёте в больнице больничный или справку с больницы и отправляете ее в суд заранее с ходатайством о переносе рассмотрения дела, в связи с Вашей болезнью до выздоровления, что есть уважительной причиной, с приложением к ходатайству копии больничного или справки с больницы в оригинале, отправляя его заказным письмом с уведомлением, а если нету времени на отправку, то в тот же день необходимо подать ходатайство, м медицинским документами в канцелярию суда, так чтобы поставили отметку на Вашем экземпляре ходатайства.

    Также, Вы имеете право подать ходатайство о переносе рассмотрения дела, ссылаясь на карантин до 22.06.2020 гола, но это лучше делать, в случае если не получится с больничным.

    В связи с этим, суд будет переносить рассмотрение дела и так нужно делать, пока не будет окончен срок наложения на Вас административного взыскания.

    У связи с этим, суд в любом случае, обязан будет закрыть административное дело, так как истёк срок наложения на Вас административного взыскания (статья 38, пункт 7 части 1 статьи 247 Кодекса Украины об административных правонарушениях).

    Кодекс Украины об административных правонарушениях:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    "Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення".

    "... .Якщо справки про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частинах третій - п’ятій цієї статті...".

    "Стаття 247. Обставини, що виключають провадження в справі про адміністративне правопорушення".

    "Провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за таких обставин:..

    "7) закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 цього Кодексу;...".

    В ходатайстве пишите:

    "До...суду.

    Від кого (П.І.П., адреса проживання).

    Клопотання (посередині)

    Зміст:

    Прошу суд перенести розгляд справи, в зв'язку з моєю хворобою у вигляді..., що підтверджується наявною в мене копією листка непрацездатності (або довідки з лікарні), що є поважною причиною, а також враховуючи, введений в Україні карантин, з метою дотримання карантинних заходів, на іншу визначену судом дату.

    Розгляд справи в суді, прошу суд, проводити обов'язково за моєю участю.

    Про визначену дату, час та місце розгляду справи, а також результати розгляду даного клопотання, прошу суд, мене повідомити.

    Додаток: 1) копія листка непрацездатності (або довідки з лікарні) на 1-ому аркуші.

    (Дата, підпис, П.І.П.)".

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Доброго дня! Рекомендую відкласти судове засідання шляхом: якщо це перше судове засідання то можете на нього не з'явитися, або подати клопотання про його відкладення у зв'язку з необхідністю скористатися професійною правничою допомогою, хворобою, неможливістю прибути до суду.

    Це дасть Вам змогу затягнути розгляд справи і можливо в подальшому закрити її за закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності (ст. 38 КУпАП).

    Свої показання ви можете змінити у відповідності до статті 63 Конституції України і за це не буде відповідальності.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    7.5%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий день.

    Ви маєте право надати пояснення такі, які Ви вважаєте за необхідне, це Ваше право.

    Також, у Вашому випадку, краще звернутися до адвокатів для надання Вам правничої допоомги.

    Відповідно до ст. 59 Конституції України - Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

    Адвокат зможе вивчити матеріали, чітко сказати, що Вам казати у суді. А також, правильно зможе "затягнути" справу у межах 3-місячного строку, як Вам вже вказували про це юристи.

    Відповідно до ст. 38 КупАП - Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частинах третій - п’ятій цієї статті.

    Гончаренко Константин
    5%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Виходячи з ситуаії Ви визнали свою вину у вчиненні ДТП .Залежно від того на якій стадії перебуває провадження за Вашої участі , необхідно:

    В адмін. справі, Вам необхідно в суді дати правдиве пояснення, надати докази і просити суд закрити справу про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за відсутністю події і складу правопорушення.

    Якщо раніше надані покази були надані під тиском третіх осіб то повідомити про це у суді.

    Якщо зараз Ваші покази зміняться у статусі обвинуваченого , то відповідальності кримінальної за Завідомо неправдиві показання у Вас не виникне, проте якщо після розгляду справи Ваш процесуальний статус зміниться на свідка в такому разі можлива кримінальна відповідальність за надання неправдивих свідчень.

    У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ Ви керуєтеся ст."Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права..." -

    Враховуючи зазначену статтю Ви маєте право відмовитися від попередніх показань та надати нові.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    7.5%
    Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Доброго дня. В судовому засіданні у справі про адміністративне правопорушення Ви маєте право давати покази, обгрунтовуючи свою позицію доказами чи свідками. Ви маєте право заявити клопотання про допит свідків/очевидців, а також скористатися Вашим правом отримати правничу допомогу. Крім того, до протоколу про адміністративне правовпорушення повинна бути складена схема ДТП. Крім того, відповідно до статті 62 Конституції України вина особи, яка притягується до відповідальності, має бути доведена належним чином, а не ґрунтуватися на припущеннях. Також, відповідно до положення ст. 273 КУпАП, органом (посадовою особою), у провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення, у разі коли виникає потреба в спеціальних знаннях, залучає експерта, у тому числі для проведення експертизи. Ви маєте право заявити клопотання про призначення автотехнічної екпертизи. Ваші дії залежать від наявних доказів у справі.

    Бажаю Вам удачі.

    Крикун Сергій  Павлович
    35%
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

    1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

    карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого...".

    "Правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0255-95):

    "...2.2. Тілесні ушкодження середньої тяжкості:

    2.2.1. Ознаки ушкодження середньої тяжкості:

    а) відсутність небезпеки для життя;

    б) відсутність наслідків, що викладені в п.2.1.1. цих Правил;

    в) тривалий розлад здоров'я;

    г) стійка втрата працездатності менш ніж на третину.

    2.2.2. Тривалим належить вважати розлад здоров'я строком понад 3 тижні (більш як 21 день).\

    2.2.3. Під стійкою втратою працездатності менш як на одну третину належить розуміти втрату загальної працездатності від 10% до 33%.";

    "2.1.3. До ушкоджень, що небезпечні для життя, належать:...

    м) відкриті переломи діафіза (тіла) плечової, стегневої і великогомілкової кісток;

    Примітка. Відкриті переломи інших відділів і закриті переломи будь-яких відділів названих кісток, а також відкриті і закриті переломи променевої, ліктьової та малогомілкової кісток можуть бути зараховані до небезпечних для життя за наявності загрозливих для життя явищ..." -

    другими словами, перелом ноги мотоциклиста является как минимум средней тяжести телесным повреждением и попадает под признаки приведенной ст.286 УК и уж никак под административное правонарушение, которые вообще не предусматривают причинение вреда здоровью пострадавшего.;

    Согласно УК Украины:

    "Стаття 49. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності

    1. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

    1) два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

    2) три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі;..." -

    поэтому, исходя из санции ст.286 УК, речь идет не 3 месяцах давности, как пишут выше коллеги, а о 3 годах и перенести судебные заседания вряд ли удастся.

    Что касается смены показаний - это право подозреваемого (как и отказ от дачи показаний) и не влечет ответственности. Также считаю необходимым привести раздел УК:

    "Розділ IX ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

    Стаття 44. Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності

    1. Особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

    2. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

    Стаття 45. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

    Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

    Стаття 46. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим

    Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду."

    Такое мое мнение.

    Савченко Олександр
    35%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    По вашим питанням повідомляю наступне:

    1) Можна ли в суде сменить показания? - так, можна.

    Те, що Ви визнали свою провину та зазначили це в протоколі про адміністративне правопорушення - нічого не означає.

    По-перше, можете вказати в суді, що перебували в стресовій ситуації, були дуже схвильовані, а тому на емоціях взяли на себе вину в ДТП.

    По-друге, для того, щоб притягнути Вас до адміністративної відповідальності повинні бути докази, що саме з вашої вини відбулося ДТП (протокол про адміністративне правопорушення, схема місця дорожньо-транспортної пригоди, записи з камер або відеореєстраторів в авто, показаннями свідків, поясненнями всіх учасників ДТП).

    По-третє, відповідно до ст. 280 КУпАП суд при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов’язаний з’ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з’ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

    Отже, саме суд встановлює винні Ви чи ні та ухвалює відповідне судове рішення.

    2) И какая ответственность будет?

    У даній ситуації плюсом є те, що по ДТП було відкрито адміністративне провадження, а не кримінальне.

    Міра відповідальності залежить від того по якій саме статті КУпАП було відкрито адміністративне провадження.

    Наприклад, ст. 124 КУпАП "Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна" тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    При цьому за зміну показань у суді щодо визнання своєї вини в ДТП - Вам нічого не загрожує.

    Однак, якщо Ви все-таки дійсно винні і цьому є докази, то краще не змінювати свої показання і в суді також визнати свою вину.

    Адже це буде обставиною, що пом'якшує відповідальність за адміністративне правопорушення.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n173):

    Стаття 34. Обставини, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення

    Обставинами, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, визнаються:

    1) щире розкаяння винного;

    2) відвернення винним шкідливих наслідків правопорушення, добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди;

    3) вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання або при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин;

    4) вчинення правопорушення неповнолітнім;

    5) вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року.

    Законами України може бути передбачено й інші обставини, що пом'якшують відповідальність за адміністративне правопорушення. Орган (посадова особа), який вирішує справу про адміністративне правопорушення, може визнати пом'якшуючими і обставини, не зазначені в законі.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України