Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 03 июня 2020, вопрос №21159

Спадок (поява кредиторів)

Доброго дня. Три роки тому помер батько, спадок перейшов мені (сину), при цьому сплатив його кредит приватбанку. Сьогодні (пройшло 3 роки) телефонують з інших банків кажуть шо в нього були ше кредити, які потрібно закрити. Скажіть, будь ласка, згідно закону я повинен це зробити?

Ответы юристов (3)

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Вам необхідно перевірити особисто наявність у цих банках письмових договорів, підписи свого батька, зробити власний розрахунок заборгованості. В залежності від розміру боргу, вирішувати, сплатити добровільно чи очікувати звернення кредиторів до суду. Якщо звернуться, отримаєте копію позовної заяви (але ухвалою суду можуть заблокувати ваші рахунки до початку судового розгляду), в залежності від змісту позовних вимог можна буде надати відповідь-припущення на поставлене запитання.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    "Три роки тому помер батько, спадок перейшов мені (сину), при цьому сплатив його кредит приватбанку. Сьогодні (пройшло 3 роки) телефонують з інших банків кажуть шо в нього були ше кредити, які потрібно закрити. Скажіть, будь ласка, згідно закону я повинен це зробити?"

    - спочатку вимагаєте письмового підтвердження.

    Якщо такі будуть, треба детально перевірити. А потім приймати рішення.

    Якщо потрібна допомога - звертайтесь.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір.

    У разі наявності відповідних кредитних договорів та пред'явлення відповними кредиторами до Вас позову як до спадкоємця, слід звернути увагу на положення ЦК України.

    Так, ч. 2, 3 ст. 1281 ЦКУ вказує, що кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

    Водночас кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою статті, позбавляється права вимоги.

    Тому, у разі наявності судового процесу, необхідно пам'ятати про строки давності та у разі пропуску їх, заявляти про це відповідним клопотанням.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України