Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 05 июня 2020, вопрос №21313

Выплата Алиментов и сохранности чеков

Ребёнку уже 21 год,18 исполнилось в 2017, алименты выплатил и уже забыл а не давно узнал что в исполнительной службе не закрыли дело и просят привезти все чеки я нашёл но не все несколько выцвели а несколько потерял я ведь думал что уже всё давно закрыто и как теперь доказать что я выплатил алименты полностью, они когда я позвонил сказали что у меня задолженность и насчитали и 2018 год хочя производства должны были закрыть ещё 2017 году

Ответы юристов (2)

    Левченко Ксенія Сергіївна

    Ребёнку уже 21 год,18 исполнилось в 2017, алименты выплатил и уже забыл а не давно узнал что в исполнительной службе не закрыли дело и просят привезти все чеки я нашёл но не все несколько выцвели а несколько потерял я ведь думал что уже всё давно закрыто и как теперь доказать что я выплатил алименты полностью, они когда я позвонил сказали что у меня задолженность и насчитали и 2018 год хочя производства должны были закрыть ещё 2017 году

    Доброго дня. Для закриття виконавчого провадження та оскарження дій виконавця потрібно ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження. Звертайтесь через профіль.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ІНСТРУКЦІЯ з організації примусового виконання рішень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0489-12):

    "XVI. Особливості виконання рішень про стягнення аліментів...

    2...Стягнуті аліментні суми перераховуються виконавцем на зазначений стягувачем в письмовій заяві рахунок у банку або іншій фінансовій установі чи надсилаються на адресу стягувача поштовим переказом, що здійснюється за рахунок коштів виконавчого провадження.

    Якщо у виконавця відсутні відомості, необхідні для перерахування стягнутих аліментних сум, виконавець письмово повідомляє стягувача про необхідність надання стягувачем відомостей про спосіб перерахування стягнутих аліментних сум та реквізитів рахунку, відкритого у банку або в іншій фінансовій установі, для отримання аліментних сум (за наявності).

    Якщо місце проживання стягувача невідоме, виконавець вживає заходів з метою встановлення місця проживання стягувача.

    3. У разі якщо боржник не працює і сплачує аліменти самостійно стягувачу, квитанції (або їх копії) про перерахування аліментів надаються виконавцю не пізніше наступного робочого дня після сплати та долучаються до матеріалів виконавчого провадження...

    9. Виконавець закінчує виконавче провадження про стягнення аліментів після закінчення передбаченого законом строку їх стягнення за умови, що суму аліментів стягнено в повному обсязі. Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття.

    10. У разі наявності заборгованості, яка виникла на момент закінчення встановленого строку для стягнення аліментів, її стягнення проводиться у загальному порядку, визначеному Законом.";

    "III. Загальні умови та порядок здійснення виконавчого провадження

    За виконавчим документом про стягнення аліментів у разі, якщо розмір заборгованості боржника перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, державний виконавець зобов’язаний нарахувати виконавчий збір із суми заборгованості зі сплати аліментів.

    Розрахунок нарахування виконавчого збору (додаток 17) обчислюється державним виконавцем в автоматизованій системі виконавчого провадження та долучається до матеріалів виконавчого провадження.

    Виконавчий збір нараховується із суми заборгованості, визначеної у розрахунку заборгованості зі сплати аліментів.

    Надалі у разі прострочення боржником щомісячного аліментного платежу нарахування виконавчого збору здійснюється державним виконавцем щомісяця.

    Не пізніше наступного робочого дня з дня погашення у повному обсязі заборгованості зі сплати аліментів, повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених пунктами 1, 4 частини першої статті 37 Закону, закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 7, 9, 14 частини першої статті 39 Закону, державний виконавець на підставі розрахунку нарахування виконавчого збору виносить постанову про стягнення виконавчого збору.

    Виконання постанови про стягнення виконавчого збору здійснюється за рахунок стягнутих з боржника коштів за умови відсутності заборгованості зі сплати аліментів."

    "VII. Облік і звітність за сумами на рахунках органів державної виконавчої служби та приватних виконавців

    1. Стягнуті з боржника грошові суми підлягають зарахуванню на рахунки для обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів та їх виплати стягувачам, у тому числі в іноземній валюті, відкриті Міністерством юстиції України, міжрегіональними управліннями Міністерства юстиції України, відділами державної виконавчої служби в органах, що здійснюють казначейське обслуговування та державних банках, (в іноземній валюті - в банках), приватними виконавцями - в банках(далі - депозитний рахунок)...

    2. Операції з грошовими коштами на рахунках, визначених пунктом 1 цього розділу, здійснюються тільки в безготівковій формі. Не допускаються видача та переказ стягнутих виконавцем сум стягувачам без зарахування на депозитний рахунок."

    "XII. Порядок проведення перевірок законності виконавчого провадження

    1. Перевірити законність виконавчого провадження мають право:

    директор Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України - виконавче провадження, що перебуває (перебувало) на виконанні у відділі примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, відділі примусового виконання рішень в районі міста Києва управління забезпечення примусового виконання рішень в місті Києві, відділах примусового виконання рішень управлінь забезпечення примусового виконання рішень, відділах державної виконавчої служби;...

    начальник відділу державної виконавчої служби - виконавче провадження, що перебуває (перебувало) на виконанні у цьому відділі.".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80)

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством."

    Во-первых, Вам известно, каким образом Вами перечислялись алименты: если на исполнительную службу - то исполнитель обязан был учитывать платежи в материалах исполнительного производства, а также в порядке учета депозитных сумм; если прямо получателю алиментов - то исполнитель должен был предупредить Вас о необходимости предоставлять документы о платежах. Во-вторых, исполнитель должен отслеживать задолженность по оплате алиментов и принимать меры, решения - если бы это было сделано, не было упущено время и все документы были бы переданы Вами исполнителю - налицо халатность исполнителя. В-четвертых, свою бездеятельность исполнитель перекладывает на Вас в нарушение приведенной статьи Конституции Украины. В-пятых, имеет ли место претензии получатель алиментов.

    Подайте заявление на имя исполнителя об ознакомлении с материалами дела, подайте заявление на имя начальника отдела о проведении проверки законности исполнительного производства. Пока что так. Дополнительное участие с моей стороны в вопросе на (предо)платной основе.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України